Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Bãtãi în scoli, fãrã stirea autoritãtilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un alt incident s-a petrecut ieri, la scoala 3 Piatra Neamt • în tot acest timp, autoritãtile sustin cã în Neamt nu sînt cazuri grave de violentã în scoli •

Actele de violentã din scoli au intrat, în sfîrsit, si în atentia autoritãtilor judetene care au propus un set de mãsuri menite sã mai reducã amploarea fenomenului întîlnit din ce în ce mai mult în unitãtile de învãtãmînt. Abia dupã videoconferinta de duminicã, conducerea Inspectoratului Scolar Neamt va dispune reactualizarea regulamentului de ordine interioarã din scoli, portul de ecusoane pentru o identificare mai usoarã a elevilor, cooptarea mai multor profesori în cadrul serviciului pe scoalã si contractarea serviciilor unor firme de pazã. Directorii vor fi convocati astãzi, la Piatra Neamt, Roman si Tîrgu Neamt pentru a li se comunica noile dispozitii ale conducerii inspectoratului scolar. În plus, politistii pietreni vor sã stabileascã o hartã a unitãtilor de învãtãmînt cu grad crescut de risc în ceea ce priveste infractionalitatea si chiar consumul de droguri, motiv pentru care au fost solicitate liste cu elevii problemã din fiecare scoalã. Între timp, în vreme ce autoritãtile întorc situatia pe toate fetele, evenimentele îsi continuã cursul, iar incidentele de acest gen tind sã devinã o obisnuintã chiar si în scolile de elitã. Mai îngrijorãtor, violenta începe sã fie prezentã si în scoli din buricul tîrgului, cum ar fi Grupul Scolar Economic sau Scoala 3 Piatra Neamt. Ieri, la Scoala 3 Piatra Neamt, un elev de clasa a VIII-a a fost agresat de Sorinel S., pãrintele unui coleg de scoalã, venit sã-si rãzbune fiul care ar fi luat bãtaie sãptãmîna trecutã. Incidentul a pornit de la o „bulgãrealã“ între cei doi copii, elevi în clasa a VII-a si a VIII-a, conflict care a degenerat si a ajuns, într-un final, în atentia conducerii scolii. „Elevul de a VIII-a l-a bãtut pe cel de a VII-a, dar am discutat cu fiecare si conflictul a fost aplanat. Practic, cel de clasa a VII-a l-a provocat pe bãiatul mai mare, motiv pentru care s-a iscat un conflict. Ulterior, a venit la scoalã si mama elevului bãtut, dar i-am dat asigurãri cã nu vor mai fi probleme. În timpul pauzei de la ora 10, a intrat în scoalã tatãl elevului bãtut si l-a agresat pe elevul de clasa a VIII-a, mai precis l-a «zgîltîit». Noi am discutat cu el si pãrea cã regretã gestul fãcut, sustinînd cã nu voia decît sã-l intimideze. Practic, concluzia este cã trebuie sã înnãsprim regimul de acces si chiar sã nu mai permitem accesul pãrintilor în scoalã“, a declarat profesor Ioan Mihut, director adjunct al Scolii 3 Piatra Neamt.

Probleme la Economic O altã unitate unde evenimentele de acest gen s-au înmultit în ultima vreme este Grupul Scolar Economic Piatra Neamt. O primã bãtaie s-a încins vineri, cînd douã eleve s-au coalizat si au lovit-o pe o colegã de clasa a IX-a D. A doua zi, sîmbãtã, în jurul orei 17.30, o altã elevã de la liceul amintit a fost amenintatã, în timp ce se afla în incinta unitãtii, de doi consãteni din Gîrcina, M. Constantin, de 24 de ani, si S. Mihai, de 19 ani. Eleva de 16 ani, din aceeasi comunã, a fost lovitã si amenintatã de cei doi, iar la fata locului s-a deplasat o patrulã de sigurantã publicã, care i-a identificat pe agresori si a stabilit cã incidentul a avut loc pe fondul unui conflict dintre minorã si o altã colegã de scoalã. „În cadrul consiliului profesoral de luni, s-a propus exmatricularea celor douã eleve care si-au bãtut colega în incidentul întîmplat vineri. Poate pare prea asprã propunerea, dar ce rost avea o eliminare pentru 5 zile cînd ele lipsesc de la scoalã cu sãptãmînile? Si într-un caz, si în celãlalt, se porneste de la motive puerile, de la bãieti, de la cuvinte aruncate la întîmplare, înjurãturi si tot felul de copilãrii. Cazul paznicului care a permis intrarea în scoalã a celor doi agresori de la Gîrcina va fi discutat în consiliul de administratie, ocazie cu care va fi propusã o sanctiune“, a declarat profesor Liviu Rusu, directorul Grupului Scolar Economic Piatra Neamt.

Inspectoratul si Politia încearcã sã „îndulceascã“ realitatea Reprezentantii Inspectoratului Scolar si Politia sustin cã, în judet, nu s-au înregistrat cazuri grave de violente în scoalã, fãcînd, probabil, o comparatie cu incidentul petrecut la Scoala Centralã din Bucuresti, cînd o elevã a fost înjunghiatã în timp ce se afla în biroul directoarei. Acest reper ar fi de naturã, probabil, sã îi mai linisteascã pe pãrintii îngrijorati de valul de violente înregistrate în scoli în ultima vreme. Probabil cã nici incidentele petrecut la Scoala Bodestii de Jos sau la Scoala Grinties, în luna octombrie, nu au fost suficient de grave pentru a da de gîndit autoritãtilor încã de acum douã luni, acestea asteptînd sã actioneze abia la apelul autoritãtilor centrale, dupã videoconferinta organizatã la sfîrsitul sãptãmînii trecute. În luna octombrie, elevii si profesorii de la Scoala Bodestii de Jos au avut emotii dupã ce o femeie înarmatã cu un cutit a nãvãlit în unitate si a amenintat cu moartea o elevã. Dascãlii au fost nevoiti, atunci, sã sarã asupra femeii si sã o dezarmeze, deoarece aceasta o ameninta pe elevã cã o omoarã. În aceeasi lunã, un elev al Scolii Grinties a ajuns în stare gravã la Spitalul de Urgentã Neamt, bãtut mãr, în urma unei agresiuni petrecutã în unitate. Alexandru Gheorghe, 16 ani, s-a luat la ceartã cu Gabriel Ciucanu, 16 ani, din Ceahlãu, iar scandalul a culminat cu o bãtaie între cei doi, moment în care a intervenit Florin Munteanu, de 20 de ani, din Grinties, care l-a bãtut pe Ciucanu pînã l-a adus în stare de inconstientã. Un alt caz deosebit de grav s-a petrecut la Scoala Elena Cuza, în februarie, unde 4 elevi din clasele a VII-a si a VIII-a au fost acuzati cã ar fi violat în toaleta scolii un bãietel de 7 ani. Acuzatiile au fost formulate de mama bãietelului care a spus cã fiul sãu este pus de alti colegi sã fure bunuri din casã, si dacã nu se executã, era amenintat cu violul. (FOTO: Liceul Economic Piatra Neamt)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending