Contactează-ne

Actualitate

Bilanțul colectării deșeurilor medicamentoase

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după patru luni de la înfiițarea punctului de colectare a medicamentelor expirate, la unitatea medicală din Roman s-au colectat 35 de kilograme ■ acestea au fost aduse de 27 de persoane ■ în România, se estimează că 1.500 tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare ■

Legea 269/2023 reglementează modul în care în România trebuie colectate de la populație medicamentele expirate. Măsura a trebuit luată din cauza faptului că majoritatea farmaciilor refuzau să suporte și cheltuielile de neutralizare pentru medicamentele colectate de la populație,  în condițiile în care acestea erau destul de ridicate.

Și Spitalul Municipal de Urgență Roman s-a aliniat legislației și a înființat, la intrarea în unitate, un punct de colectare a medicamentelor expirate. „Referitor la colectarea medicamentelor expirate, la SMU Roman există un spațiu special destinat colectării, amplasat la poarta de intrare în spital. Aceste medicamente se colectează de la populație joia, între orele 9 și 10,30. Din luna iulie, de când a fost deschis punctul, s-au colectat 35,05 kilograme.

Au fost 1,650 grame în luna iulie, 15,850 grame în luna august, 13,8 kilograme în septembrie și 4,450 kilograme în prima zi a lunii octombrie. Cantitatea de medicamente expirate provine de la un număr de 27 persoane, din care două în luna iulie, 11 în luna august, nouă în luna septembrie și cinci în prima zi a lunii octombrie”, a precizat doctorul Maria Andrici, managerul unității sanitare.

Spațiul destinat colectării acestor deșeuri este semnalizat corespunzător, are acces facil pentru populație și este monitorizat permanent. Nu se colectează medicamente psihotrope și stupefiante. Aceste medicamente se returnează farmaciilor de unde au fost cumpărate, conform legislației în vigoare. Este știut faptul că deșeurile de medicamente reprezintă o adevărată problemă pentru mediul înconjurător atunci când sunt aruncate la gunoi sau deversate în rețeaua de canalizare.

Acestea pot duce la contaminarea solului și a pânzei freatice cu substanțe periculoase, punând în pericol mediul și sănătatea populației. Pe 15 martie 2023, cadrele de la Ambulanță au transportat la Spitalul Roman 14 copii, din „Satul Olimpic”, care erau intoxicați cu medicamente homeopatice expirate, pe care le-au găsit la gunoi și le-au consumat pentru că erau dulci.

Conform legii se colectează medicamente de diferite tipuri, inclusiv cele cu termen de valabilitate depășit, ambalajele deteriorate, medicamente retrase de pe piață sau neutilizate după tratamentul pacientului. De asemenea, sunt acceptate medicamentele rezultate în urma schimbării tratamentului de către medic și alte situații similare.

Conform informațiilor publicate pe site-ul ”Harta reciclării”, la nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. Potrivit acestei surse, UE este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente, dar, din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% dintre cele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Spitalele vor asigura colectarea separată a medicamentelor expirate în patru categorii distincte: deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice; deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice); deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potențial înțepător (fiole din sticlă, seringi pre-umplute cu medicament sau goale).

Se mai adaugă deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri). De menționat că medicamentele pentru chimioterapie(citotoxice și citostatice) au un grad ridicat de periculozitate, putând provoca efecte adverse grave, chiar și atunci când sunt atinse. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu fonduri guvernamentale.

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending