Contactează-ne

Actualitate

Buzduganul Covid şi ausweisul naţional

Știre publicată în urmă cu

în data de

Da, aşa arată inamicul, ca un buzdugan cu prelungiri pe toată suprafaţa, iar pe secţiune apare cu o coroană de astfel de prelungiri, de unde-i vine şi numele.

Creditat cu o mortalitate redusă, de numai 3% (gripa spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial, cu indice de letalitate dublă, a făcut 3 milioane de victime în Europa şi 30 în lume) COVID-19 are alte proprietăţi. Bilanţul exprimat în morţi nu se va apropia nici pe departe de gripa amintită, dar pandemia actuală este marcată de o capacitate de difuziune fără egal, care nu lasă prea multe teritorii indemne de boală şi nici un domeniu de activitate umană neafectat.

Întregul mapamond a fost prins pe picior greşit. Fără rezistenţă naturală, fără vreo armă de luptă împotriva acestui inamic, omul este incapabil de a-i opune o rezistenţă activă oricât de neînsemnată, singura posibilitate de a-i supravieţui fiind fuga din cale.

COVID-19 zdruncină omenirea din temelii, îi paralizează toate activităţile şi mult mai nefaste decât mortalitatea vor fi efectele generale dezastruoase, cu precădere economice. Spectrul foamei, de amploare mondială, întrezărit la orizont, nu este o simplă fantezie. Actuala pandemie este un unicat absolut, incomparabil cu nici una dintre toate celelalte calamităţi ale istoriei. Poate că singura apropiere posibilă este catastrofa care a dus la dispariţia dinozaurilor, despre care avem puţine cunoştinţe şi mai multe presupuneri.

COVID-19 marchează ora „ZERO“ a omenirii, nici măcar o oră „25“.

Lumea trebuie regândită şi reconstruită din temelii, după alte principii, cu renunţarea la tot ce şi-a dovedit eşecul în timp. Granzii şi puternicii lumii nu au de ales. Omenirea nu se mai poate întoarce la vechile canoane depăşite, la uriaşele discrepanţe între diverse categorii de cetăţeni ai lumii. Toţi reprezentanţii societăţii trebuie să dea şi să primească, proporţional cu propria contribuţie la binele general. E o lege care nu mai poate fi ignorată.

Adevăratul jandarm al omenirii a apărut. Perfect instruit, îşi spune povestea, îşi joacă rolul şi nu se va lăsa alungat. Ne-a trimis deja un avertisment. Dur şi nu prea. Dacă nu vom învăţa nimic din toată năpasta asta, vom fi puşi la zid. ?i nu va fi bine. Nimănui. …

„Minuni în vremea noastră/ Nu văd a se mai face“. Aşa grăia poetul Grigore Alexandrescu. Pe vremea lui. La vremea noastră, minunile sunt la ordinea zilei, se fac chiar sub ochii noştri, cu concursul şi sub oblăduirea unora dintre noi, ba şi în dispreţul bunului simţ, al spiritului civic şi al unei sfidări grosolane.

Ce exemplu mai grăitor ne pot oferi societatea şi administraţia noastră, la fel de neputincioase şi pasive decât ce s-a petrecut joi, 9 aprilie, în plină pandemie soldată cu mii şi mii de victime? Internetul ne oferă ştirea că douăsprezece curse de avion charter au plecat către Germania de pe aeroporturile din Cluj şi Sibiu. Nu ştiu dacă menţiunea este exactă, dar şi dacă un singur avion a luat calea aerului, în condiţiile instantaneelor fotografice văzute la scenă deschisă, atunci cei care nu-şi mai dau rândul să ne asigure că nu mai dorm de grija noastră şi cât de mult ne vor binele, ar trebui să-şi semneze demisiile şi să dispară pentru totdeauna de pe firmamentul opiniei publice.

Dar înainte de a intra în miezul problemei, o întrebare îşi face loc printre celelalte: cum este posibil ca aeroporturile civile ale ţării, multe, puţine câte sunt, să se bucure de o dublă măsură? Unele ţin de guvern, prin Ministerul Transporturilor, în vreme ce altele cad în sarcina Consiliilor Judeţene. Cum de nimeni n-a luat atitudine faţă de această anomalie ? Cum de atâţia preşedinţi de ţară, politicieni, guvernanţi şi generali nu s-au sesizat că spaţiul aerian al ţării ţine de siguranţa naţională? Care nu poate fi lăsat la cheremul şi bunul plac al unui slujbaş al locului, liber să decidă ce avion pleacă ori vine în ţară. Mi se pare o chestie elementară, de bun simţ, trecută mult prea uşor cu vederea. E de mirare? Nici poveste. Situaţia are o soră geamănă, cu aceeaşi semnificaţie şi de aceeaşi gravitate. Ia luaţi aminte: unităţile militare sunt păzite (?!?) de civili aparţinând Consiliilor Locale sau unor firme private. Nu eşti îndreptăţit să te întrebi cum este posibil ca adevăraţii militari să accepte asemenea reglementări?

Mai mare ruşine nici că se poate, cu episoadele din 9 aprilie! Nu, nu este un caz oarecare, nu seamănă cu nu ştiu ce individ care-şi părăseşte casa ca să-şi cumpere ţigări sau o doză de bere fără să fi semnat declaraţia pe proprie răspundere sau altul aidoma care se alege cu o amendă.

Este vorba de o complicitate asumată, prea vizibilă ca să poată fi ocolită şi ascunsă sub preş. Oamenii aceia veniţi la Cluj şi Sibiu au străbătut zeci şi sute de kilometri, au călătorit cu autobuzele, nu cu nişte drone invizibile. Au trecut prin zeci şi zeci de filtre care trebuiau să-i oprească, pentru nenumărate moduri de încălcare a legii. Cu siguranţă că aveau un ausweis, o parolă de liberă trecere. Cine a dat-o ? Odată ajunşi pe aeroporturi, cum s-au respectat normele impuse de ordonanţele militare? Severe şi restrictive doar pentru prostime şi neputincioşi.

Abia seara târziu, post-festum, domnul ministru Velea a schiţat nişte scuze anemice pentru evenimentele petrecute la Cluj. Vizibile de milioane de oameni. Cu o seninătate angelică, a reiterat asprimea propriilor ordonanţe. Militare. Cam puţin. Ca să nu mai spun că primul ministru şi-a făcut şi el datoria din vârful buzelor şi a făcut o vagă aluzie, suficientă să înţeleagă tot prostul, şi a dat-o la întors cu contractele în derulare sau întrerupte.

Nu mă duc cu gândul la telefoanele roşii care au zbârnâit ca să împlinească nevoile acute ale unei doamne prea suspuse, aflată la ananghie, dar drumul către ele e prea direct ca să poată fi înnăbuşit.

La vremea bilanţurilor, fiţi siguri că românii vor fi arătaţi cu degetul că au adus şi au împrăştiat virusul ucigaş, cu ausweisuri măsluite.

Actualitate

Mita de la spital, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ contabila Mihaela Caraiman a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă ■ a ajuns după gratii după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare sau acte medicale necesare pensionării ■ şpăgile au fost de 2.500 de euro şi 11.000 de lei ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui contabile de la Spitalul Municipal Roman. Mihaela Caraiman este acuzată de săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Asta după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare la unitatea sanitară, ori pentru obţinerea de acte medicale necesare pentru deschiderea drepturilor de pensie. Conform actelor de urmărirere penală, şpăgile ar fi fost cuprinse între 2.500 de euro şi 11.000 de lei.

„Din probele administrate pînă la acest moment, s- a reţinut următoarea situaţie de fapt. În perioada anilor 2019 – 2021, inculpata C.M. a pretins şi primit de la suspectele L.M.E., B.C.E. şi de la martorul L.M., sumele de 2.500 de euro şi 11.000 lei, promiţînd că îşi va trafica pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale de decizie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, fie pentru a obţine angajarea suspecţilor şi a martorului în posturi de asistenţi medicali, infirmieri sau îngrijitori în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, fie pentru obţinerea unor acte medicale necesare întocmirii unor dosare de penisie“, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Pentru aceste fapte, pe 16 martie 2021 a fost efectuată o percheziţie la Spitalul de Urgenţă Roman, ţinta fiind biroul Mihaelei Caraiman, încadrată la Serviciului financiar-contabil, altă descindere avînd loc la domiciliul acesteia.

Probe care ar putea stabili comiterea unei fapte penale au fost căutate şi în cele două maşini ale acuzatei. În urma probelor strînse, pe 17 martie 2021 procurorii nemţeni au sesizat instanţa de judecată şi au cerut judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile a Mihaelei Caraiman. După deliberări, judecătorii au dispus privarea de libertate pînă la data de 15 aprilie.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatei C. M., cercetată pentru săvîrşirea a 4 infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

„A fost vorba, într-adevăr, de o descindere la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, făcută de organele de anchetă, care vizează o angajată, dar această descindere nu are legătură cu instituţia. Cum salariata lucra în spital s-a făcut o percheziţie şi în biroul acesteia. Precizăm că nu au fost ridicate din biroul angajatei noastre nici un fel de documente ce ţin de activitatea ei la unitatea sanitară“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ şi Roman, Andreea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

Dosarul penal este instrumentat cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Brigăzii Operaţiuni Speciale Bacău şi a Serviciului Operaţiuni Speciale Neamţ. De mită pentru angajare la Spitalul Roman au mai existat zvonuri, însă acum este prima dovadă concretă a speculaţiilor.

De acum înainte cauza intră în procedura de Cameră preliminară care nu ar trebui să dureze mai mult de două luni, apoi procesul intră în linie dreaptă, va fi public şi va continua cu administrarea probatoriului, audieri de martori şi administrări de probe.

Citește știrea

Actualitate

Fost şef de la Fisc acuzat de „interes“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANI a sesizat procurorii în cazul Deliei Rodica Negură ■ inspectorii de integritate acuză că a semnat în calitate de conducător al organului de executare, documentele care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită pentru o societate unde administrator era soţul ■

Un funcţionar public cu statut de şef în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ va trebui să dea explicaţii procurorilor pietreni după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. Numele funcţionarului este Delia Rodica Negură, iar inspectorii de integritate spun că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Conform sursei citate, în calitate de conducător al organului de executare ar fi semnat o serie de documente în cazul unei societăţi la care soţul era administrator şi asociat unic.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Negură Delia Rodica a infracţiunii de conflict de interese (text în vigoare până la 28 iulie 2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, prin semnarea în calitate de conducător al organului de executare, a documentelor care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită (constând în vânzarea la licitaţie a unor bunuri imobile) a societăţii comerciale al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate, a existat un interes de natură patrimonială pentru acesta“, se precizează în comunicatul de presă emis de ANI.

Sursa citată mai menţionează că „de asemenea, la data de 02 mai 2017, în calitate de conducător al organului de executare, Negură Delia Rodica a semnat procesul-verbal privind eliberarea sumei rezultată din executarea silită, conform căruia, în temeiul prevederilor art. 259 din Legea nr. 207/2015), s-a procedat la distribuirea sumei de 54.007 lei (rezultată din vânzarea bunurilor scoase la licitaţie) pentru stingerea obligaţiilor datorate de către societatea comercială al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate“.

În legea privind Codul de procedurã fiscală (207/2015), articolul 259 face parte din capitolul zece, care se referă la eliberarea şi distribuirea sumelor realizate prin executare silită.

Cât priveşte articolul 301 Cod penal, el este reglementat astfel: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii, iar până la o decizie definitivă a instanţei, persoana în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citește știrea

Actualitate

Elicopter solicitat pentru un caz grav

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Serviciul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a solicitat, în dimineaţa zilei de luni, 10 mai, un elicopter pentru transportul la Iaşi al unui biciclist, accidentat grav.

„A fost adus la CPU, de către un echipaj al Ambulanţei, un bărbat de 53 de ani, din Gherăeşti, care a căzut de pe bicicletă şi, în cădere, s-a rănit grav la cap. În urma investigaţilor la computerul tomograf s-a constatat faptul că pacientul avea o hemoragie subarahnoidiană şi din acest motiv a fost solicitat elicopetreul pentru ca pacientul să fie transportat, urgent, la Spitalul de Neorochirurgie din Iaşi, pentru tratament de specialitate“, a declarat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman. Hemoragia subarahnoidiană se datoreaza hemoragiilor survenite în spaţiul intracranian, în cadrul unor traumatisme cranio-cerebrale severe. Acest tip de hemoragie poate produce şi anevrisme cerebrale care pot fi fatale.

Citește știrea

Trending