Contactează-ne

Prima pagină

Bicazul va avea bază de tratament și recuperare medicală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un proiect marca Volunteer for Life în colaborare cu Spitalului Orășenesc ”Sf. Ierarh Nicolae” și Consiliul local Bicaz ■ sfințirea spitalului și a bazei de tratament vor fi făcute de Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei ■

Volunteer for Life și Ionuț Ursu, președintele organizației non-guvernamentale, vor marca la 7 noiembrie un moment în care organizația va oferi orașului Bicaz și  Spitalului Orășenesc ”Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz proiectul numit tehnic ,,Realizarea unei unități modulare de medicină fizică și reabilitare medicală neurologică și post infecție SARS COV-2”, constituind o ”Bază de tratament și recuperare medicală”.

Slujba de sfințire a bazei de recuperare și a întregului spital, va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Părintele Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, dimineață, invitat de primarul orașului, domnul Nicolae Sălăgean, la nouă zile după sfințirea bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în clădirea fostei centrale termice din cartierul Dodeni al orașului Bicaz.

”O bijuterie de lucrare”

Volunteer for Life a obținut fonduri private în valoare de 1.837.065, 20 RON, reprezentând construcția a 400 de metri pătrați spațiu util plus dotări, pentru utilizare în sistemul sanitar public, dedicate pacienților din Neamț. La aceasta s-au adăugat terenul oferit prin asociere de Consiliul Local Bicaz, precum și aparatura și salariile medicilor, asigurate prin Ministerul Sănătății. Numai aparatura și echipamentele medicale achiziționate din bugetul alocat prin Ministerul Sănătății și cofinanțate de la bugetul local se cifrează la 781.974,68 RON.

Primarul de Bicaz, și managerul Spitalului, doamna dr. Letiția Dămoc, au deferit succesul acțiunii ONG-ului condus de Ionuț Ursu. ”O bijuterie de lucrare” a sintetizat domnul Sălăgean.

Proiectul a început în anul 2021, în baza unui Acord de Asociere cu Orașul Bicaz  care, în calitate de donatar, a pus la dispoziție terenul, având ca beneficiar Spitalul Bicaz. În calitate de beneficiar, Spitalul Orășenesc pune la dispoziție o parte din aparatura medicală specifică.Ionuț Ursu și dr. Letiția Damoc au ajuns în audiență la ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, pledând pentru două proiecte: extinderea rețelei cabinetelor stomatologice sociale  din proiectul Dental Life Social și realizarea Bazei de tratament și recuperare.

Baza de recuperare medicală, neurologică și post COVID a fost finalizată la 10 martie 2023. Este acreditată acum de Direcția de Sănătate Publică Neamț și de Ministerul Sănătății, are toate avizele necesare.

Un spital ieșit din moarte clinică a prins viață

De fapt, inițial, Volunteer for Life avusese în intenție modernizarea unității de medicină de urgență de la Spitalul Județean și de Urgențe Piatra Neamț, dacă proiectul ar fi fost acceptat. Nu a fost, s-au pierdut timp și bani pe avize devenite nefolositoare. Spitalul Județean, aflat sub cercetări penale, prins între interese de grup, mergea în cu totul altă direcție, destructivă.  Așa că, în absența unui aviz pozitiv, Bicazul a devenit o soluție.

Salina

Doctorița Letiția Dămoc a ajuns la Spitalul Bicaz de la reluarea activității, la 11 noiembrie 2014. Din 2015 a devenit manager al spitalului a cărui activitate fusese suspendată vreme de patru ani, din 2011. Redeschiderea s-a făcut cu un număr de paturi redus drastic, mai puțin de jumătate decât la închidere și cu un personal care nu avea încredere în siguranța locului de muncă.

Dar dr. Dămoc este nu doar manager de spital, ci și unul dintre pionierii care au pus bazele sistemului de urgență SMURD în România. Ergo, între anii 2015-2019  Spitalul a achiziționat aparatură  și  echipamente  medicale, aproape jumătate din necesar, cu sprijinul autorităților locale, al  celor  județene,  a   Ministerului  Sănătății   (2019).

Primarul de Bicaz, domnul Sălăgean, rememora proiectul  de  eficientizare  energetică  a  clădirilor  spitalului,   realizat de primărie cu   fonduri   europene. Se bucura că spitalul va fi sfințit acum de mitropolitul Moldovei, așa cum, cândva, un alt Mitropolit, Patriarhul de azi, sfințise fabrica de ciment al cărei director a fost.

Cele spuse și cele nespuse 

Profilul de Facebook al lui Ionuț Ursu arată că mai este este voluntar Serviciul de Ambulanta Bucutesti-Ilfov (SABIF), paramedic, ca studiază Managementul Dezastrelor la Universitatea din București. A urmat Facultatea de Geografie, la Universitatea din București. A învățat la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț.

Profilul public nu spune că Ionuț Ursu a crescut la un orfelinat din Piatra Neamț, că mama sa naturală nu l-a recunoscut, că a primit ajutor de la oameni devotați din sistem dar că s-a luptat, de-a lungul timpului, cu temeri, cu frici, cu inadaptare, cu refuzul uneori dur sau brutal ai celor care ar fi putut și ar fi trebuit să ajute.

Nu spune nici că a fost tratat de doamna doctor Letiția Dămoc pe când avea 12 ani., după ce  fusese brutalizat de un angajat din personalul casei de copii.

Cert este că Ionuț Ursu a văzut, mult mai aproape decât multă lume, felul în care funcționează sistemele de asistență socială și medicală și cu câtă ușurință se pot gripa. Așa încât a deprins arta complicată a convingerii sponsorilor, arta de a accepta sprijin, dar și refuzuri sau tăcere. Și a facut din toate astea sprijin și toiag și  pentru alți oameni.

Sponsori: Unicredit Bank, Heidelberg Materials, OMV Petrom, Dinamic 92, Austroterm, precum și toate persoanele care au susținut în efortul strângerii de fonduri și a muncii propriu-zise în proiectul bazei de tratament și recuperare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending