Contactează-ne

Actualitate

Bizar! WC-uri noi sînt în şcoli, racord la apă, nu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a reanalizat situaţia epidemiologică din şcoli ■ în Neamţ, 234 de unităţi funcţionează după scenariul verde şi 78 după cel galben ■ există şcoli la care au fost construite WC-uri în incintă, dar nu sînt racordate la apă şi canalizare ■

La şedinţa din această săptămînţ a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a fost reanalizată situaţia epidemiologică din Neamţ şi s-au decis scenariile potrivit cărora vor funcţiona şcolile.

„Am reanalizat scenariile privind desfăşurarea activităţilor didactice din şcoli, pornind de la informarea pe care am primit-o de la Direcţia de Sănătate Publică, la începutul acestei săptămîni, pe care am transmis-o în şcoli.

În urma votului dat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, 78 de şcoli vor funcţiona pe scenariul doi, galben şi 234 vor funcţiona pe scenariul verde. Deci, majoritatea şcolilor îşi desfăşoară activitatea cu elevii în clasă. Important este că nu avem nici o şcoală pe scenariul trei, roşu. E adevărat că avem cîteva clase care şi-au suspendat activitatea din cauza infectării cu virusul SARS Cov2.

În conformitate cu protocolul încheiat cu Direcţia de Sănătate, nu avem voie să dăm nume de şcoli, clase, cadre didactice, dar vă pot spune că, acolo unde apare un caz de copil infectat, se suspendă activitatea la clasă pentru două săptămîni“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

La profesori se face anchetă epidemiologică şi se suspendă activitatea cadrului didactic sau nedidactic care a fost contact, nu a purtat mască, a fost la o distanţă mai mică de 2 metri, mai mult de un sfert de oră. Direcţia de Sănătate face anchetă şi decide soluţia ce trebuie luată. Inspectorul şcolar general a confirmat că la ora aceasta există şi copii şi cadre didactice infectate cu noul Coronavirus.

Conform unor surse, există infectaţi doi elevi din clasa a VII-a de la o şcoală gimnazială din Piatra Neamţ şi alţi doi la un colegiu din Roman. La aceste unităţi elevii vor sta două săptămîni la domiciliu, participînd la cursuri on-line. Scenariul galben presupune participarea zilnică, faţă în faţă, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de 1- 2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

În ceea ce priveşte planul verde, el înseamnă participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unitătile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară. În altă ordine de idei, inspectorii şcolari generali din întreaga ţară au participat la o video-conferinţă cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, în care s-a analizat situaţia epidemiologică din fiecare judeţ, precum şi probleme legate de achiziţiile de materiale sanitare şi informatice.

„Din păcate, în judeţul Neamţ, aşa cum spuneam şi astă vară, mai sînt cîteva situaţii, în care deşi primarii au avut sume alocate pentru construcţia de WC-uri nu le-au folosit. Este situaţia de la Şcoala 11 Piatra Neamţ, la o sală de sport, situaţia de la Podoleni, Ion Creangă şi Borleşti. Dar mai există şi situaţii în care aceste toalete sînt încă în stadiul de proiectare sau scoatere a autorizaţiei. Curioasă e o altă problemă, una bizară, în sensul în care care s-au construit aceste toalete în şcoală, s-au cheltuit bani dar şcoala nu e racordată la reţeaua de apă şi canalizare. Aici compania Apaserv şi Consiliul Judeţean vor trebui, ca în cel mai scurt timp, să rezolve preoblemele“, a mai precizat profesorul Mihai Obreja.

În ceea ce priveşte alocarea de sume necesare procurării de materiale sanitare, măşti şi echipamente informatice judeţul Neamţ a primit 3 milioane lei. „Am ieşit cu un anuţ de consultare privind achiziţiile pe Ordonanţa 756. Cel tîrziu în 6 octombrie ieşim cu documentaţia privind procedura de achiziţii pentru materiale sanitare: măşti, dezinfectanţi, echipamente informatice şi trecem imediat la deschiderea de credite“,a conchis inspectorul general.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending