Actualitate
Bâlci politic într-o transmisiune execrabilă, în CJ Neamţ

■ sămânţa de scandal a pornit de la spitalul de la Leţcani ■ şedinţa a fost on-line iar transmisia sub orice critică ■ s-a cerut ca şedinţele să fie “faţă în faţă” şi să fie făcute dezbateri ■
Bâlci politic şi o transmisiune execrabilă, acestea au fost coordonatele şedinţei de Consiliu Judeţean Neamţ, de joi, 29 iulie. Bâlciul a fost asigurat de dialogul dintre consilierii opoziţiei şi preşedintele Ionel Arsene, iar transmisia… a fost una criticată inclusiv de aleşi: “nu vă auzim”, “vă aud cu întreruperi”, “nu ştiu dacă aţi auzit ce am spus”, au fost cele mai dese replici.
Revenind la şedinţa în sine, ea a fost una destul de liniştită, cele mai multe proiecte au trecut în unanimitate, iar la restul majoritatea PSD-PMP-Pro România şi-a impus punctul de vedere, chiar dacă cei de la PNL şi USR-PLUS s-au abţinut sau chiar au votat împotrivă. Cum a fost în cazul proiectelor de hotărâre privind aprobarea temei de proiectare aferentă unui obiectiv de investiţii de interes judeţean, aprobarea execuţiei bugetare la data de 30 iunie 2021 sau aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Societăţii Comerciale „Drupo Neamţ” SA.
Scandalul a fost anunţat chiar din debutul şedinţei, când un consilier judeţean i-a cerut preşedintelui Arsene să îşi ceară scuze pentru nişte afirmaţii făcute anterior – din cauza transmisiunii nu s-a înţeles exact la ce a făcut referire – că altfel nu votează procesul-verbal al şedinţei anterioare. S-a trecut peste – nu s-au auzit scuze – şi şedinţa a mers liniştită până la punctul diverse.
Atunci, un consilier judeţean a cerut explicaţii privind situaţia spitalului de Leţcani, cel pentru care nemţenii au contribuit cu peste 3 milioane de euro. De menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei a fost şi un proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentanţilor Judeţului Neamţ în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor a Asociaţiei de dezvoltare Intercomunitară „EURONEST”, în sensul trecerii spitalului în subordinea ISU Iaşi. Care a trecut cu votul majoritarilor.
Când s-a ajuns la diverse, Ionel Arsene a fost întrebat de ce au dat nemţenii 3,5 milioane de euro pentru acest spital, ce s-a făcut cu aceşti bani şi care sunt avantajele nemţenilor. Deşi nu se prea auzea sau se auzea cu întreruperi, Arsene şi-a făcut jocul obişnuit. A dat vina pe Guvern, care ţine spitalul închis, i-a atacat pe consilieri ba că ar citi de pe foi, nu ar vorbi liber, ba că nu sunt pregătiţi, ba că să facă solicitări, adrese pentru a primi răspunsuri la întrebări. Apoi a încercat să deturneze discuţia vorbind despre PNDL, care ar fi fost blocat de Guvern, despre câte voturi a obţinut el în alegeri faţă de restul consilierilor, ba chiar s-a interesat de ce un consilier judeţean nu mai este şef la RAR. La un moment dat, printre desele întreruperi, s-a auzit ceva despre nişte dosare penale, iar consilierul în cauză a declarat ulterior că va reasculta şedinţa şi va decide dacă îl va acţiona sau nu în judecată pe preşedintele CJ.
Revenind la situaţia spitalului de la Leţcani, Ionel Arsene a spus totuşi ceva, deşi nu a răspuns în clar la întrebarea de ce au stat în frig pacienţii, puţini, care au apucat să fie trataţi acolo: a spus că spitalul a fost închis/stă închis pentru că nu există personal medical ca să lucreze în el. Evident, tot Guvernul este vinovat pentru că nu ar aloca fonduri. Acest lucru e de noutate în condiţiile în care până mai ieri susţinea că spitalul stă închis din „raţiuni politice”, deşi nimeni nu înţelegea care ar fi miza politică în condiţiile în care nu mai e campanie electorală.
Oricum, şi explicaţia cu deficitul de personal e oarecum neclară, în sensul că totuşi spitalul a funcţionat câteva luni – deci unde sunt medicii care lucrau atunci acolo. Apoi, vor găsi mai uşor cei de la ISU medici şi asistente pe care să le angajeze dacă vreodată spitalul va mai fi redeschis? Ca să nu mai spunem că în momentul în care a fost închis s-a vorbit despre faptul că se va face curăţenie, nu despre deficit de personal. Oricum, Ionel Arsene nu a răspuns nici la întrebarea unde sunt cele 10 paturi ATI aduse la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ de la Leţcani. Doar l-a „sfătuit” pe consilierul care a formulat întrebarea să se adreseze reprezentanţilor spitalului nemţean.
Din tot bâlciul descris, am putut totuşi reţine o propunere mai mult decât pertinentă venită din partea unui consilier USR – sperăm să nu greşim, dar transmisiunea a fost… – şi anume ca pe viitor să se renunţe la şedinţele în format on-line şi să se revină la şedinţele „faţă în faţă”. Vom vedea dacă va fi aşa. Nu că vine valul 4, dar au venit… concediile.

-
Prima pagină4 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima paginăo săptămână,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Prima pagină2 săptămâni,
Despre podul reabilitat și prăbușit în „era” Arsene. Cică-i ritm alert pe noul șantier FOTO
-
Actualitate4 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu