Contactează-ne

Actualitate

Cald, ploi şi ninsori vor fi de sărbători

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la Crăciun sînt anunţate precipitaţii ■ mai întîi va fi ploaie, apoi vin ceva ninsori ■ regimul termic va fi caracterizat de oscilaţii importante ■

Vreme este capricioasă anul acesta la sărbătorile de iarnă şi chiar dacă se anunţă valori termice în creştere, nu ne vom bucura de timp bun pentru că meteorologii au prognozat precipitaţii. La început va fi ploaie, iar mai apoi regimul termic se schimbă dramatic şi sînt anunţate ninsori, însă acest lucru se va întîmpla după ce va veni Moşul.

La începutul săptămînii viitoare va fi ceva mai rece, apoi se încălzeşte peste media perioadei. Astăzi, 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, va fi spectaculos de cald, cu o maximă care ajunge la 8 grade. Cu toate acestea nu va fi timp bun, pentru că va ploua. Minima va fi peste media perioadei, 3 grade cu plus. Cam la fel va fi vremea şi în prima zi de Crăciun, vineri 25 decembrie.

Se anunţă cer variabil cu soare, dar şi ceva ploi, iar maxima saltă la 9 grade. Noaptea nu se schimbă nimic şi minima rămîne cantonată la 3 grade. O schimbare abruptă în registrul meteo vine sîmbătă, 26 decembrie, cînd valorile termice scad.

Aşa se face că la amiază se pierd vreo 7 grade faţă de intervalul precedent şi maxima ajunge cu greu la 2 grade. Din acest motiv precipitaţiile sub formă de ploaie se transform în ninsoare. Noaptea trecem la temperaturi negative de – 1 grad.

Continuă deprecirea regimului termic şi duminică, 27 decembrie, şi se ajunge la o maximă negativă de -1 grad. Trebuie spus că în continuare ne aşteptăm la ninsori. După lăsarea întunericului va fi mai frig decît pînă acum şi minima se opreşte la -5 grade. De săptămîna viitoare vremea dă semne că îşi revine.

Luni, 28 decembrie revedem soarele şi va fi un oarecare salt termic astfel că la amiază mercurul din termometre ajunge la valori pozitive, dar modeste, de 1 grad. Urmează totuşi cea mai rece noapte din acest sezon şi dacă meteorologii au dreptate minima se opreşte la valoarea de -6 grade.

Mai bine va fi marţi, 29 decembrie, cînd cerul nu va fi brăzdat de nici un nor şi va fi o zi senină, cu soare. Peste zi se încălzeşte pînă la 3 grade. Cu toate acetea regimul termic nocturn nu se schimbă prea mult şi minima coboară la -4 grade. Continuă aprecierea regimului termic şi miercuri, 30 decembrie, iar dacă previziunile de acum se adeveresc, va fi cer senin, iar la amiază se vor înregistra 6 grade. S

e face mai bine şi peste noapte şi minima ajunge la pragul îngheţului, 0 grade. Ultima zi a anului pandemic 2020 ne aduce timp bun, se anunţă soare şi cel mult 5 grade. Chiar dacă nu petrecem noaptea dintre ani în stradă, ne aştepată o minimă pozitivă, de 2 grade.

Cam acestea sînt previziunile de final de 2020, iar meteorologii spun că în primele zile ale anului viitor va fi timp bun şi ianuarie debutează cu valori termice diurne de 4 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

TIR cu cereale răsturnat pe E 85

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un TIR încărcat cu cereale s-a răsturnat, luni 25 ianuarie, pe E 85, în zona magazinului Dedeman din Roman.

“Prin apel la 112,  în jurul  18:51, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe E 85, în zona magazinului Dedeman. Un autotren încărcat cu cereale, ce se deplasa în direcția de mers spre Roman s-a răsturnat. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Roman.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și vor curăța/ degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier (cereale) și de lichidele combustibile.

Nu sunt victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Energie la cel mai bun preţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura este valabilă pînă la jumătatea anului ■ între timp, consumatorii trebuie să încheie un contrat de furnizare în sistem concurenţial ■ prin completarea unui formular, clientul poate alege direct oferta optimă ■

Data pînă la care consumatorii de energie electrică pot să-şi aleagă un furnizor şi să încheie un contract în regim concurenţial a fost amînată pînă la 30 iunie 2021. Pînă atunci, actualul furnizor al fiecărui client trebuie să furnizeze energie electrică la cel mai bun preţ din oferta concurenţială, fără abonament, conform unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

„Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin pînă la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mic“, conform ANRE.

Ordinul ANRE 5/2021 simplifică procesul de contractare şi informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încît clientul final să poată decide în cunoştinţă de cauză cu privire la oferta cea mai potrivită pentru nevoile lor. Sînt prevăzute obligaţii suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanţă de informare a clienţilor casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă pînă la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare, precum şi un formular de selecţie ofertă.

Acest formular conţine oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurenţială alternativă şi oferta de serviciu universal, toate aplicabile în primul semestru din acest an, precum şi valoarea reducerii comerciale acordate dar şi perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurenţială optimă, iar transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţie contractuală pentru ambele părţi.

Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat şi semnat de client. După cel puţin 5 zile de la data primirii formularului de selecţie completat, furnizorul transmite clientului final, cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat. Astfel, se simplifica procesul de contractare, clienţii nu mai marg la ghişeu şi nu se mai formează cozi.

„Noile reglementări au în vedere necesitatea asigurării unei mai bune informări a clientului final de energie electrică de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi simplificarea încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice în condiţiile impuse de contextul pandemic actual, şi pentru ca procesul să se desfasoare în beneficiul consumatorului final“, conform aceluiaşi comunicat.

Citește știrea

Actualitate

Arestat după un furt comis la Stockholm

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan de 30 de ani a fost dat în urmărire internaţională după ce a furat un telefon mobil ■ Curtea de Apel a confirmat documentul european ■

Un romaşcan de 30 de ani a fost dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare din Suedia, după ce a furat un telefon mobil. Fapta e mai veche de un an, însă după cercetările preliminare suedezii i-au dat de urmă şi au stabilit identitatea făptaşului.

A urmat cooperarea internaţională şi ulterior instanţa de judecată din statul străin a emis un mandat european de arestare pe numele suspectului, pentru săvîrşirea infracţiunii de furt. Actele au ajuns în ţara noastră şi pe 21 ianuarie 2021, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman l-au depistat pe bărbatul de 30 de ani, din Roman, care era urmărit la nivel internaţional.

Totul a avut loc la data de 15 noiembrie 2019. În timp ce suspectul se afla în Stockholm a sustras un telefon mobil prin smulgere din mîna victimei. Bărbatul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. A doua zi a fost dus în faţa instanţei de judecată de la Curtea de Apel Bacău. După deliberări, s-a decis privarea de libertate pe o perioadă de două săptămîni, timp în care anchetatorii trebuie să traducă actele străine în limba română.

„În temeiul art. 102 al. 5 lit. a din Legea 302/2000 dispune arestarea provizorie a persoanei solicitate Cojocaru Remus Rică, pentru o perioadă de 15 zile începînd cu data de 22.01.2021 şi pînă la data de 05.02.2021 inclusiv. În temeiul art. 102 al. 6 din legea 302/2004 dispune comunicarea prezentei încheieri Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei.

Acordă termen la 03.02.2021, ora 11.30 în vederea prezentării de către Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare suedeze pe numele persoanei solicitate, însoţit de traducerea în limba română. Se vor solicita relaţii de la autorităţile suedeze pentru înaintarea copiei certificate a sentinţei penale prin care s-a dispus condamnarea persoanei solicitate, pentru o eventuală recunoaştere pe cale incidentală, în vederea executării acesteia în România“, conform instanţei. Imediat după pronunţare romaşcanul a atacat soluţia instanţei de fond urmînd ca o decizie definitivă în acest caz să dea instanţa supremă.

Citește știrea

Trending