Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Bomba de la ICEFS „ticãie“ pe un maldãr de promisiuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

• „sper cã reprezentantii Romtehnica vor considera cã au nevoie de aceste substante“, spune prefectul de Neamt • „nu as vrea sã fiu în pielea celor care rãspund direct de aceastã chestiune“, a mentionat Sãvel Matache, fondatorul ICEFS Sãvinesti •

Ideea cã un depozit de la ICEFS Sãvinesti este plin cu materiale explozive dã dureri de cap autoritãtilor judetene care încearcã sã îi convingã pe reprezentantii Guvernului sã se deplaseze în teritoriu, pentru evaluarea situatiei. Dar, pînã în acest moment, de la Bucuresti a curs cu promisiuni si nimic mai mult. Dupã o vizitã anuntatã a unei comisii interministeriale, pe aceastã problemã, care nu a mai avut loc, de la Ministerul Administratiei si Internelor s-a comunicat cã descinderea a fost programatã pentru sãptãmîna viitoare. „Am fãcut cunoscutã problema de la ICEFS Sãvinesti tuturor ministerelor interesate. Secretarul de stat Paul Dobre, de la Ministerul Administratiei si Internelor, mi-a spus cã, sãptãmîna viitoare, o echipã interministerialã va veni la ICEFS pentru a vedea ce trebuie fãcut cu stocul de TG02, combustibil pentru rachetã care zace într-o halã din ianuarie 1990“, a declarat prefectul Toader Mocanu. De mentionat este si faptul cã TG02 nu este singura substantã periculoasã care se gãseste în curtea institutului, pe lîngã aceasta fiind multe altele, inclusiv trinitrotoluen. Toate substantele sînt expirate si nu mai pot fi folosite în nici un proces tehnologic, cu exceptia combustibilului de rachetã, de care pare a fi interesatã societatea Romtehnica. Prefectul Mocanu si-a exprimat speranta cã problema va fi rezolvatã de aceastã firmã. „Sper cã reprezentantii Romtehnica vor considera cã au nevoie de aceste substante si ne vor ajuta sã scãpãm de ele. Vor face verificãri, iar în cazul în care vor considera cã pot face ceva în folosul lor cu aceste substante, le vom pune la dispozitie imediat. Nu trebuie decît sã asigure transportul“, a declarat Toader Mocanu.

Mãsuri de protectie, potrivit posibilitãtilor

Ieri, acesta s-a întîlnit cu actualul director al ICEFS Sãvinesti, Marius Ene, pentru a conveni asupra modului în care va fi asiguratã, în continuare, paza acestei societãti. Directorul ICEFS si-a asumat responsabilitatea cã se va ocupa de paza societãtii, cu personal propriu, si a arãtat cã a luat mãsuri, în vederea formãrii unor echipe de interventie, în caz de incendiu, la fiecare compartiment din cadrul societãtii. Pe de altã parte, l-am contactat pe fondatorul institutului de cercetãri de la Sãvinesti, Sãvel Matache, pentru a afla mai multe amãnunte despre acest caz. Afirmatia acestuia ridicã semne de întrebare asupra modului în care au fost depozitate materialele, imediat dupã ce el a pãrãsit institutul. „Eu nu-mi permit sã dau o solutie în acest caz, deoarece nu am fost de acord cu multe decizii care s-au luat în acest institut. Cu toate acestea, nu as vrea sã fiu în pielea celor care rãspund direct de aceastã chestiune“, a mentionat Sãvel Matache. Reamintim cã produsul inflamabil si nociv a fost achizitionat în ianuarie 1990, prin ordinul unui reprezentant al Ministerului Apãrãrii. Destinatia initialã a fost de combustibil pentru rachetã. Motivul pentru care s-a achizitionat a fost acela de a recupera trietilamina, una dintre componentele care, ulterior, ar fi fost transferatã cãtre SC Melana SA. Nu dupã mult timp, ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat ambele societãti, conducerea de atunci a ICEFS a decis încetarea definitivã a procesului de recuperare a trietilaminei, cantitatea rãmasã în stoc fiind de 18,6 tone. Spatiul ales cu destinatia depozit pentru substante toxice si periculoase se gãseste la parterul unei clãdiri dezafectate, construite în 1963, aflatã, acum, într-o stare destul de avansatã de uzurã. Singura variantã pentru a scãpa de combustibil, dacã Romtehnica se va retrage, este distrugerea lor prin incinerare, la firma Pro Air Clean Timisoara, care nu a refuzat afacerea, dar a fãcut o ofertã de pret cu mult peste posibilitãtile financiare ale institutului – 60.000 de euro.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending