Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Biblioteca Orãseneascã Bicaz, o investitie în viitorul comunitãtii

Știre publicată în urmă cu

în data de

• efortul întregii comunitãti s-a concretizat într-o investitie de douã miliarde de lei • edificiul corespunde celor mai noi cerinte în domeniu •

O investitie de douã miliarde de lei pentru o bibliotecã în anul 2006. Într-o perioadã cînd se vorbeste doar de bugete de austeritate si de lipsa lichiditãtilor. Si, totusi, o comunitate micã, în spetã cea a Bicazului a hotãrît sã investeascã în viitor. Vineri, 24 februarie, a adus pentru localnicii orãselului de sub baraj un eveniment de exceptie. A fost inaugurat într-un cadru festiv un nou si modern sediu pentru Biblioteca Orãseneascã. Spre searã, la tãierea panglicii au fost prezenti oameni ai locului, multime de invitati, diverse oficialitãti locale si judetene. Apoi a urmat o slujbã de sfintire oficiatã de preoti din zona Bicazului, dupã care lansarea noilor aparitii semnate de scriitorii nemteni Adrian Alui Gheorghe, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Neamt, Cristian Livescu, Constantin Tomsa si Constantin Bostan. În finalul manifestãrii un grup de elevi din comuna Zãnesti au prezentat un spectacol de muzicã si poezie din creatia poetului national Mihai Eminescu. Totul s-a desfãsurat în prezenta unor oaspeti de seamã, a membrilor Consiliului Local Bicaz, a executivului Primãriei Bicaz, condus de cãtre primarul si viceprimarul localitãtii, dar si a unui public numeros, reprezentînd prietenii bibliotecii, printre care s-a numãrat directorul general al Sucursalei Bicaz a Carpacement, inginerul Nicolae Sãlãgean. Respectul acestora fatã de institutia de culturã bicãjeanã care a îmbrãcat „straie“ noi s-a concretizat prin consistente donatii de publicatii, printre care si trei exemplare din cea mai recentã editie a Bibliei. Cît priveste noul spatiu al bibliotecii, acesta a fost amenajat dupã normele europene ale unei institutii culturale, dotat cu accesorii computerizate si retea de Internet atît pentru sectia „Copii“ cît si pentru „Adulti“. Cîte ceva din cele ce s-au spus la inaugurarea Bibliotecii Orãsenesti Bicaz am cules de la cei prezenti vineri, 24 februarie, la Bicaz.

Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz: „Biblioteca este locul unde fiecare ar trebui sã poposeascã mãcar o datã pe lunã, dacã nu pe sãptãmînã. Era necesar sã se facã o investitie pentru lãcasul de culturã amintit, deoarece vechiul sediu nu corespundea cerintelor. Au fost fãcute eforturi mari, investitia cifrîndu-se la circa douã miliarde de lei. Banii provin de la bugetul local, sînt alocati în doi ani consecutiv, fiind mai usor de suportat pentru buget. Investitia era o necesitate pentru oras, problema existentei unei bibliotecii moderne punîndu-se de mai multi ani. Astfel de institutii am vãzut în multe orase din tarã si mã durea sufletul cã la Bicaz sediul era total impropriu. Adicã nu era un loc unde cartea sã fie respectatã. Dar iatã cã astãzi (n.r. – vineri, 24 februarie) am ajuns si la momentul cînd putem spune cã Biblioteca Orãseneascã Bicaz corespunde cerintelor actuale în domeniu. Nu ne-am zgîrcit la bani si a iesit un lucru de calitate. Dacã începutul este bun, continuarea va fi la fel. As vrea sã spun cîteva cuvinte despre Ion Asavei, cel care s-a zbãtut de ani de zile ca Bicazul sã aibã o institutie de culturã cinstitã cum se cuvine. Este un personaj emblematic pentru oras. Îl stiu de peste 30 de ani si pot spune, fãrã sã gresesc, cã iubeste cartea. De fapt, o viatã a stat numai între cãrti. Este un privilegiu pe care nu multi îl au, sã lucrezi cu oamenii si cu cartea. Prin tenacitatea lui si prin felul în care a stiut sã-si apropie cititorii, a devenit un personaj de referintã. De multe ori, trecînd pe la bibliotecã, l-am gãsit discutînd extrem de interesat de cel care se afla în fata lui, fie cã era vorba de un copil de grãdinitã, clasa I, a II-a, fie cã era vorba de un bicãjean iesit la pensie de multi ani. Era un fel de confesor, altul decît preotul de la vreo parohie. A stiut sã cultive dorinta pentru o culturã elevatã la multi dintre bicãjeni. Cred cã meritã respectul tuturor. Vreau sã le multumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în acest demers. Nu-i nominalizez pentru cã risc sã uit pe careva“.

Mihai Sãpunaru, viceprimarul orasului Bicaz: „Am mai fost viceprimar al Bicazului în perioada 1996-2000 si încã de atunci ne-am dorit ca activitatea culturalã din oras sã fie în prim-plan. În sfîrsit, sînt foarte mîndru cã acum am reusit, asta si pentru cã ne întelegem foarte bine, si mã refer aici la primar si la consilierii locali, ca numai într-un an si jumãtate sã dãm bicãjenilor o bibliotecã la standarde cum putine sînt în tarã. Un merit deosebit la înfiintarea bibliotecii îi revine lui Ion Asavei. De cînd au demarat lucrãrile la noul sediu am verificat personal ceea ce s-a fãcut si pot spune cã a iesit ceva deosebit. Invit pe toti bicãjenii sã treacã pragul noului asezãmînt si cred cã vor fi de acord cu mine cînd spun cã s-a realizat un lucru frumos, la standarde înalte si avem cu ce ne mîndri. Pînã la urmã este o investitie în viitorul orasului Bicaz, pentru copii nostri. Nu as vrea sã închei fãrã a adresa multumiri patronului firmei C&2A, domnul Gabriel Pavel, care a dat dovadã de o disponibilitate iesitã din comun, acceptînd ca plata sã se facã esalonat, chiar cu riscul ca posibile fluctuatii ale inflatiei sã influenteze din decontul real al investitiei“.

Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Judetene G.T. Kirileanu: „Existã o prejudecatã pe care am sesizat-o la mai multe personalitãti ale vietii politice, sociale, culturale si apare o întrebare retoricã «Dar cine mai citeste o carte în ziua de azi?». Paradoxal, numãrul celor care pun aceastã întrebare este mult mai mic decît numãrul celor care simt nevoia sã apeleze la serviciile unei biblioteci publice. Pentru ca avem date concrete cã interesul pentru lecturã, pentru informare, în anul de gratie 2006, este încã foarte mare. În ultimul timp, a crescut foarte mult numãrul celor care vãd biblioteca nu doar prin prisma faptului cã pot citi o carte, un roman de dragoste sau aventuri, sã spunem, ci ca o sursã de informare. O sansã a bibliotecii în actuala etapã de dezvoltare a tehnologiilor informatice si a cerintelor pe care le au utilizatorii este ca ea sã-si multimplice, sã-si diversifice oferta de servicii. O bibliotecã nu trebuie sã se laude cu numãrul de metri liniari de carte, ci cu numãrul de informatii pe care le poate oferi utilizatorilor. Trebuie sã facã fatã acum atît celor care îndrãgesc lectura unor clasici, dar si celor care se întreabã ce este un OZN, efectul de piramidã, ce este un tsunami, sã poatã accesa date despre acte de terorism din lume, ideea de fericire la vechii egipteni, ultimele noutãti legislative, cum se poate realiza un interviu pentru o angajare etc. O bibliotecã actualã trebuie sã fie principalul centru de documentare si informare în legãturã cu aspecte generale, dar si cu viata publicã. Un merit în realizarea investitiei de la Bicaz îi revine si lui Ion Asavei, seful institutiei, pe care-l cunosc din 1974. În 1990, cînd am devenit director al Bibliotecii Judetene am vrut sã fac o echipã competitivã si am vrut sã-l aduc la Piatra Neamt si sã-i încredintez spre coordonare un compartiment. El a avut întelepciunea, spun asta dupã ani, pentru cã atunci m-a marcat refuzul lui, sã-si dea seama cã omul sfinteste locul. Si spun asta pentru cã Ion Asavei a crezut în sansa devenirii lui la Bicaz si s-a ivit acest primar, Constantin Catrinoiu, care a înteles cã o bibliotecã publicã este un lucru foarte important. În acest moment, Biblioteca Orãseneascã Bicaz a fãcut un salt calitativ important. Si-a depãsit precedenta conditie si a devenit dupã cea judeteanã a doua bibliotecã ca importantã din punct de vedere al dotãrilor si a spatiului care-l oferã pentru utilizatori. Realmente, avem motive de invidie. Toate acestea nu se puteau realiza fãrã sprijinul Consiliului Local Bicaz, Primãriei, pentru cã o investitie de douã miliarde de lei, în conditiile cînd vorbim de ani de zile de bugete de austeritate, este totusi ceva remarcabil“.

Profesor Dragomir Oprea: „Pe Ion Asavei, fratele Ion cum îi spun eu, îl stiu de cînd a venit în Bicaz ca proaspãt absolvent al unei scoli postliceale de bibliotecari. L-am remarcat pentru cã era un om blînd, rãbdãtor si tolerant cu toti copii care-i treceau pragul bibliotecii. Cred cã menirea sa a fost sã lucreze la o bibliotecã pentru cã acolo îi este locul. Astãzi (n.r. – vineri, 24 februarie) s-a împlinit o strãdanie a întregii comunitãti a Bicazului: sã avem o bibliotecã de exceptie“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending