Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Biblioteca Orãseneascã Bicaz, o investitie în viitorul comunitãtii

Știre publicată în urmă cu

în data de

• efortul întregii comunitãti s-a concretizat într-o investitie de douã miliarde de lei • edificiul corespunde celor mai noi cerinte în domeniu •

O investitie de douã miliarde de lei pentru o bibliotecã în anul 2006. Într-o perioadã cînd se vorbeste doar de bugete de austeritate si de lipsa lichiditãtilor. Si, totusi, o comunitate micã, în spetã cea a Bicazului a hotãrît sã investeascã în viitor. Vineri, 24 februarie, a adus pentru localnicii orãselului de sub baraj un eveniment de exceptie. A fost inaugurat într-un cadru festiv un nou si modern sediu pentru Biblioteca Orãseneascã. Spre searã, la tãierea panglicii au fost prezenti oameni ai locului, multime de invitati, diverse oficialitãti locale si judetene. Apoi a urmat o slujbã de sfintire oficiatã de preoti din zona Bicazului, dupã care lansarea noilor aparitii semnate de scriitorii nemteni Adrian Alui Gheorghe, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Neamt, Cristian Livescu, Constantin Tomsa si Constantin Bostan. În finalul manifestãrii un grup de elevi din comuna Zãnesti au prezentat un spectacol de muzicã si poezie din creatia poetului national Mihai Eminescu. Totul s-a desfãsurat în prezenta unor oaspeti de seamã, a membrilor Consiliului Local Bicaz, a executivului Primãriei Bicaz, condus de cãtre primarul si viceprimarul localitãtii, dar si a unui public numeros, reprezentînd prietenii bibliotecii, printre care s-a numãrat directorul general al Sucursalei Bicaz a Carpacement, inginerul Nicolae Sãlãgean. Respectul acestora fatã de institutia de culturã bicãjeanã care a îmbrãcat „straie“ noi s-a concretizat prin consistente donatii de publicatii, printre care si trei exemplare din cea mai recentã editie a Bibliei. Cît priveste noul spatiu al bibliotecii, acesta a fost amenajat dupã normele europene ale unei institutii culturale, dotat cu accesorii computerizate si retea de Internet atît pentru sectia „Copii“ cît si pentru „Adulti“. Cîte ceva din cele ce s-au spus la inaugurarea Bibliotecii Orãsenesti Bicaz am cules de la cei prezenti vineri, 24 februarie, la Bicaz.

Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz: „Biblioteca este locul unde fiecare ar trebui sã poposeascã mãcar o datã pe lunã, dacã nu pe sãptãmînã. Era necesar sã se facã o investitie pentru lãcasul de culturã amintit, deoarece vechiul sediu nu corespundea cerintelor. Au fost fãcute eforturi mari, investitia cifrîndu-se la circa douã miliarde de lei. Banii provin de la bugetul local, sînt alocati în doi ani consecutiv, fiind mai usor de suportat pentru buget. Investitia era o necesitate pentru oras, problema existentei unei bibliotecii moderne punîndu-se de mai multi ani. Astfel de institutii am vãzut în multe orase din tarã si mã durea sufletul cã la Bicaz sediul era total impropriu. Adicã nu era un loc unde cartea sã fie respectatã. Dar iatã cã astãzi (n.r. – vineri, 24 februarie) am ajuns si la momentul cînd putem spune cã Biblioteca Orãseneascã Bicaz corespunde cerintelor actuale în domeniu. Nu ne-am zgîrcit la bani si a iesit un lucru de calitate. Dacã începutul este bun, continuarea va fi la fel. As vrea sã spun cîteva cuvinte despre Ion Asavei, cel care s-a zbãtut de ani de zile ca Bicazul sã aibã o institutie de culturã cinstitã cum se cuvine. Este un personaj emblematic pentru oras. Îl stiu de peste 30 de ani si pot spune, fãrã sã gresesc, cã iubeste cartea. De fapt, o viatã a stat numai între cãrti. Este un privilegiu pe care nu multi îl au, sã lucrezi cu oamenii si cu cartea. Prin tenacitatea lui si prin felul în care a stiut sã-si apropie cititorii, a devenit un personaj de referintã. De multe ori, trecînd pe la bibliotecã, l-am gãsit discutînd extrem de interesat de cel care se afla în fata lui, fie cã era vorba de un copil de grãdinitã, clasa I, a II-a, fie cã era vorba de un bicãjean iesit la pensie de multi ani. Era un fel de confesor, altul decît preotul de la vreo parohie. A stiut sã cultive dorinta pentru o culturã elevatã la multi dintre bicãjeni. Cred cã meritã respectul tuturor. Vreau sã le multumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în acest demers. Nu-i nominalizez pentru cã risc sã uit pe careva“.

Mihai Sãpunaru, viceprimarul orasului Bicaz: „Am mai fost viceprimar al Bicazului în perioada 1996-2000 si încã de atunci ne-am dorit ca activitatea culturalã din oras sã fie în prim-plan. În sfîrsit, sînt foarte mîndru cã acum am reusit, asta si pentru cã ne întelegem foarte bine, si mã refer aici la primar si la consilierii locali, ca numai într-un an si jumãtate sã dãm bicãjenilor o bibliotecã la standarde cum putine sînt în tarã. Un merit deosebit la înfiintarea bibliotecii îi revine lui Ion Asavei. De cînd au demarat lucrãrile la noul sediu am verificat personal ceea ce s-a fãcut si pot spune cã a iesit ceva deosebit. Invit pe toti bicãjenii sã treacã pragul noului asezãmînt si cred cã vor fi de acord cu mine cînd spun cã s-a realizat un lucru frumos, la standarde înalte si avem cu ce ne mîndri. Pînã la urmã este o investitie în viitorul orasului Bicaz, pentru copii nostri. Nu as vrea sã închei fãrã a adresa multumiri patronului firmei C&2A, domnul Gabriel Pavel, care a dat dovadã de o disponibilitate iesitã din comun, acceptînd ca plata sã se facã esalonat, chiar cu riscul ca posibile fluctuatii ale inflatiei sã influenteze din decontul real al investitiei“.

Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Judetene G.T. Kirileanu: „Existã o prejudecatã pe care am sesizat-o la mai multe personalitãti ale vietii politice, sociale, culturale si apare o întrebare retoricã «Dar cine mai citeste o carte în ziua de azi?». Paradoxal, numãrul celor care pun aceastã întrebare este mult mai mic decît numãrul celor care simt nevoia sã apeleze la serviciile unei biblioteci publice. Pentru ca avem date concrete cã interesul pentru lecturã, pentru informare, în anul de gratie 2006, este încã foarte mare. În ultimul timp, a crescut foarte mult numãrul celor care vãd biblioteca nu doar prin prisma faptului cã pot citi o carte, un roman de dragoste sau aventuri, sã spunem, ci ca o sursã de informare. O sansã a bibliotecii în actuala etapã de dezvoltare a tehnologiilor informatice si a cerintelor pe care le au utilizatorii este ca ea sã-si multimplice, sã-si diversifice oferta de servicii. O bibliotecã nu trebuie sã se laude cu numãrul de metri liniari de carte, ci cu numãrul de informatii pe care le poate oferi utilizatorilor. Trebuie sã facã fatã acum atît celor care îndrãgesc lectura unor clasici, dar si celor care se întreabã ce este un OZN, efectul de piramidã, ce este un tsunami, sã poatã accesa date despre acte de terorism din lume, ideea de fericire la vechii egipteni, ultimele noutãti legislative, cum se poate realiza un interviu pentru o angajare etc. O bibliotecã actualã trebuie sã fie principalul centru de documentare si informare în legãturã cu aspecte generale, dar si cu viata publicã. Un merit în realizarea investitiei de la Bicaz îi revine si lui Ion Asavei, seful institutiei, pe care-l cunosc din 1974. În 1990, cînd am devenit director al Bibliotecii Judetene am vrut sã fac o echipã competitivã si am vrut sã-l aduc la Piatra Neamt si sã-i încredintez spre coordonare un compartiment. El a avut întelepciunea, spun asta dupã ani, pentru cã atunci m-a marcat refuzul lui, sã-si dea seama cã omul sfinteste locul. Si spun asta pentru cã Ion Asavei a crezut în sansa devenirii lui la Bicaz si s-a ivit acest primar, Constantin Catrinoiu, care a înteles cã o bibliotecã publicã este un lucru foarte important. În acest moment, Biblioteca Orãseneascã Bicaz a fãcut un salt calitativ important. Si-a depãsit precedenta conditie si a devenit dupã cea judeteanã a doua bibliotecã ca importantã din punct de vedere al dotãrilor si a spatiului care-l oferã pentru utilizatori. Realmente, avem motive de invidie. Toate acestea nu se puteau realiza fãrã sprijinul Consiliului Local Bicaz, Primãriei, pentru cã o investitie de douã miliarde de lei, în conditiile cînd vorbim de ani de zile de bugete de austeritate, este totusi ceva remarcabil“.

