Contactează-ne

Actualitate

Basmul cu cocoşul roşu. Proiectele administraţiilor liberale pietrene

Știre publicată în urmă cu

în data de

De aproape 30 de ani, destinele municipiului Piatra Neamţ sunt conduse de reprezentanţii dreptei, dominată de liberali. Modelul de municipiu, proiectat de liberali, nu ne-a apropiat de modelul municipiului Oradea, condus de liberalul Ilie Bolojan, ci ne-a transformat municipiul în fanionul corupţiei naţionale, având în vedere dosarele şi condamnările de notorietate ale unor aleşi locali.

Spuneam şi mă repet, nici un edil nu poate fura ceva din banul public, dacă nu face dovada că a realizat ceva sau este în curs să realizeze. Un proiect masiv, care susţine o astfel de aserţiune, este proiectul Parcul Cozla. Mai pot fi citate proiectele privind esplanada de la Turnul lui Ştefan, cu scările rulante, cele privind amenajarea a kilometri de trotuare, cele de la Ştrand, Telegondolă, Pârtia de schi, Sala Polivalentă.

Mai atârnă în panoplia proiectelor de viitor şi Telegondola dintre Cozla şi Pietricica, scările rulante de pe Pietricica, precum şi nu ştiu ce aeroport. Nu a existata candidat la primăria Piatra Neamţ, din partea dreptei, care să nu fi criticat în campanie, din reflex de partid, administrarea catastrofală pesedistă a municipiului, deşi aceasta nu a existat.

Este un caz patologic ce ţine mai mult de Socola, decât de realitate. Realitatea este că multe din proiectele de mai sus au înghiţit bani serioşi de la bugetul local, inclusiv pentru mită, şpăgi, parandărături, puşculiţa de partid şi investiţii ale membrilor familiei, realizate prin varii coclauri. Dar culmea este că, în tot sau în parte, aceste proiecte, fiind atât de bănoase, sunt reluate şi reintrodu-se în circuit ca noutăţi, pentru a fi finanţate tot de la buget.

Un caz tipic, este cazul scărilor rulante de la esplanada Turnul lui Ştefan. Deşi nu au funcţionat decât la recepţie, au zăcut ani de zile până la degradare, fără ca nimeni să dea socoteală. Acum, un aiurit motivează că scările nu au putut funcţiona ani la rând, pentru că s-a descoperit că sunt un kitsch chinezesc. În consecinţă, aceste scările trebuie acum înlocuite, iar costul de 700.000 RON este costul noului proiect.

Am ajuns acum ca proiectul esplanadei să se finalizeze cu două scări rulante, în condiţiile în care niciuna din ele nu-şi justifică utilitatea. Adevăratul vinovat, care a comandat scările din proiect şi le-a recepţionat, este trecut sub tăcere totală, când ar trebui ca scara chinezească să i se monteze acasă şi să plătească el noua scară.

Alt caz tipic, Programul de Mobilitate Urbană (PMU), care a fost aprobat şi demarat cu ani în urmă, pe bani grei, ca o ilustră realizare liberală. Astăzi însă, trei proiecte, parte a PMU, cu finanţare UE, stau încremenite de un an de zile, pentru că aleşii noştri locali nu le-au gândit cu capul, ci cu posteriorul. Cele trei proiecte au fost modificate de trei ori în consiliul local, operaţie care a scos în plus din buzunarul contribuabililor 11 milioane RON, despre a căror destinaţie ne poate lămuri doar clientela de partid.

Dacă această aventură s-ar fi realizat sub o administraţie a PSD, de porcăiala publică aceasta nu s-ar fi spălat cu toată apa Bistriţei. Întrebarea, cui i-a folosit şi cine răspunde, rămâne şi de această dată fără răspuns din partea administraţiei liberale. Alt caz, proiectul Parcul Cozla, care a înghiţit sume considerabile şi a îndatorat municipiul pentru cel puţin 25 de ani, pus în manoperă de edilul Gheorghe Ştefan. Proiectul viza transformarea întregului munte Cozla într-un obiectiv de anvergura unui parc industrial. Până acum, nimeni nu a demarat vreo anchetă asupra oportunităţii tuturor investiţiilor realizate, a modului cum s-au cheltuit banii şi cum s-au finalizat lucrările, unde, în afară de Telegondolă, nimic nu funcţionează. În schimb, aflăm cu stupoare că în Piatra Neamţ se reia ideea parcului industrial, prin transformarea întregului munte Cozla într-un „parc tematic“.

Acest proiect „grandios“ va avea rolul să ascundă proiectul iniţial început, pe care îl vom termina de plătit abia prin 2035. Cu noul proiect, pentru reluarea sau completarea obiectivelor nefinalizate ale primului, alţi bani, altă distracţie. În legătură cu aventura proiectelor trăsnite, ca adevărate aspiratoare de bani publici, singura reacţie a actualului primar este batista pe ţambal. Recent, întrebat public despre jaful practicat în bugetul local, actualul primar Andrei Carabelea a răspuns candid: „Haideţi să nu căutăm vinovaţi, să căutăm soluţii“. Soluţii pentru ce, pentru acoperirea vinovaţilor?

Vreau să-l scutesc pe primarul Andrei Carabelea de penibil, dar şi de povara de a fi reprezentantul unei drepte rapace, sfătuindu-l să încerce să iasă din clenciul întrebărilor incomode, preluând masajul panaceu al preşedintelui Klaus Iohannis „Vinovat este Pe-Se-De-ul!“. S-a dovedit că este un mesaj de mare succes propagandistic.

Un fâs emanat de Guvern – Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

La nivel european, Planul European de Relansare şi Rezilienţă s-a vrut a fi un nou Plan Marshall pentru Europa. Uniunea Europeană are intenţia de a crea un fond uriaş, de peste 750 miliarde de euro, din care jumătate se va asigura din împrumuturi bancare şi restul din taxele suportate de ţările UE. Pentru relansarea economiei naţionale, prăbuşită ca urmare a crizei COVID-19, România era programată să primească din partea UE suma de 80 de miliarde euro, printr-un mecanism de finanţare. Pe parcurs, suma s-a redus la 30 de miliarde euro.

Pentru a primi aceşti bani, Guvernul trebuie să întocmească un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care să cuprindă proiecte concrete de reformă, nu lozinci de campanie electorală. Un astfel de plan a fost lansat într-un eveniment electoral, la care preşedintele Klaus Iohannis a participat cu tot entuziasmul său, de liberal sadea. Numai că acest PNRR s-a dovedit a fi un mare fâs emanat de „Guvernul Meu“. Acest PNRR, trimis de Guvernul Orban la Comisia Europeană cu binecuvântarea preşedinţiei, a fost respins de aceasta, pentru că era doar o sumă de lozinci de campanie electorală, nimic concret.

Acum, Guvernul Cîţu se dă de ceasul morţii să retrimită un alt PNRR la Bruxelles, care să nu mai fie respins. Timpul însă tace şi trece, după cum trece şi anul 2021. Termenul în care cele 30 de miliarde euro trebuiesc cheltuite, este extrem de limitat, 70% din sumă în anul 2022 şi restul de 30% în 2023. Deoarece Guvernul Cîţu nu a schiţat niciun proiect concret în această direcţie, se profilează deja riscul să nu putem cheltui aceşti bani, cu care Orban, Cîţu şi Iohanis promit că vor scoate România din rahatul pesedist, în care ei pretind că se scaldă.

Un plan de anvergura PNRR, care se poate întinde până în anii 2040 – 2050, nu poate fi finalizat coerent decât după ample consultări cu partidele existente, cu sindicatele şi patronajele şi nu în ultimul rând cu Parlamentul României. Pentru proiectele PNRR, trebuie să existe un larg consens naţional, precum Declaraţia de la Snagov, din 21 iunie 1995, când toate partidele au achiesat la aderarea României la UE. Dar un lucru este dovedit, atât Klaus Iohannis, cât şi Guvernul Său, nu au disponibilitate nici pentru consultări, nici pentru consens.

Beştelit la Comisia Europeană, pentru caricatura de PNRR trimis, premierul Cîţu întors în ţară, chipurile să refacă lucrarea, nu reuşeşte cu impotenţii şi ageamii din Guvern. Elanul reformist al „Guvernului Meu“ s-a fâsâit din start, când a trebuit să se treacă de la frazeologia electorală la punerea ei în manoperă. Nu s-ar spune că Guvernul nu ar avea voinţă politică, dar nu are oameni competenţi, în afară de nişte habarnişti, care se împiedică şi în propriile şireturi.

USR – PLUS, dorinţă DA, putirinţă BA

Alianţa USR – PLUS a intrat la guvernare pentru a obţine cât mai multe posturi de miniştri, de secretari de stat, de şefi ai unor instituţii, dar şi de alte demnităţi, fără a realiza că pepiniera lor de cadre este populată doar de ageamii plini de diplome, dar fără experienţă. Nu competenţa i-a împins la guvernare, ci doar nevoia lui Klaus Iohannis de a avea „Guvernul Meu“.

Speculativi, aceşti „protestatari paşnici“, cu origine sănătoasă, care şi-au susţinut examenul de capacitate în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, unde şi-au etalat şi copiii pe post de scuturi umane, au profitat acum de „nevoia“ preşedintelui, pentru a intra la guvernare. Au negociat fără scrupule la Vila Lac 2 şi au reuşit să prostească pe liberalii lui Orban, smulgându-le cele mai cremoase funcţii din Guvern. Neiniţiaţi ca alde Năsui la Economie, Stelian la Justiţie şi Voiculescu la Sănătate încearcă să se califice abia acum la locul de muncă, pe banii noştri, majorând astfel nota de plată a crizei economice creată de pandemie, cu costurile şcolarizării lor.

După mai bine de două luni de guvernare, este din ce în ce mai clar că aceşti oameni nu numai că nu au habar pe ce clanţe să apese, dar nici măcar nu se consultă cu oamenii experimentaţi din ministerele lor. Nu ne-au plăcut guvernările anterioare, în care unii miniştri erau nişte ageamii sau hoţi. Am sărit din lac în puţ acum, când în guvern avem tot ageamii şi hoţi, dar mai mulţi. Păgubos pentru noi este faptul că criteriul de selecţie a rămas tot „vechimea în partid“ şi „originea sănătoasă“. Astăzi, a avea origine sănătoasă presupune orice lipsă de contagiune cu guverne de stânga. Ne întoarcem la anii 50-60, de unde am plecat, când promovarea se realiza pe aceleaşi criterii.

Înainte de a intra la guvernare, USR – PLUS erau campionii incontestabili în a critica pe oricine şi orice, din toate poziţiile. Odată ajunşi la guvernare, constatăm cu stupoare că USR – PLUS nu reuşeşte să depăşească condiţia chibiţului de pe margine, care dovedeşte că numai gura este de el. La ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu face figuraţie, dar USR -PLUS ameninţă că, dacă acesta este schimbat, formaţiunea se va retrage de la guvernare.

Cu această ameninţare, USR – PLUS putea să populeze guvernul şi cu nişte măturoaie, că liberalii le-ar fi acceptat, ca să încropească o majoritate. Şantajul cu părăsirea guvernării motivează şi avertismentul lui Vlad Voiculescu, aruncat în devălmăşia parlamentară, la încheierea moţiunii simple la adresa sa: „Puteţi să-mi cereţi demisia 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, timp de patru ani, că nu mi-o dau!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Evaluare Naţională cu sesiune specială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ministerul a modificat calendarul desfăşurării examenului pentru elevii clasei a VIII ■ acesta se va desfăşura în perioada 7 iunie - 4 iulie ■ absolvenţii care nu au putut susţine examenul vor participa la o sesiune specială ■

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, factorii de decizie din sistemul de educaţie au fost nevoiţi să ajusteze diverse acte normative, din cauza faptului că a fost afectat grav şi procesul de învăţămînt. La sfîrşitul lunii trecute, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a elaborate Ordinul 3744 din 28 aprilie 2021, publicat în Monitorul Oficial, privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 5455/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a.

Astfel, conform actului normativ amintit a fost fixat Calendarul de desafăşurare a Evaluării Naţionale după cum urmează. Între 7 şi 11 iunie 2021 va avea loc înscrierea pentru examen; 22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română; 24 iunie – proba scrisă la Matematică; 25 iunie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 29 iunie – între orele 16 şi 19 şi 30 iunie – între orele 8-12 – depunerea contestaţiilor; 30 iunie – 4 iulie – soluţionarea contestaţiilor, iar pe 4 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Ca element de noutate, anul acesta este introducerea unei sesiuni speciale, destinate candidaţilor care, conform unui certificat medical, nu s-au putut prezenta în sesiunea anterioară. Conform actului normativ candidaţii aflaţi în situaţia menţionată vor putea înscrie în perioada 7 şi 11 iunie 2021; 5 iulie – Proba la Limba şi literatura română; 6 iulie – proba scrisă la Matematică; 7 iulie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 9 iulie – afişare rezultate înainte de contestaţii (pînă la ora 12.00); 9 iulie, între 14 şi 20 – depunere contestaţii; 10-11 iulie – rezolvare contestaţii; 12 iulie – afişare rezultate finale. În judeţul Neamţ sînt aştepaţi la examenul de Evaluare Naţională 3.660 absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Citește știrea

Actualitate

Chefuri cu droguri, alte „note de plată“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cîteva săptămîni de la descinderile procurorilor DIICOT, petrecăreţii au fost amendaţi ■ este vorba de 114 de persoane care au fost depistate la petrecerile ilegale ■ în cauză, 10 persoane, între care şi cei doi patroni, au ajuns după gratii ■

Petrecerile cu droguri din cluburile Jazz City Café şi Chaplin’s Pub nu s-au lăsat numai cu 10 arestări, unele despre care a vuit tîrgul. De la data descinderilor oamenilor legii la chefurile ilegale pe timp de pandemie, în noaptea de 17/18 aprilie 2021, ancheta a continuat, iar între timp au fost identificate toate persoanele care au fost găsite în acea noapte la party.

Fiecare dintre participanţi a fost amendat, iar prime sancţiuni au fost anunţate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ într-un comunicat de pe 6 mai 2021. Atunci s-a anunţat faptul că oamenii legii au aplicat unui număr de 33 de persoane fizice tot atîtea sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public/privat pentru care au fost instituite interdicii sau restricţii, valoarea totală a amenzilor dispuse fiind de 51.000 lei. A doua zi, Poliţia Neamţ a revenit cu un alt comunicat şi a anunţat că a aplicat alte 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind protecţia individuală şi a celor privind libera circulaţie/deplasare.

Marea majoritate a acestor sancţiuni au fost pentru petrecăreţii din cele două cluburi, 114 persoane fiind sancţionate cu 110.000 lei. Reamintim că în urma descinderilor oamenilor legii din noaptea de 17/18 aprilie, 10 indivizi au fost arestaţi preventiv. Este vorba de patronii celor două cluburi, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul hoţ Paul Bumberică, zis Orlando, Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Ciprian Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandrul Chiuariu. Toţii au contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău, dar nu au găsit înţelegere, astfel că au petrecut sărbătorile Pascale în arestul Poliţie Neamţ.

Conform datelor de anchetă, procurorii începuseră urmărirea penală încă din luna februarie a acestui an, iar pentru dovedirea făptaşilor au fost folosiţi lucrători sub acoperire. Aşa s-a aflat că la petrecerile din spatele uşilor închise se traficau droguri, preţul fiind de 100 de euro gramul de cocaină sau 50 de euro pentru un comprimat de ecstasy. Patronii cluburilor strîngeau comenzile de la clienţi, se pare şi banii pentru stupefiante, apoi chemau dealerii care aduceau ceea ce comandaseră clienţii. Petrecerile la care participau circa 50 de persoane aveau loc de regulă în noapţile de sîmbătă spre duminică şi se spărgeau în zori, în jurul orei 5 dimineaţa, cînd se ridicau restricţiile de circulaţie.

Citește știrea

Actualitate

Lupta doctorilor nu doar cu coronavirusul, ci şi cu ignoranţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ medicul de familie Filip Panait face, din nou, un rechizitoriu al societăţi ■ acesta acuză comunicarea dezastruoasă a guvernanţilor pe teme de interes, cum e aceea a campaniilor de vaccinare ■ medicul crede că interesul politic este să ţină populaţia în ignoranţă ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali oameni ai sistemului, este extrem de nemulţumit de atitudinea unor cetăţeni faţă de oamenii în halate albe, pornită adesea din mediul politic.

Acesta relatează o întîmplare de acest gen, care l-a pus pe gînduri foarte serios, în ceea ce priveşte misiunea medicilor de a se lupta nu numai cu bolile, dar şi cu ignoranţa. „«Doctorii omoară oameni!». Acestea au fost cuvintele unui tătic, cu aburii alcoololului în cap, după ce i-am vaccinat copilul acum un an. Părintele, cu un anumit grad de analfabetism şi sosit de prin Italia, cu doi copii destul de neglijaţi din punct de vedere medical şi nevaccinaţi la timp, a venit la mine la cabinet, împreună cu soţia, să se înscreie pe lista mea de pacienţi.

Le-am vorbit frumos şi le-am spus că unul dintre copii nu are vaccinurile de rutină efectuate. La ceva vreme au venit cu acel copilaş să-l vaccineze, copilul avînd atunci peste un an. După imunizare, aşa cum se mai întîmplă, a făcut o mică reacţie locală, cu durere şi o uşoară tumefacţie, a început să plîngă. M-a sunat tatăl spre seară, supărat şi mînios, că cel mic plînge. «Vă sau în judecată!. Doctorii omoară oameni», m-a ameninţat bărbatul. Am stat, l-am ascultat. Era vizibil că se afla sub influenţa consumului de acool. «Mă duc la spital!».

Am convenit să sune Ambulanţa şi să meargă la spital, deşi şi acolo tot doctorii îi tratau copilul şi nu i s-a făcut decît ceea ce-i recomandasem şi eu să facă. L-am lămurit că asemenea reacţii sînt normale după vaccinare şi i-am spus că, proprii mei copii au făcut reacţii mai severe. Atunci mi-am dat seama că în România la capitolul comunicare se stă extrem de prost, începînd de la secretarul de stat Raed Arafat şi continînd cu miniştrii Sănătăţii, de cele mai multe ori avînd conduita unui contabil bancar, ceea ce explică atitudinea agresivă a oamenilor, cărora le este greu să înţeleagă încrengătura de interese big-farma.

Cu o populaţie slab şcolarizată şi cu politicieni de proastă calitate este explicabil de ce s-a ajuns în acest punct“, este de părere medicul Filip Panait. Acesta este convins şi de faptul că vinile pot fi căutate şi în atitutudinea unor elite româneşti, inclusiv a celor din lumea medicală, politică sau oculte, care au contribuit din plin, la situaţia în care este ţara.

„O doamnă şi un lider de partid sînt cei mai buni vraci ai acestei naţii, care împreună cu şefii galeriiilor de fotbal vor transforma România într-un «paradis terestru»“, a conchis medicul. Acesta a mai precizat că a trecut un an de la întîmplarea cu nemţeanul venit din Italia, care cu întreaga lui familie a rămas pe lista sa de pacienţi, căpătînd încredere în sfaturile medicului lor şi nu în ceea ce auzise sau citise pe internet, cum că „medicii omoară pacienţi“.

Citește știrea

Trending