Actualitate
”Bine este să fie frații împreună!”. Arhiepiscopul Ioachim, vizită în Basarabia

■ Preasfințitul Veniamin și IPS Ioachim Băcăuanul au săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul din incinta Centrului eparhial din Cahul ■ la finalul slujbei, Părintele Ioachim a primit Ordinul eparhial Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ■
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a primit, pe 22 și 23 mai 2024, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud a anunțat că în dimineața zilei de joi, 23 mai, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul Învierea Domnului din incinta Centrului eparhial din Cahul.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Veniamin i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim ordinul eparhial Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit în decursul anilor și pentru primirile călduroase din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. La rândul său, Vlădica Ioachim a apreciat frumoasa activitate pastoral-misionară a Preasfințitului Veniamin.
A urmat punerea pietrei de temelie pentru noua biserică închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfântului Cuvios Daniil Sihastru. După aceasta au fost vizitate mănăstirea Sfânta Treime din satul Roșu, Catedrala eparhială Sfântul Ierarh Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Cahul și Mănastirea Țiganca. Vizita s-a desfășurat sub mottoul ”Bine este să fie frații împreună!”.
Episcopia Basarabiei de Sud face parte din Mitropolia Basarabiei și este succesoare a fostelor eparhii care au funcționat în același spațiu geografic, respectiv: Episcopia Cetății Albe, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, până în 1408 când Alexandru cel Bun a mutat sediul la Suceava, eparhia fiind păstorită de viitorul Mitropolit, Iosif al Moldovei, rudă a familiei domnitorului.
La momentul mutării episcopului Iosif la Suceava, credincioșii din acest spațiu se aflau sub ascultarea directă a Patriarhiei Ecumenice, iar la 1598, după înființarea Episcopiei Hușilor, credincioșii din zona de sus a Moldovei, din dreapta și stânga Prutului și până la Dunăre și Mare, spațiul canonic al fostei Episcopii a Cetății Albe, erau păstoriți de episcopul de Huși.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă
-
Eveniment4 zile,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică