Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Bãtrînã centenarã aniversatã de Primãria pietreanã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Anica Codrean a împlinit, ieri, 100 de ani de viatã • municipalitatea i-a oferit o festivitate si a coplesit-o cu cadouri • „este prima doamnã din acest an cãreia îi serbãm a suta aniversare, dar vor mai fi si alti pietreni“, a promis viceprimarul Ouatu • pietreanca a fost si pe front, ca sorã medicalã • „doresc ca Piatra Neamt sã fie Perla Tãrii Românesti“, a urat sãrbãtorita • secretul longevitãtii sale: muncã, muncã si iar muncã •

Anica Codrean a împlinit, ieri, o sutã de ani. Venerabila doamnã a fost serbatã la Primãria Piatra Neamt, fiind prima din seria pietrenilor care vor atinge centenarul în acest an. Conducerea Primãriei a tinut sã îi ofere în dar Anicãi Codrean o festivitate intimã, o diplomã de onoare, tortul, florile si sampania aniversare, plus o felicitare din partea primarului Gheorghe Stefan si un cadou financiar substantial. Anica Codrean a impresionat prin prezenta sa. La cei o sutã de ani, a rãmas aceeasi femeie mîndrã, cochetã, dar delicatã, pretentioasã cu ea însãsi, dar întelegãtoare cu cei din jurul sãu, vioaie, aprigã si îngãduitoare. Femeia a fost sorã medicalã la Crucea Rosie, posturã în care a fost prezentã pe front si a îngrijit rãniti. N-a avut copii, dar l-a crescut pe fiul primului sãu sot ca si cum ar fi fost al sãu. Ioan Angheliu are, în prezent, 76 de ani si încã este alãturi de mama sa de suflet. Prin natura meseriei sale, Anica Codrean a bãtut toatã tara în lung si-n lat, îngrijind de sãnãtatea semenilor sãi. A petrecut doi ani de zile (1939-1941) în Basarabia, unde a ridicat dispensare prin forte proprii. Peste tot l-a luat cu ea pe copil. „Au trecut anii… ani de zbucium. Am prins si rãzboi, am prins si inundatii, am trecut si de cutremur împreunã“, îsi mai aduce aminte Ioan Angheliu. Secretul unui secol de viatã? „Muncã, muncã si iar muncã“, spune Anica Codrean. „Trebuie sã mîncati întotdeauna cu mare grijã, sã fiti veseli, sã nu duceti supãrãri, iar în cãsnicie, cînd un tovarãs de viatã este mai aprig, iar celãlalt mai blînd, sã lãsati întotdeauna de la voi. Eu asa am fãcut. Am fost cãsãtoritã de douã ori. Prima datã am luat un sot cu un copil de un an si patru luni, pe care l-am crescut. Eram în servici la Ministerul Sãnãtãtii. La pãrinti am avut o situatie plãcutã si destul de avutã“, povesteste doamna Codrean.

„Piatra Neamt este o zonã beneficã pentru o viatã lungã“

Viata nu i-a fost, însã, roz, a trebuit sã îndure multe greutãti. „Erau timpuri grele în 1907, cînd m-am nãscut eu. Iar de atunci am petrecut ani grei, grei, grei. Si iatã, am ajuns la o sutã“, spune bãtrîna parcã uimitã de reusita ei. „Avem multe persoane care au trecut de vîrsta de o sutã de ani. Numai în Piatra Neamt sînt aproximativ douãzeci, iar în întreg judetul sînt peste cincizeci. Am sãrbãtorit-o pe doamna Codrean, prima aniversatã din acest an, însã vor mai fi. Directia de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt este preocupatã sã evidentieze persoanele care ating venerabila vîrstã de 90 de ani si chiar 100 de ani. Credem cã aceste persoane trebuie sãrbãtorite într-un mod aparte si îngrijite în mod deosebit. Vom merge la toti aniversatii si chiar ne gîndim la posibilitatea ca, de Zilele Orasului, sã organizãm o sãrbãtoare a centenarilor. Sînt multi la noi în zonã si este foarte important sã mediatizãm acest lucru. Ar trebui sã ne facem un brand din asta, pentru cã Piatra Neamt este o zonã beneficã pentru o viatã lungã. Nu oriunde trãiesc oamenii atît de mult. Apa, aerul si solul de la noi creazã conditii prielnice pentru ca oamenii sã trãiascã mult la Piatra Neamt“, a declarat viceprimarul Vasile Ouatu, cel care i-a înmînat sãrbãtoritei darurile din partea Primãriei Piatra Neamt. „Sã vã dea Dumnezeu multã fericire, noroc si tot ce vã doriti în viatã! Sã mã ajungeti pe mine din urmã! Nu stiu dacã eu o sã vã astept sã faceti asta, dar Dumnezeu stie mai bine ce va fi. Am salvat multe vieti de la moarte si poate de asta m-a ajutat Dumnezeu. Doresc ca Piatra Neamt sã fie cel mai frumos oras din toatã tara si sã fie apreciat în toatã tara. Doresc ca Piatra Neamt sã fie primul pe tarã, sã fie Perla Tãrii Românesti! Multumesc pentru toate cadourile si sã le dea Dumnezeu de o mie de ori mai mult celor care au contribuit la ele. Iar pe cei adormiti sã-i odihneascã Dumnezeu si azi, de ziua mea, sã le facã vesnica pomenire“, a spus Anica Codrean.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending