Prima pagină
Campania lui Băsescu bântuie cazierul Elenei Udrea
■ ÎCCJ a admis repunerea pe rol a dosarului privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009 ■ dosarul, prescris inițial, se va rejudeca în 22 noiembrie ■ ex-deputata de Roman este acuzată că ar fi favorizat spălarea de bani în programul ”Schi în România”, prin care a fost construită și telegondola de la Piatra Neamț ■
Necazurile cu justiția ale ex-deputatei de Roman, Elena Udrea, aflată în detenție pentru 6 ani, în penitenciarul de femei, Târgușor, ispășind o condamnare din dosarul ”Gala Bute”, par a nu se mai sfârși.
Procurorii DNA au decis să depună recurs în casație în cazul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, precum și în alte dosare care au fost recent închise.Un comunicat de presă citat de HotNews arată că instanța supremă a admis calea extraordinară de atac prin care DNA a contestat decizia de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din 2009.
Decizia de închidere a dosarului, din cauza faptului că a intervenit prescripția fusese luată tot de ÎCCJ, care a decis în cursul zilei de 9 noiembrie, trimiterea dosarului spre rejudecare cu termen pe 22 noiembrie, instanța supremă revenind asupra propriei decizii din 11 iulie, prin care hotărâse încetarea procesului penal.
Demersul DNA a fost făcut în contextul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), prin care instanțele din România au posibilitatea de a nu aplica hotărârile CCR și ICCJ privind prescripția, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.
La 2 martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată în 2017 pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele CJ, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la data respectivă, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, director al Evenimentului Zilei, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
”Schi în România” și telegondola de la Piatra Neamț: acuzații de corupție, delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală
Conform procurorilor DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, ar fi fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de Elena Udrea, șefa campaniei electorale, sumele de bani ajungând la societățile prestatoare de servicii.
Elena Udrea este acuzată în acest dosar că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, Gheorghe Nastasia, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare, contracte în valoare de aproape 50 de milioane €, care fuseseră încheiate cu autorităţi locale, finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi în România”, program prin care a fost construită și telegondola de la la Piatra Neamț.
Omul de afaceri Gheorghe Nastasia a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.
“Eu am crezut în Traian Basescu ca om politic, și ca președinte, și ca primar. Și am fost loială, indiferent care au fost costurile de imagine pentru mine.”, declara Elena Udrea, în revista The One.
Aceia erau anii 2007-2009. Costurile s-au dovedit a merge mult, mult mai departe decât și-ar fi putut imagina vreodată Elena Udrea.
În România au fost închise peste 5000 dosare ca urmare a aplicării decizilor Curții Constituționale privind prescrierea faptelor, ceea ce a creat un haos în justiție.
Foto: pictorial din revista The One, zoso blog
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină7 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n