Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Bãsescu în tara beduinilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Iordania este pe axa Washington-Londra cu mult înaintea României

La un an de la învestirea în functia de presedinte al României, Traian Bãsescu face prima sa vizitã cu caracter oficial într-o tarã arabã. În luna martie a acestui an, presedintele a mai fost în tãri arabe precum Irak si Afganistan, dar vizitele s-au redus la întîlniri cu soldatii români aflati în misiune alãturi de Statele Unite, în cele douã tãri vizate de americani dupã atentatele din 11 septembrie. Regatul Hasemit al Iordaniei este prima destinatie oficialã în Orientul Apropiat si, probabil, cea mai sigurã din punctul de vedere al aliantelor politice si militare. În orice caz, axa Washington-Londra-Amman are o traditie mult mai veche decît axa Washington-Londra-Bucuresti. Alianta Iordaniei cu Statele Unite dateazã din 1957, la cîtiva ani dupã retragerea administratiei britanice, si s-a concretizat în ajutor financiar si militar periodic. Spre deosebire de majoritatea statelor arabe, Iordania are încheiat si un acord de pace cu Israelul, semnat în 1994.

Locul de nastere al patriarhilor si profetilor Situatã la rãscrucea de drumuri care duce cãtre ceea ce crestinii, musulmanii si evreii numesc Þara Sfînta, locul de nastere al patriarhilor si profetilor celor trei mari religii ale lumii, Iordania este o tarã „tampon“ între Israel, Arabia Sauditã, Siria si Irak. Regatul hasemit se aflã pe malul estic al rîului Iordan (East Bank). Pe malul de vest, înconjuratã de teritorii israeliene, este „cealaltã Iordanie“, cunoscutã sub numele de Cisiordania (West Bank). De o jumãtate de secol, de cînd dureazã conflictul palestiniano-israelian, Iordania este principalul teritoriu de refugiu al palestinienilor. Asa încît, populatia tãrii e formatã în mare parte din palestinieni si din arabi nomazi care strãbat desertul pe spatele cãmilelor (beduini). Cu totii se închinã dupã legea musulmanilor suniti. Se spune cã beduinii au un cod strict al onoarei si al ospitalitãtii si cã familia regalã a Iordaniei se trage dintr-un vechi neam de beduini.

Regele Abdullah Presedintele Bãsescu se întîlneste cu regele Abdullah deopotrivã în cadru oficial si privat, în cursul unei convorbiri între patru ochi de aproximativ o jumãtate de orã. Regele Abdullah al Iordaniei este, în prezent, unul dintre cei mai cunoscuti si mai simpatizati regi arabi pro-occidentali, dar conduce o monarhie constitutionalã în care o bunã parte a populatiei palestiniene nu vede cu ochi buni nici alianta cu Statele Unite, nici acordul cu Israelul. Abdullah a preluat puterea în 1999, în urma mortii tatãlui sãu, regele Hussein, care domnise 46 de ani si se numãrase printre sustinãtorii lui Sadam Hussein. Scolit în Marea Britanie si in Statele Unite, regele Abdullah a atras atentia încã din 2002, cã invadarea Irakului de cãtre americani, ar putea duce la destabilizarea întregii zone si la valuri de mînie si violentã în rîndurile iordanienilor. Pe 9 noiembrie 2005, trei atentate sinucigase petrecute la un hotel din Amman aveau sã legitimeze temerile regelui. Au murit atunci 57 de persoane.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending