Contactează-ne

Actualitate

Buna Vestire

Știre publicată în urmă cu

în data de

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna Vestire mai este numită popular Blagovestenia fiind praznicul in amintirea zilei in care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Inițial, nu a existat o dată fixă a acesteia. La început era doar locală și purta denumirea de sărbatoare a așteptarii Nasterii Dom­nului. Datei de praznuire a fost fixată în Occident cândva în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în lumea catolică. In Est data de 25 martie s-a generalizat probabil de când Nașterea Domnului a început sa fie sărbatorită peste tot pe 25 decembrie, din prima jumătate a sec. al V lea. Buna Vestire se sărbătorește în perioada Postului Mare. Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Fecioară cu voal este o statuie din marmură de Carrara sculptată la Roma de sculptorul italian Giovanni Strazza (1818-1875), ilustrând bustul Fecioarei Maria. Data exactă nu este cunoscută, posibil la începutul anilor 1850. Voalul dă aspectul translucid, dar, de fapt, este sculptat din marmură.

Buna Vestire în Scriptură

“Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Și intrand îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvantată ești tu intre femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus.

Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea”. (Luca I, 26-38).

Tradiții și superstiții 

De “Buna Vestire”, popular numită și ”Ziua Cucului” traditia spune că nu trebuie să ne certam ca sa fim feriti de necazuri tot anul. În Nordul Moldovei, de exemplu, si in multe zone din Munteania, femeile se trezesc devreme si pun in fata usii paine, sare si apa, iar la prânz, painea si sarea le dau de pomana unui om nevoiaș, pentru spor si sanatate.

 

(conform crestinortodox.ro)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending