Contactează-ne

Actualitate

Bancnota pierdută, şmen la pensionari

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai mulţi bătrîni au fost ţepuiţi de un individ ■ bunicii erau urmăriţi la bancomat, apoi erau păcăliţi cu o bancnotă „pierdută“ ■ la renumărarea banilor, li se sustrăgea din sumă ■ în alte cazuri a fost vorba de furt la drumul mare ■

Un romaşcan de 46 de ani a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, după ce a înşelat mai mulţi bătrîni prin metoda şmen şi le-a luat bani din pensie. Oamenii legii au dat de el la final de martie, cînd l-au reţinut, însă parte din fapte au avut loc de la sfîrşitul anului trecut.

Aşa se face că la data de 31 martie 2021, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ au documentat activitatea infracţională a unui barbat de 46 de ani, din Roman, bănuit de comiterea mai multor infracţiuni de furt din buzunare şi înşelăciuni prin metoda „smen“.

„Din investigaţiile efectuate a reieşit că, la data de 14 decembrie 2020, profitînd de vîrsta înaintată a unei femei de 80 de ani, din Piatra Neamţ, acesta ar fi indus-o în eroare, prezentîndu-i în mod nereal faptul că şi-ar fi uitat o bancnotă de 50 de lei în fanta bancomatului de unde ridicase o sumă de bani şi sub acest pretext ar fi determinat-o să-i remită 1.900 de lei, pentru a verifica prin numărare suma de bani, ocazie cu care, la restituire, prin distragerea atenţiei, acesta ar fi sustras 900 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

De asemenea, în cursul aceleiaşi zile, Mihai Constantin, căci aşa se numeşte individul, ar fi supravegheat şi urmărit un bărbat, în vîrsta de 73 ani, din Piatra Neamţ, pe perioada cît a ridicat de la bancomat o sumă de bani şi profitînd de neatenţia acestuia în deplasarea spre domiciliu, i-ar fi sustras din buzunar 1.500 de lei.

În continuarea activităţii infracţionale, suspectul a urmărit alt bărbat de 84 de ani, tot din Piatra Neamţ, care a ridicat de la un bancomat o sumă de bani. La fel ca şi în celelalte cazuri, profitînd de neatenţia acestuia, i-ar fi sustras 2.000 de lei dintr-un buzunar. Una din fapte este mai recentă şi a avut loc în urmă cu circa două săptămîni, la data de 15 martie 2021.

Atunci, în timp ce afla pe o stradă din reşedinţa de judeţ ar fi abordat un bărbat de 79 de ani şi sub pretextul că i-ar fi căzut din buzunar o bancnotă de 50 de lei, profitînd de un moment de neatenţie al victimei, acesta i-a sustras dintr-un buzunar al gecii 1.600 de lei. În continuarea cercetărilor efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, la data de 31 martie 2021, poliţiştii au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, fiind identificată persoana în cauză. Suspectul a fost condus la sediul Poliţiei, la audieri, iar în baza probatoriului administrat, anchetatorii l-au reţinut pentru 24 de ore.

La aceeaşi dată, acesta a fost prezentat îm faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul M.C. Dispune arestarea preventivă a inculpatului M.C., cercetat în cadrul dosarului penal nr. 5368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru săvîrşirea infracţiunilor de înşelăciune, fapta prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 77 lit. e Cod penal (persoană vătămata U.R) şi furt calificat în formă continuată (3 acte materiale), fapte prev. de art. 228 alin. 1 Cod penal rap. la art. 229 alin. 1 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 77 lit. e Cod penal şi art. 35 alin. 1 Cod penal (persoane vătămate A.I., C.A. şi P.A.), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 31.03.2021 şi pînă la data 29.04.2021, inclusiv“, conform instanţei.

Poliţişti continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a bărbatului în cauza şi fac apel la persoanele care în data de 15 martie 2021 au fost victimele unor astfel de infracţiuni în zona adiacentă străzii Mihai Eminescu să se prezinte la sediul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ pentru a formula plîngere penală. Pentru a evita astfel de infracţiuni, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că metoda „şmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Autorul solicită schimbarea unor bancnote sau numărarea unei sume de bani, după care distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o mică parte din ei. Totul se întîmplă sub ochii victimelor.

Pentru a nu deveni victime ale infractiunilor de înşelăciune prin metoda „şmen”, anchetatorii recomandă să numaraţi cu atenţie banii de mai multe ori înainte de încheierea oricărei tranzacţii; evitaţi cumpărarea de valută de la persoane neautorizate, în detrimentul băncilor sau caselor de schimb; în caz de suspiciune, vă recomandăm să reţineţi cît mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vîrsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare, toate pentru a le comunica de îndata poliţiştilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending