Contactează-ne

Actualitate

Călugăr, ce zice despre lesbiene, gay şi politică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fostul stareţ de la Mănăstirea Maria Magdalena are susţineri ciudate ■ într-un film difuzat pe YouTube spune: „Respect maxim toată comunitatea LGBT, este loc pentru toată lumea“ ■ „Nu băgaţi în seamă tot ce spune cineva cu o astfel de stare psihică. Acum de ajutor are nevoie. Şi de rugăciune, mai ales”, a declarat Ciprian Sturzu, purtătorul de cuvând al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ■

Hrisostom Filipescu, fostul stareţ de la Mănăstirea Maria Magdalena din Ţibucani, judeţul Neamţ are susţineri ciudate într-un filmuleţ pe care l-a postat pe YouTube vineri, 5 martie 2021. În materialul video, unul în care afirma că maicile de la aşezămintele Văratec şi Miclăuşeni ar fi „mame surogat, purtătoare de copii pe sume de 15.000 – 25.000 euro la clinici din Turcia, Bucureşti şi Chişinău“ şi că el „luptă împotriva sistemului, împotriva abuzurilor din BOR“, mai susţine că are „respect maxim toată comunitatea LGBT“.

Postarea a fost făcută dintr-o maşină a Poliţiei, se pare că din Iaşi, în materialul video călugărul apărând în haine civile, cu mască de protecţie, cu ochelari de soare, susţinând că merge la o secţie pentru a da o declaraţie. De ce, nu a specificat. După cum se ştie, LGBT este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală sau transsexuală.

Cu o zi înainte, joi, 4 martie, scria pe Facebook că nu suportă pedofilii şi zoofilii, că nu are gânduri de suicid, deşi „nu sunt vrednic şi sunt bolnav psihic“ şi că va pleca la Athos să se pocăiască, loc în care a mai fost după cum reiese din nişte fotografii de pe contul de socializare. Din postările de pe Facebook şi YouTube se pare că Hrisostom Filipescu are probleme în ceea ce priveşte sănătatea psihică, după cum a declarat, pentru „Adevărul.ro“, Ciprian Sturzu, purtătorul de cuvând al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Nu băgaţi în seamă tot ce spune cineva cu o astfel de stare psihică. Acum de ajutor are nevoie. Şi de rugăciune, mai ales”.

Iată ce mai susţine Hrisostom Filipescu în film: „Şi acum mergem la secţie să dau declaraţie că sunt foarte bine, treaba e bună şi de acum justiţia să îşi facă datoria. Dacă nu, o rog pe doamna Kovesi să se întoarcă de la Parlamentul European că se pare că avem multă treabă în ţară şi promit să îi stau alături, nu doar să o spovedesc şi să îi citesc o rugăciune de binecuvântare, ci să o susţin şi să o mediatizez pe toate platformele de socializare“. În continuare, îşi cere scuze pentru situaţia creată şi „mai ales pentru sminteală“ şi că pentru binele Bisericii, se „retrage“, îndemnând credincioşii să se iubească, să fie cuminţi. să se roage, să mulţumească lui Dumnezeu pentru ce au fiind convins că vom scăpa de pandemie şi de Covid. Apoi trece şi la chestiuni „politice“:

„Monarhia salvează România. Nici un partid politic nu are puterea să salveze România“

„Sus inima popor român. Generaţia nouă va schimba România. Pentru că monarhia salvează România. Niciun partid politic nu are puterea să salveze România. Respectul îl vom câştiga în Occident, în Europa, în State, în Asia, în Arabia Saudită, tot Orientul Mijlociu doar prin monarhie. Un monarh are o emblemă, un simbol, doar el are puterea şi nobleţea şi diplomaţia să mişte lucrurile şi să fie respectat, să nu fie schimbat din 4 în 4 ani cu noi reforme, cu orgolii personale, să intre în istorie şi mai ştiu eu ce alte minunăţii“.

Filmul se încheie şi cu alte considerente, despre justiţie, comunitatea LGBT, iubirea aproapelui sau iertarea necondiţionatş: „M-au întrebat domnii poliţişti, tot respectul meu, de ce nu am deschis. Pentru că nu am încredere în justiţia română cu legile lui Tudorel Toader, n-am încredere în poliţie cu domnul Cioacă care a făcut ce a făcut. Îl respect maxim pe domnul Marian Godină, respect maxim toată comunitatea LGBT, este loc pentru toată lumea. Dumnezeu este iubire, este dragoste, ne-a dat o poruncă a iubirii, suntem pe Pământ să învăţăm să iubim, să iertăm necondiţionat, să ne ajutăm unii pe alţii, să ne dezvoltăm, să evoluăm, să ne purificăm, să ne desăvârşim, să dobândim pe Duhul Sfânt, să ne îndumnezeim, să ne mântuim.

Restul sunt judecăţi omeneşti, limite, şi aşa mai departe“. Fostul stareţ Hrisostom Filipescu mulţumeşte medicilor psihiatri din Iaşi, care l-au monitorizat, dar şi obştii de la Mănăstirea Secu, acolo unde a fost ierodiacon cu ceva ani în urmă, Jandarmeriei, SMURD, Arafat, ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi prietenilor lui. Fostul stareţ posta, pe 5 martie, în spaţiul virtual altă „ciudăţenie“: „Şantaj, masonerie, trafic de influenţă, trafic de stupefiante şi de substanţe halucinogene, ţigări de contrabandă pe Republica Moldova – vama Sculeni – Albiţa. Şi mai mult decât atât, maicile de la Văratec şi de la Miclăuşeni sunt mame surogat, purtătoare de copii ale altora pe sume între 15.000- 25.000 euro la clinici private din Turcia, Bucureşti şi Chişinău. Dar nimeni nu vede lucrurile acestea, doar pe Hrisostom care are probleme psihice“.

Preotul – călugăr, doctorand în Neuroştiinţe la UMF Carol Davila din Bucureşti, este extrem de apreciat de credincioşii din Neamţ şi nu numai, postările sale despre religie, credinţă şi viaţa duhovnicească având sute de mii de distribuiri. În 2018, Hrisostom Filipescu, a dispărut fără urmă de la mănăstirea din Neamţ, după ce avusese nişte opinii critice la adresa bisericii, iar la un moment credincioşii susţineau că ar fi fost sechestrat. A rapărut anul viitor, aflându-se că urmase un tratament medical în Germania.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Actualitate

Când o vizită la un bar se termină cu o arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a încălcat condiţiile arestului preventiv şi a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Neamţ

Un tînăr în vîrstă19 ani, din Valea Ursului, a vrut musai după gratii şi a şi ajuns. Asta deoarece el era sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă nu s-a putut abţine şi a ieşit la o tură prin sat, oprindu-se la un bar. Pentru încălcarea condiţiilor impuse prin măsura preventivă, a ajuns după gratii.

„Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ion Creangă au depistat şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ un tînăr din localitatea Valea Ursului, pe numele căruia era emis un mandat de arestare preventivă“, anunţă Poliţia Neamţ într-un comunicat.

Totul s-a întîmplat pe 14 aprilie 2021, cînd oamenii legii l-au căutat pe tînărul nemţean pentru a pune în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Panciu pe numele localnicului din Valea Ursului. Cel în cauză este cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faţă de acesta fiind dispusa anterior măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Asta pentru că pe 29 martie 2021 ar fi părăsit imobilul unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, deplasîndu-se la un bar din localitatea Oniceni, fiind găsit de către un echipaj de poliţie. Întrucît nu a respectat obligaţiile stabilite, poliţiştii au sesizat instanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Tînărul a fost depistat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Şi un bărbat de 49 de ani, din localitatea Borleşti, a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tîrgu Neamţ, care-l acuză de săvîrşirea infracţiunii de firt calificat. Totul după ce, pe 29 martie 2021, a intrat în locuinta unei femei din Vînători Neamţ, de unde ar fi sustras 50 de lei şi mai multe bijuterii din aur, pe care ulterior le-ar fi valorificat la o casă de amanet.

Pe 13 aprilie s-a reuşit identificarea hoţului, iar în baza probatoriului administrat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Ulterior individul a fost arestat pentru 30 de zile.

Citește știrea

Trending