Arhivă 2005-2017
Bãncile „muscã“ din asigurãri
• firmele de asigurãri fãrã o bancã în spate sînt nemultumite de ceea ce considerã a fi o imixtiune a bãncilor în domeniul lor de activitate • clientii ar putea prefera bãncile pentru cã acestea fac parte dintr-un sector mai bine asezat decît cel al asigurãrilor •
Firmele de asigurãri fãrã o bancã în spate au, în România, viatã grea. Aceasta deoarece o parte din împrumuturile la bãnci, în special creditele pentru consum sau creditele pe card, necesitã încheierea unor polite de asigurãri. Desi legea prevede explicit cã institutia de creditare nu are dreptul sã-i impunã împrumutatului un anumit asigurator, majoritatea bãncilor comerciale si-au dezvoltat propriile firme de asigurãri, ori au încheiat parteneriate cu societãtile de asigurãri, propunîndu-le clientilor oferte avantajoase, cu multe procente sub preturile pietei. Si magazinele de distributie cu amãnuntul a bunurilor de folosintã îndelungatã, îndeosebi produse electrocasnice, au încheiat parteneriate cu bãncile de creditare a clientilor persoane fizice, în ratele de rambursare fiind incluse costurile asigurãrilor, cel mai adesea greu de dedus de cãtre beneficiari. De aici, nemultumirea asiguratorilor care, neavînd în spate nici o bancã, au numãrat mai putini clienti decît cei sustinuti de bãnci. „Noi, ARDAF-ul, nu avem de-a face cu nici o bancã, dar sînt multe firme de asigurãri care au asemenea institutii în spate: Alliantz Þiriac, BCR Asigurãri, Unita, Omniasig, BT Asigurãri s.a. Noi lucrãm cu persoane fizice, cu persoane juridice care vin la noi sã îsi încheie polite de asigurãri, fãrã sã fie fortati de vreo bancã“, a afirmat Mihai Apetri, directorul Sucursalei Neamt a Societãtii de Asigurare-Reasigurare ARDAF. Bancherii, pe de altã parte, considerã cã, de vreme ce îsi asumã unele riscuri acordînd credite fãrã garantii, este firesc ca riscul sã fie preluat de societatea de asigurãri din cadrul grupului financiar al bãncii. În cazul în care un client este rãu-platnic, banca declanseazã actiunea de executare silitã. În cazul creditelor garantate cu polite de risc financiar, despãgubirea se cere direct de la asigurator, în baza contractului încheiat. „Noi avem firmã de asigurãri în cadrul grupului, BT Asigurãri, care încheie politele pentru clientii care ne solicitã credite pe card sau pentru consum. Dacã pentru alte credite se solicitã garantii reale – gajuri, ipoteci, cesiune pe salarii, pentru creditele pe card sau pentru o parte din cele pentru consum se încheie polite de asigurãri prin bãnci. Nu este o imixtiune în activitatea firmelor de asigurãri pentru cã, acordînd credite fãrã garantii, riscul este al bãncii, deci tot ea trebuie sã facã si asigurarea. Anul trecut, de exemplu, cam 10% din operatiunile derulate de Sucursala Piatra Neamt au fost asigurãri“, a declarat Mihai Hâncu, directorul Sucursalei Piatra Neamt a Bãncii Transilvania.
Pe piatã vor rãmîne asiguratorii puternici Politele vîndute prin ghiseele bãncilor ar putea reprezenta pînã la 25% din totalul celor de asigurãri. Desi o bancã nu poate impune, teoretic, acordarea unui credit de achizitionarea de cãtre client a unei polite de asigurare, bancherii reusesc sã-si convingã, în general, clientii, sã apeleze si la serviciile lor de asigurare. „Multe bãnci comerciale si-au dezvoltat grupuri financiare din care fac parte si societãti de asigurãri. Se încheie asigurãri pentru toate creditele acordate persoanelor fizice la care nu se solicitã garantii. Sînt asigurãri împotriva riscului financiar, si bãncile lucreazã, normal, cu asiguratorii lor. Anul trecut, societãtile de asigurãri de pe lîngã bãnci au încheiat cam 25% din totalul asigurãrilor. Este normal si firesc ca, pentru creditele noastre, sã lucrãm cu societãtile noastre de asigurãri – dacã eu am acordat creditul pot sã negociez clauze mai avantajoase la asigurãri, pentru cã este în interesul meu sã fidelizez clientul. Sigur cã sînt nemultumiri din partea unor asiguratori. Noi acceptãm clientii persoane fizice care vin cu polite de asigurare încheiate de societãtile mari, dar, de regulã, ei preferã sã le încheie cu noi – cam 95% din politele de asigurãri se încheie prin BCR Asigurãri. La persoanele juridice, se acceptã optiunea clientului pentru un anumit asigurator“, a precizat Gabriela Alexianu, director adjunct retail în cadrul Sucursalei Neamt a Bãncii Comerciale Române. Un motiv pentru care bãncile au cucerit o bunã parte din piata asigurãrilor ar putea fi faptul cã, în timp ce sectorul bancar a devenit sãnãtos si puternic, cel al asigurãrilor este, încã, în formare. Multi actionari au iesit, în 2005, din domeniul asigurãrilor, si, de asemenea, cîteva firme de asigurãri fantomã au intrat în dizolvare. „Sigur cã, în 2007, vor rãmîne pe piatã numai societãtile de asigurãri puternice. Cele de duzinã – destul de numeroase – care practicã tarife foarte scãzute ca sã atragã clienti, vor rãspunde în fata Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru încãlcarea tarifelor aprobate de aceasta“, a adãugat Mihai Apetri, directorul Sucursalei Neamt a Societãtii de Asigurare-Reasigurare ARDAF. Firmele românesti nu se descurcã fãrã infuzii puternice de capital, iar actionarii constientizeazã acest lucru. Noua legislatie în domeniu, adaptatã la cea europeanã, a impus limite destul de ridicate pentru firmele de asigurãri si numai circa 50% din cei 43 asiguratori importanti din România si-au majorat capitalul conform noilor cerinte.
-
Actualitate11 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Prima pagină2 săptămâni,
Călător(ie) la 1900, la Castelul Sturdza. Istoria zbuciumată a unui palat de poveste
-
Prima pagină2 săptămâni,
Segregarea, avertismentul Inspectoratului Școlar. A fost și o anchetă a ministerului
-
Prima pagină2 săptămâni,
Caz uimitor cu un urs și un nemțean curajos. Animalul a fost împușcat după prinderea într-un coteț
-
Prima pagină2 săptămâni,
„S-au reunit legendele!”. Adi Minune, Florin Salam, Monik, Jamarr, Julia și Axinte, show la Piatra Neamț
-
Prima paginăo săptămână,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Actualitate2 săptămâni,
O pagină din istoria urbei – Hala Centrală. Dreptul la neuitare