Contactează-ne

Actualitate

Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un foişor la Văleni costă 20.000 de euro ■ CJ a mai cheltuit în iunie pentru servicii fotografice şi pentru o hartă turistică alţi aproape 20.000 de euro ■ pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi s-au dat “doar” 7.000 de euro ■ un bolnav la Spitalul judeţean are normă de hrană de doar 15 lei/zi ■

Bătaie de joc. În plină epidemie de COVID-19 şi în “pandemie” de sărăcie, banii nemţenilor sunt aruncaţi pe prostii. 20.000 de euro un foişor la Văleni, în septembrie, alţi 20.000 de euro pentru servicii fotografice şi o hartă turistică, în iunie, alţi 7.000 de euro pentru amenajarea şi întreţinerea unor spaţii verzi în iulie.

Fără număr, fără număr şi prin achiziţie directă. Aşa s-au cheltuit banii la Consiliul Judeţean Neamţ în aceste luni. Doar din cele trei exemple enumerate, câte or mai fi, dar încă nu am aflat de ele, se adună suma “rotundă” de 45.000 de euro. 220.000 de lei, ca să nu ne mai încurcăm în mărunţişuri.

Un bolnav internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ mănâncă de 15 lei pe zi, din “bunăvoinţa” celor care conduc CJ. Facem un calcul? Aproape 15.000 de bolnavi ar fi avut ce mânca într-o zi sau, dacă vreţi, un bolnav ar fi avut mâncare pentru 15.000 de zile. Vreo… 41 de ani.

Dar nu, în trei luni banii aceştia, s-au dus pe un foişor la Văleni, pe fotografii, pe o hartă pentru turiştii care abia mai ajung în judeţ şi pe tăiat iarbă… la câini. Foişor, fotografii, hartă şi iarbă tăiată de zeci de mii de euro. Asta e pentru ei. Bolnavi care mănâncă lături de 15 lei pe zi într-un spital în care bătrânii sunt ţinuţi şi câte 14 ore în curtea unităţii, pe un scaun, cu perfuzia lîngă ei, în frig şi ploaie, până când sunt diagnosticaţi. Apoi, dacă sunt internaţi, intră la meniul “de lux” de 15 lei zilnic. Asta e pentru noi.

Chiar mai contează dacă la guvernare e PNL sau la conducerea CJ Neamţ e PSD? Chiar nu vedem, nu înţelegem cifrele? Chiar nu vedem, nu înţelegem calculele? Chiar nu vedem în ce hal am ajuns? Să votăm de ani de zile politruci de lux care să cheltuie sute de mii din banii noştri pe foişoare, fotografii, hărţi şi iarbă şi să ne umilim tot de ani întregi în faţa lor pentru ca alor noştri părinţi, bunici, copii, când ajung în spital, să li se arunce în scârbă în farfurie lături de 15 lei? Asta ne-am dorit? Nu ştiu, dar ştiu sigur că asta avem. Şi merităm. Până la proba contrarie.

Citește știrea
6 comentarii

6 Comments

 1. V.Vasile

  21 octombrie 2020 at 7:59 AM

  Asta meritati ,,dragii mei nemteni,, daca in cunostinta de cauza votati astfel de specimene, XXXX sa conduca destinele judetului ! Noi ceilalti, ce vina avem ? Am vazut listele pt. parlamentare si mi-am amintit una din zicerile lui Horatiu Malaele ,,trecut de rahat am avut, prezent de rahat avem, macar e bine ca nu avem nici un viitor,,

 2. Andra

  21 octombrie 2020 at 9:56 AM

  Un jurnalist echidistant și-ar păstra verticalitatea și nu ar denatura adevărul. De ce nu le spuneți cititorilor că pentru amenajarea acestui foișor au fost alocate fonduri printr-un proiect cu finanțare europeană? Că banii necesari sunt prevăzuți într-un buget și trebuie utilizați conform destinației, altfel e ilegal? Acuzați Consiliul Județean că nu a deturnat fondurile? Este josnic să folosiți informații trunchiate, scoase din context, pentru a servi interesele unora. Chiar nu aveți pic de moralitate? Faceți conceptul de presă de râs, apoi vă plângeți că președintele consilului județean vă vorbește ”urât”. Este prea elegant pentru ceea ce faceți voi. De hărțuire și calomnie ați auzit? Sau nu v-a acuzat nimeni de așa ceva, pentu toate informațiile tendențioase pe care le publicați?

  • Cezar Filip

   21 octombrie 2020 at 10:11 AM

   Stimată doamnă chiar nu ne-a acuzat nimeni de calomnie, că nu e cazul, dar poftim pe oricine să facă acest lucru. Care e calomnia şi informaţia trunchiată? Am scris şi susţinem în continuare că aceşti bani au fost cheltuiţi. Că în spital se mănâncă de 15 lei pe zi. Care e minciuna? Şi dacă sunt bani europeni, tot ai noştri stimată doamnă, că noi contribuim la bugetul european, trebuie aruncaţi cu zecile de mii de euro pe un foişor? Dar de ce nu se accesează bani europeni pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 , că sunt disponibili? Dar de fotografii ce mare nevoie avem? Dar de hartă turistică în condiţiile în care HORECA e la un pas de faliment ce mare nevoie avem? “Scuza” că banii au fost prinşi în buget şi trebuie cheltuiţi e puerilă. Adică dacă prind nişte nătărăi în buget sute de mii de lei pentru tâmpenii, noi, ca jurnalişti, ar trebui să fim “verticali” şi “echidistanţi” şi să nu criticăm? Dar când fac aceşti domni bugetele de ce nu fac o dezbatere publică, să vedem dacă şi nemţenii sunt de acord cu bugetarea unor astfel de “investiţii”? Şi nu ne-am plâns că ne vorbeşte nimeni urât. De obicei nu ne plângem, iar dacă vorbeşte cineva urât cu noi, îi răspundem cu eleganţă, dar îi răspundem. Chiar dacă deranjăm clientela de partid care se repede să ne acuze tot pe noi că suntem “tendenţioşi” şi că îi “hărţuim” şefii. Dacă vă convine să se dea zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii, în vreme ce pentru hrana pacienţilor din spital ni se spune că nu sunt bani, cum se spune că nu sunt bani pentru salariile celor de la Protecţia Copilului, e treaba dumneavoastră. Dar vă faceţi dumneavoastră de râs rău.

   • Andra

    21 octombrie 2020 at 1:52 PM

    Nu întotdeauna atacul e cea mai bună apărare, prin răspunsul dumneavoastră continuați exact pe aceeași linie. V-ați informat despre acel proiect? Știți despre ce este vorba? Mi-ar plăcea să îmi scrieți aici exact, fără fraze care fac mult zgomot doar de dragul de a agita apa dintr-un pahar în care alții au turnat-o. Dar, mai întâi, ar trebui să aveți niște cunoștințe despre fondurile europene, ghiduri de finanțare, etc. Aaa, abia în 2020 a apărut COVID-19, lumea a existat și înainte…

    • Cezar Filip

     21 octombrie 2020 at 2:17 PM

     Stimată doamnă văd că nu ne înţelegem. Vă mai întreb odată: banii europeni sunt de aruncat în câini cu ei? 20.000 de euro un foişor? Chiar nu înţelegeţi? Ce treabă are COVID-ul? Bolnavii mănâncă de “trei lei” la spital de dinainte de pandemie şi vor mânca la fel şi după dacă îi lăsăm pe politicieni să cheltuie la fel de iresponsabil banii publici. Nu aţi mai auzit/citit de bani europeni aruncaţi aiurea? Pe puncte de informare turistică prin comune în care nu calcă picior de turist, iar după câţiva ani primarii se plângeau că nu au bani să întreţină, tot conform ghidurilor de finanţare pe care le invocaţi atât de doct, aceste puncte de informare inutile sau să angajeze personalul care să le deservească? Sau săli de sport, tot din bani europeni, prin comune, care zac în paragină pentru că nu are cine să le folosească iar întreţinerea lor, conform proiectului, e peste puterea financiară a beneficiarului? Expresia “:tichie de mărgăritar” vă spune ceva? Dar, repet, e dreptul dumneavoastră să consideraţi că 20.000 de euro cheltuiţi pe un foişor reprezintă un lucru “bine făcut”. Chiar dacă, declarativ, proiectul se adresează şcolarilor. Drumul spre iad a fost mereu pavat cu bune intenţii. Declarative. De fotografii şi hartă nu ziceţi nimic? Alte 20.000 de euro. Despre faptul că în urmă cu ceva timp Curtea de Conturi considera ilegală plata către aceeaşi firmă a unor sume pentru fotografii nu ziceţi nimic? După ce vine curtea de conturi şi îţi spune că ai cheltuit greşit nişte bani, să faci un nou contract, cu aceeaşi firmă, cum este? Iar în tot acest timp, am să vă repet până veţi înţelege, bolnavii de la spitalul judeţean, aflat în subordinea CJ-ului, mănâncă de 15 lei pe zi. S-a propus în şedinţă de CJ 20 de lei şi s-a “amendat” măreaţa sumă, fiind redusă la 15. 20 era prea mult.

 3. Cezar Filip

  21 octombrie 2020 at 10:57 AM

  Şi dacă tot m-aţi provocat doamnă cu verticalitatea şi echidistanţa dumneavoastră, mai citiţi şi aici din concluziile Curţii de Conturi: 104.087,50 lei au fost cheltuiţi ilegal pentru articole şi producţii TV şi realizarea de fotografii pentru un beneficiu de imagine al preşedintelui CJ. „Întreţinerea” paginii de Facebook a CJ a costat 70.000 de lei. Şi aştia tot bani bugetaţi şi cheltuiţi aiurea. Sute de mii de lei aruncaţi pe apa Sâmbetei şi câţi alţii or mai fi, în unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară. Şi nu suntem noi echidistanţi şi verticali? Şi calomniem noi şi hărţuim pentru că arătăm cum se cheltuie banul public? Păi nu ar trebui să ştie nemţenii pe ce li se cheltuie banii? Ia daţi-ne în judecată pentru calomnie

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending