Actualitate
Bicaz: Eforturi şi reuşite pentru un act medical de calitate
■ spitalul din Bicaz este centru pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui ■ „Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine“, a declarat manegerul Letiţia Damoc ■ „În ultimul timp asigurăm consultaţii on-line sau telefonice“, spune medicul Georgiana Bulai ■ „Ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie sînt aspecte cu care ne mîndrim“, susţine primarul Nicolae Sălăgean ■
Spitalul orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae din Bicaz este pregătit, conform procedurilor de funcţionare, ca centru medical pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui.
Prin efortul colectivului de medici, cu sprijinul administraţiei locale şi a unor sponsori locali s-a reuşit realizarea bazei materiale necesare pentru primirea şi includerea în circuitul medical a pacienţilor, depistarea celor putători de coronavirus şi trimiterea acestora la Spitalul Judeţean Neamţ sau Bisericani.
Astfel, pentru primirea pacienţilor au fost instalate două corturi, unul pentru adulţi şi altul pentru copii, dotate cu aparatură şi un modul de aşteptare pentru pacienţi pînă la sosirea ambulanţei cu care să fie transportaţi. Despre întreaga procedură a relaţiei medic-pacient aveam să aflăm detalii de la Letiţia Damoc, managerul spitalului şi de la Georgiana Bulai, director medical.
„Nu avem posibilitatea de a face teste rapide, care nici nu sînt foarte concludente, dar după ce trimitem testele noastre la Piatra Neamţ, în maximum două zile primim rezultatele şi conform acestora selectăm bolnavii şi îi trimitem pe secţii.
Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine sub supravegherea noastră“, a declarat medicul Damoc, de la care am aflat ce se petrece în corturile de triaj epidemiologic, reporterul fiind invitat să vadă aparatura pentru obţinerea primelor informaţii pe tema sănătăţii pacienţilor.
Parte din logistica necesară circuitului din spital provine din donaţii. Containerul pentru izolarea pacienţilor, monitoare, o maşină care distruge materialul biologic, pentru eliminarea riscului de contact şi de contaminare a personalului medical. La aceste donaţii se adaugă şi aparatură – ecograf, defibrilator şi alte produse sanitare, gestul caritabil aparţinînd Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.
„Acum a scăzut adresabilitatea pacienţilor, mă refer la cei de pe Valea Muntelui, mulţi adresîndu-se medicului de familie, dar şi la noi, în ultimul timp asigurînd consultaţii on-line sau telefonice. Preferăm să rezolvăm unele cazuri la domiciliul pacienţilor, iar dacă lucrurile se complică, se apelează la serviciile spitalului nostru. Este un oarecare risc şi pentru pacienţi. Sperăm ca din această pandemie oamenii să înţeleagă ceva, mai cu seamă să fie receptivi la vaccinare. Poate dacă exista un vaccin nu se ajungea pînă aici“, am aflat de la medicul Georgiana Bulai.
Spre finalul dialogului cu aceasta, am sintetizat circuitul bolnavului pînă la internarea în secţiie: „Orice pacient trece prin aceste două corturi de triaj, nu contează dacă are simptome respiratorii ori ba. El trebuie să completeze declaraţia în care menţionează dacă a avut contact în ultimele 14 zile cu vreo persoană aflată în izolare sau venită din străinătate.
Cît priveşte transmiterea comunitară sau dacă este asimptomatic noi luăm alte măsuri pentru evitarea complicaţiilor. Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării şi după fiecare caz îl eliminăm. Dacă un pacient vine la noi direct de acasă este obligatoriu să-l consultăm, să-l supunem unor analize şi dacă este suspect de covid, îl îzolăm şi aşteptăm pînă vine o ambulanţă. Dacă nu, îl repartzăm pe secţii confor patologiei respective“.
La spital, după reorganizarea sistemului de sănătate a fost amenajată şi o secţie de paleaţie, fiind transferată de la Spitalul Judeţean, acum fiind patru pacienţi. Revenind la dialogul cu managerul Letiţia Damoc, de remarcat este dăruirea pentru creşterea calităţii actului medical şi a bazei materiale. Nu întîmplător, la spital se reabilitează corpul care va fi găzduit Secţia pediatrie.
„Un spital micuţ, dar cu un personal administrativ tînăr în concepţii şi cu ambiţii în ridicarea calităţii actului medical, a bazei materiale şi a unor servicii moderne, toate în slujba celor peste 60.000 de locuitori ai teritoriului arondat unităţii“, avea să afirme managerul Letiţia Damoc. Cît despre primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, spitalul a constituit o prioritate încă de la primul mandat.
„Spitalul din Bicaz şi-a reluat activitatea după o perioadă de întrerupere de patru ani. Sînt multe de spus, dar ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie să realizăm sînt aspecte cu care ne mîndrim şi care se datorează colectivului inimos şi dăruit ce se află la conducere.
Vreau să aduc mulţumiri şi conducerii judeţului pentru sprijinul acorda şi tuturor celor ce sînt alături de noi, administraţiile de pe Valea Muntelui, firme şi persoanelor fizice, care prin Asociaţia Sănătatea Văii Muntelui au contribuit financiar la desfăşurarea activităţii medicale. Sînt mulţumit de modul în care s-au luat măsurile impuse de actuala pandemie, toţi factorii de decizie implicîndu-se în rezolvarea problemelor.
Împreună am reuşit să desfăşurăm un volum important de investiţii, acţiune ce va continua. Apreciez activitatea colectivului de medici ai spitalului, asigurîndu-i că vom gîndi la suplimentarea numărului de paturi. Asigur conducerea că atenţia noastră va fi către rezolvarea problemelor cuprinse în planul de conformare“, a spus primarul Sălăgean.
Lasă un răspuns
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitateo săptămână,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima paginăo săptămână,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
dory
12 mai 2020 at 8:23 PM
“Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării și după fiecare caz îl eliminăm”
Voi chiar credeți ? Sunt numai minciuni !
Va de pana și meseria voastră de gazetari !
Însăși Damoc poartă, cât e ziulica de lungă, doar un singur rând de echipament
Pe unde se plimba într-o zi poate lua și transmite virusul asta nenorocit
Si mai cere și personalului sa facă economie la materialele de protecție !
Nu mai publicați inepții și bune intenții, mai vorbiți și cu alții din jur și este posibil să aveți șansa să aflați lucruri mai interesante de scris și publicat, Pentru cine este articolul acesta, pentru șefii voștri ?
Cei ce cunosc realitatea de la spitalul Bicaz se amuză, este trist dar adevarat !!!
Poate se întrebă cum de este posibil sa apară asa ceva în ziar
Comentariul nu va fi publicat, este mai mult pentru tine, autorule !
Mai ai mult pana a scrie ceva important pentru cititori și adevarat !
Puteți da și primarului sa citească, poate asa află și el cum stau lucrurile
gori
13 mai 2020 at 6:58 AM
Acești oameni care ne conduc …
Rușine pentru dezinformare