Contactează-ne

Actualitate

Bâlci politic într-o transmisiune execrabilă, în CJ Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sămânţa de scandal a pornit de la spitalul de la Leţcani ■ şedinţa a fost on-line iar transmisia sub orice critică ■ s-a cerut ca şedinţele să fie “faţă în faţă” şi să fie făcute dezbateri ■

Bâlci politic şi o transmisiune execrabilă, acestea au fost coordonatele şedinţei de Consiliu Judeţean Neamţ, de joi, 29 iulie. Bâlciul a fost asigurat de dialogul dintre consilierii opoziţiei şi preşedintele Ionel Arsene, iar transmisia… a fost una criticată inclusiv de aleşi: “nu vă auzim”, “vă aud cu întreruperi”, “nu ştiu dacă aţi auzit ce am spus”, au fost cele mai dese replici.

Revenind la şedinţa în sine, ea a fost una destul de liniştită, cele mai multe proiecte au trecut în unanimitate, iar la restul majoritatea PSD-PMP-Pro România şi-a impus punctul de vedere, chiar dacă cei de la PNL şi USR-PLUS s-au abţinut sau chiar au votat împotrivă. Cum a fost în cazul proiectelor de hotărâre privind aprobarea temei de proiectare aferentă unui obiectiv de investiţii de interes judeţean, aprobarea execuţiei bugetare la data de 30 iunie 2021 sau aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Societăţii Comerciale „Drupo Neamţ” SA.

Scandalul a fost anunţat chiar din debutul şedinţei, când un consilier judeţean i-a cerut preşedintelui Arsene să îşi ceară scuze pentru nişte afirmaţii făcute anterior – din cauza transmisiunii nu s-a înţeles exact la ce a făcut referire – că altfel nu votează procesul-verbal al şedinţei anterioare. S-a trecut peste – nu s-au auzit scuze – şi şedinţa a mers liniştită până la punctul diverse.

Atunci, un consilier judeţean a cerut explicaţii privind situaţia spitalului de Leţcani, cel pentru care nemţenii au contribuit cu peste 3 milioane de euro. De menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei a fost şi un proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentanţilor Judeţului Neamţ în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor a Asociaţiei de dezvoltare Intercomunitară „EURONEST”, în sensul trecerii spitalului în subordinea ISU Iaşi. Care a trecut cu votul majoritarilor.

Când s-a ajuns la diverse, Ionel Arsene a fost întrebat de ce au dat nemţenii 3,5 milioane de euro pentru acest spital, ce s-a făcut cu aceşti bani şi care sunt avantajele nemţenilor. Deşi nu se prea auzea sau se auzea cu întreruperi, Arsene şi-a făcut jocul obişnuit. A dat vina pe Guvern, care ţine spitalul închis, i-a atacat pe consilieri ba că ar citi de pe foi, nu ar vorbi liber, ba că nu sunt pregătiţi, ba că să facă solicitări, adrese pentru a primi răspunsuri la întrebări. Apoi a încercat să deturneze discuţia vorbind despre PNDL, care ar fi fost blocat de Guvern, despre câte voturi a obţinut el în alegeri faţă de restul consilierilor, ba chiar s-a interesat de ce un consilier judeţean nu mai este şef la RAR. La un moment dat, printre desele întreruperi, s-a auzit ceva despre nişte dosare penale, iar consilierul în cauză a declarat ulterior că va reasculta şedinţa şi va decide dacă îl va acţiona sau nu în judecată pe preşedintele CJ.

Revenind la situaţia spitalului de la Leţcani, Ionel Arsene a spus totuşi ceva, deşi nu a răspuns în clar la întrebarea de ce au stat în frig pacienţii, puţini, care au apucat să fie trataţi acolo: a spus că spitalul a fost închis/stă închis pentru că nu există personal medical ca să lucreze în el. Evident, tot Guvernul este vinovat pentru că nu ar aloca fonduri. Acest lucru e de noutate în condiţiile în care până mai ieri susţinea că spitalul stă închis din „raţiuni politice”, deşi nimeni nu înţelegea care ar fi miza politică în condiţiile în care nu mai e campanie electorală.

Oricum, şi explicaţia cu deficitul de personal e oarecum neclară, în sensul că totuşi spitalul a funcţionat câteva luni – deci unde sunt medicii care lucrau atunci acolo. Apoi, vor găsi mai uşor cei de la ISU medici şi asistente pe care să le angajeze dacă vreodată spitalul va mai fi redeschis? Ca să nu mai spunem că în momentul în care a fost închis s-a vorbit despre faptul că se va face curăţenie, nu despre deficit de personal. Oricum, Ionel Arsene nu a răspuns nici la întrebarea unde sunt cele 10 paturi ATI aduse la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ de la Leţcani. Doar l-a „sfătuit” pe consilierul care a formulat întrebarea să se adreseze reprezentanţilor spitalului nemţean.

Din tot bâlciul descris, am putut totuşi reţine o propunere mai mult decât pertinentă venită din partea unui consilier USR – sperăm să nu greşim, dar transmisiunea a fost… – şi anume ca pe viitor să se renunţe la şedinţele în format on-line şi să se revină la şedinţele „faţă în faţă”. Vom vedea dacă va fi aşa. Nu că vine valul 4, dar au venit… concediile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending