Contactează-ne

Actualitate

Bugetul a trecut de chinurile facerii, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primăria îşi propune să obţină din venituri proprii 194.570.050 lei ■ cheltuielile de funcţioanre vor ajunge la 110.533.210 lei, iar pentru investiţii au fost aprobate 24,5 milioane ■

În şedinţa Consiliului Local de joi, 10 februarie, din 21 de consilieri locali au lipsit de la votarea bugetului cei doi ai Partidului Împreună pentru Moldova, Teo Baciu şi Bogdan Roman şi consilierul Pro România, Dragoş Barcă.

Secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a anunţat faptul că pentru a trece proiectul de buget e nevoie de o majoritate de 11 voturi. Cele mai importante dezbateri au fost pe marginea alocărilor bugetare destinate infrastructurii de apă şi canalizare.

În acest sens, cei şase consilieri PSD au propus un amendament prin care, dacă plenul CL ar fi fost de accord, fondul de rezervă al Romanului ar fi urmat să se diminueze cu un million de lei, în condiţiile în care acesta este de 1,1 milioane, lucru care a căzut la vot, ceea ce a stîrnit reacţia liderului de grup George Balan, care a reacţionat pe Facebook:

„PNL a dovedit încă o dată că nu îi pasă de problemele reale cu care se confruntă romaşcanii. Din cauza consilierilor PNL amendamentul nostru,  prin care solicitam suplimentarea bugetului pentru repararea ţevilor şi modernizarea conductelor, nu a fost adoptat. Probabil că le e mai uşor să continue propaganda mincinoasă prin care aruncă vina pe APASERV, în loc să facă investiţii în reţeaua de apă. Romaşcanii au putut vedea, din nou, cine caută soluţii pentru rezolvarea problemei apei şi cine se opune!“.

Conform bugetului, primăria îşi propune ca în acest an să obţină din venituri proprii 194.570.050 lei, cheltuielile de funcţioanre ajungînd la 110.533.210 lei,  pentru investiţiile propriu-zise alocîndu-se doar la 24,5 milioane lei. Din această sumă, 2,2 milioane lei sînt alocate pentru studii şi proiecte. În buget a mai fost prinsă suma  necesară achiziţionării a şase autoturisme electrice în valoare de 600.000 lei, 100.000 lei pentru extinderea sistemului de supraveghere video şi 1,4 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere. A fost aprobat şi proiectul de modernizare a policlinii, estimat la aproximativ 8,5 milioane lei, din care pentru anul acesta sînt planificaţi a se cheltui doar 500.000 lei.

Cum între viceprimarul Radu Samson şi conducerea primăriei relaţiile de colaborare par a  se fi ameliorat, edilul şef adjunct nu a ratat ocazia de a-i „taxa“ pe cei de la PSD.

„Problema apei nu se rezolvă cu demagogie. În şedinţa CL, împreună cu ceilalţi consilieri USR, am propus alocarea sumei de 470.000 lei pentru «Cămine şi debitmetrie sectorizare reţea de apă (14 sectoare)». Propunerea noastră a fost aprobată. Colegii de la PSD s-au opus. Ei voiau să alocăm bani pentru reţeaua de apă la modul general. Reţeaua de apă nu e formaţie de lăutari, să arunci cu bani spre ea şi să speri că te simţi bine“, a spus Radu Samson, care a punctat beneficiile sectorizării.

În consens cu adjunctul său, primarul Leonard Achiriloaei a subliniat preocuparea conducerii primăriei pentru rezolvarea problemelor de apă şi canalizare la Roman, în condiţiile în care trebuie ţinut cont de nevoia de acoperire a multor cheltuieli pe care administraţia le are.

„La ultima şedinţă pe care am avut-o (întîlnire cu conducerae ApaServ – n.r.), am agreat cu ApaServ obiective foarte clare şi au înţeles că trebuie să investească serios. Au trimis către primărie o listă de investiţii pentru acest an, un milion de lei. Şi noi am pus suma de 945.000 lei şi ne-am asumat şi reparaţia rezervorului de la Gară. Pentru 2022 avem alocate practic trei milioane de lei, sumă care nu s-a alocat niciodată. Din 2012-2021, conform datelor oficiale, ApaServ a investit la Roman două milioane de lei, deci mai puţin decît preconizăm acum pentru 2022. Dacă nu vor fi respectate aceste înţelegeri, avem alte demersuri pe care le putem face“, a spus primarul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending