Arhivă 2005-2017
Bãsescu l-a zdrobit pe Tãriceanu în CSAT
România va furniza carne de tun în continuare pentru teatrele de rãzboi fãrã legãturã cu tara • Consiliul Suprem de Aparare a Þãrii a respins propunerea de retragere a trupelor din Irak • în favoarea acestei propuneri au votat doar premierul Tãriceanu si ministrul apãrãrii
Consiliul Suprem de Aparare a Þãrii a aprobat reconfigurarea fortelor militare românesti din Irak si a respins propunerea privind o eventualã retragere a acestora. Documentul aprobat de cãtre CSAT a fost elaborat de ministerul apãrãrii, dupã o serie de negocieri cu aliatii României din cadrul coalitiei militare din Irak. Presedintele Traian Bãsescu spune cã în document e cuprins practic angajamentul luat de Bucuresti la ultimele negocieri organizate la Londra, în urmã cu aproximativ o sãptãmînã. „România s-a angajat sã mentinã în Irak 628 de militari, ceea ce înseamnã retragerea unui detasament de geniu si a douã grupe de politie militarã. Tot în negocierile din 23 iunie, a rãmas sã fie solutionatã, pe data de 6 iulie, la Londra, asigurarea pãrtii logistice a stationãrii celor 628 de militari în Irak“, a declarat seful statului.
România rãmîne cu Statele Unite Presedintele Traian Bãsescu spune cã, prin decizia Consiliului Suprem de Apãrare a Þãrii, România a dovedit cã rãmîne un partener în care Statele Unite si ceilalti aliati din Irak pot avea încredere. În acelasi timp, decizia CSAT permite si o retragere partialã a trupelor. În schimb, Consiliul Suprem de Apãrare a Þãrii a respins propunerea prim-ministrului Cãlin Popescu Tãriceanu si a ministrului apãrãrii, Theodor Athanasiu privind o eventualã retragere aproape totalã a trupelor române din Irak. Cei doi au fost de altfel singurii care au sustinut acest demers, spune presedintele Bãsescu. Presedintele a scos în evidentã faptul cã un vot în favoarea retragerii ar fi încãlcat tocmai angajamentul asumat acum o sãptãmînã de Statul Major al Armatei, care a negociat doar o reducere a numãrului de soldati români în Irak. Presedintele Bãsescu spune cã România nu-si permite astfel de încãlcãri ale promisiunilor fãcute pe plan international. „Magistralele de politicã externã nu se pot frînge peste noapte si consider cã România trebuie sã îsi demonstreze consecventa si seriozitatea în angajamentele sale externe“, a spus Traian Bãsescu. Presedintele Traian Bãsescu nu a ratat ocazia sã îl critice pe premierul Cãlin Popescu Tãriceanu pentru cã nu s-a consultat cu partenerii externi si cu principalele forte din Irak si nu ar fi tinut cont de consecintele politice ale deciziei politice pe care a luat-o în cadrul PNL.
Explicatiile premierului Tãriceanu Anuntul presedintelui Traian Bãsescu de respingere a propunerii premierului si a ministrului apãrãrii de retragere a trupelor românesti din Irak a fost urmat, la scurt timp, de o conferintã de presã organizatã de Cãlin Popescu Tãriceanu si Teodor Atanasiu. Cei doi au încercat sã explice din nou de ce au propus retragerea trupelor si au sustinut în continuare cã rãmînerea militarilor români în Irak nu ar fi popularã în tarã si nici utilã. Cãlin Popescu Tãriceanu a mai spus cã problema retragerii militarilor români din Irak ar trebui sã fie supusã unei dezbateri publice. El a adãugat cã si Polonia a anuntat vineri calendarul retragerii militarilor sãi si cã mai multe state europene si-au retras deja trupele din Irak. „As spune cã astãzi, dupã pãrerea mea, presedintele a fãcut o eroare încercînd sã mentinã o participare în Irak a fortelor românesti, o participare care este, dupã pãrearea mea, si nepopularã si si-a încetat într-o mãsura apreciabilã si utilitatea. Ar mai fi un lucru de adaugat, pentru cei care considerã cã ar fi trebuit fãcutã o consultare înainte cu aliatii. Sigur cã astfel de consultãri sînt de dorit, însã mecanismele institutionale si constitutionale din Romania împiedicã ca o asemenea decizie de o importanta majorã sa fie luatã în spatele usilor închise“, a declarat Cãlin Popescu Tãriceanu. Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu sustine chiar cã ar fi neovie de un referendum pe tema retragerii militarilor români din Irak. Dupã sedinta de vineri a CSAT, presedintele Traian Bãsescu a fãcut public faptul cã atasatii militari ai României din strãinãtate ar fi primit deja o scrisoare prin care erau avertizati cã ar trebui sã anunte cancelariile occidentale cã România ar urma sã-si retragã trupele din Irak, înainte ca decizia sã fi fost luatã de CSAT. În replicã, ministrul apãrãrii, Theodor Atanasiu, a spus cã documentul semnat de secretarul de stat pentru politica de apãrare n-ar fi decît o atentionare a cancelariilor occidentale cã România ar urma sã ia o decizie asupra retragerii trupelor din Irak. „Ieri am chemat seful Statului Major General seful Directiei de Informatii Militare, care are în subordine atasatii militari si secretarul de stat, seful Departamentului de Politici pentru Apãrare, si le-am spus cã va trebui sã informeze si atasatii militari cã în mod sigur va fi o dezbatere în diverse cancelarii ale lumii, sã înteleagã despre ce este vorba, cã decizia se va lua în Consiliul de Apãrare a Þãrii si apoi va fi comunicatã“ a declarat ministrul Atanasiu.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cel mai bun pădurar din țară a fost stabilit la Ocolul Silvic Târgu Neamț FOTO
-
Prima pagină3 zile,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Actualitateo săptămână,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Prima pagină2 săptămâni,
Informații extrem de utile: obligațiile angajatorilor la pensionarea unui angajat
-
Editorial2 săptămâni,
Cu valiza la picior, primarul Andrei Carabelea iese la „Raport”, declarând misiune încheiată
-
Actualitate2 săptămâni,
Târgul de carte la Roman 17-19-X-2024
-
Actualitate2 săptămâni,
În perioada 22-28 octombrie 2024 are loc constituirea noilor consilii locale