Contactează-ne

Actualitate

Baronii şi mărgica: Preambul la „Ținutul lui Creangă“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Conducerea judeţului ne anunţă rituos că se face un Ţinut al lui Creangă pe plaiurile noastre.

E de bine şi frumos. Iar titlul chiar că te face să sari în şoşoni şi să dai fuguţa să vezi cu ochişorii proprii minunea: Proiectul „Ținutul lui Creangă“ prinde contur. Contur, deci ai ce să vezi nu-i aşa?

Dar până să mă deplasez pe teren să văd conturul, citesc mai departe comunicatul zis de presă.

“La câteva zile de la semnarea contractului de servicii pentru elaborarea studiului de prefezabilitate „Ținutul lui Creangă“, conducerea Consiliului Județean Neamț a purtat primele discuții cu proiectantul pe tema viitorului complex de agrement, unul dintre cele mai mari proiecte care se vor realiza în județul Neamț în următoarea perioadă”, se zice la “epistolă”.

Păi cum aşa? “Decât” semnarea unui contract, adică o hârtie, pardon până la urmă, care să ducă la ce? La un studiu, fie el şi de prefezabilitate, adică alte hârtii, pardon până la urmă? Asta e marea realizare de trebuia anunţată cu surle şi trâmbiţe?

Of, păi câte hârtii de astea, de pre sau chiar de fezabilitate, au sfârşit fără finalitate, era să scriu finalizare, în ţărişoara noastră după Marea Încăierare din 89… Dacă ar putea cineva să le adune pe toate şi le-am da totuşi o folosinţă ar da faliment unii din industria hârtiei cu care ne ştergem cu toţii din când în când în camera în care până şi regii merg singuri.

Dar să vedem dacă nu cumva aflăm lucruri mai încurajatoare din declaraţia “căpitanului de judeţ”. Ce ne zice dumnealui?

„M-a interesat să aflu viziunea echipei proiectantului despre această mare investiție și să ne punem de acord asupra aspectelor esențiale din proiect. În circa două luni, după creionarea studiului de prefezabilitate, voi convoca o nouă ședință cu proiectantul, pentru a fi la curent cu tot ceea ce se propune pentru «Ținutul lui Creangă» și, dacă va fi cazul, vom adapta soluțiile astfel încât proiectul să corespundă necesităților turistice din regiune, cu respectarea tuturor prevederilor legale”.

Deci încă vreo două luni până când proiectul să prindă (oarece) contur măcar pe hârtie, după care ar putea fi adaptate soluţiile ca proiectul să răspundă necesităţilor şi ATENŢIE să respecte legea. Zău aşa? Două observaţii zic: nu se poate ca soluţiile să fie din prima adaptate necesităţilor – aşa ar fi normal mai ales că pe astfel de studii se dau bani cu ghiotura – chiar domn preşedinte cât costă “mizilicul ăsta de studiu de prefezabilitate?

Iar despre partea cu respectarea legii, chiar mai e nevoie de o şedinţă ca să se ajungă la concluzia că legea trebuie respectată din start? Adică e bănuit proiectantul că nu va respecta, de la sine putere şi conştiinţă, toate prevederile legale?

Hmm, lămurit “buştean” continui să “cetesc” mirabolanta declaraţie a domnului preşedinte, să trăiţi, Ionel Arsene:

“Începutul proiectului este mai dificil pentru că este o investiție la un nivel cum nu a mai fost în județul nostru și sunt foarte multe etape impuse de legislație care trebuie respectate. Dar odată depășite, am convingerea că lucrările vor intra în linie dreaptă și la finalul lor vom avea un proiect prin care va căpăta amploare turismul nemțeam”.

Măi suntem nebuni? Sigur că începutul e întotdeauna greu, iar de multe ori sfârşitul tragic, dar iar obsesia asta cu etapele impuse de legislaţie care trebuie respectate? Normal, legea trebuie respectată, etapele legale la fel, chiar nu înţeleg de unde preocuparea, aproape obsesiv-compulsivă, ca nu cumva să se întâmple şi să nu se respecte legea. O fi ştiind ceva domn preşedinte şi nu ne spune şi nouă?

Urmarea e din ciclul “iarna nu-i ca vara”, adică evident că depăşite fiind etapele se va ajunge şi la… final. Păi cum altfel, unde să se ajungă la sfârşit dacă nu la… final? Imbatabilă logică. Nu ne spune însă domn preşedinte cam când va fi finalul sfârşitului ca să ne exprimăm aşa? În câte luni, ani sau poate zeci de ani? Nu de alta dar ne-am mai fript şi cu spitalul judeţean nou pe care ni l-a promis de atât timp şi… nu e.

În rezumat, ca la procitanie, vom avea, cândva, un “Ţinut al lui Creangă”, dar până atunci luaţi şi aplaudaţi până uitaţi de facturile imense la gaz şi curent pentru că s-a semnat un studiu, s-a făcut o şedinţă şi peste două luni se va mai face una. Plus “laic”, “şeer” şi “coment” obligatoriu cu “Felicitări domn preşedinte”.

Probabil fără nicio legătură, toată tărăşenia mi-a amintit de Punguţa cu doi bani. Cu găina de a “ouat” “decât” o mărgică şi s-a ales cu o chelfăneală pe cinste de la stăpâna care avea aşteptări mai mari. Cumva aşa şi cu baronii de azi. În condiţiile în care amărăştenii se usucă de sărăcie, n-au străzi, n-au spitale, n-au şcoli, n-au… nimic, baronii cotcodăcesc pe Facebook de-ţi sparg timpanul când mai fac câte o mărgică de… studiu de prefezabilitate.

Cu diferenţa că găina s-a ales cu bătaia (nemeritat), iar baronii se aleg… cu încă un mandat. Tot nemeritat. Aaa, şi mai e o diferenţă la baroni: punguţa nu e cu doi bani. E cu “meleoane” de “euroi”.

P.S.: Şi să nu uit – de boala cotcodăcitului compulsiv pentru mărgică nu suferă politicienii de la un singur partid. Îmi amintesc cum pe vremea când ministru userist la transporturi era un domn al cărui nume rimează bine cu celebrul Bulă, un deputat de acelaşi “leat” politic, de pe la noi, ne agresa periodic retina cu poze în care cei doi ţineau sub braţ teancuri de studii de pre şi fezabilitate pentru autostrăzi, başca ne chinuia prea des cu poze în care cei doi desenau autostrăzi pe hartă cu creioane colorate. Tot un fel de studii, să le zicem crochiuri. Şi? Avem autostrăzi? Tot cu mărgica am rămas.

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Brustureanu

    1 februarie 2022 at 9:32 PM

    Satul arde și baba se piaptănă!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Proiect de interes major, blocat în Consiliul Local Piatra Neamţ. Care sunt motivele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe ordinea de zi a ședinței de C L de joi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei ■ banii urmau să fie folosiţi pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe ■ „prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Le-am dat ocazia să citească proiectul”, a declarat primarul Andrei Carabelea ■

Proiectul privind emisiunea de obligaţiuni municipale a creat, cum era de aşteptat, scandal în sedinţa de Consiliu Local de joi, 26 mai. S-a cerut vot secret, consilierii PMP au zis că votează la vedere, iar primarul a retras proiectul. Explicaţiile municipalităţii au venit apoi sub forma unui comunicat de presă.

„Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi ca urmare a ezitărilor unor consilieri locali referitoare la proiect și a amenințărilor exprimate cu privire la vicierea procedurii de vot”, se spune în comunicat.

„Un proiect important pentru dezvoltarea orașului a fost amânat de cinismul unor vremelnici actori în arena politică a orașului. Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre. Pietrenii trebuie să știe că acești politicieni nu se gândesc o secundă la binele orașului ci doar la diversiuni și calcule politice lipsite de vreun rezultat.

Căutăm permanent soluții pentru a depăși situația financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț de peste 10 ani din cauza creditelor contractate pentru investiții care s-au dovedit ineficiente și împovărează bugetul local. Aceste datorii istorice nu ne oferă șansa să facem astăzi investițiile prezentului pentru un viitor mai bun și să dezvoltăm orașul la adevăratul său potențial. 

Consilierii care s-au opus proiectului nu au înțeles proiectul. Nici nu i-a interesat. Ne-au oferit o demonstrație clară de neștiință și de politicianism ieftin și prin ezitările lor nu fac decât să mențină situația  financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț. Un oraș care nu se dezvoltă prin investiții nu este atractiv nici pentru tinerii valoroși din comunitate, nici pentru mediul de afaceri sau investitori străini.

Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare să citească cu atenție proiectul de hotărâre și să se documenteze despre aceste instrumente financiare moderne folosite cu succes atât de administrațiile din România, cât și din multe din țările dezvoltate din lume”  a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Iar reprezentanţii municipalităţii argumentează poziţia proprie: „emisiunea de obligațiuni este avantajoasă atât pentru primărie cât și pentru populație. Procedura ar asigura economii consistente la bugetul local mai ales în primii ani, când trebuie achitate doar dobânzile și comisioanele. Profitul obținut din dobânzi ajunge la cetățenii care investesc în obligațiuni, și nu la băncile comerciale ca în cazul împrumuturilor bancare, iar autoritatea locală este cea care va stabili condițiile împrumutului, respectiv valoarea, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare.

Refinanțarea  datoriei publice prin emisiunea de obligațiuni înseamnă o reducere a gradului de îndatorare a municipiului la nivelul anului viitor cu aproape 16 procente, de la 22,56% la 6,76 %. Totodată, economiile din sumele neachitate în anii 2023, 2024 și 2025 ar însemna resurse pentru investițiile proprii ale primăriei (aprox. 60 milioane de lei). În plus aceste obligațiuni ar asigura fără eforturi financiare considerabile finanțarea cheltuielilor neeligibile la proiectele europene în derulare.

Indiferent de provocări și dificultăți, primarul Andrei Carabelea va continua proiectele de dezvoltare a orașului și se va preocupa să identifice cele mai bune soluții și măsuri pentru stabilitatea financiară a instituției, modernizarea orașului și creșterea calității vieții, în concordanță cu standardele de la nivel european”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Doar ca un simplu element de comparaţie: în urmă cu puţin timp consilierii PSD şi PMP, de data aceasta judeţeni, au votat cu două mâini un împrumut de 100 de milioane de lei, bani care mergeau în marea lor parte la firmele cumătrului. Întrebare pentru reprezentanţii celor două partide: era mai convenabil acel împrumut decât emisiunea de obligaţiuni şi, dacă ei cred că da, de ce? Sau dacă banii mergeau la cumătru` nu mai conta nimic altceva?!

Citește știrea

Actualitate

Echipa de aur de la Colegiul „Petru Rareş“ a ajuns în America. Vor fi premiaţi de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liceenii de la colegiul din Piatra Neamţ au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, care este organizată de NASA ■

Câţiva elevi din Piatra Neamţ, 11 la număr, liceeni la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, sub coordonarea profesorului Grigoruţă Oniciuc, au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, organizată de NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în Statele Unite, una la care, în acest an, au participat circa 17.000 de competitori, cu peste 3.800 de proiecte. Cel al echipei din Neamţ s-a intitulat „Neves“, fiind vorba despre o navă spaţială, care să poată funcţiona în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Despre rezultatul de excepţie al pietrenilor s-a aflat în luna aprilie a acestui an, iar festivitatea de premiere are loc pe 27 şi 28 mai 2022, la Washinton, la sediul agenţiei. Numai că, liceenii aveau o mare problemă, costurile pentru a ajunge şi sta câteva zile în Statele Unite, circa 35.000 de euro, fiind cu mult peste posibilităţile familiilor şi unităţii de învăţământ. N-au fost ajutaţi de autorităţi, doar Primăria Piatra Neamţ acordându-le câte 3.000 de lei, pentru a ajunge în Luxemburg, pe 9 mai, de Ziua Europei, unde au prezentat proiectul Neves.

Dar, pe ultima sută de metri, minunea s-a produs. „Am reuşit, graţie unor sponsori, să adunăm suma necesară plecării. Ne-au ajutat tot felul de persoane, firme găsite de părinţi prin Neamţ şi în ţară. Una dintre ele, din Anglia, ne-a sponsorizat cu 7.000 de euro. În demersurile noastre am găsit sprijin şi la un ministru din actuala guvernare. Decolarea a fost pe 25 mai 2022, de la Otopeni“, a declarat Grigoruţă Oniciuc, directorul liceului.

La Washinton, urmează ca echipa să-şi prezinte proiectul în plenul ceremoniei organizate de către Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, una la care vor participa reprezentanţii staff-ului agenţiei, cercetători în domeniu şi astronauţi de renume mondial. În anii din urmă, adolescenţii de la „Rareş“ au mai participat la trei ediţii ale întrecerii mondiale.

Cei 11 liceni care au conceput naveta spaţială sub îndrumarea profesorului Oniciuc şi au obţinut aurul sunt: Alexandru Apostol, Ştefan Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Matei Scurtu, Theodor Lupaşcu, Mircea Verdeanu şi Tudor Zăgărin. Tema competiţiei a fost conceperea unei nave spaţiale, ai cărei membri să poată trăi în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Proiectul „Neves“ a fost conceput şi structurat ţinând cont de detalii ce au însemnat proiectare, organizare socială, asigurarea hranei, regenerarea resurselor etc. „Munca acestor copii a fost colosală“, a detaliat directorul colegiului. Nava este alcătuită dintr-un modul central şi altele cu un rol de transport, hrană, cercetare. „Pentru mine şi pentru toţi colegii este o realizare enormă să putem la NASA şi lumii ce am putut să facem“, a declarat Alexandru Apostol, înainte de decolarea spre SUA.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce previzionează meteorologii în zilele finalului de mai. Cireşar debutează cu vreme bună.

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ precipitaţii mai sînt prognozate în acest week-end, apoi condiţiile meteo se mai îmbunează ■ săptămîna viitoare vor fi între 26 şi cel mult 28 de grade ■

Meteorologii anunţă ceva precipitaţii pe final de primăvară, iar la debutul verii calendaristice vremea se îndreaptă, ploile dispar, iar în medie, temperaturile vor fi cuprinse între 25 şi 28 de grade. Dacă astăzi, 26 mai, a fost cer mai mult acoperit, mîine, 27 mai, soarele îşi va face simţită prezenţa şi în cel mai cald moment se vor înregistra 25 de grade.

Noaptea va fi plăcută, cu o minimă de 13 grade. Ceva mai rece va fi sîmbătă, 28 mai, iar în zona noastră mercurul din termometre nu trece de 20 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. După lăsarea întunericului, minima rămîne cantonată la 13 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 29 mai, cînd va ploua mărut şi nu vor fi mai mult de 16 grade.

Minima nocturnă are acelaşi trend şi va fi rece la doar 11 grade. De luni, 30 mai, se apreciază regimul termic şi vor fi cam 21 de grade, însă după amiază sînt prognozate ploi scurte, de vară. Minima nocturnă ajunge la 13 grade. Mai cald va fi marţi, 31 mai, cînd se vor înregistra pînă la 24 de grade, pe fondul unui cer variabil cu soare.

Vara calendaristică aduce temperaturi mai îndrăzneţe, astfel că miercuri, 1 iunie, ne vom bucura de 26 de grade, însă nu este exclus ca în a doua parte a intervalului să revină nori de ploaie. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de joi, 2 iunie, cînd soarele va fi la putere şi aduce 28 de grade. Va fi influenţat şi regimul termic nocturn, iar minima saltă la 15 grade.

Vineri, 3 iunie, va fi timp bun, ziua se vor înregistra cel mult 25 de grade, iar noaptea mercurul din termometre se opreşte la 15 grade. În week-end, în perioada 4 – 5 iunie, va fi soare şi cam 26 de grade. Schimbări se anunţă în regimul termic nocturn, iar minima saltă pînă la 16, poate chiar 17 grade.

Citește știrea
Advertisement
Trending