Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Bugetarii „obligati“ sã serbeze Crãciunul „pe stil vechi“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• conform unei ordonante de urgentã, salariile bugetarilor nu se pot acorda decît o datã pe lunã • cum bugetul abia a iesit de la promulgare, se estimeazã cã liniile de finantare nu vor putea fi deschise mai devreme de 15 ianuarie, cînd angajatii îsi vor primi banii pe decembrie 2005 • sindicatele sînt extrem de nemultumite de acest tratament • în sectorul privat se dau prime „confidentiale“ •

O nouã „surprizã“ îi asteaptã pe dascãlii nemteni, cãrora li se adaugã si ceilalti bugetari, respectiv faptul cã vor fi „obligati“, prin lege, sã petreacã Sãrbãtoarea Nasterii lui Iisus în prima lunã a anului viitor, adicã dupã 15 ianuarie 2006, cînd vor intra în posesia lichidãrii pe decembrie 2005. Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmînt (FSLI), Constantin Baroi, a declarat cã cei 6.400 de salariati din sistem vor primi lichidarea lunii decembrie în jurul datei de 20-25 ianuarie, anul viitor. „Existã, dupã cum se stie, o ordonantã de Guvern, din primele luni de guvernare ale actualului Executiv, din 2004, care stipuleazã faptul cã salariile la bugetari se vor da într-o singurã transã. Dacã, anul trecut, am reusit sã «fentãm» aceastã Ordonantã, în sensul cã, nefiind comunicatã în timp util, ni s-a aprobat sã primim acel avans mãrit, pe care-l luam de ani de zile înaintea Sãrbãtorilor de iarnã, acum ni s-a rãspuns, printr-o adresã, de cãtre Consiliul Judetean, cã anul acesta nu se va face nici o derogare de la actul normativ, care va trebui respectat întocmai. Asta înseamnã cã toti cei 6.400 de oameni din învãtãmînt ne vom trece la «stilisti» (credincios ortodox care foloseste calendarul Iulian, ce tine de sãrbãtorile dupã stilul vechi – cu 13 zile diferentã n.r.) si vom sãrbãtori Crãciunul nu cu 13 zile mai tîrziu, ca acestia, ci undeva între 15 si 25 ianuarie 2006. Atunci va trebui sã luãm si al XIII-lea salariu, care reprezintã, de fapt, «prima de Crãciun» a bugetarilor“, a precizat Constantin Baroi. Acest lucru a fost confirmat si de primarul Dan Ioan Cãrpusor, care a spus cã ordonanta este valabilã si pentru cei 137 de angajati ai Primãriei. „Evident cã nici salariatii primãriei nu pot sã facã exceptie de la aplicarea acestei legi, pentru cã sîntem bugetari si ea este valabilã pentru toatã lumea. În consecintã, si salariatii nostri au fost sfãtuiti sã-si drãmãluiascã banii din salariul intrat acum pe card, pînã la lichidarea lunii decembrie, care se va face, dupã deschiderea liniilor de creditare, în luna ianuarie 2006, probabil în jurul datei de 15“, a declarat edilul-sef.

Vînt în buzunare Nici politistii nu vor fi exceptati de la aplicarea ordonantei mentionate, asa cã salariul, care le-a intrat zilele acestea în card, va trebui chibzuit tot pînã în ianuarie. Singurul „avantaj“ al politistilor este cã le-a rãmas, dupã ce au cedat o parte sinistratilor, ceva din vestitul Ordin 50. „Salariul pentru luna decembrie s-a luat, de cînd lucrez eu în Politie, numai în luna ianuarie, iar anul acesta, fiecare dintre noi a cedat, lunar, atît cît a dorit, din cota de alimente, cunoscutã sub numele de Ordinul 50, în beneficiul celor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor“, a declarat inspector principal Dragos Bãlãu, comandantul Politiei Roman. Acesta nu stie, însã, dacã pentru 2005 politistii vor mai primi sau nu premiul anual cunoscut sub numele de al 13-lea salariu. Desi sînt prestatori de servicii, nici salariatii de la Ambulantã nu vor lua salariul înainte de Sãrbãtori. „Singurul compromis care s-a putut face a fost de a cumula bonurile de masã pe douã luni, asa cã salariatii nostri vor putea ridica alimente pe bonurile de masã în valoare de aproape trei milioane de lei, înainte de Sãrbãtori“, a declarat Vicentiu Martin, lider al Sindicatului „Ambulanta“. Omologul sãu de la Sindicatul „Sanitas“, din Spitalul Roman, Mihai Pãduraru, nu avea cunostintã, încã, de faptul cã salariul lunii decembrie ar întîrzia, dar stia cã nu vor exista probleme cu cele 20 de bonuri de masã. Se pare, însã, cã nici alte institutii, aflate încã sub „pulpana“ statului nu se aflã într-o situatie privilegiatã, de vreme ce nici salariatii de la Banca Comercialã Românã (BCR), aflatã în curs de privatizare, nu vor primi anul acesta prime de sãrbãtori. La fel se întîmplã si cu cei 167 de salariati ai Postei Roman, care, în contractul colectiv de muncã, au prevãzutã o asemenea sumã, dar în dreptul acesteia nu s-a stipulat cuantumul. „La aceastã orã nu stim dacã liderii nostri de sindicat vor reusi sã obtinã vreun leu, pentru prima de Crãciun“, a declarat Eugenia Gîrbea, sefa OPDC.

„Privatizatii“, mai generosi În schimb, „privatizatii“ de la „Romtelecom“ se pare cã au stiut sã-si negocieze mai bine Contractul colectiv de muncã, de vreme ce, deja, se vorbeste cã se va primi o primã de Crãciun de sase milioane de lei. „Conform contractului colectiv de muncã, toti salariatii primesc o primã de Crãciun, al cãrei cuantum este, însã, confidential“, a declarat Mihaela Druicã, purtãtoarea de cuvînt a Romtelecom Bacãu. În aceeasi situatie se aflã si salariatii de la „Banc-Post“, care vor primi premii, dar tot… în sumã „confidentialã“. Mai transparenti, sindicalistii de la „Mittal Steel“ au declarat cã, în conformitate cu prevederile din contract, tevarii vor primi atît prime de Crãciun, cît si daruri pentru cei mici. „Asa cum s-a negociat prin CCM, fiecare salariat va primi, sãptãmîna viitoare, o primã în valoare de 1,5 milioane de lei si daruri, pentru copiii de pînã la 16 ani, în valoare de 350.000 lei“, a precizat Gheorghe Anghel, viceliderul Sindicatului „Romantub“. Si la „Agrana“ cuantumul primei se ridicã tot la 1,5 milioane lei, la care se va adãuga contravaloarea unor produse, care se dãdeau în alti ani, urmînd a se distribui, conform declaratiilor economistului Lucian Munteanu, coordonator al Departamentului Resurse Umane, tot în bani. Societãtile de confectii si încãltãminte si-au trimis, deja, salariatii în concediu, de la 15 decembrie la 15 ianuarie, acestia urmînd a încasa prime în bani, diferind de la societate la societate si în functie de importanta muncii prestate. Si marile magazine vor da salariatilor prime, tot în regim de confidentialitate, ca, de altfel, aproape toate societãtile private. (FOTO: Salariatii din învãtãmînt, ca de altfel toti bugetarii, sînt obligati, de lipsa banilor, sã serbeze Crãciunul la „stilisti“)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending