Arhivă 2005-2017
Bomboana si sandvich-ul, „uneltele“ coruptiei din scoli
• liceenii vor învãta, din anul scolar viitor, cum sã se fereascã de coruptie • lectiile vor fi predate, în viitor, si bobocilor de clasa I • mãsura a fost inclusã în Strategia Nationalã Anticoruptie •
Liceenii vor învãta, din toamnã, cum sã devinã „imuni“ la coruptie, în cadrul lectiilor de sociologie. Comisiile de specialitate ale Ministerului Educatiei si Cercetãrii au introdus deja capitole despre coruptie în programele valabile pentru anul scolar 2006-2007. Chiar dacã poate pãrea o glumã, aceastã initiativã a autoritãtilor face parte din Strategia Nationalã Anticoruptie. Mai mult, pentru ca rãul sã fie tãiat de la rãdãcinã, predarea notiunilor legate de coruptie va fi extinsã, în anii viitori, si la clasele de gimnaziu, ba chiar si la cele primare. Astfel, dacã, în practicã, nu prea reusesc sã-i convingã pe cei mari sã renunte la proastele obiceiuri, autoritãtile mutã lupta de pe bãncile scolilor, apreciind, probabil, cã pustanii sînt mai usor de convins.
Liceenii vor fi scoliti sã elimine spaga Combaterea coruptiei este o prioritate nationalã deoarece un esec în acest domeniu ar amîna integrarea în Uniunea Europeanã prin activarea clauzei de salvgardare. Liceenii vor fi învãtati sã nu dea si sã refuze sã ia spagã, încercãri cãrora trebuie sã le facã fatã încã de pe bãncile scolii. Ministrul educatiei, Mihail Hîrdãu, a tinut sã demonstreze cã e conectat la realitãtile scolii românesti contemporane sustinînd cã un elev care-i face altuia tema, pentru douã bomboane sau pentru sandvich-ul adus de acasã, este un exemplu de micã coruptie în scoli. În acest fel, elevii din clasele primare vor fi avantajati pentru cã pot folosi pe post de spagã cornul si laptele din pachetelul guvernamental. Între timp, elevii de liceu îsi însusesc notiunile elementare de coruptie din viata de zi cu zi, atunci cînd se îmbolnãvesc, cînd au nevoie de o adeverintã de la primãrie sau cînd urmãresc activitatea politicienilor. „Ce nevoie mai am sã învãt despre coruptie, credeti cã nu stiu cum e? E ceva obisnuit în aproape toate domeniile. Dacã ajungi la doctor, nu te bagã în seamã fãrã sã scoti din buzunar mãcar o sutã de mii. Cînd ai nevoie de o adeverintã de la primãrie, trebuie sã mergi mãcar cu o ciocolatã sau cu un buchet de flori, iar la politie sau la vamã trebuie sã mergi cu euro. De fapt, mi se pare cã printre politicieni si parlamentari sînt si cei mai corupti, acolo se învîrt cei mai multi bani. Dacã noi ne mai ajutãm unul pe altul la teme sau ne mai inspirãm la o tezã nu mi se pare cã e o formã de mituire, asa a fost de cînd bunica“, a declarat Adina Tãnase, elevã la Colegiul National „Calistrat Hogas“. Si pãrintii apreciazã cã initiativa autoritãtilor nu e convingãtoare, mai ales cã viata de zi cu zi îi obligã sã apeleze frecvent la mitã pentru rezolvarea unor probleme personale. „Mi se pare apã de ploaie. Ce pot întelege copii din aceste lectii dacã sînt bombardati din toate pãrtile de informatii legate de coruptie ? Ei nu vãd cã, oriunde ai merge, pentru a-si rezolva problemele, trebuie sã apelezi la spagã ? Societatea româneascã este prea afectatã de aceastã boalã, iar schimbãrile nu se pot produce prin simple lectii predate copiiilor culmea, copiiilor de clasa I. Teoria e frumoasã, dar practica o infirmã“, a mentionat Iulia Alexandrescu din Piatra Neamt.
În loc sã scadã, numãrul de ore creste Reprezentantii scolilor apreciazã cã initiativa vine în contradictie cu angajamentul fostului ministru al educatiei, Mircea Miclea, de a mai reduce numãrul de ore pentru a face materiile mai aerisite, iar copiii vor fi bombardati cu informatii care nu le vor fi de mare folos. „Practic, nu stiu cum vor mai putea copiii sã facã fatã unui orar atît de încãrcat si de divers. Acum, planurile de învãtãmînt au tot atîtea ore cîte erau si înainte de Revolutie, doar cã atunci elevii aveau sase zile pe cînd acum sînt doar cinci. Dacã ajung sã stea la scoalã si 7-8 ore zilnic, ce randament mai pot avea cînd vine vorba de învãtat ? Ca sã nu mai spunem cã sînt o grãmadã de lucruri pe care trebuie sã le stie, în afarã de disciplinele obligatorii, de la educatia sexualã si cum sã se fereascã de droguri la traficul de fiinte umane si combaterea fumatului pînã la gripã aviarã si, acum, chiar cum sã scape de coruptie. Cred cã, undeva, se pune cãruta înaintea boilor si nu mai stim ce e important, cu adevãrat, mai precis, cei 7 ani de acasã“, a declarat profesor Mihai Cozma, director al Colegiului Tehnic Forestier Piatra Neamt.

-
Decese2 săptămâni,
În memoria lui Adrian Doaga – Mesaj de condoleanțe COMES S.A.
-
Actualitate2 săptămâni,
Schimbare de şefie la USR Neamţ. Ce a declarat noul preşedinte
-
Actualitate2 săptămâni,
Vești excelente: vin banii pentru cei care locuiesc la curte – panouri solare și reabilitare gratuită!
-
Actualitate2 săptămâni,
Noul şef al USR Neamţ despre priorităţile judeţene şi salariile unor bugetari
-
Actualitate2 săptămâni,
“Sentinţă” dureroasă pentru ştrandul din Piatra Neamţ: “O ruină”. Cine a dat sentinţa?
-
Actualitateo săptămână,
Guvernul e în chinurile facerii. Ce spun parlamentarii nemţeni despre… “travaliu”
-
Actualitate2 săptămâni,
Care va fi soarta Mall-ului de la Piaţă? Unde se vor muta serviciile
-
Actualitateo săptămână,
“Comercianţi” din Ilfov, luaţi la întrebări în Neamţ