Contactează-ne

Prima pagină

Bîntuie Rotavirusul şi Salmonella printre copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă din iunie, în Neamţ au fost identificaţi 71 de copii cu boală diareică acută ■ la Secţia de pediatrie a Spitalului Roman au fost internaţi 12 copii ■

Boala diareică acută se manifestă şi în judeţul Neamţ, cauzînd, săptămîna trecută, un număr de 71 îmbolnăviri, din care 50 de copii cu vîrste cuprinse între zero şi patru ani. „În cadrul sistemului de supraveghere a bolii diareice acute, în săptămîna de raportare 25 iunie-1 iulie au fost diagnosticate un număr de 71 de cazuri, dintre care 21 de pacienţi au fost depistaţi cu această boală de către medicii de familie. Un număr de 50 cazuri au fost internate în spital, cele mai multe la grupele de vîrstă de 0-1 an şi 1-4 ani. Dintre cazurile internate, 39 au fost cu etiologie neprecizată şi 11 cu etiologie precizată, agenţii etiologici incriminaţi fiind Salmonella şi Rotavirusul. Din cele 71 de cazuri diagnosticate la nivel de judeţ în zona Roman s-au înregistrat 12 cazuri la copii, care au fost şi internate, toate cu etiologie neprecizată“, a declarat Carmen Dumitreasa, şefa Compartimentului de promovare şi evaluare a sănătăţii, din cadrul DSP Neamţ. Medicii recomandă respectarea unor reguli stricte de igienă, în special a mîinilor, dar şi păstrarea curată a vaselor şi ustensilelor cu care se prepară hrana. „Mamele trebuie să fie atente la spălarea corectă cu apă fierbinte şi detergent lichid a vaselor în care se prepară hrana pentru bebeluşi. Se recomandă spălare corespunzătoare, sub jet de apă a legumelor şi fructelor înainte de consumarea lor. Trebuie evitată prepararea hranei cu mai mult de două-trei ore înainte de consum, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate, asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8 grade. Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari trebuie să se facă imediat după prepararea acestora fără a fi ţinute în frigider“, a mai spus medicul Carmen Dumitreasa. Alimentele nepreparate nu trebuie păstrate în frigider alături de cele preparate termic. Toate suprafeţele destinate pregătirii alimentelor trebuie păstrate în condiţii de igienă desăvîrşită. Medicii mai avertizează populaţia că este contraindicată folosirea medicamentelor antidiareice şi a antibioticelor fără recomandarea medicului curant.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tudorică a plecat şi el să scrie în Ceruri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Tudor Ciubotaru, al nostru coleg de la Monitorul, a plecat la ceruri azi, tristă zi de 27 ianuarie 2022, la doar 41 de ani.

Drum lin spre stele frate întru’ ale slovelor. Cuvinte să descrie durerea la această despărţire sunt insuficiente.

Doar atât te rugăm: când ajungi în Ceruri şi te întâlneşti cu Lăcrămioara, cu Tatiana, cu Moşu’, cu Costică, cu Nea Nicu Fotograful să depănaţi amintiri şi despre noi cei rămaşi aici.

Iar noi te vom pune în inimile noastre alături de ceilalţi colegi care s-au grăbit să plece spre stele, icoane, pentru noi, ale unor camarazi cu care am împărţit bune şi rele.

Ne-om şterge apoi lacrimile şi om strânge şi mai tare pixul şi, când vom semna, cât vom mai semna, articole să ştii că semnăturile voastre vor fi mereu alături de ale noastre.

Într-o istorie vremelnică, dar plină de inimă a unui ziar şi a unei echipe în care ne-ai făcut onoarea să ne fii alături.

Drum lin spre stele zic din nou Tudorică, ai luptat până la capăt cu boala nemiloasă şi ai plecat în picioare în ciuda tuturor greutăţilor pe care viaţa ţi le-a scos în faţă. RESPECT şi DUMNEZEU SĂ TE IERTE

Citește știrea

Actualitate

COMES, o nouă livrare spectaculoasă – echipament tehnologic de peste 100 de tone

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ este vorba despre un Schimbător de căldură, tip Texas Tower, de 105 tone, 22 metri lungime şi 3 metri diametru ■ imagini spectaculoase ale produsului, din interiorul fabricii COMES ■ conducerea firmei transmite felicitări tuturor forţelor implicate pentru contribuţia la realizarea acestui echipament agabaritic ■

Acest echipament sub presiune expediat din Săvineşti, Neamţ, pe 26 ianuarie 2022, este primul transport agabaritic al firmei COMES SA din seria planificată pentru acest an.

Marfa este direcţionată spre portul Constanţa şi va ajunge, cu vaporul, la o uzină petrochimică a utilizatorului final din Federaţia Rusă. Produsul are o greutate de aproximativ 105 tone, măsoară aproximativ 22 metri lungime şi 3 metri înălţime.

Din punct de vedere al producţiei, acest schimbător de căldură a necesitat cele mai avansate tehnici în ceea ce priveşte fabricarea, sudarea, tratamentul termic, asamblarea şi testarea. Din punctul de vedere al ingineriei echipamentului, studii foarte avansate, cum ar fi simulările 2D, au fost esenţiale pentru optimizarea secvenţei de asamblare a componentelor interne.

Produsul COMES are o capacitate de 683,000 tone/an hidrocarbură şi hidrogen, făcând parte din ansamblul unei noi instalaţii de benzină cu octan ridicat, al uneia dintre uzinele petrochimice de top din Rusia.

„Multumiri sincere tuturor celor care au contribuit la livrarea acestui proiect în termen, fără a neglija calitatea, care a distins întotdeauna produsele noastre“, a declarat Anton Măzărianu, director general COMES SA.

Este vorba de un proiect care consolidează obiectivul managementului COMES de a concentra producţia la limita tehnică actuală de 200 tone/echipament. Această strategie de dezvoltare este una sigură, competitivă pe piaţa din Europa şi durabilă.

COMES participă în calitate de producător industrial, fiind contractată pentru fabricarea de echipamente tehnologice complexe de până la 200 tone/buc., încă din 2020, odată cu lansarea celei de-a treia linii de producţie. COMES continuă investiţiile cu încă 4 milioane de euro şi angajează alţi 40 de salariaţi pentru extinderea halei de producţie nr. 3, proiectată pentru fabricarea de echipamente metalice complexe de până la 200 de tone.

Noua hală va fi gata la jumătatea acestui an, context în care liderul naţional în domeniu anunţă recrutări de personal, pe lângă efectivul actual de 210 angajaţi, pentru care oferă un pachet de beneficii competitiv. COMES este locul potrivit pentru cei în căutarea unei cariere în domeniul industrial, la o companie de succes din oraşul nostru.

Acest corp nou este deja în progres, în etapa de avizare proiect, urmând ca lucrările de construcţie să înceapă din februarie. Hala COMES nr. 3 se extinde pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătrati, va fi dotată cu echipamente moderne de debitat şi sudat confecţii metalice şi crează un plus de aproximativ 40 de locuri noi de muncă în industria mecanică.

Este vorba de personal calificat în ocupatii precum sudor, lăcătuş-mecanic, prelucrător prin aşchiere, vopsitor, dar şi de personal cu studii superioare, inginer mecanic şi inginer sudor. Detalii privind oportunităţile de angajare pot fi obţinute la sediul firmei din Săvineşti, strada Gheorghe Caranfil, nr.3, la telefon 0745/254.087, sau adresa resurse.umane@comes.ro.

Atragerea de personal este necesară deoarece finalizarea investiţiei şi punerea în funcţiune a noii linii de producţie este o chestiune de timp. Scopul acestei noi investiţii este acoperirea cererilor de pe piaţă şi focusarea activităţii pe produse grele, între 70 şi 200 tone, 50 de metri lungime şi şase metri diametru. COMES execută integral orice echipament solicitat de către client şi ocupă locul pe o piaţă unde există cerere şi nu mai există un alt prestator.

„Facem paşi importanţi în dezvoltarea societăţii. Ne bucurăm să avem în preajmă oameni cu ambiţii mari, doar aşa reuşim să construim“, a mai precizat Anton Măzărianu, director general COMES SA.

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de educaţie, grav afectat de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectoratele şcolare fac în permanenţă analize privind pierderile suferite de sistemul de educaţie în aproape cei doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus ■ există cel puţin 5 cauze ale declinului sistemului de învăţămînt, legate de lipsa echipamentelor informatice, lipsa de instruire a cadrelor didactice în predarea on-line ■ nu există biblioteci vituale şi nici manuale şcolare digitale ■ mulţi copii sînt afectaţi psihic de izolare ■ directorii de şcoli au probleme în asigurarea suplinirii cadrelor didactice aflate în izolare, în perioada în care se învaţă şi fizic ■ în judeţ, 33 de cadre didactice se află, în prezent, în izolare ■

Unul din domeniile cele mai grav afectate de pandemie rămîne, nu numai în România, ci în întreaga lume, sistemul de educaţie, elevii fiind obligaţi de aproape doi ani să înveţe cînd în sistem on-line, cînd în bănci, cu restricţiile de rigoare.

Inspectorul şcolar general din Neamţ,Mihai Obreja, recunoaşte că acest fenomen reprezintă o preocupare şi pentru colectivele didactice din cele 319 unităţi şcolare nemţene.

“La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în cei aproape doi ani de restricţii pandemice s-au făcut în permanenţă analize ale efectelor cauzate de obligativitatea ca în unele perioade elevii să studieze on-line, cu efecte serioase asupra calităţii actului educaţional. Fiecare inspector şcolar are în fişa postului atribuţii de evaluare a acestui tip de pierderi educaţionale.

Cauzele acestor situaţii nedorite sînt legate de cel puţin 5 circumstanţe. Vorbim aici în primul rînd de lipsa echipamentelor informatice, de lipsa în multe zone ale judeţului a conexiunii la Internet a copiilor, în multe localităţi. Un element important este legat şi de lipsa de instruire a cadrelor didactice în predarea on-line. Au fost organizate cursuri de formare a cadrelor didactice pentru acest tip de predare dar nu suficiente, aşa că mulţi dascăli întîmpină dificultăţi în adaptarea la sistemul de predare on-line.

Pe de altă parte nu există încă o platformă de evaluare obiectivă a cunoştinţelor elevilor, lucru reflectat în notele obţinute de copii în cei aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei. O altă cauză importantă a degradării  calităţii actului instructiv-educativ este lipsa conţinuturilor digitale. Nu avem o bibliotecă virtuală pusă la punct, nu avem decît cîteva manuale şcolare digitale, total neacoperitoare ale nevoilor de pregătire a elevilor.

Dacă ar exista o astfel de bibliotecă elevii ar putea studia de acasă, din faţa calculatorului pe acest tip de manual, în perioadele de învăţămînt on-line, impuse de rata ridicată de infectare cu virusul SARS Cov 2. Acestea sînt argumentele invocate permanent de conducerea Ministerului Educaţiei în favoarea învăţămîntului cu elevii în bănci”, a declarat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Greu de suplinit  cadrele didactice aflate în izolare

Mai marele peste învăţămîntul nemţean susţine  că, din fericire, în această săptămînă toate cele 319 unităţi de învăţămînt din judeţul Neamţ funcţionează cu elevii în bănci, în scenariul verde, dar că 33 de cadre didactice şi 84 de elevi se află în izolare, directorii şcolilor trebuind să facă efoturi majore de înlocuire a cadrelor didactice lipsă, cu suplinitori.

Conform unui raport UNICEF în întreaga lume peste 635 milioane de elevi sînt afectaţi de închiderea totală sau parţială a şcolilor. Din acest raport reiese că, mai ales în statele cu venituri mici şi medii ale populaţiei aproximativ 70% dintre copiii de 10 ani nu pot citi sau înţelege un text, ceea ce reprezintă o creştere cu 53% a procentului de dinainte de pandemie.

Potrivit documentului amintit “consecinţele închiderii şcolilor sînt în creştere. Pe lîngă pierderile de învăţare, închiderea şcolilor a avut efecte negative asupra sănătăţii mintale a copiilor, le-a redus accesul la o sursă regulată de alimentaţie şi a condus la sporirea riscului de abuz la care copiii sînt supuşi. Din ce în ce mai multe dovezi arată că pandemia de COVID-19 a generat şi niveluri crescute de anxietate şi depresie în rîndul copiilor şi tinerilor, unele studii arătînd că fetele, adolescenţii şi cei care trăiesc în mediul rural au şanse mai mari să se confrunte cu astfel de probleme.

În intervalul în care şcolile au fost închise, peste 370 de milioane de copii din întreaga lume nu au beneficiat de mesele oferite la şcoală ceea ce pentru unii copii a însemnat pierderea singurei surse sigure de alimente şi nutriţie zilnică”, se mai precizează în studiul amintit dat publicităţii recent de UNICEF.

Citește știrea

Trending