Contactează-ne

Prima pagină

Bugetarii au trei zile libere de Sfînta Maria

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ guvernul a aprobat ca zilele de 16 şi 17 august să fie libere în acest an pentru angajaţii din sectorul bugetar ■ 15 august era oricum sărbătoare naţională, iar sîmbăta şi duminica nu se lucrează ■ partea proastă este că liberele vor fi recuperate ■ românii au doar 15 sărbători legale, iar cele mai multe din Europa le au maltezii - 38 ■

O veste bună şi una proastă le-a „transmis“ guvernul celor ce au „privilegiul“ de a fi bugetari: vor fi liberi încă două zile în această lună, dar acestea trebuie recuperate. Astfel, recent, executivul a aprobat hotărîrea prin care au legat sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, de week-end. „Guvernul a decis ca zilele de 16 şi 17 august să fie zile nelucrătoare în sistemul public. Ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, se sărbătoreşte anul acesta într-o miercuri, aşadar următoarele două zile, joi şi vineri, vor fi libere. Excepţie fac locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă, magistraţii şi personalul din instanţele judecătoreşti implicaţi în soluţionarea proceselor cu termene în zilele respective, 16 şi 17 august“, au decis guvernanţii. Cele două zile nelucrătoare vor fi recuperate fie pe 25 august şi pe 1 septembrie, adică în zile de sîmbătă, în regim de program normal, fie prin prelungirea programului de lucru pînă pe 7 septembrie. S-a mai anunţat că prin centrala Ministerului Finanţelor Publice vor putea fi făcute operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria statului.

Malta – 38, Spania – 34, Bulgaria şi Polonia 33…

De cele două zile libere s-ar putea bucura şi ceilalţi salariaţi, adică cei din mediul privat, dacă angajatorii decid asta. În legislaţia muncii din România nu există o procedură clară de urmat în situaţia în care angajatorii decid să acorde salariaţilor una sau mai multe zile libere. Tot angajatorul poate decide dacă liberele vor fi recuperate, putînd opta pe una dintre cele două variante pe care le-a stabilit Guvernul, adică recuperarea în zile de sîmbătă sau prin prelungirea programului de lucru. Dincolo de toate acestea, este puţin probabil ca în mediul privat salariaţii să se bucure de atîtea „nelucrătoare“. În altă ordine de idei, România are printre cele mai puţine zile libere comparativ cu ţările din UE. Spre exemplu, Malta are 38, dintre care 13 zile libere oferite cu ocazia sărbătorilor naţionale, Spania are 34, dintre care 12 sărbători naţionale, Bulgaria are 33, dintre care 11 sărbători naţionale şi Polonia tot 33. Urmează Cehia – 32, Portugalia cu 31, Germania – 29, Irlanda – 29, Marea Britanie – 28, iar Olanda are 27. În acest an, românii au 15 sărbători legale, 11 dintre cele nelucrătoare picînd în timpul săptămânii. Faţă de anul trecut, va fi o nouă zi liberă în plus, după ce parlamentarii au decis că Vinerea Mare dinaintea Paştelui să fie declarată nelucrătoare. Zilele libere în 2018 au fost 1 ianuarie – Anul Nou; 2 ianuarie – Anul Nou; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; 6 aprilie – Vinerea Mare, 8 aprilie – Paştele; 9 aprilie – Paştele; 1 mai – Ziua Muncii; 27 mai – Rusaliile; 28 mai – Rusaliile şi 1 iunie – Ziua Copilului. Urmează 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfîntul Andrei; 1 decembrie – Ziua Naţională; 25 decembrie – Crăciunul şi 26 decembrie – Crăciunul.

Altă „bucurie“

Un proiect care prevede ca Înălţarea Domnului să fie zi liberă a fost depus la Senat de mai mulţi deputaţi PNL, un parlamentar USR şi unul de la UDMR. Argumentul ar fi acela că această zi reprezintă „un act de deplină încununare a misiunii de mîntuire şi eliberare a omului de sub păcat“. Deputaţii PNL, Daniel Gheorghe şi Nicolae Neagu, principalii iniţiatori au precizat că România are cele mai puţine zile libere, comparativ cu alte state membre UE. În schimb, deputatul nemţean USR, Iulian Bulai, a anunţat pe Facebook că nu va susţine acest proiect, precizînd că o serie de argumente teologice dogmatice nu pot face obiectul unei expuneri de motive într-o iniţiativă legislativă, că deja avem prea mule zile libere şi că iniţiativa exclude peste un milion de catolici şi protestanţiîn România: „În Italia, ţară profund catolică, se transferă sărbătoarea de pe joi pe duminică. Deci nici măcar italienii nu sînt mai catolici decît papa. Unii parlamentari români însă vor să fie mai catolici decît papa. Mă voi împotrivi şi pentru că această lege va exclude peste un milion de catolici şi protestanţi, care nu vor avea parte de această zi liberă. Rar coincide Paştele catolic cu cel ortodox“. Dar iată ce se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative: „Înălţarea Domnului, act de deplină încununare a misiunii de mîntuire şi eliberare a omului de sub păcat, reprezintă certificarea că Iisus Hristos este Fiul care urcă de-a dreapta Tatălui ceresc. Aproape că nu există şcoală, instituţie de cultură ori primărie în România care să nu sărbătorească public şi solemn această zi de Înălţare şi de pomenire a Eroilor neamului, dublă ocazie de rugăciune, pomenire, amintire şi elogiere“. Înălţarea este zi liberă în numeroase ţări europene precum Germania, Franţa, Belgia sau Austria.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending