Arhivă 2005-2017
Bãsescu si Tãriceanu au nimerit Rusia datoritã lui Stefan
Reporter: Gheorghe Tadici, nãscut la Piatra Neamt, Hutupan si Lazer au pornit de aici, Tamas de la Roman, FibrexMania tot de la Piatra. Acum, cînd s-au rãcorit un pic spiritele dupã Campionatul Mondial din Rusia, de la Sankt Petersburg, sesizeazã cineva însemnãtatea acestor simboluri în handbalul românesc?
Petru Paleu: Acestea sînt prea putin vehiculate în presa centralã. De exemplu, la Sighisoara, la meciul cu Franta, s-a fãcut un pariu între unii dacã Tadici e nãscut la Zalãu. Eu stiam, dar n-am vrut sã mã bag. Prea putinã lume stie cã Tadici este nãscut în Piatra Neamt, dar probabil cã asta nu are vreo importantã. Tadici e recunoscut ca ardelean pentru cã toatã activitatea lui se leagã de Zalãu.
Rep.: Eu zic cã Petru Paleu înseamnã ceva în handbalul din România. Pietrenii nu prea te-au vãzut la televizor, în tot ceea ce a însemnat desfãsurarea de forte de la Sankt Petersburg.
P.P.: La Sankt Petersburg au fost mai multe probleme. Una era faptul cã eu deja începusem acel meci (finala – n.a.) cu cîteva zile înainte, prin discutii cu domnul primar Stefan, sã vedem cum pot fi bãgate în seamã aceste fete de cãtre actuala conducere. Spre mîndria lui si spre mîndria noastrã s-a reusit un lucru extraordinar! Vã spun cã nici ziarele centrale n-au semnalat simpla prezentã a primarului Gheorghe Stefan lîngã conducerea tãrii, lîngã Guvern.
Rep.: Fãrã Stefan iesea mobilizarea aceea de exceptie?
P.P.: Nu! Nimeni nu a realizat cã aceastã actiune a fost dusã în spate de cãtre primarul Gheorghe Stefan. Eu am tinut legãtura cu dînsul, ne-am vãzut si la banchetul de sfîrsit de an al clubului de fotbal Ceahlãul. Vã spun cã ceea ce a realizat dînsul, faptul cã a reusit sã aducã la fata locului atît seful statului, cît si primul ministru si o parte din guvern, nu fãcea oricine în România. Apoi am înteles cã în avion s-a luat hotãrîrea ca handbalistele sã fie premiate indiferent de rezultat.
Rep.: Federatia a fost deranjata de gestul tãu si de interventia primarului de Piatra Neamt? Esti totusi vicepresedintele Federatiei Române de Handbal.
P.P.: Nu stiu dacã e un deranj sau nu, dar nu mai stiu ce sã înteleg din moment ce eu am fost ca simplu spectator în tribune, mi-am vãzut de treabã, am strigat…
Rep.: Simplu spectator a fost si Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, alt personaj bolnav dupã handbal. Stãtea si el aproape stingher cu galeria.
P.P.: Si patronul de la „Intercontinental“, domnul Viorel Pãunescu, a fost simplu spectator. Deci, poate am avut eu pretentii foarte mari, dar nu cred lucrul acesta pentru cã eu n-am alergat dupã functia de vicepresedinte la Federatie. Am fost rugat sã candidez pentru ceea ce am realizat în handbalul românesc, pentru cã prin ceea ce am început la Piatra Neamt s-a pornit dupã aceea o miscare handbalisticã. „Vin Sãrbãtorile si trebuie sã ne gîndim la ce este mai bun. Am, însã, un gust amar“
Rep.: De asta fãceam si legãtura cu Tadici…
P.P.: Eu zic cã în ultimii patru-cinci ani de Piatra Neamt se leagã toatã miscarea handbalisticã si relansarea bãietilor. La fete erau rezultate, de ce sã ne ascundem dupã vorbe, dar cred cã n-ar fi trebuit sã deranjeze pe nimeni. Deci, eu mi-am fãcut datoria.
Rep.: Dupã tratamentul mizerabil din Rusia, mai rãmîi în handbal?
P.P.: Nu stiu. Deocamdatã vin Sãrbãtorile si trebuie sã ne gîndim la ce este mai bun. Am, însã, un gust amar.
Rep: Ar merita handbalul sã mai rãmîi acolo?
P.P.: Nici asta nu pot sã vã spun. Vom vedea ce se întîmplã si vorbim din februarie încolo.
Rep.: Cristi Gatu ce-a zis?
P.P.: N-a avut o reactie pînã acum deoarece el a fost foarte ocupat cu primirea presedintelui la Moscova, cu premierul, cu problema organizãrii viitorului Campionat Mondial din 2009, cu Mustafa (presedintele Federatiei Internationale de Handbal – n.a.). Dar puteau si altii sã se gîndeascã, doar sîntem o mînã de oameni: eu, domnul Gatu si Marinescu, secretarul general. Eu cred cã asta-i Federatia Românã de Handbal. Astept sã vãd cum va fi reactia dînsilor. Eu l-am anuntat si pe domnul profesor Otto Heel despre intentia de a mã da la o parte de la Centrul Olimpic Sighisoara. Probabil nu voi participa nici la actiunile lotului national de seniori din luna ianuarie, cu toate cã am fost rugat sã fiu alãturi de bãieti. Nu înseamnã orgoliu, nu înseamnã cã fac presiuni… Mã asteptam ca la Sankt Petersburg sã facã cineva un semn. Nu puteai sã mergi, chiar dacã esti vicepresedintele Federatiei, sã sari peste garduri, din moment ce eu nu aveam acreditare, deci nu puteam sta decît în tribunã. Trebuia sã fiu chemat mãcar la premiere de un oficial de al nostru, sau de un antrenor. Probabil cã ei au asteptat sã iau actiuni pe cont propriu, or nu cred cã se face asa. De aceea nici la sosirea la aeroport nu m-am înghesuit, dacã nu am fost invitat.
Rep.: Sã trecem peste episodul Sankt Petersburg si sã ajungem la Corbeanca, la premierea fetelor. Acolo nu aveai nevoie de acreditare si tot nebãgat în seamã ai fost.
P.P.: La Corbeanca au luat loc la masã… restul. Eu am stat si m-am întretinut cu domnul Þopescu, cu Vasile Arhire, cu Tavi Vintilã, cu ziaristi de la Pro Sport, de la Gazetã. N-a fost nimic suprinzãtor, adicã mã asteptam sã fie la cum a fost si în Rusia. „Totul depinde de cum va fi ajutat primarul Gheorghe Stefan sã termine Sala“
Rep.: Dacã te retragi de la Centrul Olimpic, e loc de vreo altã ambitie? Revine Paleu si face o nouã echipã de glorie?
P.P.: Local nu poate fi vorba de nimic atît timp cît nu e finalizatã Sala Sporturilor. Aici intervin multe discutii si totul depinde de cum va fi ajutat primarul Gheorghe Stefan sã termine Sala, pentru cã el singur nu poate obtine fondurile, trebuie bani multi. Dacã nu se intrã într-un anume regim de urgentã, nu poate fi inclusã în organizarea Campionatului Mondial din 2009, în cazul fericit în care vom fi desemnati sã-l organizãm noi, ca tarã. Repet, desi unii s-ar putea sã se supere: trebuie sprijinit primarul. Eu cred cã mai repede de doi ani de zile aceastã salã nu poate fi pusã la punct.
Rep.: Spuneam cîndva cã intrãm în Uniunea Europeanã si nu e gata sala… Revin la chestiunea cu bãietii, cu nationala masculinã. Nici dacã te roagã Bibirig si toatã trupa sã fii acolo, alãturi de ei, nu te duci?
P.P.: Deocamdatã nu cred cã este nevoie, atît timp cît n-am avut acces la o pozã de grup alãturi de fete. Cred cã deranjeazã si faptul cã sînt mai popular fatã de ele, discut altfel, am alt vocabular, mai apropiat de limbajul sportivilor. Nimic nu-mi dãduse însã de înteles cã totul va iesi cum a iesit.
Rep.: Solutiile la cine sînt?
P.P.: Probabil cã la presã.
Rep.: Tot presa sã rezolve si aceastã crizã?
P.P.: Cred cã da. Ba nu, sigur! Eu zic cã presa poate sã se intereseze dacã în FRH conteazã postul de vicepresedinte sau este numai asa, trecut sã fie.
Rep.: Lãsînd la o parte un personaj celebru în handbalul mondial, care este Cristi Gatu, poate si încã vreo douã figuri istorice, trebuie sã admitem cã esti unul dintre oamenii cu cea mai bunã imagine din handbalul românesc.
P.P.: Nu stiu, asta o spuneti dumneavoastrã, gazetarii. Delegatia a fost condusã acolo de domnul Marinescu, deci el era unul din cei care puteau repara lucrurile.
Rep.: Domnul Marinescu face cumva politicã?
P.P.: Nu stiu sã vã rãspund.
Rep.: Am întrebat asta pentru cã Stefan înseamnã automat PNL si poate de aici a pornit deranjul.
P.P.: Nu este asa.
Rep.: Apropo de mici reparatii, dacã în loc de poza de grup îti trimite Luminita Hutupan o fotografie cu dedicatie, din Slovenia, se închide un pic din ranã?
P.P: Da, jos pãlãria pentru fete!
Rep.: Se putea mai mult? Ai fost acolo, se putea cîstiga sau nu?
P.P.: Pãrerea mea e cã plînsul Luminitei Hutupan spune totul. O cunosc pe fata asta si stiu ce înseamnã, ea într-adevãr si-a dorit titlul mondial. Nu poti acuza restul fetelor. Eu cred cã dupã victoria asupra Ungariei a fost o eliberare a energiilor prin faptul cã am ajuns în finalã si era oricum suficient. La rusoaice acasã, nu puteai învinge. Ne trebuia o mare, mare sansã. Or sanse n-am avut pentru cã am avut 8 bare, iar la 8 bare nu înseamnã cã ai avut sansã. Probabil cã asa cum am început meciul si dacã nu ar fi fost bara Luminitei din poartã în poartã era altceva. Ati vãzut, au fost nouã minute în care scorul a fost 11-5, iar dupã aceea, pe restul jocului, am avut un gol peste rusoaice pînã la final! Cum, n-ati sesizat asta?…
Rep.: Hai sã ajungem si noi la final cu un gînd pentru iubitorii handbalului si fanii lui Petru Paleu.
P.P.: Le transmit sã aibã rãbdare si sã ajute copii acestia frumosi care cresc acum ca viitori handbalisti. Sînt copii foarte talentati, avem si profesori foarte buni pe care îmi e teamã sã îi enumãr din teama de a nu omite vreunul. Jos pãlãria pentru scoala neamteanã de handbal! As înclina cã n-ar fi exclus ca un centru olimpic sã fie în viitor la Piatra Neamt. Stiti ce ne lipseste? Sala de la Sighisoara.

-
Actualitate2 săptămâni,
AVERI DE ALEŞI: Consiliera cu declaraţia de avere… scurtă
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD la Guvernare, ce nemţeni sunt în cărţi şi pentru ce funcţii?
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD intră la guvernare. Pronostic confirmat
-
Actualitateo săptămână,
Un deputat de Neamţ e la un pas să fie dat afară din partid. Ce replică dă acesta. Cine a pierdut controlul
-
Actualitateo săptămână,
Deversare controlată la barajul Izvoru Muntelui
-
Actualitate2 săptămâni,
Titluri de stat Fidelis în iunie 2025. Câștigă până la 8,35% pe an, fără impozit! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești
-
Actualitateo săptămână,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitate2 săptămâni,
Descoperă o „Călătorie subacvatică”: perle, corali și viețuitoare fascinante, într-o expoziție spectaculoasă la Roman