Contactează-ne

Actualitate

”Bine este să fie frații împreună!”. Arhiepiscopul Ioachim, vizită în Basarabia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Preasfințitul Veniamin și IPS Ioachim Băcăuanul au săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul din incinta Centrului eparhial din Cahul ■ la finalul slujbei, Părintele Ioachim a primit Ordinul eparhial Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ■

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a primit, pe 22 și 23 mai 2024, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud a anunțat că în dimineața zilei de joi, 23 mai, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul Învierea Domnului din incinta Centrului eparhial din Cahul.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Veniamin i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim ordinul eparhial Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit în decursul anilor și pentru primirile călduroase din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. La rândul său, Vlădica Ioachim a apreciat frumoasa activitate pastoral-misionară a Preasfințitului Veniamin.

A urmat punerea pietrei de temelie pentru noua biserică închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfântului Cuvios Daniil Sihastru. După aceasta au fost vizitate mănăstirea Sfânta Treime din satul Roșu, Catedrala eparhială Sfântul Ierarh Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din  Cahul și Mănastirea Țiganca. Vizita s-a desfășurat sub mottoul ”Bine este să fie frații împreună!”.

Episcopia Basarabiei de Sud face parte din Mitropolia Basarabiei și este succesoare a fostelor eparhii care au funcționat în același spațiu geografic, respectiv: Episcopia Cetății Albe, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, până în 1408 când Alexandru cel Bun a mutat sediul la Suceava, eparhia fiind păstorită de viitorul Mitropolit, Iosif al Moldovei, rudă a familiei domnitorului.

La momentul mutării episcopului Iosif la Suceava, credincioșii din acest spațiu se aflau sub ascultarea directă a Patriarhiei Ecumenice, iar la 1598, după înființarea Episcopiei Hușilor, credincioșii din zona de sus a Moldovei, din dreapta și stânga Prutului și până la Dunăre și Mare, spațiul canonic al fostei Episcopii a Cetății Albe, erau păstoriți de episcopul de Huși.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending