Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Bãtãlie“ pentru Parcul Ceahlãu

Știre publicată în urmă cu

în data de

• parcul nasional a fost cerut în instantã de Ministerul Mediului • se cere rezilierea contractului de administrare încheiat cu CJ Neamt • procesul blocheazã demersurile autoritãtilor judetene care, împreunã cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, intentionau sã deruleze un proiect pentru amenajarea unei pîrtii de schi si a unui telescaun la Durãu

Ministerul Mediului a dat în judecatã Consiliul Judetean Neamt, pentru a pune mîna pe contractul de administrare a Parcului National Ceahlãu. Dupã cum a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Dumitru Badea, decizia ministerului este în detrimentul judetului, întrucît trebuie oprite demersurile autoritãtilor de relansare a statiunii Durãu. „Parcul National Ceahlãu este administrat de Consiliul Judetean Neamt din luna mai, 2004. Între timp, au apãrut planurile autoritãtilor judetene pentru reabilitarea Statiunii Durãu. Datoritã atitudinii Ministerului Mediului, care cere în instantã rezilierea contractului de administrare a Parcului Ceahlãu de cãtre Consiliul Judetean, trebuie stagnate demersurile fãcute de noi, în ultima perioadã, pentru îmbunãtãtirea situatiei Statiunii Durãu. Discutiile pe aceastã temã vor continua sãptãmîna viitoare, cînd va reveni la serviciu presedintele Consiliului Judetean, Vlad Marcoci“, a declarat vicepresedintele Dumitru Badea.

Proiect pentru relansarea turismului, la Durãu

Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Consiliul Judetean vor sã colaboreze pentru ca în Statiunea Durãu, aflatã în vecinãtate cu Parcul National Ceahlãu, sã se realizeze o importantã investitie – o pîrtie de schi cu telegondolã si un telescaun. Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vlad Marcoci, declara, luna trecutã, cã s-a întîlnit cu IPS Daniel, cu care s-a pus de acord pentru initierea procedurilor pentru semnarea protocolului Mitropolie – Consiliu Judetean, pentru obtinerea de fonduri necesare dezvoltãrii Statiunii Durãu. Investitia ar ajunge la circa sase milioane de euro, fonduri guvernamentale si europene. Mitropolia ar participa cu terenul, iar Consiliul Judetean ar trebui sã caute sursele pentru cofinantarea unui astfel de proiect, bani care sã provinã de la comunitatea europeanã. Vlad Marcoci a mai spus cã, dupã gãsirea banilor, în maximum un an, investitia ar deveni functionalã. Odatã cu realizarea pîrtiei de schi, trebuie neapãrat amenajat drumul Bistricioara-Durãu, din interiorul statiunii, care este foarte degradat. Pînã acum, s-au alocat bani doar pentru plombare. Autoritãtile sperã cã, dacã vor gãsi bani pentru pîrtia de schi, vor face rost si pentru repararea drumului. Suprafata pe care va fi amenajatã pîrtia este de 12-14 hectare, a cãror valoare depãseste 1,2 milioane de euro. Beneficiile obtinute dupã noile amenajãri ar fi împãrtite între Consiliul Judetean si Mitropolie. O altã problemã importantã pentru judetul Neamt o reprezintã repararea axialului – drumul care duce de la Izvorul Muntelui în statiune, dar conducerea CJ Neamt sustine cã investitia este imensã, de peste 15 milioane de euro, si cã nu dispune de acesti bani. Acolo nu trebuie reparat doar asfaltul, ci sînt portiuni întregi de drum prãbusit, care necesitã consolidãri, trebuie reabilitate poduri si podete, tuburi de drenaj etc. Intentiile Mitropoliei nu se reduc doar la asigurarea terenului pentru pîrtia de schi din statiunea Durãu, reprezentantii sãi intentionînd ca pe suprafata pe care o detine în Durãu, unde aterizau si de unde decolau elicopterele, sã înfiinteze un complex sportiv multifunctional. În contexul investitiilor din zona Masivului Ceahlãu, Autoritatea Nationalã pentru Turism promoveazã un subproiect de finantare a unor refugii necesare persoanelor care înnopteazã pe munte si salariatilor de la Salvamont. Programul constã în realizarea a cinci refugii, niste cabane dotate cu tot ce le trebuie, banii urmînd a fi alocati de Guvern. Consiliul Judetean a fãcut cererea de finantare pentru 80.000 de euro, care înseamnã contravaloarea studiilor si proiectelor, dar rãmîne de vãzut ce se va întîmpla cu toate aceste planuri, în cazul în care CJ va pierde administrarea Parcului National Ceahlãu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending