Contactează-ne

Actualitate

Brumar dă peste cap piaţa muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cererea de personal a scăzut dramatic, fiind disponibile doar 294 de oferte ■ la începutul lunii, în judeţ se căutau peste 400 de lucrători ■ pentru cei care au studii superioare sînt numai şase posturi la firme din Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ ■

Brumar a pleoştit piaţa muncii din judeţul Neamţ, iar dacă la început de lună angajatorii avea disponibile un număr de 417 locuri de muncă în cele mai diverse ocupaţii, la finele primei decade cererea a scăzut dramatic.

În această săptămînă, cei care nu au de lucru trebuie să aleagă între 294 de job-uri, cel mai greu fiind în zona Tîrgu Neamţ unde de la o săptămînă la alta cererea de personal a scăzut de la 122 de posturi vacante la numai 22.

Cele mai mari şanse de angajare rămîn în Roman, unde se caută 158 de noi lucrători, în timp ce în zona reşedinţei de judeţ, ce include şi comunele limitrofe, sînt vacante 114 locuri de muncă.

Mai trebuie spus că, în general, este de muncă pentru cei cu studii medii, în timp ce personalul de înaltă calificare nu are prea mare căutare. Astfel, la Piatra Neamţ, piaţa muncii oferă doar un post pentru un psihopedagog, se mai caută un medic veterinar, dar este de lucru şi pentru un inginer chimist şi un inginer zootehnist, iar un alt post este în ocupaţia de economist, plus unul de contabil cu studii superioare.

Pentru ceilalţi, sînt libere 10 posturi de agent de vînzări, la care se mai adaugă 22 de job-uri de muncitor necalificat în silvicultură, ori nouă lucrători comerciali.

Mai puţine posturi sînt pentru cei care pot presta ca şi asistent medical, bucătar, asfaltator, precum şi electrician, instalator, vînzător sau tapiţer, mai multe relaţii putînd fi obţinute la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman, piaţa muncii nu are nevoie de personal de înaltă calificare, iar în zonă nu este nici un loc de muncă disponibil pentru cei care au urmat o facultate. Pentru ceilalţi, cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde este nevoie de 24 de confecţioneri – asamblori articole textile, la care se mai adaugă 10 job-uri de operator confecţionet industrial şi alte 10 locuri de muncă sînt în ocupaţia de operator confecţii.

Se mai recrutează 11 tîmplari universali, 5 tapiţeri, dar cele mai multe locuri de muncă, 52, sînt pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. La Tîrgu Neamţ este nevoie de un inginer silvic şi un consultant proiect. 10 locuri de muncă sînt pentru confecţioner textile, şi mai puţin este de lucru pentru cei care pot presta ca şi croitor, lucrător comercial, tractorist, vînzător sau şofer.

Ce va fi în viitorul apropiat nu-i greu de estimat, oferta de muncă va scădea odată cu instalarea deplină a sezonului rece, factor la care se adaugă evoluţia epidemiei de coronavirus.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Florin Zaharia (USR PLUS Neamț): ”Îmi doresc ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Florin Zaharia are o lungă experiență de navigator, de comandant de nave comerciale, a lucrat cu  profesioniști veniți din țări și culturi diferite, și a văzut toată lumea – zonele ei cele  mai bogate, ca și cele mai sărace. La alegerile locale din luna septembrie, Florin Zaharia a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț din partea Alianței USR PLUS și acum este unul dintre cei patru consilieri județeni ai Alianței.

 

La alegerile parlamentare de luna viitoare, Florin Zaharia ocupă prima poziție pe lista Alianței USR PLUS pentru Senatul României și spune că vrea să ajungă senator pentru a fi vocea nemțenilor în Parlamentul României.

 

„Vreau să-mi pun experiența dobândită colindând lumea în ultimii 20 de ani în slujba nemțenilor, fiindcă îmi doresc mult ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni.Iar cu această pandemie și ce va veni după, va fi mare nevoie de vocea asta.

 

N-am făcut politică până de curând. Dar, pentrucă sunt un familist convins, vreau ca fiica mea să crească și să trăiască în România, alături de colegii ei de generație – și, credeți-mă, e foarte greu să găsești argumente, în fața acestei generații, când vine vorbe despre de ce ar rămâne, în loc să plece în Vest.

 

M-am implicat în USRPLUS fiindcă vreau să schimb și percepția cetățenilor despre clasa politică, să nu mai auzim că toți politicienii suntem la fel. Să demonstrăm că se poate face politică cu adevărat pentru cetățenilor, nu lobby pentru grupurile cu mulți bani.

Ca parlamentar, vreau să contribui la o reformă administrativă majoră, care să creeze condiții pentru dezvoltarea locală, la crearea unui mediu curat, fără gropi de gunoi neecologice și fără poluatori, la încurajarea lanțurile scurte de distribuție a produselor alimentare și sprijinirea asocierii micilor fermierilor. A celor care, acum, sunt alungați din piețele acoperite, fără să aibă vreo alternativă să ne dea în continuare mâncare proaspătă, produsă local.

 

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Am încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot”, a declarat Florin Zaharia.

 

Pe 6 decembrie, nemțenii votează Alianța USR PLUS pentru o Românie fără hoție!

 

https://fb.watch/1-kBopgnT6/

 

Articol comandat de USR Neamt

Citește știrea

Actualitate

Ger şi zăpadă în masivul Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în vîrf de munte termometrele au indicat -10 grade ■ tot acolo este şi ceva zăpadă ■ Luna Cadourilor debutează cu timp rece, dar spre finele săptămînii ne putem aştepta la o apreciere consistentă a regimului termic ■

Finalul lui Brumar a adus primii fulgi de nea din acest sezon, iar Luna Cadourilor debutează cu un regim termic sub media perioadei. Vestea bună este că pînă la finalul săptămînii regimul termic se apreciază considerabil şi specialiştii spun că în zona noastră se face mai cald decît ar fi normal la acest moment al anului, cu valori termice dirne ce se apropie de 10 grade Celsius.

Regimul termic nocturn are aceeaşi tendinţă şi dacă la începutul intervalului de prognoză vor fi minime de -5 grade, pînă la final se ajunge la temperaturi nocturne de pînă la 6 grade. Pînă atunci trebuie spus că în vîrf de munte, pe Toaca, a fost ger şi tot acolo, la acest moment este strat de nea, ce-i drept nu prea consistent.

Pe 30 noiembrie 2020, la ora 10, termometrele indicau 0 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia de la Ceahlău- Toaca unde era ger şi se înregistrau -10 grade. Un pui de vînt făcea ca acolo să se resimtă temperaturi de -12 grade. Tot acolo este singurul loc din judeţ unde este zăpadă în strat ce nu trece de 4 centimetri. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că luna decembrie debutează cu timp rece, şi chiar dacă astăzi este anunţat soare în prima parte a intervalului, maxima nu trece de 0 grade, la limita îngheţului.

Noaptea va fi cea mai rece din ultima perioadă de timp şi mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Jumătatea săptămînii, miercuri 2 decembrie, nu aduce nici un fel de schimbare în registrul termic, valorile termice diurne vor fi de 0 grade, iar peste noapte minima se opreşte la -4 grade. Joi, 3 decembrie, va fi cer variabil cu soare şi se mai îmbunează registrul termic. Asta deoarece ziua trecem la valori termice pozitive, de 1 grad, iar noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de -3 grade.

Pe finele săptămînii se încălzeşte spectaculos faţă de zilele anterioare. Vineri, 4 decembrie, va fi soare dimineaţă, apoi se adună norii şi ar putea veni ceva stropi de ploaie. Maxima dirnă saltă nesperat pînă la valoarea de 7 grade, iar noaptea aduce -1 grad. În prima zi de week-end, sîmbătă 5 decembrie, va fi deosebit de cald. Cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii, în schimb ne vom bucura de o maximă diurnă de pînă la 8 grade, în timp ce peste noapte vor fi temperaturi pozitive, de 5 grade.

Cea mai caldă zi din luna decembrie pare a fi cea de Moş Nicolae. Duminică, 6 decembrie, rămînem cu cerul acoperit, însă meteorologii anunţă temperaturi diurne care ajung pînă la 9 grade. Şi peste noapte va fi deosebit de cald şi se vor înregistra 6 grade cu plus.

Citește știrea

Actualitate

Dispariţie cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii legii continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei tinere de 30 de ani, din Săbăoani, care a plecat de acasă pe 26 noiembrie. Dispariţia a fost anunţată de tatăl femeii, care a reclamat că fiica, Irimia Ana Maria a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu mai este de găsit.

Tînăra are o înălţime de 1,65 m, aproximativ 50 de kilograme, păr castaniu, ondulat, ochi căprui, corpolenţă slabă. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză bleumarin, vestă de culoare verde închis, pantaloni tip jeans negri, fiind încălţată cu adidaşi negri. Orice persoană care poate oferi informaţii este rugată să apeleze 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending