Contactează-ne

Actualitate

Bicaz: Eforturi şi reuşite pentru un act medical de calitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ spitalul din Bicaz este centru pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui ■ „Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine“, a declarat manegerul Letiţia Damoc ■ „În ultimul timp asigurăm consultaţii on-line sau telefonice“, spune medicul Georgiana Bulai ■ „Ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie sînt aspecte cu care ne mîndrim“, susţine primarul Nicolae Sălăgean ■

Spitalul orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae din Bicaz este pregătit, conform procedurilor de funcţionare, ca centru medical pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui.

Prin efortul colectivului de medici, cu sprijinul administraţiei locale şi a unor sponsori locali s-a reuşit realizarea bazei materiale necesare pentru primirea şi includerea în circuitul medical a pacienţilor, depistarea celor putători de coronavirus şi trimiterea acestora la Spitalul Judeţean Neamţ sau Bisericani.

Astfel, pentru primirea pacienţilor au fost instalate două corturi, unul pentru adulţi şi altul pentru copii, dotate cu aparatură şi un modul de aşteptare pentru pacienţi pînă la sosirea ambulanţei cu care să fie transportaţi. Despre întreaga procedură a relaţiei medic-pacient aveam să aflăm detalii de la Letiţia Damoc, managerul spitalului şi de la Georgiana Bulai, director medical.

„Nu avem posibilitatea de a face teste rapide, care nici nu sînt foarte concludente, dar după ce trimitem testele noastre la Piatra Neamţ, în maximum două zile primim rezultatele şi conform acestora selectăm bolnavii şi îi trimitem pe secţii.

Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine sub supravegherea noastră“, a declarat medicul Damoc, de la care am aflat ce se petrece în corturile de triaj epidemiologic, reporterul fiind invitat să vadă aparatura pentru obţinerea primelor informaţii pe tema sănătăţii pacienţilor.

Parte din logistica necesară circuitului din spital provine din donaţii. Containerul pentru izolarea pacienţilor, monitoare, o maşină care distruge materialul biologic, pentru eliminarea riscului de contact şi de contaminare a personalului medical. La aceste donaţii se adaugă şi aparatură – ecograf, defibrilator şi alte produse sanitare, gestul caritabil aparţinînd Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.

„Acum a scăzut adresabilitatea pacienţilor, mă refer la cei de pe Valea Muntelui, mulţi adresîndu-se medicului de familie, dar şi la noi, în ultimul timp asigurînd consultaţii on-line sau telefonice. Preferăm să rezolvăm unele cazuri la domiciliul pacienţilor, iar dacă lucrurile se complică, se apelează la serviciile spitalului nostru. Este un oarecare risc şi pentru pacienţi. Sperăm ca din această pandemie oamenii să înţeleagă ceva, mai cu seamă să fie receptivi la vaccinare. Poate dacă exista un vaccin nu se ajungea pînă aici“, am aflat de la medicul Georgiana Bulai.

Spre finalul dialogului cu aceasta, am sintetizat circuitul bolnavului pînă la internarea în secţiie: „Orice pacient trece prin aceste două corturi de triaj, nu contează dacă are simptome respiratorii ori ba. El trebuie să completeze declaraţia în care menţionează dacă a avut contact în ultimele 14 zile cu vreo persoană aflată în izolare sau venită din străinătate.

Cît priveşte transmiterea comunitară sau dacă este asimptomatic noi luăm alte măsuri pentru evitarea complicaţiilor. Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării şi după fiecare caz îl eliminăm. Dacă un pacient vine la noi direct de acasă este obligatoriu să-l consultăm, să-l supunem unor analize şi dacă este suspect de covid, îl îzolăm şi aşteptăm pînă vine o ambulanţă. Dacă nu, îl repartzăm pe secţii confor patologiei respective“.

La spital, după reorganizarea sistemului de sănătate a fost amenajată şi o secţie de paleaţie, fiind transferată de la Spitalul Judeţean, acum fiind patru pacienţi. Revenind la dialogul cu managerul Letiţia Damoc, de remarcat este dăruirea pentru creşterea calităţii actului medical şi a bazei materiale. Nu întîmplător, la spital se reabilitează corpul care va fi găzduit Secţia pediatrie.

„Un spital micuţ, dar cu un personal administrativ tînăr în concepţii şi cu ambiţii în ridicarea calităţii actului medical, a bazei materiale şi a unor servicii moderne, toate în slujba celor peste 60.000 de locuitori ai teritoriului arondat unităţii“, avea să afirme managerul Letiţia Damoc. Cît despre primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, spitalul a constituit o prioritate încă de la primul mandat.

„Spitalul din Bicaz şi-a reluat activitatea după o perioadă de întrerupere de patru ani. Sînt multe de spus, dar ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie să realizăm sînt aspecte cu care ne mîndrim şi care se datorează colectivului inimos şi dăruit ce se află la conducere.

Vreau să aduc mulţumiri şi conducerii judeţului pentru sprijinul acorda şi tuturor celor ce sînt alături de noi, administraţiile de pe Valea Muntelui, firme şi persoanelor fizice, care prin Asociaţia Sănătatea Văii Muntelui au contribuit financiar la desfăşurarea activităţii medicale. Sînt mulţumit de modul în care s-au luat măsurile impuse de actuala pandemie, toţi factorii de decizie implicîndu-se în rezolvarea problemelor.

Împreună am reuşit să desfăşurăm un volum important de investiţii, acţiune ce va continua. Apreciez activitatea colectivului de medici ai spitalului, asigurîndu-i că vom gîndi la suplimentarea numărului de paturi. Asigur conducerea că atenţia noastră va fi către rezolvarea problemelor cuprinse în planul de conformare“, a spus primarul Sălăgean.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. dory

  12 mai 2020 at 8:23 PM

  „Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării și după fiecare caz îl eliminăm”
  Voi chiar credeți ? Sunt numai minciuni !
  Va de pana și meseria voastră de gazetari !
  Însăși Damoc poartă, cât e ziulica de lungă, doar un singur rând de echipament
  Pe unde se plimba într-o zi poate lua și transmite virusul asta nenorocit
  Si mai cere și personalului sa facă economie la materialele de protecție !
  Nu mai publicați inepții și bune intenții, mai vorbiți și cu alții din jur și este posibil să aveți șansa să aflați lucruri mai interesante de scris și publicat, Pentru cine este articolul acesta, pentru șefii voștri ?
  Cei ce cunosc realitatea de la spitalul Bicaz se amuză, este trist dar adevarat !!!
  Poate se întrebă cum de este posibil sa apară asa ceva în ziar
  Comentariul nu va fi publicat, este mai mult pentru tine, autorule !
  Mai ai mult pana a scrie ceva important pentru cititori și adevarat !
  Puteți da și primarului sa citească, poate asa află și el cum stau lucrurile

 2. gori

  13 mai 2020 at 6:58 AM

  Acești oameni care ne conduc …
  Rușine pentru dezinformare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 65 de cazuri noi. Naţional – 3.353 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,44 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 63 de decese ■

Până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

618.673 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 788 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2021 (10:00) – 15.01.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Brăila, Bistrița-Năsăud,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.635. Dintre acestea, 1.091 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.129.855 de teste RT-PCR și 35.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.626 teste RT-PCR (14.620 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.006 la cerere) și 5.453 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 33.519 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.599 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.663 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 89 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.398 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 572 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 14 ianuarie, 4.858 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.300 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

Citește știrea

Actualitate

Ars de viu în locuinţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni solicitaţi să stingă un incendiu izbucnit, vineri, 15 ianuarie, la o gospodărie din comuna Tarcău. Intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din comuna Tarcău.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD,  un echipaj de pompieri cu o autospecială de la SVSU Bicaz și pompieri voluntari din cadrul SVSU Tarcău.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe.

Incendiul a fost localizat de către forțele de intervenție.

Din păcate,  în interiorul locuinței,  pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Se lucrează pentru lichidarea incendiului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vine gerul! Vor fi -15 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valori termice foarte scăzute sînt aşteptate pînă la jumătatea săptămînii viitoare ■ în cea mai rece zi vor fi -9 grade, iar valorile termice nocturne coboară la -15 grade ■ pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori ■

Pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori şi viscol, iar mai apoi vine gerul. Meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, astfel că în cea mai rece zi vor fi -9 grade. Şi nopţile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi de pînă la -14 grade.

Cam aşa vor fi condiţiile meteo pînă la mijlocul săptămînii viitoare, apoi vremea se mai îmbunează. Pînă atunci rămînem cu atenţionarea de ninsori, valabilă pînă azi, 15 ianuarie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15-20 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vîntul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinînd scăderea vizibilităţii“, se arată într-un comunicat al ANM.

Ieri, la ora 10:00, termometrele indicau -1 grad la Tîrgu Neamţ, -4 grade erau în reşedinţa de judeţ, iar la Roman se înregistrau -5 grade. Cel mai frig, -13 grade, era la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, iar din cauza vîntului indicele de răcire era de – 24 de grade. Este şi ceva zăpadă, în strat de 3 centimetri la Roman şi Tîrg, 10 centimetri la Piatra Neamţ şi 27 de centimetri pe munte. Se face mai rece cu începere de azi, 15 ianuarie, cînd din nou ne putem aştepta la ninsori.

La amiază vor fi -3 grade, dar urmează cea mai rece noapte din acest sezon şi sînt prognozate minime de – 6 grade. Şi mai frig va fi în week-end. Sîmbătă, 16 ianuarie, ar mai putea ninge puţin, dar va fi foarte frig, iar maxima diurnă va fi de -6 grade. Noaptea vine gerul şi meteorologii promit o minimă de -10 grade. Regimul termic continuă declinul şi va fi deosebit de frig şi duminică, 17 ianuarie. Se anunţă cer variabil, iar în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra -6 grade. Va fi cel mai rece interval de pînă acum, iar după lăsarea întunericului gerul se menţine şi se vor înregistra -12 grade. Cam la fel va fi registrul termic şi săptămîna viitoare.

Cea mai friguroasă zi din acest sezon va fi cea de luni, 18 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă la limita gerului, -9 grade. Şi noaptea aduce ger, iar mercurul din termometre se opreşte la -14 grade. La fel vor fi condiţiile şi marţi, 19 ianuarie, -6 grade ziua şi -14 grade după lăsarea întunericului. Se mai îmbunează condiţiile abia marţi, 20 ianuarie, cînd vor fi -4 grade ziua şi 12 grade după lăsarea întunericului, iar miercuri vor fi maxime diurne de -4 grade, şi o minimă nocturnă de -12 grade. De joi, 21 ianuarie, şi pînă duminică 24 ianuarie, trecem la timp bun, cu valori termice diurne pozitive, de 1 pînă la 3 grade, iar minimele nocturne nu scad mai mult de -3 grade.

Citește știrea

Trending