Contactează-ne

Actualitate

Bătrînii acuzaţi că au abuzat sexual o minoră, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cinci bătrîni dintr-o localitate de lîngă Piatra Neamţ au fost acuzaţi de siluirea unei minore ■ victima agresiunii are numai 10 ani, în timp ce inculpaţii au vîrste cuprinse între 61 şi 87 de ani ■ doi dintre bunici sînt în arest preventiv, tot atîţia în stare de arest la domiciliu, iar unul a fost cercetat în stare de libertate ■

Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unor bătrîni perverşi, care au abuzat sexual o minoră de 10 ani.

Faptele au avut loc într-o comună de lîngă municipiul reşedinţă de judeţ, într-o perioadă mai lungă de timp, cel puţin un an. De menţionat este faptul că inculpaţii sînt la vîrsta senectuţii şi au între 61 şi 87 de ani. Este vorba de Petru Trăscăoanu, Grigore Ţăpuc, Ion Ciudin, Ion Balmuş şi Ion Măriuţa. Ancheta a pornit de la Ciudin, acesta fiind primul care a fost arestat preventiv.

Cercetările efectuate în cauză au dus şi la dovedirea celorlalţi inculpaţi, dintre care Balmuş este cel mai bătrîn, fiind în etate de 87 de ani, Ţăpuc are 81 de ani, Trăscăoanu are 75 de ani, Măriuţa are 66 de ani, iar Ciudin este cel mai „tînăr“, avînd 61 de ani.

După arestarea acestuia din urmă şi ceilalţi patru au fost privaţi de libertate, însă au obţinut clemenţă şi au fost eliberaţi din dispoziţia Tribunalului Neamţ, fiind plasaţi în arest la domiciliu. Nu a durat mult şi Petru Trăscăoanu, de 75 de ani, nu a respectat condiţiile impuse de judecători, a încălcat arestul la domiciliu şi a fost reîncarcerat.

Septuagenarul nu a fost găsit acasă pe data de 9 decembrie, fiind depistat două zile mai tîrziu, astfel ca a fost reîncarcerat pe 11 decembrie. Şi de această dată inculpatul a contestat arestarea la Tribunal, dar nu a mai avut succes. Acţiunea lui a fost respinsă ca nefondată, măsura privării de libertate devenind definitivă şi a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

Anterior, în acelaşi caz, a fost arestat preventiv alt individ, Ion Ciudin, de 61 de ani. De cîteva ori a tot cerut înlocuirea arestului cu o altă măsură preventivă, dar fără folos. Cît îl priveşte pe Ciudin, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi de starea materială precară a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

În cauză, pe 29 decembrie, judecătorii au menţinut arestul preventiv pentru Ciudin şi Trăscăoanu. Primul este acuzat de viol, în perioada 2019 – 2020, fără a se putea stabili numărul de acte materiale, dar au fost cel puţin 6, după după cum au stabilit anchetatorii, la fel ca şi la celălalt inculpat. Ambii au cerut înlocuirea cătuşelor cu arestul la domiciliu, dar solicitările au fost respinse ca nefondate. Balmuş şi Ţăpuc sînt acuzaţi de aceleaşi fapte, însă aceştia sînt în arest la domiciliu, măsură preventivă care a fost prelungită la trimiterea în judecată. Ambilor inculpaţi, judecătorii le-au atras atenţia că dacă nu respectă condiţiile impuse, pot ajunge după gratii.

Antecedentele amoroase ale primului arestat din acest dosar

Ion Măriuţa este singurul care a fost cercetat şi deferit justiţiei în stare de libertate. De acum înainte procesul va fi timp de cel mult două luni în procedură de Cameră preliminară, apoi procesul intră în linie dreaptă cu audieri de martori şi administrări de probe pentru stabilirea vinovăţiei sau nevinăvăţiei acuzaţilor.

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin sat, fetiţa ar fi fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei din localitate şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat copila a detaliat ceea ce s-a petrecut, autorul fiind arestat.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului C. Ion, aflat în stare de reţinere (…), cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată (…), pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 10.11.2020 şi pînă la data 09.12.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Primul inculpat din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia. Despre Ciudin se spune ca şi-a pierdut calitatea de cîntăreţ bisericesc la aşezămîntul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară dupa ce s-a aflat ca ar fi avut relaţii cu o femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot, la sărbatori.

Dupa acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cît despre minora violată ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool. Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedînd întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor.

Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvîrşit prin constrîngere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitînd de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

FOTO: generica

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending