Contactează-ne

Actualitate

Campania „Romașcanii salvează vieți!” a fost reluată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în perioada 1-31 august, Primăria Roman a reluat campania de donare de sânge ■ este organizată în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț, la Ambulatoriul Spitalului Municipal de Urgență ■ progarmul de donare este zilnic, de luni până vineri, între ora 07.30 – 11.00 ■

Ca în fiecare vară din ultimii ani, conducerea Primăriei Roman a reluat Campania de donare de sânge intitulată sugestiv „Romașcanii salvează vieți!”, organizată în colaboare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Neamț. Un anunț „n acest sens a fost postat și pe pagina de socializare a primarului Leonard Achiriloaei, el înșuși donator.

Prin această inițiativă, administrația locală și cadrele sanitare doresc să încurajeze locuitorii orașului să doneze sânge și, totodată, să-i conștientizeze cu nevoia permanentă de produse sanguine din unitățile medicale, nevoie care poate fi acoperită doar prin efortul tuturor cetăţenilor. Campania a început pe 1 august și se va desfășura până în ultima zi a acestei luni.

Donatorii trebuie să se prezinte la punctului fix de recoltare Roman al Centrului de Transfuzie Sanguină Neamț, care se află la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal de Urgență Roman (Policlinică), pe strada Tineretului nr. 28, etaj 2, telefon 0333/401.152. Programul pentru donare este în timpul zilelor lucrătoare, între orele 7.30 – 11.00. Campania își propune creșterea numărului de donatori locali și fidelizarea acestora.

Organizatorii vor să conștientizeze cât mai multă lume despre faptul că a fi donator de sânge este o acțiune făcută din suflet pentru a salva o viață și că, donând 450 – 500 ml de sânge, putem salva până la trei vieți omenești. Cantitatea de sânge donat se reface ca volum într-un interval de timp de până la patru săptămâni. Donând sânge oricine poate fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital.

Unul care poate fi mama, tatăl, fratele, sora sau o persoană care are nevoie de lichidul vital. Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieți, există și alte beneficii personale ale acțiunii de donare de sânge. Pentru o viață sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic.

Municipaliatrea s-a implicat în campanile anuale prin susținerea și promovarea activităților de donare de sânge și realizarea unei baze de date cu angajații instituției dornici să doneze sânge. Primăria Municipiului Roman oferă tuturor donatorilor, în cadrul derulării campaniei, carduri de acces valabile pentru trei intrări la ștrandul din interiorul Complexului Sportiv de Agrement Moldova.

Donare în siguranță

Donarea de sânge se realizează în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare. Donatorii primesc echipamente de protecție de unică folosință, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor și se dezinfectează regulat spațiile de donare. Organizatorii campaniei reamintesc și condițiile pentru donare de sânge: vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani; greutate peste 50 kg; puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.

Alte condiții sunt tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorul trebuie să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste 6 dioptrii, cancer. Înainte de a li se recolta sânge, pacienții pot consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe; hrana trebuie să nu aibă  proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc). Donatorii, îaninte cu o oră și după donare timp de o oră, nu trebuie să fumeze.

La recoltare, donatorii trebuie să se prezinte cu unul dintre următoarele documente: buletin sau carte de identitate, în original; document provizoriu de identitate, în original; carnet de conducere eliberat în România, în original; carnet de serviciu, în cazul militarilor; paşaport, în original; paşaport, pentru cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an.

La selectarea donatorilor se va avea în vedere siguranţa acestora dar şi a pacientului care va primi produsele sanguine donate; constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic etc.); examen medical (anamneză şi examen clinic); control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.).

Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge. La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. Se asigură siguranța donării: trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă; Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri; senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar.

Se poate dona doar dacă starea de sănătate a donatorului permite acest lucru și se simte bine în momentul recoltării produsului sanguin. După donare, în primele 24 de ore, este recomandat să se crească consumul de lichide. Drepturile doantorilor sunt stipulate prin lege. Cei care donează sânge trebuie  să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).

Acestea sunt confidenţiale. La cerere, există posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite: calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară. Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii. Donatorii vor primi o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu contract) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.

Decontarea cheltuielilor de transport pentru donatorii care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care se face donarea; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat; alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii; donatorul trebuie informat asupra eventualelor motive ale  excluderii sale de la donare.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending