Contactează-ne

Actualitate

Bâlciul continuă: Şi pe al doilea vice îl paşte suspendarea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Prefectura va ataca în instanţă hotărârea prin care a fost ales Marius Irimia ■ legal, apoi pot fi organizate alegeri pentru alţi viceprimari ■ majoritatea în CL Piatra e... greu de făcut ■

Bâlciul continuă în politica din Neamţ, în special în ceea ce priveşte situaţia din Consiliul Local Piatra Neamţ. După ce viceprimarul Alin Lehăduş a fost suspendat din funcţie, aceeaşi soartă îl paşte şi pe cel de-al doilea vice, Marius Irimia.

Motivele, dar şi procedura sunt aproape identice în cele două cazuri. În cazul lui Alin Lehăduş consilierii PSD au sesizat prefectura că alegerea sa s-ar fi făcut pe lângă lege deoarece a votat şi consilierul local Liviu Harbuz. Cel care anunţase că intenţionează să demisioneze din CL pe motiv că fusese declarat incompatibil, dar a revenit asupra intenţiei chiar în şedinţa în care a fost ales viceprimarul.

Prefectura a opinat că nu se putea retrage intenţia de demisie, odată înregistrată la primărie, a cerut reprezentanţilor instituţiei să revină asupra alegerii vicelui, însă aceştia au avut o opinie diferită şi Prefectura s-a adresat instanţei de Contencios Administrativ. Odată înregistrată cererea şi început procesul, Alin Lehăduş a fost suspendat prin efectul legii.

La fel se va întâmpla, cel mai probabil pe la mijlocul săptămânii viitoare, şi cu Marius Irimia. Şi în cazul alegerii sale ca viceprimar a fost depusă o sesizare la Prefectură, motivul fiind acelaşi, că Liviu Harbuz a votat. Vineri, 19 martie, cei de la Prefectură au decis în acelaşi mod ca şi în cazul lui Lehăduş, previzibil de altfel, iar luni va fi sesizată instanţa de judecată. Nu s-a mai făcut o procedură prealabilă, ca în primul caz, pentru că atunci reprezentanţii primăriei, în răspunsul către prefectură, au spus că au aceeaşi opinie în ambele situaţii, şi la Lehăduş şi la Irimia.

Ce urmează?

După şi cel de-al doilea vice va fi suspendat din funcţie prin efectul legii, e greu de spus ce va urma în Consiliul Local Piatra Neamţ. Ce e cert e că mandatele sunt împărţite astfel: PNL – 7, PSD – 5, PMP – 4, USR – 3, PRO România şi ALDE câte două. O majoritate simplă presupune 12 voturi. PNL şi USR au 10, PSD şi PMP au 9. La PRO România şi ALDE lucrurile sunt teribil de încurcate.

Dacă te-ai lua după ce s-a întâmplat în Consiliul Judeţean Neamţ, cele patru voturi ar trebui să meargă în alianţa PSD-ului. Numai că Liviu Harbuz, care nu şi-a mai dat demisia din CL, a refuzat şi, din câte ştim refuză în continuare, o alianţă cu PSD-ul lui Ionel Arsene. Deci voturile PRO ar putea merge către alianţa PNL-USR. Numai că dacă votează din nou Harbuz… se repetă scenariul cu sesizarea Prefecturii şi suspendarea celor aleşi.

Dacă Harbuz demisionează, cel care îi va lua locul de la PRO ar putea să asculte de “aripa” Mădălina Ciubotaru şi să voteze cu PSD. Probabil că acesta este şi motivul pentru care Harbuz nu a demisionat încă.

Nici la ALDE lucrurile nu sunt chiar simple. Unul dintre consilieri, din informaţiile pe care le avem, e dispus să voteze cu PSD. Celălalt însă a dovedit că nu e dispus să asculte orbeşte ordinele de partid. Şi a mai şi declarat în repetate rânduri, public, că îşi doreşte să ajungă viceprimar. Aşa că votul său poate depinde de îndeplinirea acestei cerinţe.

Deci… dacă ar fi să facem un pronostic, totul depinde de “viteza” şi puterea de convingere a celor de la PNL şi PSD şi dacă una dintre aceste formaţiuni şi aliaţii sunt dispuşi să-i ofere consilierului ALDE poziţia de vice dorită. Şanse mai mari par a avea cei de la PNL, în următorul scenariu: Harbuz nu demisionează, dar nici nu votează, celălalt consilier de la PRO votează cu PNL-USR, 11 voturi, iar consilierul de la ALDE care ajunge vice contribuie cu al doisprezecelea vot.

Sigur, mai rămâne problema spinoasă cui îi va reveni a doua funcţie de vice, în condiţiile în care suntem convinşi că şi-o doresc şi liberalii, şi useriştii, ba chiar şi “aripa” Liviu Harbuz din PRO. Deci… încurcat tare. Aceste calcule, scenarii posibile, le-am făcut în condiţiile în care mai mulţi jurişti ne-au asigurat că legea nu interzice alegerea unor noi viceprimari, în condiţiile în care primii vici aleşi sunt supendaţi din funcţie. Unul e suspendat, al doilea urmează, aşa că… pot începe negocierile. Dacă nu au început deja.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. GARCEA

    21 martie 2021 at 12:47 PM

    DARABLENGHEA ai incurcat-o !Mai faci vreo doua sensuri giratorii si apoi te consiliaza Chitic+Cozmancioc ce avocat sa-ti alegi !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending