Contactează-ne

Actualitate

Bătălia Sparanghelului cu Cercel

Știre publicată în urmă cu

în data de

Într-o Românie, aflată sub asaltul coronavirusului, Sparanghelul vrea să intre în istorie, dându-l deoparte pe profesorul Streinu Cercel.

Dacă profesorul Cercel şi-ar fi luat doctoratul în roţi dinţate, l-aş înţelege pe Ludovic Orban, dacă i-ar critica acestuia până şi coperta lucrării. Dar profesorul Streinu-Cercel este medic şi cercetător în domeniul bolilor infecţioase, este directorul Institutului Naţional de Boli infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”, profesor universitar în cadrul Universităţii Carol Davilla şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.

În schimb, Ludovic Orban este un inginer, care şi-a practicat meseria vreo trei ani, după care a părăsit- o, apucându-se de politică. La capitolul profesie, a uitat şi care este legătura dintre roata dinţată şi evolventă. Coronavirusul avea să intersecteze carierele celor doi. Ludovic Orban, ca prim-ministru al României, votat de o ,,majoritate lipsită de legitimitate”. Profesorul Streinu-Cercel, ca preşedinte al Comisiei anti-COVID 19 din Ministerul Sănătăţii, votat de un CV impresionant.

Fiecare dintre ei, este paralel total cu domeniile profesiei celuilalt. Profesorul Cercel nu prea ştie ce este aia o roată dinţată, dar nu-l critică pe Ludovic Orban, nici măcar pentru perioada anilor 2007-2008, când Orban, ca ministru al Transporturilor, a fost un mare NIMIC. Premierul Ludovic Orban habar nu are ce este acela un virus, dar se apucă să critice, în aprilie, un referat al profesorului Cercel, scris de acesta prin februarie, referitor la cum ar trebui combătută o pandemie de coronavirus, în ipoteza că aceasta ar apărea.

Un referat este o ipoteză de lucru, care poate fi şi una insolită, surprinzătoare, dar care nu are autoritatea unei legi sau a unei ordonanţe, fie ea şi militară. Pe unele idei, din acest referat, s-a axat Klaus Iohannis, când a decretat ,,Starea de urgenţă”, aprobată şi de Parlament. Idei din referat au fost preluate de toţi cei care ne dictează, de la televizor, ce comportamente să avem în traversarea stărilor de urgenţă, care se succed.

Cu aceste idei ieşeau pe post Iohannis, Orban, Vela, Tătaru, Arafat şi mulţi alţii, pe care nu le găseau nici ,năstruşnice”, nici ,,stupide” şi, bineînţeles, nici tributare anilor 50. În Statele Unite ale Americii, omologul doctorului Streinu-Cercel de la noi este doctorul imunolog Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase, din SUA. Aproape zilnic, doctorul Fauci susţine public menţinerea durităţii restricţiilor şi acuză uneori guvernul că a reacţionat cu întârziere, pierzându-se din cauza aceasta multe vieţi.

Preşedintele Donald Trump stă lângă Fauci, când acesta vorbeşte. După mimica preşedintelui, se vede că nu prea este de acord cu tot ce spune doctorul. Când ia cuvântul Donald Trump nu omite să-l contrazică pe doctor, debitând şi enormităţi, cum ar fi propunerea de injectare a pacienţilor cu dezinfectanţi. Dar, în acest război, Donald Trump nu-l dă afară din funcţie pe doctorul Fauci. La noi, în schimb, doctorul Cercel a fost dat afară, pentru mai puţin.

TĂTARU o face, CERCEL o trage

Joi, 16 aprilie, la debutul celei de-a doua perioade de ,,Stare de urgenţă”, medicul Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a aruncat pe post o bombă, a cărei efect a fost declanşarea unei stări de panică generalizată. Ministrul Tătaru a anunţat că de înăspresc măsurile de izolare a persoanelor peste 65 de ani, până la introducerea lor într- o carantină de 30 de zile, prin hoteluri.

Opinia publică a explodat, suflul exploziei a ajuns în ograda PNL, aruncându-l pe Ludovic Orban la coada tuturor sondajelor de opinie, în vecinătatea lui Klaus Iohannis. Luat la întrebări, de unde a scos ideile cu care a înnebunit lumea, ministrul Tătaru a răspuns candid ,,din referatul lui Streinu-Cercel”. Referatul profesorului Cercel fusese un document intern de lucru, un proiect al unei dezbateri pe tema măsurilor ce ar trebui luate în caz de pandemie severă. Nimic oficial. La data la care pe ministrul Tătaru l-a luat gura pe dinainte, referatul nu mai era de actualitate.

Trecuseră două luni de când se uscase cerneala pe el. Ministrul Tătaru este un membru marcant al PNL, cu state vechi, cu funcţii şi obligaţii în partid, care a primit ordin şi s-a executat. Imediat, ce s-au făcut cunoscute reacţiile dure ale opiniei publice, atât Preşedintele Iohannis, cât şi premierul Orban au înfierat cu mânie, mai proletară decât a PSD-ului, propunerea de a băga în carantină pe seniorii ţării, criticându-l dur pe autorul mesajului.

Aceştia nu s-au luat de ministrul Tătaru, difuzorul public al mesajului, ci de profesorul Cercel, declanşând un proiect de demolare mediatică a imaginii profesionale a acestuia. Klaus Iohannis şi Ludovic Orban i-au cerut ministrului Tătaru să-l îndepărteze pe profesorul Cercel din Comisia anti-COVID 19, pe care o suspectează că este anti-PNL, iar acesta l-a executat pe loc, ca pe acarul Păun, bucuros că a scăpat basma curată. Destituirea profesorului Cercel este singura realizare notabilă a tandemului Iohannis-Orban, în lupta lor cu coronavirusul, în afară de acţiunea ,,Sparanghelul”.

Destituindu-l pe profesorul Cercel, Ludovic Orban ne pune răbdarea la încercare. După ce ne tot zbuciumăm să aflăm care este secretul apariţiei coronavirusului, şi nu reuşim, acum trebuie să descifrăm şi care este rostul destituirii profesorului Cercel. Să fie oare faptul, că profesorul Streinu-Cercel aste adeptul testării în masă, pe când inginerul Ludovic Orban este adversarul înverşunat al acestor testări, pentru că acestea contravin doctrinei liberale? Să fie oare faptul că profesorul a criticat public inconştienţa Guvernului Orban, de a permite plecarea din ţară a unor cohorte de români, pentru salvarea sparanghelului german? Sau să fie faptul că doctorul Cercel nu s-a înhămat la efortul lui Orban de demolare a imaginii primăriţei Gabriela Firea?

Sparanghelul şi Cercelul să fie oare noile sigle de succes electoral, ale liberalilor?

Acţiunea ,,Sparanghelul” şi acţiunea ,,Destituirea lui Cercel” se vor acţiuni din care Orban speră să aducă voturi PNL-ului, la viitoarele alegeri. Este adevărat că apariţia intempestivă a coronavirusului a dat peste cap toate dorinţele lui Klaus Iohannis, pe care Ludovic Orban se străduie să i le îndeplinească, pocnind din pinteni.

Nu mai pot avea loc alegeri anticipate şi nici primarii nu vor fi aleşi în două tururi. Pentru Orban, lupta electorală este mai presus decât lupta antivirus, fără a sesiza că sondajele de opinie arată că populaţiei puţin îi pasă de alegerile lui. Ca să mai reducă din pierderi, Guvernul Orban, prin purtătorul de cuvânt Klaus Iohannis, ne-a vorbit zilele acestea despre ,,Relaxare”.

Relaxare pe care o vom căpăta după 16 mai, doar dacă vom sta cuminţi în casă până atunci. Nu a ieşit Ludovic Orban să ne promită relaxare, deoarece acesta era preocupat de gestionarea sparanghelului şi a destituirii profesorului Cercel. Ludovic Orban nu şi-a asumat responsabilitatea eşecului proiectului ,,Sparanghelul”. L-a delegat pe ministrul Vela să se ocupe şi să-şi rupă gâtul. Ludovic Orban nu şi-a asumat nici responsabilitatea proiectului demiterii profesorului Cercel.

L-a delegat pe ministrul Tătaru s-o facă şi să-şi rupă gâtul. Ambele subiecte, Ludovic Orban le-a crezut de succes şi că-i vor aduce voturi. Reacţia opiniei publice s-a întors ca un bumerang, subţiindu-i procentele din sondaje. Nici într-un caz, nici în celălalt, premierul Orban nu s-a implicat direct, motivând că n-a făcut-o din teama de a nu stârni reacţia ostilă a PSD-ului. Aici, Orban a încurcat borcanele, pentru că a reuşit să stârnească reacţia ostilă a opiniei publice.

Nu ar trebui să-l îngrijoreze reacţia PSD-ului, ci reacţia opiniei publice. ,,Năstruşnicia şi stupiditatea” nu pot fi atribuite lui Streinu-Cercel, ele aparţin funciar lui Ludovic Orban, şi putem spune că domină cu ele ,,starea de urgenţă”. În aceste vremuri de restrişte, poporul român tocmai investise cu încredere maximă tripleta Arafat-Cercel-Rafira, alături de care era dispus să îndure privaţiunile până la capăt.

Vine acum tripleta Iohannis- Orban-Vela, care doresc să preia conducerea în clasamentul încrederii populaţiei. Nu printr-un management mai eficient al crizei, ci prin demonizarea profesioniştilor care ţin criza în frâu. Ca şi Trump, ei au idei mai bune, cu care ne vor duce sigur cu oiştea în gard. Nu cred că poporul român va muşca nada, fiind de acord cu schimbatul calului câştigător în timpul cursei. Prin îndepărtarea ,,lui Cercel”, acest Orban s-a făcut de sparanghel încă odată.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending