Contactează-ne

Actualitate

Bugetul a fost votat. „Va răspunde nevoilor urgente pe care le are municipiul“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ documentul a fost dezbătut și aprobat în ședința Consiliului Local de joi, 2 februarie ■ bugetul anului 2023 este alcătuit din două secțiuni: una de funcționare și una de dezvoltare ■ la capitolul venituri totale, proiecția este de 238.539.220 de lei, iar la cheltuieli de 234.382. 010 lei ■ cheltuielile de dezvoltare sunt de 111.231.010 lei și cele de funcționare de 123.1787.000 lei, din care fonduri nerambursabile 83.000630 lei ■

Bugetul municipiului Roman, care a fost definitivat și supus dezbaterii publice în termenii prevăzuți de lege, a trecut de votul Consiliului Local, în ședința din 2 februarie 2023, una la care au participat cei 21 consilieri. Documentul are, în viziunea primarului Leonard Achiriloaei, în centrul atenției nevoile cetățenilor și  vizează dezvoltarea orașului. Alocarea pentru secțiunea dezvoltare depășește 111 milioane de lei, în timp ce la capitolul cheltuieli proiecția totală este de 234.382.010 lei.

„Bugetul este construit astfel încât să asigure continuitatea proiectelor europene fără întârzieri, având alocate sumele pentru cofinanțările necesare și funcționarea tuturor serviciilor publice, fie că vorbim despre sănătate, educație, infrastructură sau ordine și siguranță publică. Cifrele se traduc printr-un echilibru între cele mai importante aspecte: infrastructura de apă, infrastructura rutieră și cea pentru transport, sănătate, educație, sport, mediu înconjurător și siguranță.

Toate acestea sunt necesare Romanului, necesare tinerilor, populației active și seniorilor deopotrivă! Continuarea proiectelor europene – atragerea de fonduri prin PNRR – Anghel Saligny și prin  Compania Națională de Investiții (CNI), vor  conduce la o creștere semnificativă a condițiilor de viață. Vorbim de zeci de proiecte aflate acum în derulare sau proiecte semnate, care își urmează cursul firesc de implementare.

Așa cum știți, sunt aprobate proiecte de renovare energetică a blocurilor de locuințe, de renovare și modernizare a liceelor, a școlilor și grădinițelor, de construcție a unei noi creșe, de capacitate mare, pe terenul fostului Bazar, lucrări importande de extindere și dotare a Spitalului Municipal de Urgență, de modernizare a transportului public prin achiziția de autobuze electrice și crearea primului inel ciclabil în municipiul Roman. Pentru toate acestea vom asigura partea de cofinanțare”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Acesta a mai spus că la construirea bugetului s-a ținut seama de nevoia de a acoperi, în limita resurselor financiare disponibile în acest an, cât mai multe din sectoarele de activitate ale comunității. Analizând bugetul, edilul e încredințat de faptul că a fost gândit de echipa de specialiști din primărie în așa fel încât să răspundă nevoilor de dezvoltare pe principalele domenii aflate în responsabilitatea administrației publice locale.

Importante invenstiții la rețeaua de apă

„Bugetul realizat din veniturile proprii va răspunde nevoilor urgente pe care le are municipiul Roman, astfel încât să poată asigura, cu precădere, investițiile în rețeaua de apă, având în vedere că municipiul Roman nu are acces la fonduri europene în cazul acestui domeniu, așa cum ar fi putut avea cei de la ApaServ. Pe lângă refacerea rezervorului de apă de 5.000 mc de la gară, am prevăzut o importantă lucrare.

E vorba despre o rețea nouă de distribuție a apei pe strada Smirodava, concomitent cu refacerea integrală a infrastructurii pentru traficul auto și pietonal. Totodată, lucrările de sectorizare și debitmetrie vor continua în acest an așa cum ne-am asumat pentru a oferi un control sporit asupra rețelei municipale de apă”, a adăugat primarul Achiriloaei. Acesta spune că vor continua și anul acesta investițiile în sectorizarea rețelei de apă, cu sisteme de măsurare a debitului, în anul 2023 alocându-se încă  400.000 lei pentru continuarea proiectului.

Primarul amintește și faptul că au fost demarate lucrările de modernizare a Policlinicii, care vor începe cu termoizolarea clădirii. O atenție deosebită va fi acordată șți anul acesta sistematizării parcărilor, în mai multe zone ale municipiului, ținând cont de faptul că în ultimii ani numărul autovehiculelor , deținute de populație, agenții economici și instituțiile publice se află în continuă creștere.

Bugetul votat anul acesta ține cont și de reabilitarea locurilor de joacă, în documentul trecut de votul celor 21 de aleși locali fiind prinse fonduri pentru modernizarea a încă 3 părculețe, care se adaugă la cele deja existente pe raza municipiului Roman. Programul de regenerare a spațiilor verzi continuă și el, în acest an municipalitatea planificându-și plantarea pe străzile municipiului și în parcuri  a minim 500 arbori și arbuști ornamentali.

Romanul, un municipiu atractiv și funcțional, care vrea să răspundă nevoilor cetățenilor

Primarul Leonard Achiriloaei apreciază că bugetul votat în ședința din 2 februarie a fost proiectat în așa fel încât să acopere nevoile de întreținere și reparații a infrastructurii gestionate de unitatea administrativ teritorială ale cărei destine le coordonează. „Pe lângă toate acestea, bugetul asigură lucrările de întreținere și reparații la obiectivele aflate în administrarea primăriei, fie că vorbim de clădiri, fie de infrastructura pietonală și rutieră, care necesită o alocare substanțială de fonduri.

Bugetul este și rezultatul consultărilor pe care edilii le-au avut cu reprezentanții din domeniul sănătății, educației, mediului de afaceri și pensionarilor. Proiectul de Bugetare participativă va fi finanțat și anul acesta, precum și proiectele depuse în baza Legii 350/2005 de către organizațiile nonprofit”, a mai spus edilul șef, care a precizat și faptul că în bugetul local au fost prinse și fonduri pentru susținerea sportului.

„Rămânem alături de fiecare disciplină sportivă, sprijinim fiecare competiție și încurajăm performanța, iar așa cum este firesc vom dispune de alocările necesare pentru organizarea de activități culturale și recreative”, susține primarul Leonard Achiriloaei. Pornind de la investițiile majore care sunt o prioritate, edilii și-au propus rezolvarea a cât mai multe aspecte care vizează viața cotidiană a concitadinilor.

„Principiul de bază care a stat la construirea acestui buget este crearea unui oraș atractiv și funcțional, orientat spre nevoile cetățeanului, cu un sistem educațional și medical performant, cu zone de relaxare, activități sportive și culturale diverse, care să conducă la confortul urban pe care ni-l dorim cu toții”,  precizează Leonard Achiriloaei.

Acesta ține să mulțumească acelor consilieri locali care au înțeles să susțină investițiile majore în dezvoltarea Romanului, investiții ce vin să acopere domeniile vitale din viața unei comunități. Prin bugetul local, în 2023 vor fi continuate proiecte europene aflate în derulare sau proiecte semnate care își urmează cursul firesc de implementare.

În ședința CL amintită au fost aprobate proiecte de renovare energetică a blocurilor de locuințe, de renovare și modernizare a liceelor, a școlilor și grădinițelor, de dotare a Spitalului Municipal de Urgență, de modernizare a transportului public prin achiziția de autobuze electrice. Pe lista de investiții se află și reabilitarea rezervorului de 5.000 mc, de la gară, lucrare care va fi începută anul acesta.

Primăria va comanda, în 2023, și un studiu pentru identificarea unei noi zone de captare a apei, cu scopul de a suplimenta volumul de apă scos în prezent din frontal de la Pildești, unde în ultimii ani au existat probleme legate de nivelul pânzei freatice în continuă scădere, din cauza secetei pedologice grave. Se are în vedere și îmbunătățirea sistemului de colectare și deversare a apelor pluviale în râul Moldova, în zona ANL-urilor din strada Vasile Lupu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending