Contactează-ne

Actualitate

Bicaz: Eforturi şi reuşite pentru un act medical de calitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ spitalul din Bicaz este centru pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui ■ „Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine“, a declarat manegerul Letiţia Damoc ■ „În ultimul timp asigurăm consultaţii on-line sau telefonice“, spune medicul Georgiana Bulai ■ „Ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie sînt aspecte cu care ne mîndrim“, susţine primarul Nicolae Sălăgean ■

Spitalul orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae din Bicaz este pregătit, conform procedurilor de funcţionare, ca centru medical pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui.

Prin efortul colectivului de medici, cu sprijinul administraţiei locale şi a unor sponsori locali s-a reuşit realizarea bazei materiale necesare pentru primirea şi includerea în circuitul medical a pacienţilor, depistarea celor putători de coronavirus şi trimiterea acestora la Spitalul Judeţean Neamţ sau Bisericani.

Astfel, pentru primirea pacienţilor au fost instalate două corturi, unul pentru adulţi şi altul pentru copii, dotate cu aparatură şi un modul de aşteptare pentru pacienţi pînă la sosirea ambulanţei cu care să fie transportaţi. Despre întreaga procedură a relaţiei medic-pacient aveam să aflăm detalii de la Letiţia Damoc, managerul spitalului şi de la Georgiana Bulai, director medical.

„Nu avem posibilitatea de a face teste rapide, care nici nu sînt foarte concludente, dar după ce trimitem testele noastre la Piatra Neamţ, în maximum două zile primim rezultatele şi conform acestora selectăm bolnavii şi îi trimitem pe secţii.

Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine sub supravegherea noastră“, a declarat medicul Damoc, de la care am aflat ce se petrece în corturile de triaj epidemiologic, reporterul fiind invitat să vadă aparatura pentru obţinerea primelor informaţii pe tema sănătăţii pacienţilor.

Parte din logistica necesară circuitului din spital provine din donaţii. Containerul pentru izolarea pacienţilor, monitoare, o maşină care distruge materialul biologic, pentru eliminarea riscului de contact şi de contaminare a personalului medical. La aceste donaţii se adaugă şi aparatură – ecograf, defibrilator şi alte produse sanitare, gestul caritabil aparţinînd Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.

„Acum a scăzut adresabilitatea pacienţilor, mă refer la cei de pe Valea Muntelui, mulţi adresîndu-se medicului de familie, dar şi la noi, în ultimul timp asigurînd consultaţii on-line sau telefonice. Preferăm să rezolvăm unele cazuri la domiciliul pacienţilor, iar dacă lucrurile se complică, se apelează la serviciile spitalului nostru. Este un oarecare risc şi pentru pacienţi. Sperăm ca din această pandemie oamenii să înţeleagă ceva, mai cu seamă să fie receptivi la vaccinare. Poate dacă exista un vaccin nu se ajungea pînă aici“, am aflat de la medicul Georgiana Bulai.

Spre finalul dialogului cu aceasta, am sintetizat circuitul bolnavului pînă la internarea în secţiie: „Orice pacient trece prin aceste două corturi de triaj, nu contează dacă are simptome respiratorii ori ba. El trebuie să completeze declaraţia în care menţionează dacă a avut contact în ultimele 14 zile cu vreo persoană aflată în izolare sau venită din străinătate.

Cît priveşte transmiterea comunitară sau dacă este asimptomatic noi luăm alte măsuri pentru evitarea complicaţiilor. Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării şi după fiecare caz îl eliminăm. Dacă un pacient vine la noi direct de acasă este obligatoriu să-l consultăm, să-l supunem unor analize şi dacă este suspect de covid, îl îzolăm şi aşteptăm pînă vine o ambulanţă. Dacă nu, îl repartzăm pe secţii confor patologiei respective“.

La spital, după reorganizarea sistemului de sănătate a fost amenajată şi o secţie de paleaţie, fiind transferată de la Spitalul Judeţean, acum fiind patru pacienţi. Revenind la dialogul cu managerul Letiţia Damoc, de remarcat este dăruirea pentru creşterea calităţii actului medical şi a bazei materiale. Nu întîmplător, la spital se reabilitează corpul care va fi găzduit Secţia pediatrie.

„Un spital micuţ, dar cu un personal administrativ tînăr în concepţii şi cu ambiţii în ridicarea calităţii actului medical, a bazei materiale şi a unor servicii moderne, toate în slujba celor peste 60.000 de locuitori ai teritoriului arondat unităţii“, avea să afirme managerul Letiţia Damoc. Cît despre primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, spitalul a constituit o prioritate încă de la primul mandat.

„Spitalul din Bicaz şi-a reluat activitatea după o perioadă de întrerupere de patru ani. Sînt multe de spus, dar ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie să realizăm sînt aspecte cu care ne mîndrim şi care se datorează colectivului inimos şi dăruit ce se află la conducere.

Vreau să aduc mulţumiri şi conducerii judeţului pentru sprijinul acorda şi tuturor celor ce sînt alături de noi, administraţiile de pe Valea Muntelui, firme şi persoanelor fizice, care prin Asociaţia Sănătatea Văii Muntelui au contribuit financiar la desfăşurarea activităţii medicale. Sînt mulţumit de modul în care s-au luat măsurile impuse de actuala pandemie, toţi factorii de decizie implicîndu-se în rezolvarea problemelor.

Împreună am reuşit să desfăşurăm un volum important de investiţii, acţiune ce va continua. Apreciez activitatea colectivului de medici ai spitalului, asigurîndu-i că vom gîndi la suplimentarea numărului de paturi. Asigur conducerea că atenţia noastră va fi către rezolvarea problemelor cuprinse în planul de conformare“, a spus primarul Sălăgean.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. dory

  12 mai 2020 at 8:23 PM

  „Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării și după fiecare caz îl eliminăm”
  Voi chiar credeți ? Sunt numai minciuni !
  Va de pana și meseria voastră de gazetari !
  Însăși Damoc poartă, cât e ziulica de lungă, doar un singur rând de echipament
  Pe unde se plimba într-o zi poate lua și transmite virusul asta nenorocit
  Si mai cere și personalului sa facă economie la materialele de protecție !
  Nu mai publicați inepții și bune intenții, mai vorbiți și cu alții din jur și este posibil să aveți șansa să aflați lucruri mai interesante de scris și publicat, Pentru cine este articolul acesta, pentru șefii voștri ?
  Cei ce cunosc realitatea de la spitalul Bicaz se amuză, este trist dar adevarat !!!
  Poate se întrebă cum de este posibil sa apară asa ceva în ziar
  Comentariul nu va fi publicat, este mai mult pentru tine, autorule !
  Mai ai mult pana a scrie ceva important pentru cititori și adevarat !
  Puteți da și primarului sa citească, poate asa află și el cum stau lucrurile

 2. gori

  13 mai 2020 at 6:58 AM

  Acești oameni care ne conduc …
  Rușine pentru dezinformare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bursuc de la bloc, eliberat pe Cozla

Știre publicată în urmă cu

în data de

Bursucul care a fost capturat la subsolul unui bloc din Piatra Neamţ, pe 19 aprilie 2021, şi-a recăpătat libertatea după două zile. „Pe 20 aprilie, bursucul a fost eliberat în siguranţă în habitatul său natural de pe muntele Cozla, în prezenţa specialiştilor şi a poliţiştilor din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Sălbăticiunea a primit îngrijiri la cabinetul veterinar Inovet Care, partener de specialitate al poliţiştilor în operaţiuni de relocare a animalelor sălbatice. Pe 19 aprilie, animalul a ajuns, nu se ştie cum, în subsolul unui bloc, locatarii cerînd sprijinul cadrelor de la Biroul pentru Protecţia Animalelor de la Poliţia Neamţ. La scurt timp, echipa operativă formată din poliţişti şi jandarmi s-a deplasat la faţa locului, prinzînd bursucul.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Eminescu era de aceeaşi părere

Știre publicată în urmă cu

în data de

După revoluţia din decembrie ’89, Constantin Bîrjoveanu (1934- 2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist şi vorbitor de esperanto, dădea viaţă unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, „Gazeta de Roman“. Ele au fost adunate apoi în volumul „Cronica pisălogului“, după moartea acestuia. Iată o altă „cronicuţă“ intitulată „Eminescu era de aceeaşi părere“, o bijuterie alcătuită din tot soiul de pilde, unde în final este invocat marele poet cu al său rechizitoriu din „Scrisoarea a III-a“, făcut unei societăţi corupte ca şi cea de astăzi. Poemul culminează în final cu o sentinţă necruţătoare. Întebarea retorică şi acuzatoare: „Cum nu vii tu, Ţepeş, Doamne/ Ca punînd mîna pe ei/ Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei?…“ are o singură soluţie, radical dată de poet: „Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, / Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!“. Cît adevăr, cîtă actualitate în „rechizitoriul“ lui Mihai Eminescu, „Luceafărul… florilor de tei“.

Înlătură cauza şi va dispărea efectul! Dar înainte de a o înlătura trebuie să o descoperi, să o cunoşti. Herodot, părintele istoriei, spunea despre strămoşii noştri că erau cei mai viteji şi mai cinstiţi dintre traci. Şi atunci, din care cauză avem atîtea secături? Păi, s-o cutăm! Să ne fi corcit? Om fi luat deprinderi rele de la nemţii care au stat, în cantonament, în timpul războiului şi ne-au dictat pînă în 1944, sau de la cei care ne-au dictat după aceea?

Să fi fost colonizată Dacia şi cu cîţiva derbedei care, venind la noi din cine ştie ce colţ al Imperiului au schimbat numai clima nu şi năravul? Că- zic eu – cei care ne-au lăsat limba care o vorbeşte un continent şi jumătate nu cred să fi lăsat şi vorbe de batjocură care nu se întîlnesc în nici o altă ţară latină. Deci aceştia ies din „competiţie“. Grecia a fost cea mai civilizată ţară a antichităţii şi nu cred că răul să-l fi adus boierii din Fanar, mai ales dacă au venit cu slugi educate. Să poarte oare vina vorbitorii vechii sanscriţi care au umplut Europa odată cu venirea hoardelor mongole? Ce să zic? Cunosc dintre ei ingineri, preoţi, parlamentari, angrosişti, ba chiar şi muzicanţi.

Să fi fost evrei? Nu, ei nu furau ci făceau comerţ, ceea ce nu-i chiar acelaşi lucru. Să ne fi lăsat năravuri rele turcii cînd veneau să ne ia aurul birului? Tătarii, ungurii, leşii, cumanii gepizii, goţii, ostrogoţii? O fi de vină literatura străină şi autohtonă cu romanele ei decandente şi cu filmele din care rău- făcătorii au învăţat întotdeauna o mulţime de „tehnici“? „Printre noi sunt multe secături dar cine e de vină că unii dintre cei care ar trebui să pună lucrurile la punct mai mult încurcă iţele, dovedind o dată în plus, că „peştele de la cap se împute?“ Străinii? Nu! Noi? Nu! Atunci cine?

Legile domnule, legile care nu ţin cont de faptul că ciobanul căruia îi e milă de lup, face o mare nedreptate oilor. Cineva spunea că am putea trăi mult mai bine dacă n-am săvîrşi noi, înşine, ceea ce reproşăm altora. Dacă am face aşa ceva am dovedi că sîntem urmaşi ai celor de care vorbea Herodot. Răul are rădăcini adînci dar poate fi smuls. Soluţia e cunoscută: „La boli rele, leacuri tari“. Am spus şi m-am răcorit. Întrebarea e cine mă aude? Sunt de acord cu leacuri tari, dar în ceea ce priveşte legea mă abţin, pentru că „Zalecus, legiuitorul Locrilor“ spunea că legile sunt la fel ca pînza de păianjen: dacă nimereşte în ea o muscă sau un ţînţar se prinde, iar dacă e viespe sau o albină o rupe şi zboară.

Tot astfel, dacă nimereşte în legi, un sărac e prins, iar dacă-i unul bogat şi iscusit la vorbă, le desface şi scapă. Bine, domnule, atunci de ce nu se dă o lege care… Nu de legi avem nevoie! „Cu cît un stat“ e mai corupt, cu atîta are mai multe legi!… Ne trebuie un Vlad Ţepeş. Eminescu era de aceeaşi părere. Apropo, ai citit „Scrisorile?“. Nu… că mi-au furat lacătul de la cutie.

N.R.: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Chefuri cu droguri, detalii de anchetă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anchetatorii au pus ochii pe afacerile ilicite încă din februarie 2021 ■ la una din petrecerile cu vreo 50 de invitaţi au fost şi investigatori sub acoperire ■ au obţinut înregistrări audio şi video ■ unii dealeri erau ţepari, fiind refuzaţi de clienţi ■ ori cereau prea mult pe droguri, ori vindeau cantităţi mai mici decît cele promise ■

Referatul întocmit de procurorii DIICOT Neamţ pentru arestarea preventivă a celor 10 inculpaţi din dosarul drogurilor de la cele două cluburi de fiţe din Piatra Neamţ, Jazz City Cafe (fostul Tonique) şi Chaplin’s, scoate la iveală elemente interesante.

De ceva vreme, petrecerile private cu droguri aveau loc săptămînal, în fiecare noapte de sîmbătă. La unul din localuri totul avea loc la etaj, iar invitaţilor li se deschidea uşa după un „bip“ tefefonic. Ancheta a mai relevat că unii dealeri erau ţepari şi cereau prea mulţi bani pentru marfa ilicită, fie cantităţile vîndute erau mai mici decît gramul promis.

În fine, unii dintre vînzători refuzau uneori să aducă droguri, temîndu-se să nu fie opriţi pe stradă de poliţiştii, iar alţii ascundeau stupefiantele în mai multe locuri, pentru a nu pierde tot în cazul unor descinderi. Din referatul prin care s-a cerut arestarea celor 10 inculpaţi, procurorii DIICOT au arătat că urmărirea penală a început pe 1 februarie 2021.

Anchetatorii au aflat că unul dintre traficanţi a abordat un consumator, oferindu-i spre vînzare circa 10 grame cocaină cu 100 euro gramul şi 30 comprimate ecstasy cu preţul de 50 euro bucata. Pretinsul vînzător i-a comunicat cumpărătorului că, după primirea banilor, trebuie să se deplaseze într-o locaţie necunoscută, pentru a intra în posesia drogurilor. Practic, cel puţin din ianuarie şi pînă pe 18 aprilie, la localurile cu pricina au avut locuri petreceri private cu droguri, cu invitaţi aleşi pe sprînceană.

„Administratorul acestui local îşi anunţă prietenii apropiaţi şi-i invită la petreceri unde vin mai mulţi dealeri de droguri. Ca mod de lucru, invitaţii la petrecerile private urcă la etajul pub-ului unde, în jurul orelor 24:00 – 01:00 sînt chemaţi mai mulţi dealeri de droguri care-şi comercializează marfa către consumatori. Inculpatul (…) este cel care strînge sumele de bani de la consumatori după care contactează dealerii în funcţie de tipul de droguri pe care vor aceştia să-l achiziţioneze.

La petrecerile organizate în pub-ul menţionat participau, de regulă, circa 40 – 50 persoane, majoritatea dintre acestea fiind consumatoare de droguri. După achiziţionarea drogurilor consumatorii se retrăgeau în spaţiile puse la dispoziţie de inculpatul (…) şi consumau parte din substanţele interzise“, au arătat procurorii DIICOT Neamţ.

Petreceri după ora 22:00

Petrecerile aveau loc săptămînal, în noaptea de sîmbătă spre duminică, după orele 22:00, în spaţiul de la etajul pub-ului. Invitaţii îl contactau pe patron, acesta cerîndu-le să-i dea un „bip“ cînd ajungeu pentru a le deschide uşa din spatele clădirii ca să poată intra. Una din orgii a avut loc în noaptea de 6/7.03.2021, fiind prezenţi circa 50 de invitaţi.

La un moment dat, doi inculpaţi au scos mai multe tipuri de droguri pe care le-au comercializat. Petreceri cu cocaină şi ecstasy au avut loc şi în nopţile de 13/14 martie, 20/21 martie de această dată vînzîndu-se în pub MDMA cu 400 de lei ţipla. Deşi cîştigurile erau uriaşe, uneori dealerii refuzau participarea din cauza filtrelor nocturne.

„Este de menţionat că, în jurul orelor 01:30 consumatorii solicitîndu-i inculpatului (…) să le mai facă rost de droguri pentru consum, acesta l-a contactat pe coinculpatul (…) şi i-a solicitat să se deplaseze la pub-ul (…) pentru a comercializa ectsasy şi MDMA însă acesta a refuzat motivat de faptul că erau foarte multe patrule de poliţie pe stradă şi nu vroia să fie prins cu droguri asupra sa“, se arată în acelaşi document. Un alt chef a fost în noaptea de 10/11 aprilie, cînd unul din cei circa 40 de invitaţi era investigator sub acoperire.

„În noaptea de 10/11 aprilie 2021 la pub- ul menţionat a avut loc o petrecere la care au participat circa 35 – 40 persoane, printre aceştia fiind şi investigatorul autorizat cu numele de cod *** . În baza autorizaţiei provizorii de interceptare în mediul ambiental, investigatorul a înregistrat audio – video tranzacţiile cu droguri de mare risc dintre dealer şi consumatori.

Conform acestor înregistrări şi a datelor puse la dispoziţie de către investigator, a rezultat faptul că, în noaptea de 10/11.04.2021, la ora 22:30 invitaţii la petrecere au urcat la etajul vilei unde inculpatul (…) a strîns sumele de bani de la consumatori după care l-a contactat pe dealer şi l-a chemat la pub. În jurul orelor 1:30 la locaţia menţionată a venit o persoană cunoscută cu apelativul «Chelu» care a vîndut droguri la 30 consumatori, cu aproximaţie o cantitate de circa 50 – 60 grame droguri de mare risc cu suma de 350 lei gramul“, conform referatului. A urmat petrecerea fatală din noaptea de 17/18 aprilie, cînd anchetatorii au intrat în unul din cluburi şi au dat de voie bună, cannabis şi substanţe cu efect psihotrop.

Farfurii de porţelan alb pentru prizat

Cu ocazia flagrantului, asupra unui inculpat s-au găsit 28 grame pulbere care conţine cocaină. „Administratorul acestui local, inculpatul (…) permitea accesul în incinta clubului a consumatorilor de droguri şi a unor dealeri pentru a efectua tranzacţii. Drogurile erau consumate în incinta localului, cu acceptul expres al inculpatului.

Ca mod de lucru consumatorii mergeau la bar şi solicitau să le fie puse la dispoziţie farfurii în vederea consumului de droguri. După ce primeau farfurii de porţelan, de culoare albă, consumatorii reveneau la mese şi puneau drogurile pe acele farfurii de unde erau prizate, fumate sau inhalate, în funcţie de tipul acestora. Toate aceste activităţi se făceau la vedere şi sub directa supraveghere a inculpatul (…), care stătea în local şi avea control pe tot ceea ce se întîmpla“, au arătat procurorii DIICOT. În noaptea fatidică la petrecere au fost circa 50 de persoane, iar la verificările oamenilor legii în club, pe jos au fost găsite aruncate mai multe tipuri de droguri.

„Este de menţionat faptul că inculpatul (…), pe lîngă distribuţia de droguri în pub-ul (…), a încercat să intre şi pe piaţa de la (…) privitor la distribuţia de droguri. Prin intermediul unui prieten inculpatul a mers la pub-ul (…) la data de 06/07.03.2021, împreună cu alte persoane de etnie rromă, ocazie cu care a distribuit MDMA. Datorită comportamentului neadecvat cît şi reclamaţiilor din partea clienţilor, inculpatului nu i s-a mai permis accesul în pub-ul respectiv“, spun anchetatorii, însă erau alţi dealeri care vindeau în ambele cluburi.

Au fost şi dealeri care au dat chix deoarece erau prea scumpi, ori marfa era măsluită. „Este de precizat faptul că, în noaptea de 10/11.04.2021 (…) s-a deplasat la pub-ul (…) şi a intenţionat să comercializeze cocaină către consumatori însă aceştia l-au refuzat deoarece solicita 500 lei pentru un gram, un preţ prea mare în accepţiunea lor. De asemenea consumatorii l-au refuzat pe inculpatul (…) întrucît acesta îi ducea în eroare cu privire la cantitatea de droguri şi natura acestora.

El le spunea că vinde doze de 1 gram de cocaină deşi în realitate comercializa doze de 0,50 grame dar MDMA“, se mai arată în acelaşi referat. Şi investigatorii sub acoperire au cumpărat ţiple ce conţineau drog, în cantităţi mai mici de un gram şi au dat 400 sau 500 de lei pe 0,60 sau 0,78 grame. S-a mai achitat suma de 300 de lei pentru 2 comprimate unul avînd logo-ul „Batman“, iar altul „Casa de Papel, ce conţineau Methylenedioxymetamfetamine (MDMA). Alte 9 comprimate de diferite forme şi culori, costau 1.600 de lei, fiind vorba de MDMA şi cocaină.

Stupefiante de la Braşov, la 10 zile

Parte din droguri erau aduse de la Braşov, de la doi fraţi pietreni care se mutaseră acolo. Erau contactaţi cam la zece zile, iar unul din inculpaţi cumpăra ecstasy şi MDMA.

„La revenirea din Braşov, inculpatul (…) a depozitat o cantitatea mai mare de droguri de mare risc într-un autoturism parcat pe un teren aparţinînd coinculpatului (…) iar necesarul pentru cîteva zile era ţinut într-un autoturism parcat în curtea locuinţei bunicilor inculpatului (…) sau într-o dubiţă de la locuinţa lui (…).

Din datele de anchetă, rezultă că inculpatul (…) a decis să ţină drogurile în mai multe locaţii, pentru a nu fi găsită toată cantitatea de către organele judiciare în eventualitatea unor percheziţii“, mai arată anchetatorii.

La descinderile care au avut loc la domiciliile şi reşedinţele inculpaţilor, au fost găsite şi ridicate mai multe substanţe a căror deţinere este interzisă. Este vorba de diverse droguri ţinute de dealeri în comode tv, 56 ţiple erau în torpedoul unei maşini demontate dintr-o hală industrială, 43 pastile şi 3 fragmente de pastile de culoare verde de formă rotundă cu diametrul de 11 mm au fost găsite găsite în interiorul unui VW Passat parcat într-o curte.

La finalul deliberărilor judecătorii au dispus privarea de libertate a celor doi patroni, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul Paul Bumberică, zis Ordando, acuzat de multe hoţii în oraş de pe vrmea cînd era minor. Au mai ajuns după gratii Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Cipria Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandru Chiuariu. Infracţiunile reţinute în sarcina lor sînt pedepsite de la 5 la 12 ani de închisoare.

Citește știrea

Trending