Contactează-ne

Prima pagină

Braconajul, „munca grea“ a paznicilor de vânătoare puși să apere fauna cinegetică și piscicolă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o anchetă a poliţiştilor s-a soldat cu reţinerea mai multor persoane, care sunt acuzate de braconaj ■ acționau în zona lacului de acumulare de la Bicaz ■ au braconat și prin păduri ■

Cadrele de la Poliţia Bicaz, Secția Rurală Bicaz, plus cele de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, Serviciul Ordine Publică, Serviciul Criminalistic şi Serviciul Acţiuni Speciale, au pus în executare, pe data de 8 februarie 2024, cinci mandate de percheziţie în orașul de sub baraj, Taşca şi Tarcău.

În atenţia anchetatorilor s-au aflat mai mulţi indivizi, care sunt acuzaţi şi de uz de armă fără drept. Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – februarie 2024, cei în cauză, care aveau atribuţii în combaterea braconajului piscicol, ar fi desfăşurat activităţi de pescuit ilegal, pe lacul Izvorul Muntelui, în scopul comercializării.

Totodată, în calitate de paznici de vânătoare, de la începutul acestui an au mers pe mai multe fonduri de vânătoare, unde au împuşcat exemplare de cervide. Carnea era vândută pentru prepararea unor mâncăruri la evenimente private. În timpul descinderilor, poliţiştii au descoperit probe care atestă braconajul.

„În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate aproximativ 100 de kilograme de peşte congelat şi proaspăt (diferite specii), aproximativ 80 de kilograme de carne de vânat, 17 raţe sălbatice, mai multe trofee de animale sălbatice, colţi de mistreţ, mai multe piei de animale, opt plase de pescuit monofilament şi textil“, se arată într-un comunicat al Poliției.

La locuinţele suspecţilor au mai fost găsite cartuşe cu capsa epercutată şi percutată, o matriţă de confecţionat muniţie, bile cu plumb, arme de vânătoare legal deţinute şi un dispozitiv de ochire cu termoviziune. Urma ca astăzi, 9 februarie, să se stabilească dacă se vor face propuneri de arestare preventivă a persoanelor acuzate.

Infracțiunile de braconaj nu sunt o raritate prin Neamţ. De la un astfel de caz are probleme penale Neculai Robu, preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv şi Nicolae Cumpătă, paznic de vânătoare la aceeaşi organizaţie. Cei doi au fost acuzaţi de luare de mită. În această speţă, „acţiunile“ au început pe 10 aprilie 2023.

Atunci, un vânător şi un amic al acestuia au fost acuzaţi de braconaj, fiind ucisă o căprioară gestantă, a cărei valoare a fost stabilită la 12.000 de euro. Asta după ce, la cabana dintr-o pădure din comuna Gârcina, care aparţinea primului dintre ei, avusese loc o petrecere, iar în apropiere au fost descoperite părţi din cadavrul sălbăticiunii.

Cei incriminaţi au negat comiterea infracţiunii, dar reprezentanţii asociaţiei de vânătoare au insistat, afirmând că sunt dispuşi să ajungă la o înţelegere, pentru a nu sesiza anchetatorii. Au cerut o cameră optică cu termoviziune, ce putea fi ataşată la o armă şi o dronă, valoarea acestora fiind de 40.000 de lei. Flagrantul  a fost realizat pe 16 aprilie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending