Contactează-ne

Actualitate

Bilă albă

Știre publicată în urmă cu

în data de

În toată nenorocirea care ne asaltează, e greu să mai desluşeşti vreun semn de normalitate, ba eşti socotit ciudat dacă gândeşti la aşa ceva în pandemie. Nutresc sentimentul că starea de neputinţă care ne învăluie, din ce în ce mai densă şi mai neputincioasă, devine un modus vivendi de care nu ne vom mai desprinde niciodată.

Nimic, dar absolut nimic nu se leagă, nu ne reuşeşte. Orice iniţiativă, orice tentativă de a urni societatea noastră în întregul ei, din mlaştina în care bălteşte, sfârşeşte prin a se degrada, diluată în oceanul de vorbe şi de intenţii ne duse până la capăt, care ne invadează, într-o maree fără reflux.

Pot să-mi cer iertare tuturor, într-o piaţă publică dacă cineva îmi indică un singur domeniu care să funcţioneze cât de cât, la un standard minimal. Bineînţeles, cu excepţia hoţiei, a imposturii şi a violenţei.

Dacă mă abat, totuşi, de la acest preambul deloc optimist, este pentru a evidenţia, fără rezerve, sistemul intergar de asistenţă de urgenţă de care beneficiem, unul dintre factorii de progres incontestabil al medicinei noastre de după revoluţie.

Consider îndreptăţit ca marele public să fie familiarizat cu această trinitate: 112, SMURD, UPU.

112 este numărul unic de apel telefonic, expeditiv şi simplu, acelaşi pentru toată ţara. Mulţi au văzut în numărul acesta o fantezie, dacă nu o iluzie, şi l-au bagatelizat. Odată cu trecerea timpului, el a încetat să aibă o destinaţie strict medicală, oamenii s- au obişnuit cu el şi nu există situaţie ieşită din comun, fără ca ei să nu-l aibă la dispoziţie şi să-l apeleze, ca un reper, ca un număr de mare încredere. Că e vorba de un accident rutier, o cădere pe stradă, incendiu, cutremur, violenţă domestică sau a străzii şi aşa mai departe, oamenii ştiu ce au de făcut şi de le poate veni salvarea.

Cine răspunde la celălalt capăt al firului, asigurat non-stop, ziua şi noaptea? Ambulanţa, spitalul, un ONG sau staţia de taxiuri? Nici vorbă! Pompierii! Straşnică soluţie! Pompierii sunt o structură militară. Unde acţionează milităria nu mai este loc de… „stai că nu mi-am terminat gustarea“, „am plecat să iau copilul de la şcoală“ sau mai ştiu eu ce alt motiv. Şi sunt nevoit să-i dau dreptate doctorului Raed Arafat, care nu a renunţat la acest aspect cazon.

112 nu cunoaşte tonul de „post ocupat“. Mare progres! Recepţionera răspunde prompt şi ştie să iniţieze un dialog. Nu unul oarecare, ci esenţial pentru orientare, localizare şi triaj. Oamenii sunt avizaţi să răspundă absolut la toate întrebările ei, chiar dacă li se par nepotrivite pentru speţa respectivă. Pe baza lui, ea apreciază natura, gravitatea, caracterele urgenţei, necesitatea sau nu a medicului şi alertează tocmai echipajul şi mijlocul de deplasare adecvat, declanşând întregul mecanism al asistenţei.

A doua componentă a acestui sistem integrat este unitatea SMURD, Staţia Mobilă de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, a cărei titulatură spune totul despre ea.

SMURD este departe de a fi un simplu mijloc de transport. El este o unitate complexă, care aduce asistenţa medicală calificată şi eficientă chiar la locul accidentului şi intră în funcţie chiar înainte de mobilizarea victimei sau eliberarea ei dintre tăblăria contorsionată a unui vehicul implicat îm accident.

Echipajul SMURD asigură din primul moment funcţiile vitale: respiraţia şi circulaţia. Dacă sunt abolite, intră în joc manevrele de resuscitaree, până la restabilirea lor, după care se asigură libertatea căilor respiratorii şi ventilaţia pulmonară (cu intubaţie la nevoie), activitatea cardiacă şi o linie venoasă pentru tratamentul medicamentos. Odată aceste trei secvenţe asigurate, pacientul poate fi descarcerat sau mobilizat, cu aplicarea gulerului cervical şi completarea primului ajutor: stoparea unei hemoragii externe, reducerea unei luxaţii, imobilizarea unei fracturi şi aşa mai departe. E momentul în care victima sau pacientul sunt pregătiţi pentru transport.

Acesta se face sub supraveghere, sub continuarea tratamentului şi în condiţii de siguranţă absolută, către spitalul cel mai apropiat capabil să acorde tratamentul necesar.

Cei mai vârstnici îşi amintesc vechile reglementări care obligau conducătorii auto, sub riscul unor grave sancţiuni, să transporte victimele la spital. Cum? În ce condiţii? Nimeni nu-şi punea asemenea întrebări. Şi trebuie să recunoaştem că bună parte din mortalitatea foarte ridicată a accidentelor de circulaţie, ca să nu mai vorbim de paraliziile definitive şi ireversibile determinate de mobilizarea victimelor şi de transportul lor improvizat şi sigur inadecvat, era imputabilă acestei prevederi.

În sfârşit, UPU, Unitatea de Primire Urgenţe, prezentă în orice spital, este serviciul de importanţă capitală. Dintr-o practică spitalicească foarte lungă, îmi amintesc realitatea pe care am trăit-o zeci de ani, în care urgenţele ajungeau la un serviciu sau altul, în mod întâmplător, după fantezia celor care transportau pacientul.

Acesta ajungea la mine, la chirurg, spuneam că nu este de operat, îl trimiteam la interne, internistul îl expedia la gastroenterolog şi acesta la contagioase. Uneori în condiţii de noapte şi în absenţa unui bancardier de serviciu. Aparţinătorii erau nevoiţi să se descurce cum puteau. Câte drame s-au derulat, legate numai de purtatul unor bolnavi de la o clădire la alta!?

În prezent, orice urgenţă ajunge într-un singur loc, bine determinat şi cunoscut: UPU ! Cazul e luat în primire de un medic şi nu orice medic, ci un specialist în urgenţe, capabil să rezolve ori ce tip de urgenţă, aparţinând absolut tuturor specialităţilor cunoscute. Sarcina acestuia este să scoată pacientul din aria riscului vital, după care va pune în operă mijloacele de diagnostic de care dispune, pentru a şti cu precizie cărei specialităţi aparţine bolnavul. Acesta va părăsi serviciul UPU către secţia sau serviciul respectiv sau la domiciliu, pentru cazurile în care a ieşit din starea de urgenţă.

Nimeni nu poate desconsidera saltul calitativ pentru medicina noastră, realizat de generalizarea simbiozei 112, UPU, SMURD, care a redus drastic mortalitatea pentru cazurile de urgenţă de la 25-30% la valori sub 10%. Nu este deloc puţin. Sunt premise de perfecţionare continuă, prin asigurarea unor condiţii superioare de personal şi spaţii, cu generalizarea transportului cu helicopterul sau avionul, pentru cazurile extrem de grave şi prin dotarea corespunzătoare. Cuvântul de ordine al UPU este scurtarea la maximum posibil a timpului de aşteptare.

În ultimele luni am fost martorii a sute şi sute de evenimente, urmărite pe viu. Ca vechi profesionist nu-mi pot exprima în suficientă măsură starea de satisfacţie la vederea ambulanţelor, prezente de fiecare dată. Nu am văzut o singură maşină din cele vechi, sistem papuc sau microbuz şi am realizat amploarea dotării cu vehicule robuste, bine dotate şi asigurând confortul bolnavului şi al personalului. M-am întors cu gândul la vechile epopei trăite, legate de vechile noastre ambulanţe,

O bilă albă, pe deplin meritată se cuvine acestei trinităţi a asistenţei de urgenţă şi întregului personal care o deserveşte. Şi-a dovedit din plin devotamentul faţă de semeni şi de suferinţele lor, uneori cu sacrificiul propriei sănătăţi sau vieţi.

Actualitate

Hoţ extrădat în Germania

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat că ar fi jefuit bătrîni în supermarketuri, furînd din buzunare sau genţi ■ faptele au avut loc pînă la începutul anului trecut ■

Un pietrean în vîrstă de 49 de ani, urmărit la nivel internaţional după ce a prădat bunici prin supermarket-urile din Germania, se întoarce în ţara în care a comis fărădelegile. Faptele sînt mai vechi, de prin 2017 şi au încetat la debutul pandemiei, în ianuarie 2020. Atunci pietreanul s-a lăsat de meserie şi s-a întors acasă.

Nemţii însă nu s-au lăsat şi au anchetat pînă ce au dat de urma şuţului, dar cînd autorul furturilor a fost identificat, el nu mai era în Germania. Aşa stînd lucrurile, autorităţi judiciare din ţara străină au emis pe numele lui un mandat european de arestare, pe care l-au trimis în România. Pe 16 iulie 2021 poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neam l-au depistat pe hoţul transfrontalier pe o strada din municipiul Piatra Neamţ.

„Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de catre autorităţile judiciare din Germania. În fapt, în perioada aprilie 2017 – ianuarie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, s-ar fi deplasat la supermarketuri din diferite localităţi, unde ar fi comis mai multe furturi din buzunare şi din genţi, în dauna unor persoane vătămate în vîrstă“, anunţa la acea vreme într-un comunicat Poliţia Neamţ.

Individul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. A doua zi judecătorii au dispus privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, timp în care procurorii trebuiau să traducă actele străine în limba română.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 28 iulie, cînd magistraţii de la Curtea de Apel bacău au decis extrădarea inculpatului.

„Admite cererea formulată autoritatea judiciară emitentă, respectiv judecătorul din cadrul Tribunalului Districtual din Darmstadt (Amstgericht Darmstadt), Republica Federală Germania, privind executarea mandatului european de arestare emis la data 09.06.2021, în dosarul cu număr de referinţă 25 Gs 1050/21 împotriva persoanei solicitate (…). Dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare din Republica Federală Germania. Conform art.98 alin.2 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, predarea se face sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate de către autorităţile din Republica Federală Germania, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea preventivă a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Republica Federală Germania, pentru o durată de 30 zile, începînd cu data de 01.08.2021 şi pînă la data de 30.08.2021 inclusiv“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă pentru corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean condamnat definitiv pentru obţinerea de finanţări necuvenite a cerut revizuirea cauzei ■ acţiunea a fost respinsă ca nefondată ■

Un bărbat condamnat definitiv pentru finanţări europene ilegale, a solicitat magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. Judecătorii au respins acţiunea ca nefondată, iar demersul lui Gheorghe Trifan l-a făcut să scoată din buzunar 150 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Nemţeanul a fost acuzat de procurorii DNA de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Prin senţinţă definitivă, la final de 2018 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeaşi hătărîre, Trifan a fost obligat la plata pagubei, 3.919.616 lei, plus accesorii fiscale, către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cel mai probabil acest aspect al deciziei magistraţilor fiind miza revizuirii.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012 cînd Gheorghe Trifan, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale din Borca, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente falsificate, în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu. „Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membre ale asociaţiei fie nu şi-au manifestat consimţămîntul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri“, conform unui comunicat al DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Anchetatorii au mai arătat că prin acţiunile sale inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 3.919.165,68 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu o sumă ceva mai mare decît prejudiciul calculat de procurori, respectiv 4.454.763 lei noi (44,5 miliarde de lei vechi), însă judecătorii au apreciat că paguba este cea stabilită prin actul de inculpare. Atît procurorii anticorupţie, cît şi inculpatul, au contestat decizia Tribunalului Neamţ, la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunile au fost respinse ca nefondate, astfel că hotărîrea a devenit definitivă la 12 decembrie 2018.

Citește știrea

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Trending