Contactează-ne

Actualitate

Bani în plus pentru trei coridoare de mobilitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul? proiecte subevaluate, lucrări suplimentare şi scumpiri de materiale de construcţii şi manoperă ■ reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că au soluţii financiare ■

Pentru ca trei proiecte de mobilitate urbană să poată fi finalizate în Piatra Neamţ este nevoie ca municipalitatea să scoată bani în plus din buget, pînă la concurenţa sumei de 34,5 milioane de lei.

Motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie, precum şi asigurări că sunt soluţii financiare şi proiectele vor fi implementate au fost prezentate  într-o conferinţă de presă susţinută joi, 11 noiembrie, de primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, alături de city-managerul Vlad Muscalu şi directorul de cabinet Liviu Harbuz.

“Am avut la nivelul anului 2018 un studiu de fezabilitate, un DALI iniţial care a fost piesa de rezistenţă în cadrul cererii de finanţare. În urma acestor studii de fezabilitate au rezultat nişte valori care s-au dovedit a fi ulterior mult subevaluate.

 La începul acestui an proiectantul, în urma unor măsurători mai detaliate şi ca urmare a deprecierii, degradării stării drumurilor ce sunt supuse modernizării, a stabilit nişte valori diferite ca urmare a unor cantităţi diferite. Cantităţi care sunt modificate din cauza faptului că pentru preluarea denivelărilor apărute este nevoie de un strat de uzură, de asfalt mai gros, de la 4 centimetri la cinci, şase centimetri şi în unele cazuri chiar opt centimetri.

S-a descoperit în DALI-ul revizuit necesitatea ridicării cotelor unor trotuare, se suplimentează unele guri de scurgere. Aceasta presupune lucrări de desfacere şi refacere a structurii rutiere. Apar noi rampe şi noi configurări de rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, noi trotuare, relocări de stâlpi de iluminat.

 Toate acestea presupun cantităţi şi lucrări diferite care necesită implicit un volum de muncă suplimentar şi toate aceste modificări au dus la o creştere a valorii proiectelor.

 De asemenea, anul acesta în luna septembrie, am scos la licitaţie primul coridor de mobilitate, Dimitrie Leonida – 9 Mai. Faptul că această pandemie a generat o serie de provocări noi, pe de o parte lockdown-ul care a afectat mare parte dintre ţările lumii a dus la diminuarea producţiei, la o reducere a stocurilor de materiale de construcţie, la o serie de blocaje în lanţurile de aprovizionare şi de livrare a tuturor materialelor, la creşteri de preţuri a gazelor naturale, electricitate etc, la o creştere a preţului la manoperă, toate acestea aşadar au contribuit la faptul că nu a fost depusă nicio ofertă.

Având această experienţă, am zis că nu ne putem permite să avem eşecuri la alte licitaţii, motiv pentru care am solicitat proiectantului actualizarea devizelor pe toate cele trei coridoare de mobilitate”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Tradus în cifre: s-a pornit de la o valoare însumată pentru toate trei coridoare de 57,5 milioane de lei, cu o contribuţie a primăriei de 2%, s-a ajuns apoi la o valoare de aproape 70 milioane lei, iar după scumpirile recente la 90 milioane lei. Valoarea nerambursabilă este de aproximativ 55 milioane de lei, iar contribuţia municipalităţii urcă de la valoarea de 2% la aproape 39%, respectiv 34,5 milioane de lei.

Întrebat dacă nu ar fi fost mai ieftin şi mai simplu să renunţe la proiecte, Andrei Carabelea a arătat că toate proiectele sunt interconectate, că, dacă s-ar renunţa măcar la unul atunci ar fi pusă în pericol toată suma ce se doreşte a fi atrasă, de 170 de milioane de lei.

În plus, se doreşte ca în acest exerciţiu financiar să fie atraşi banii pentru modernizarea coridoarelor de mobilitate principalele, pentru a se continua cu modernizarea celor secundare în viitorul exerciţiu financiar european când vor fi disponibile fonduri pentru acest lucru. C

ât priveşte partea cu banii, reprezentanţii municipalităţii au mai făcut cunoscut că oricind, dacă este nevoie, se poate apela la un credit de finanţare pentru care deja, de principiu, a fost obţinut un acord în consiliul local.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending