Contactează-ne

Actualitate

Bacalaureat Neamţ 2022. După contestaţii au fost obţinute mai multe note de 10, dar medii maxime sînt tot trei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ dintr-un total de 3.136 candidaţi prezenţi la examen, în urma soluţionării contestaţilor au fost declaraţi promovaţi 2.424 ■ acest procent este calculat în raport cu cei 2.397 candidaţi declaraţi promovaţi înainte de contestaţii ■ cu medii de 10 au rămas trei absovenţi ■

Aşa cum era de aşteptat, situaţia după recorectarea contestaţiilor depuse la Bacalaureat 2022 şi „revizuite“ într-un centru de la Suceava, s-a îmbunătăţit, ridicînd procentul de promovabilitate de la 75,86%, la 79,56%. Într-un comunicat de presă, Inspectoratul Şcolar Neamţ prezentată situaţia finală după prima sesiune a examenului.

„Rezultatele sînt mult mai bune decît cele înregistrate în sesiunea iunie-iulie a anului trecut, cînd rata cumulată de promovare după etapa de soluţionare a contestaţilor a fost de 72, 69%. Dintr-un total de 3.136 candidaţi prezenţi la examen, în urma soluţionării contestaţiilor au fost declaraţi promovaţi 2.424 candidaţi, faţă de 2.397 candidaţi declaraţi promovaţi, înainte de contestaţii“ se precizează în comunicatul instituţiei.

Urmează apoi o analiză a rezultatelor obţinute pentru fiecare probă în parte, din comunicat aflîndu-se că numărul candidaţilor cu 10 „curat“ a rămas acelaşi ca înainte de contestaţii. În schimb, ni se precizează faptul că numărul total al notelor de 10 pe discipline de învăţămînt a crescut semnificativ, ceea ce a „tras în sus“ mediile, fără însă a ajunge la 10.

„La proba Ea -Limba şi literatura română au fost depuse 518 contestaţii, pentru 384 candidaţi nota obţinută fiind mai mare. Pentru 49 de candidaţi nota a rămas aceeaşi, în timp ce pentru 85 candidaţi nota a scăzut (nu se precizează dacă sînt candidaţi care după recorectare au picat examnul – n.r). Cea mai mare creştere a fost de 1,70 puncte, iar cea mai mare descreştere de 1,55.

La Proba obligatorie a profilului E.c au fost depuse 232 contestaţii, pentru 130 nota obţinută după contestaţii fiind mai mare. Pentru 10 candidaţi nota a rămas nemodificată, iar pentru 92 de candidaţi nota obţinută a scăzut. Cea mai mare creştere a fost de 1,05, iar cea mai mare descreştere de 1,90 la disciplina Istorie. La proba E.d -Proba la alegere a profilului şi specializării au fost depuse 355 contestaţii, pentru 264 candidaţi nota obţinută după contestaţii fiind mai mare.

Pentru 17 candidaţi nota a rămas nemodificată, iar pentru 74 candidaţi nota obţinută a scăzut. Cea mai mare creştere a fost de 1,50 puncte, iar cea mai mare descreştere a fost de 1,10 puncte. Numărul candidaţilor cu 10 pe linie a rămas şi el neschimbat, respectiv trei medii de 10, aşa cum spuneam: dintre care una a unui elev de la Liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman, de la specializarea Tehnician operator tehnică de calcul. Celelalte două medii de zece din judeţ au fost obţinute de 2 elevi ai Colegiului Naţional Calistrat Hogaş din Piatra Neamţ.

În schimb, situaţia numerică a candidaţilor care au obţinut nota 10 la fiecare disciplină în parte, s-a îmbunătăţit după cum urmează: 22 candidaţi au luat 10 la Limba şi literatura română, faţă de 20 înainte de contestaţii; 202 candidaţi au luat 10 la Proba obligatorie a profilului, faţă de 197 candidaţi care obţiuseră 10 înainte de contestaţii. La Proba la alegere a profilului şi specializării 201 candidaţi obţinuseră 10 înainte de contestaţii“, se arată ISJ Neamţ.

La nivel naţional, judeţul cu cea mai mare rată de promovare a fost Cluj, cu 86,2% – în creştere cu peste 5 puncte procentuale faţă de Bac 2021. Rata de promovare la Bacalaureat 2022 este 75,2%, mai mare cu 1,9%, în raport cu rezultatele iniţiale (73,3%) şi cu 5,4% faţă de prima sesiune a anului trecut (69,8% – rată de succes în anul 2021). În urma contestaţiilor aproape 2.000 de candidaţi au sărit peste pragul de promovare, de sub linie, reuşind să ia diploma de Bac.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending