Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Calugarii vor sa creasca zimbri

Știre publicată în urmă cu

în data de

• ieri, Directia Silvica Neamt a pus la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar Vînatori-Neamt amplasamentul pentru retrocedarea celor 4.478 de hectare catre Manastirea Neamt • din motive bine întemeiate, silvicultorii nu au introdus în amplasament sediul parcului national, sediul ocolului silvic si zimbraria • calugarii s-au aratat nemultumiti si au spus ca si ei pot creste zimbri • Parcul National Vînatori a beneficiat de fonduri de 2 milioane de euro de la Banca Mondiala • juristul Mitropoliei spune ca nu va ceda pîna cînd manastirea nu va primi tot ceea ce este stipulat în hotarîrea judecatoreasca •

Conducerea Directiei Silvice a hotarît sa puna la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar Vînatori amplasamentul pentru retrocedarea terenului forestier cîstigat în instanta de catre reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Este vorba de cele 4.478 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, helestee, cantoane si drumuri comunale. Silvicultorii nu au pus la dispozitia Comisiei sediul Parcului National, sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt si tarcul zimbrariei, în suprafata de 180 de hectare. La întîlnirea de ieri, de la sediul Primariei Vînatori, a participat si staretul Benedict Sauciuc. Acesta s-a aratat nemultumit de oferta silvicultorilor, declarînd ca si calugarii pot îngriji zimbraria. Conducerea Directiei Silvice Neamt afirma ca nu putea sa renunte la zimbraria în care Banca Mondiala a investit 2 milioane de euro. „Astazi am depus amplasamentul pentru retrocedarea celor 4.478 de hectare de padure. Am respectat hotarîrea judecatoreasca, asa cum a cerut si executorul. Nu am pus la dispozitie sediul parcului national, sediul ocolului silvic si tarcul zimbrariei. Nu puteam face acest lucru, pentru ca la mijloc este vorba de un proiect al Bancii Mondiale, în valoare de 2 milioane de euro. Este un proiect în derulare si nu putem sa-l întrerupem acum. Noi am respectat hotarîrea judecatoreasca, cu toate ca sîntem de parere ca este gresita. Vom vedea ce vor stabili în continuare instantele de judecata, mai ales în cazul aplicarii legii care prevede ca parcurile nationale nu se retrocedeaza. Noi am pus la dispozitie amplasamentul, iar Comisia Locala de Fond Funciar urmeaza sa se întîlneasca cu reprezentantii Manastirii Neamt care vor fi sau nu de acord“, a declarat inginerul Mircia Gorghiu, directorul adjunct al Directiei Silvice Neamt. Cei prezenti la întîlnire au declarat ca si de aceasta data calugarii au fost nemultumiti.

„Si noi putem sa crestem zimbri“

Declaratia apartine parintelui Constantin Grigore, juristul Mitropoliei, marele absent al întîlnirii de ieri de la Primaria Vînatori. Juristul Mitropoliei afirma ca nu va renunta la plîngerile penale, depuse împotriva autoritatilor judetului, pîna cînd hotarîrea judecatoreasca nu va fi pusa în aplicare integral. „Aceasta hotarîre nu a fost respectata întocmai si în totalitate. Au pus la dispozitie cam 80% din suprafata si bunurile prevazute în hotarîrea judecatoreasca. Lipsesc anumite obiective, ca sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, cantonul Secu. La zimbrarie nici nu avem pretentii, însa putem sa o luam si noi, nu o refuzam, însa nu vor s-o predea. Înalt Prea Sfintitul Daniel este în relatii foarte bune cu patriarhul Bisericii Ortodoxe din Polonia care ne-a promis ca va dona Mitropoliei Moldovei 40 de zimbri, în cazul în care vom primi rezervatia. Revenind la amplasamentul propus astazi (n.r. – ieri), precizez ca nu vom renunta la actiunile noastre în instanta si vom cere în continuare sanctionarea celor vinovati. Daca nu vor vrea de bunavoie, o sa-i executam silit, cu acordul instantei de judecata. Dorim ca autoritatile publice din judetul Neamt sa înteleaga ca o hotarîre judecatoreasca nu se aplica partial. Chiar daca am dori, nu putem accepta oferta lor, pentru ca se încalca hotarîrea si pentru ca s-ar crea impresia ca noi am facut aranjamente cu Directia Silvica Neamt. Îi vom determina prin cai legale, vom recurge la instanta pentru executarea în favoarea noastra. Nu vom lasa lucrurile asa“, a declarat parintele jurist Constantin Grigore. Reamintim ca Manastirea Neamt a cîstigat în instanta, printr-o hotarîre datata ianuarie 2007, ramasa irevocabila si definitiva, suprafata de 4.478 de hectare de padure, plus drumuri forestiere, cabane, cantoane, iazuri si helestee, toate administrate de catre Directia Silvica Neamt. Aceasta a pus la dispozitie suprafata respectiva într-o alta zona, motivînd ca legea nu le permite sa retrocedeze pe vechiul amplasament. Motivul: acolo se afla acum Parcul National Vînatori, iar legea interzice retrocedarea parcurilor si rezervatiilor naturale. Instanta nu a dat curs solicitarii silvicultorilor de a sista executarea sentintei favorabile calugarilor si au dispus ca acestia sa fie pusi în posesie. În paralel, pe rolul Judecatoriei Tîrgu Neamt se afla un proces în care Directia Silvica Neamt a solicitat instantei sa se pronunte daca legea privind retrocedarea parcurilor nationale se aplica si în acest caz. Primul termen a fost fixat pe 26 iunie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending