Prima pagină
British Council – Circular Catalysts. O expoziție de anvergură la Muzeul de Istorie din Târgu Neamț

■ „Expoziția dezvăluie rezultatele unor colaborări remarcabile între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie”, se precizează pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Național Neamț
La Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț va fi vernisată, pe data de 7 martie 2025, expoziția ,,Circular Catalysts”, organizată de British Council în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Neamț. Conceptul, unul cu adevărat original, aduce în prim plan poveștile unor rezidențe creative.
Expoziția a mai fost vernisată la Timișoara, Londra, Birmingham și Manchester, iar astăzi poate fi admirată și la instituția din orașul străjuit de fortăreața medievală nemțeană. „Vă așteptăm la vernisaj, vineri, de la orele 14.00, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț”, se arată pe pagina de socializare a CNMN. Ample detalii despre manifestare au fost făcute publice într-un comunicat.
Programul Circular Catalysts, o inițiativă a British Council realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, se întoarce în România cu redeschiderea expoziției sale documentare la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț, în perioada 7 martie – 11 mai 2025.
Expoziția dezvăluie rezultatele unor colaborări remarcabile între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie, invitând publicul să exploreze noi perspective asupra practicilor și proceselor de producție sustenabile. Inspirat de legătura profundă dintre oameni și resursele naturale din zonele rurale din România, Circular Catalysts a invitat, în 2023, cinci artiști și designeri britanici să exploreze această temă prin rezidențe creative alături de organizații locale.
Rezultatele acestor rezidențe au fost reunite într-o expoziție documentară, prezentată în premieră la Romanian Design Week 2023, și ulterior iterată în Timișoara – ca parte a programului Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, precum și în Marea Britanie – în Londra, Birmingham și Manchester.
La Londra, evenimentele Circular Catalysts s-au desfășurat în perioada 6-19 noiembrie 2023, la Institutul Cultural Român, în cadrul unei delegații oficiale menite să conecteze participanții români la program cu stakeholderi din Marea Britanie, meșteșugari contemporani și lideri ai inițiativelor de design durabil.
Ulterior, expoziția a fost prezentată la Centrala Arts Space din Birmingham (17 ianuarie – 24 februarie 2024), și la Consulatul General al României din Manchester (19 martie – 1 aprilie 2024), continuând să stimuleze dialoguri importante despre practicile de producție sustenabile și meșteșuguri în context internațional.
Expoziția documentară Circular Catalysts, care va putea fi vizitată în această primăvară de publicul din Târgu-Neamț, aduce în prim-plan poveștile acestor rezidențe creative. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze o colecție captivantă de fotografii realizate de Ioana Cîrlig, alături de texte, obiecte și alte mărturii vizuale, care surprind conexiunile dintre rural și urban și subliniază rolul meșteșugurilor locale în promovarea sustenabilității sociale, economice și de mediu.
”O călătorie prin Cincu, Câmpulung, Delta Dunării și Cluj, alături de cinci designeri, artiști și meștesugari din UK, împreună cu comunități locale, în căutarea de vechi și noi moduri de a crea în echilibru cu natura” – Ioana Cîrlig, Curator. Pentru a marca întoarcerea expoziției, vor avea loc la Târgu-Neamț două ateliere din cadrul programului de mediere.
Acestea vor fi coordonate de Ioana Cîrlig – Curatorși responsabil de documentarea fotografică aExpoziției Circular Catalysts, și Anoushka Cole–producător și cercetător de materiale din Marea Britanie și participant la programul de rezidențe creative Circular Catalysts. Pe 8-9 martie, Ioana Cîrlig ne va ghida într-o explorare a fotografiei ca mijloc de aprofundare a conexiunii cu natura, iar pe 22 martie.
Anushka Cole ne va invita să descoperim frumusețea sălbatică a locului și să o transformăm în printuri botanice unice.Aceste ateliere vor oferi participanților experiențe practice și noi modalități de explorare artistică, reflectând spiritul de colaborare și creativitate care definește programul Circular Catalysts. În organizarea expoziției din Târgu-Neamț, British Council colaborează cu Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț, prin dr. Vasile Diaconu și muzeograf Renata-Gabriela Apetroaie și Centrul Educațional de Arte Performative CEVA, ale căror contribuții valoroase îmbogățesc cu noi perspective locale acestă inițiativă.
Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, Circular Catalysts explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global.
Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața. Vă invităm să descoperiți expoziția Circular Catalysts la Târgu-Neamț – o incursiune fascinantă în lumea designului colaborativ și a meșteșugului sustenabil”.
British Council este organizația internațională a Marii Britanii pentru relații culturale și oportunități educaționale. Misiunea este de a construi și dezvolta relații de cooperare și înțelegere între britanici și cetățenii altor țări prin artă, cultură, educație și limba engleză. În ultimul an, s-a ajuns la peste 80 de milioane de oameni prin intermediul activităților instituției și s-a interacționat cu peste 791 de milioane online sau direct, prin intermediul diferitelor canale de comunicare.

-
Prima pagină3 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima paginăo săptămână,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină2 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină4 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică