Contactează-ne

Actualitate

Bonfilio – Mor – Audiger, un trio de excepţie la Neamţ Music Festival

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ artişti de renume internaţional vor concerta la Piatra Neamţ şi la Cetatea Neamţ ■ în a doua zi a manifestării, care a fost inclusă în circuitul prestigiosului Festival Internaţional George Enescu, protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio şi Omri Mor ■

Neamţ Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediţie şi le propune melomanilor nemţeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întîlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei. Această a treia ediţie la care a ajuns festivalul găzduit de judeţul Neamţ reprezintă o încununare a succesului celorlalte două ediţii anterioare. Dovada recunoaşterii calităţii înalte a actului artistic este includerea Neamţ Music Festival în circuitul prestigiosului Festival Internaţional George Enescu. Dacă în în prima zi, joi, 12 septembrie, la ora 19.00, la Cinema, Mon Amour, pianiştii Petras Geniusas şi Daniel Ciobanu vor deschide seria concertelor, a doua zi, festivalul programează la Rubik Hub (Ştrandul Tineretului), la ora 19:00, evenimentul denumit Jeans Concert. Protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio şi Omri Mor. Pietro Bonfilo a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano şi a obţinut masterul la Conservatorul Regal din Scoţia. În timpul studiilor, a avut şansa de a-şi aprofunda educaţia cu muzicieni renumiţi precum Vincenzo Balzani, Victor Sangiorgio, Jean-Marc Luisada, Michele Campanella, Giuseppe Andaloro şi Lang Lang. Pietro concertează în mod regulat în Italia şi în străinătate, avînd apariţii în SUA – Carnegie Hall New York, NYU şi University Cornell Ithaca, Londra, în oraşe din Suedia, Luxemburg – Conservatoire de la Ville, Scoţia – Stevenson Hall şi Hall of Glasgow, Honk Kong, România – Neamţ Piano Festival), Mexic – Centro Bicentenario Mexico City, Cambodgia – Phnom Penh Piano Festival Meta House, Tailanda – Piano Festival Bangkok, Siam Ratchada Auditorium sau Turcia – sala Milli Reasurans. Pe parcursul anilor de studiu, Pietro a cîştigat mai multe competiţii: Marele Premiu la Ibla, ediţia XXV, ediţia a XII-a a competiţiei internaţionale Monterosa Kaway, ediţia a XX-a a concursului Riviera della Versilia care a avut loc la Viareggio, ediţia a II-a concursului Agimus Florenţa, ediţia XI a concursului Riviera Etrusca Livorno, ediţia a VI-a a Lissonum Young Performers Milano, etc. Importante ziare şi reviste muzicale italiene, Corriere della Sera, La Repubblica, La Nazione, Amadeus şi Suonare News, i-au oferit recenzii strălucitoare, iar RAI TV News (TG1) l-au intervievat.

Cîte ceva despre Omri Mor şi Pierre Audiger

Repertoriul lui Omri Mor, pianist, compozitor şi aranjor, se întinde de la muzica clasică şi jazz, la muzică arabo-andaluză. Concertează frecvent cu trio-ul basistului Avishai Cohen şi, recent, a lansat albumul de debut, It’s About Time!. Născut în Israel, în 1983, Omri a început să cînte la pian la 7 ani, urmînd să ia primele lecţii la 11 ani. Iniţial, studiul muzical a constat în experimente proprii, chiar a unor complicate partituri precum sonatele lui Beethoven. Începe apoi studiul muzicii clasice cu profesorul Benjamin Oren şi aproape simultan s-a alăturat clasei saxofonistului şi educatorului de jazz, Arnie Lawrence. În timp ce Omri continua educaţia clasică şi de jazz, s-a întîlnit cu cîntăreţul şi multi-instrumentalistul Nino Bitton, maestru al stilurilor Arabo-Andaluz şi a stilului algerian Chaâbi. Albumul de debut al lui Omri Mor, Este timpul, vine într-un moment în care limbajul său muzical unic este în forţă. Compoziţiile pline de expresivitate sînt îmbogăţite de diversitatea referinţelor muzicale şi de virtuozitatea performativă. Pierre Audiger, compozitor, pianist şi actor al Şcolii Jean-Laurent Cochet Paris, e prezent la Festival pentru al treilea an consecutiv. Compune de la 17 ani şi a absolvit studiile de pian la Conservatorul Regal din Scoţia. Descrisă ca o „muzică de foc şi imaginaţie“, cu „personalitate“ şi cu „o afişare impresionantă a caracterului“, opera de compoziţie este apreciată de critici şi de public. În 2015, Pierre a cîştigat premiul memorial Walter & Dinah Wolfe pentru compoziţie cu piesa Not A Clown, interpretată în premieră de violonistul Ilya Gringolts la RCS. Pianistul Daniel Ciobanu i-a comandat o piesă de tip encore, Parafraza pe cel de-al 23-lea concert de pian al lui Mozart, premiera avînd loc în 2015. În acelaşi an a avut loc premiera operei Moremi Ajasoro Opera Storytelling’, pentru care a scris muzica, în timp ce April Koyejo-Audiger a scris scenariul şi a semnat direcţia artistică. Bazată pe viaţa reginei nigeriane Moremi Ajasoro, opera fost jucată la Londra în 2018. Opera Dove Town, scrisă pentru The Nicholson Duo a avut premiera în 2017. Pierre a fost compozitor în rezidenţă atît la prima ediţie a Neamt Piano Festival 2017, cît şi la cea din 2018, lucrările sale fiind interpretate de artişti renumiţi precum Petras Geniusas, Luiza Zan, Ksenia Fedoruk, Anna Dmytrenko, Bogdan Ciobanu şi Pietro Bonfilio. În prezent, Pierre lucrează la primul său spectacol de comedie cu pian, care va avea premiera în septembrie 2019, la Paris. Printre alte producţii de teatru, el aşteaptă să participe la piesa Ouest End a lui Caroline Darnay din Paris.

Advertisement
Trending