Profesor Dragomir Oprea: „Pe Ion Asavei, fratele Ion cum îi spun eu, îl stiu de cînd a venit în Bicaz ca proaspãt absolvent al unei scoli postliceale de bibliotecari. L-am remarcat pentru cã era un om blînd, rãbdãtor si tolerant cu toti copii care-i treceau pragul bibliotecii. Cred cã menirea sa a fost sã lucreze la o bibliotecã pentru cã acolo îi este locul. Astãzi (n.r. – vineri, 24 februarie) s-a împlinit o strãdanie a întregii comunitãti a Bicazului: sã avem o bibliotecã de exceptie“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Fratele lui Tîtã e acuzat de santaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Daniel Lazãr a obtinut mai multi bani de la niste tinere • cauza a trecut de Camera preliminarã si procesul intrã în linie dreaptã •

Magistratii din cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt au finalizat procedura de Camerã preliminarã si au dispus începerea procesului în care pietreanul Daniel Lazãr, de 43 de ani, fratele liderului Academiei Infractorilor, Adrian Botez, zis Tîtã, este acuzat de sãvîrsirea infractiunii de santaj, amenintare si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. De acum înainte cauza va fi publicã si continuã cu administrãri de probe si audieri de martori. În prezentul dosar Lazãr a fost cercetat în libertate, asta pînã cînd a furat un seif si a fost încarcerat. Santajul a avut loc în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, victime fiind douã tinere, care au fost amenintate cu acte de violentã, în vederea obtinerii mai multor bunuri (telefoane, autoturisme, locuinte), paguba cifrîndu-se la vreo 45.000 de euro. Anchetatorii au apreciat ca inculpatul ar fi încercat sã falsifice semnãtura uneia dintre pãrtile vãtãmate pentru vînzarea unei alte masini. Victimele fac parte din anturajul lui Tîtã, cel care a pus bazele Academiei Infractorilor. În acest dosar procurorii au cerut arestarea lui Lazãr pe 8 iunie 2017, dar nu au obtinut decît punerea acestuia sub control judiciar. Doar cã pe 6 septembrie a fost arestat în lipsã, fiind acuzat cã înainte cu douã zile, însotit si de alte persoane, a intrat într-un apartament din Piatra Neamt, situat la etajul II, prin escaladarea unei copertine. A sustras un seif în care se afla suma de 8.000 de lei, 150 de euro, mai multe bijuterii din aur si documente. Hotii au aruncat seiful pe geam si l-au dus într-o locatie din oras. Cel mai probabil nu au putut sã-l deschidã, astfel cã seiful a fost gãsit ulterior, iar prejudiciul a fost recuperat integral. Lazãr a stat ascuns într-un imobil din oras, fiind depistat si încarcerat efectiv pe 30 septembrie. Pentru cã a comis faptele cît era sub control jdiciar, Lazãr a fost arestat si în cauza de santaj. El mai are de rezolvat si alte afaceri judiciare atît în tarã, cît si în strãinãtate. Acesta a contestat la Curtea de Apel Bacãu pedeapsa de 2 ani si 4 luni de închisoare cu executare pentru un scandal la Hotel Central. Cînd toate acestea vor fi terminate, el ar trebui extrãdat în Slovenia, unde autoritãtile au emis pe numele lui un mandat european de arestare. Slovenii îl acuzã cã în perioada 17 – 29 decembrie 2012 ar fi spart fereastra unui apartament de la parterul unei constructii, si ar fi intrat prin efractie în sediul unei firme. Intentia ar fi fost sã ajungã la un apartament aflat la etaj de unde sã sustragã bani si lucruri de valoare.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Un telefon, mobilul unei crime la Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un localnic si-a ucis prietenul de pahar la care credea cã îsi uitase mobilul • victima nu a recunoscut si l-a lovit cu un par • musafirul l-a dezarmat si l-a tocat în bãtaie • o crimã asemãnãtoare avusese loc cu o zi înainte •

Un nou eveniment de violentã extremã a avut loc în Neamt si s-a soldat cu moartea unei persoane, miza fiind un banal telefon mobil. S-a întîmplat în a doua zi de Crãciun, pe 26 decembrie, în Bicaz, unde un bãrbat în vîrstã de 48 de ani l-a ucis în bãtaie pe cel care-l gãzduise si cu care bãuse ceva, un localnic de 58 de ani. La locuinta victimei a fost invitat la un pahar de vin Vasile Alexandru. Cei doi au chefuit, iar la un moment dat s-a alãturat un alt amic. Primul care a plecat cãtre casã a fost Alexandru. Cînd a ajuns si-a dat seama cã nu mai are telefonul mobil si s-a gîndit cã l-a uitat la cel cu care bãuse. S-a întors la locul cu pricina, gazda fiind încã în compania celuilalt petrecãret, iar viitorul ucigas a cerut restituirea telefonului. Gazda i-a dat asigurãri cã aparatul nu este acolo si cã dacã l-ar fi vãzut i l-ar fi dat. Cu toate argumentele lui Alexandru cã nu avea unde sã-si uite în altã parte bunul, gazda a negat. Cînd a vãzut cã nu o scoate la capãt, Alexandru a pãrãsit casa victimei. A asteptat pînã cînd musafirul a plecat din locuintã si s-a întors la victimã pentru a o forta sã-i dea telefonul. Acesta a spus cã nu ar fi în posesia bunului, iar la un moment dat a luat un par si l-a lovit pe Alexandru peste picioare cu intentia de a-l alunga din casã. Acest gest i-a fost fatal, deoarece inculpatul l-a deposedat de „armã“ si i-a aplicat multiple lovituri pe tot corpul. Cînd a obosit a plecat, abandonînd victima. Abia a doua zi cadavrul a fost descoperit de un amic care a trecut pe la bãrbatul de 58 de ani. La fata locului au fost chemati anchetatorii, prin apel la numãrul unic de urgentã 112. Politistii si un procuror criminalist au refãcut ultima zi de viatã a victimei, compania pe care a avut-o si nu a durat mult pînã au dat de urma criminalului. Acesta a fost prezentat magistratilor de la Tribunalul Neamt, care au dispus arestarea. „Admite propunerea de arestare preventivã formulatã de Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt si în consecintã: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedura penalã, dispune arestarea preventivã a inculpatului Alexandru Vasile, cercetat pentru sãvîrsirea infractiunii de omor, prevãzutã de art. 188 Cod penal, pentru o perioadã de 30 zile, începînd cu 28.12.2017 si pînã la 26.01.2018, inclusiv“, conform instantei. Un eveniment similar a avut loc în prima zi de Crãciun, pe 25 decembrie 2017, la Ion Creangã, unde un bãrbat în vîrstã de 41 de ani a fost înjunghiat mortal de fratele concubinei, un tînãr de 30 de ani din aceeasi localitate, miza fiind tot un telefon mobil despre care agresorul a crezut cã ar fi fost sustras de victimã. Filmul crimei este identic ca cel al evenimentului de la Bicaz. Romicã Enea a venit în vizitã la sora sa, iar la un moment a constatat cã nu-si gãseste mobilul. L-a cãutat, apoi a presupus cã l-ar fi luat gazda. Aceasta din urmã a negat, dar nu a fost crezut, asa cã la un moment dat Enea l-a înjunghiat de mai multe ori. Si în acest caz agresorul a fost arestat preventiv.

Citește știrea

Trending