Contactează-ne

Actualitate

Bilă albă

Știre publicată în urmă cu

în data de

În toată nenorocirea care ne asaltează, e greu să mai desluşeşti vreun semn de normalitate, ba eşti socotit ciudat dacă gândeşti la aşa ceva în pandemie. Nutresc sentimentul că starea de neputinţă care ne învăluie, din ce în ce mai densă şi mai neputincioasă, devine un modus vivendi de care nu ne vom mai desprinde niciodată.

Nimic, dar absolut nimic nu se leagă, nu ne reuşeşte. Orice iniţiativă, orice tentativă de a urni societatea noastră în întregul ei, din mlaştina în care bălteşte, sfârşeşte prin a se degrada, diluată în oceanul de vorbe şi de intenţii ne duse până la capăt, care ne invadează, într-o maree fără reflux.

Pot să-mi cer iertare tuturor, într-o piaţă publică dacă cineva îmi indică un singur domeniu care să funcţioneze cât de cât, la un standard minimal. Bineînţeles, cu excepţia hoţiei, a imposturii şi a violenţei.

Dacă mă abat, totuşi, de la acest preambul deloc optimist, este pentru a evidenţia, fără rezerve, sistemul intergar de asistenţă de urgenţă de care beneficiem, unul dintre factorii de progres incontestabil al medicinei noastre de după revoluţie.

Consider îndreptăţit ca marele public să fie familiarizat cu această trinitate: 112, SMURD, UPU.

112 este numărul unic de apel telefonic, expeditiv şi simplu, acelaşi pentru toată ţara. Mulţi au văzut în numărul acesta o fantezie, dacă nu o iluzie, şi l-au bagatelizat. Odată cu trecerea timpului, el a încetat să aibă o destinaţie strict medicală, oamenii s- au obişnuit cu el şi nu există situaţie ieşită din comun, fără ca ei să nu-l aibă la dispoziţie şi să-l apeleze, ca un reper, ca un număr de mare încredere. Că e vorba de un accident rutier, o cădere pe stradă, incendiu, cutremur, violenţă domestică sau a străzii şi aşa mai departe, oamenii ştiu ce au de făcut şi de le poate veni salvarea.

Cine răspunde la celălalt capăt al firului, asigurat non-stop, ziua şi noaptea? Ambulanţa, spitalul, un ONG sau staţia de taxiuri? Nici vorbă! Pompierii! Straşnică soluţie! Pompierii sunt o structură militară. Unde acţionează milităria nu mai este loc de… „stai că nu mi-am terminat gustarea“, „am plecat să iau copilul de la şcoală“ sau mai ştiu eu ce alt motiv. Şi sunt nevoit să-i dau dreptate doctorului Raed Arafat, care nu a renunţat la acest aspect cazon.

112 nu cunoaşte tonul de „post ocupat“. Mare progres! Recepţionera răspunde prompt şi ştie să iniţieze un dialog. Nu unul oarecare, ci esenţial pentru orientare, localizare şi triaj. Oamenii sunt avizaţi să răspundă absolut la toate întrebările ei, chiar dacă li se par nepotrivite pentru speţa respectivă. Pe baza lui, ea apreciază natura, gravitatea, caracterele urgenţei, necesitatea sau nu a medicului şi alertează tocmai echipajul şi mijlocul de deplasare adecvat, declanşând întregul mecanism al asistenţei.

A doua componentă a acestui sistem integrat este unitatea SMURD, Staţia Mobilă de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, a cărei titulatură spune totul despre ea.

SMURD este departe de a fi un simplu mijloc de transport. El este o unitate complexă, care aduce asistenţa medicală calificată şi eficientă chiar la locul accidentului şi intră în funcţie chiar înainte de mobilizarea victimei sau eliberarea ei dintre tăblăria contorsionată a unui vehicul implicat îm accident.

Echipajul SMURD asigură din primul moment funcţiile vitale: respiraţia şi circulaţia. Dacă sunt abolite, intră în joc manevrele de resuscitaree, până la restabilirea lor, după care se asigură libertatea căilor respiratorii şi ventilaţia pulmonară (cu intubaţie la nevoie), activitatea cardiacă şi o linie venoasă pentru tratamentul medicamentos. Odată aceste trei secvenţe asigurate, pacientul poate fi descarcerat sau mobilizat, cu aplicarea gulerului cervical şi completarea primului ajutor: stoparea unei hemoragii externe, reducerea unei luxaţii, imobilizarea unei fracturi şi aşa mai departe. E momentul în care victima sau pacientul sunt pregătiţi pentru transport.

Acesta se face sub supraveghere, sub continuarea tratamentului şi în condiţii de siguranţă absolută, către spitalul cel mai apropiat capabil să acorde tratamentul necesar.

Cei mai vârstnici îşi amintesc vechile reglementări care obligau conducătorii auto, sub riscul unor grave sancţiuni, să transporte victimele la spital. Cum? În ce condiţii? Nimeni nu-şi punea asemenea întrebări. Şi trebuie să recunoaştem că bună parte din mortalitatea foarte ridicată a accidentelor de circulaţie, ca să nu mai vorbim de paraliziile definitive şi ireversibile determinate de mobilizarea victimelor şi de transportul lor improvizat şi sigur inadecvat, era imputabilă acestei prevederi.

În sfârşit, UPU, Unitatea de Primire Urgenţe, prezentă în orice spital, este serviciul de importanţă capitală. Dintr-o practică spitalicească foarte lungă, îmi amintesc realitatea pe care am trăit-o zeci de ani, în care urgenţele ajungeau la un serviciu sau altul, în mod întâmplător, după fantezia celor care transportau pacientul.

Acesta ajungea la mine, la chirurg, spuneam că nu este de operat, îl trimiteam la interne, internistul îl expedia la gastroenterolog şi acesta la contagioase. Uneori în condiţii de noapte şi în absenţa unui bancardier de serviciu. Aparţinătorii erau nevoiţi să se descurce cum puteau. Câte drame s-au derulat, legate numai de purtatul unor bolnavi de la o clădire la alta!?

În prezent, orice urgenţă ajunge într-un singur loc, bine determinat şi cunoscut: UPU ! Cazul e luat în primire de un medic şi nu orice medic, ci un specialist în urgenţe, capabil să rezolve ori ce tip de urgenţă, aparţinând absolut tuturor specialităţilor cunoscute. Sarcina acestuia este să scoată pacientul din aria riscului vital, după care va pune în operă mijloacele de diagnostic de care dispune, pentru a şti cu precizie cărei specialităţi aparţine bolnavul. Acesta va părăsi serviciul UPU către secţia sau serviciul respectiv sau la domiciliu, pentru cazurile în care a ieşit din starea de urgenţă.

Nimeni nu poate desconsidera saltul calitativ pentru medicina noastră, realizat de generalizarea simbiozei 112, UPU, SMURD, care a redus drastic mortalitatea pentru cazurile de urgenţă de la 25-30% la valori sub 10%. Nu este deloc puţin. Sunt premise de perfecţionare continuă, prin asigurarea unor condiţii superioare de personal şi spaţii, cu generalizarea transportului cu helicopterul sau avionul, pentru cazurile extrem de grave şi prin dotarea corespunzătoare. Cuvântul de ordine al UPU este scurtarea la maximum posibil a timpului de aşteptare.

În ultimele luni am fost martorii a sute şi sute de evenimente, urmărite pe viu. Ca vechi profesionist nu-mi pot exprima în suficientă măsură starea de satisfacţie la vederea ambulanţelor, prezente de fiecare dată. Nu am văzut o singură maşină din cele vechi, sistem papuc sau microbuz şi am realizat amploarea dotării cu vehicule robuste, bine dotate şi asigurând confortul bolnavului şi al personalului. M-am întors cu gândul la vechile epopei trăite, legate de vechile noastre ambulanţe,

O bilă albă, pe deplin meritată se cuvine acestei trinităţi a asistenţei de urgenţă şi întregului personal care o deserveşte. Şi-a dovedit din plin devotamentul faţă de semeni şi de suferinţele lor, uneori cu sacrificiul propriei sănătăţi sau vieţi.

Actualitate

Frig şi precipitaţii, cică revine iarna

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de astăzi temperaturile scad ■ ziua vor fi circa 3 grade, iar noaptea cam tot atîtea, dar cu minus ■ se anunţă şi precipitaţii, întîi sub formă de ploaie, apoi ar putea ninge ■ abia în week-end se mai îmbunează condiţiile meteo ■

Primăvara este capricioasă şi după cîteva zile mai calde s-a răcorit bine, apoi s-a încălzit din nou, iar acum meteorologii anunţă că e foarte probabil să se întoarcă iarna. Chiar de astăzi, 9 martie, temperaturile intră la apă şi se anunţă doar cîteva grade peste 0. După lăsarea întunericului trebuie să ne aşteptăm la valori termice negative.

Sînt anunţate şi precipitaţii, întîi sub formă de ploaie, apoi se transformă în ninsoare. Abia în week-end-ul viitor ar putea fi ceva mai cald, iar în zona noastră ne-am putea bucura de temperaturi de pînă la 12 grade Celsius. Pînă atunci, putem spune că ziua de ieri a adus mai mult soare decît căldură, iar la ora 11.00 termometrele indicau 4 grade la Roman, 5 grade erau la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ în timp ce pe munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca erau -8 grade.

Tot pe munte este şi singurul loc din judeţ unde mai este zăpadă, un strat consistent de 60 de centimetri. Începînd de azi, vremea schimbă foaia, va fi frig, sub media perioadei şi nu mai vedem soarele. Pe 9 martie în zona noastră va fi cer acoperit, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 3 grade Celsius. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cam la fel vor fi condiţile meteo şi pe parcursul zilei de miercuri, 10 martie, în sensul în care se menţine cerul acoperit şi maxima de 3 grade. Ce face diferenţa faţă de ziua precedentă, este faptul că miercuri sînt anunţate precipitaţii sub formă de ploaie. Noaptea va fi la fel de rece şi din nou se vor înregistra -3 grade. Joi, 11 martie, temperaturile diurne cresc anemic, pînă la 4 grade, însă nu este nici un folos, pentru că precpitaţiile sub formă de ploaie se transformă în zăpadă.

Noaptea nu aduce nici un fel de schimbare, iar minima rămîne cantonată la -3 grade. Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, se mai încălzeşte, iar maxima se dublează şi ajunge la 8 grade. Acest lucru va avea efect şi după lăsarea întunericului, iar temperaturile nocturne saltă pînă la pragul îngheţului, iar minima se opreşte la 0 grade. Şi mai bune vor fi condiţiile meteo în week-end.

Astfel, sîmbătă, 13 martie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment al zilei ne vom bucura de o maximă de zile mari, iar termometrele vor indica 11 grade. Noaptea trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi degajat, vedem soarele şi va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză, iar meteorologii promit o maximă de 12 grade. Şi noaptea va fi sensibil mai blîndă, cu 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Acuzat că a violat o bătrînă paralizată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un individ de 45 de ani, din Zăneşti, a intrat peste o septuagenară imobilizată la pat ■ i-a cerut 7 lei, iar la plecare abuzat-o sexual ■ cînd oamenii legii au dat de el, a încercat să se scape cu fuga ■

Un bărbat în vîrstă de 45 de ani, din localitatea Zăneşti, a fost reţinut 24 de ore şi ar putea fi arestat preventiv după ce a tîlhărit şi siluit o consăteancă septuagenară. Faptele lui sînt cu atît mai condamnabile cu cît victima agresiunii nu s-a putut apăra în nici un fel, fiind imobilizată la pat, iar miza infracţiunii de tîlhărie a fost modică, 7 lei.

Oamenii legii au aflat de infracţiuni pe 7 martie 2021, când anchetatorilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti li s-a adus lacunoştinţă că în locuinţa unei femei din Zăneşti au pătruns persoane necunoscute, care au agresat-o şi i-au sustras o sumă de bani.

În urma sesizării primite, s-a format un grup de lucru la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti format din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, fiind demarate de îndata cercetări. În baza activităţilor investigative desfăşurate în cauză, s-a reuşit în scurt timp identificarea şi depistarea persoanei bănuite de comiterea faptei.

Din cercetările efectuate a reieşit că, în noaptea de 6 spre 7 martie 2021, un bărbat de 45 de ani, ar fi pătruns în locuinţa unei femei 75 de ani, din Zăneşti, imobilizată la pat, pe care a constrîns-o să-i înmîneze 7 lei. „În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, profitînd de imposibilitatea femeii de a se apăra şi prin constrîngere, ar fi dezbrăcat-o şi ar fi întreţinut, împotriva voinţei sale, un raport sexual cu aceasta, după care a părăsit incinta imobilului“, se arată într-un comunicat al poliţiei Neamţ.

Pe numele persoanei bănuite de comiterea faptei a fost emis un mandat de aducere, bărbatul fiind depistat pe un teren agricol din localitatea Zăneşti. Cînd i-a văzut pe anchetatori, iar aceştia l-au somat verbal să se oprească, individul a luat-o la goană. Nu i-a fost de nici un folos deoarece a fost prins în scurt timp, imobilizat şi dus la sediul poliţiei pentru audieri.

În baza probatoriului administrat, bărbatul în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de tîlhărie calificată şi viol. Acesta urmează a fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. De menţionat este faptul că în activităţi au fost angrenaţi criminalişti şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Achitare într-un caz cu acuze de fraudă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru persoane fizice şi o firmă au fost acuzate de procurorii DNA de nereguli cu fonduri europene ■ paguba a fost estimată la 1,1 milioane de lei ■ judecătorii nemţeni au decis că fapta nu există ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ s-au pronunţat pe 8 martie într-un proces în care patru persoane fizice şi o persoană juridică fuseseră acuzate de nereguli cu fonduri europene. După deliberări, magistraţii au dispus achitarea inculpaţilor şi exonerarea de răspunedere penală deoarece fapta nu există.

Au scăpat de necazuri penale Irimia Patrolea, Gheorghe Patrolea, Mihaela Bîzu, Ilie Bîzu şi societatea Carpentry Patrol SRL. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Conform procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, Irimia Patrolea, la data faptei administrator al SC Carpentry Patrol, a fost inculpat pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Firma lui, Carpentry Patrol, a fost acuzată de săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acelaşi dosar, Mihaela Bîzu, la data faptei administrator al unei societăţi, a fost inculpată pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar Ilie Bîzu ar fi săvîrşit două infracţiuni de complicitate la de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În final, Gheorghe Patrolea a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

„În cursul anului 2011, în contextul derulării unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile (privind Achiziţii de maşini şi echipamente pentru atelier tîmplărie, mobilă şi activităţi meşteşugăreşti), inculpaţii Patrolea Irimia şi Bîzu Mihaela au depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe înscrisuri cu un conţinut nereal (facturi fiscale, ordine de plată şi extrase de cont, etc.) prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obţinerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii au mai arătat că o parte din aceste înscrisuri au fost puse la dispoziţia celor doi de către inculpaţii Bîzu Ilie şi Patrolea Gheorghe. „Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 1.107.325 lei, suma cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în cauză“, se mai arăta în comunicat. Probabil că atît procurorii DNA cît şi AFIR vor contesta decizia instanţei de fond.

Citește știrea

Trending