Actualitate
Bacalaureat cu plată: cine trebuie să achite o taxă de 499 de lei pentru a susține examenul

Taxă de 499 de lei introdusă de Ministerul Educației pentru candidații din promoțiile anterioare care susțin examenul pentru a treia oară
Începând cu sesiunea din iunie 2025, elevii care se prezintă pentru a treia oară la examenul de Bacalaureat vor fi obligați să achite o taxă de 499 de lei, potrivit unui anunț oficial transmis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Măsura vizează exclusiv candidații din promoțiile anterioare care au susținut două sesiuni fără a promova examenul.
Cine plătește taxa de 499 de lei
Conform unei adrese oficiale a Ministerului Educației, candidații care au mai susținut examenul de Bacalaureat de cel puțin două ori și care se prezintă în 2025 pentru a treia oară vor achita o taxă de 499 de lei. Aceasta reprezintă o majorare cu 7% față de anul trecut și este menită să acopere costurile administrative ale procesului.
Elevii din promoția curentă, aflați la prima susținere a examenului, nu sunt afectați de această taxă. Plata se aplică doar celor care au epuizat deja două sesiuni de Bacalaureat și urmează să participe din nou la toate probele scrise.
Înscrierile pentru Bacalaureat 2025 încep pe 2 iunie
În perioada 2–6 iunie 2025, toți candidații, indiferent de promoție, trebuie să depună cererea-tip de înscriere pentru examenul de Bacalaureat. Aceasta este transmisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare încă din decembrie 2024.
Elevii de clasa a XII-a zi, a XIII-a seral și de la frecvență redusă încheie cursurile pe 6 iunie 2025, conform calendarului oficial. Evaluarea competențelor a avut loc deja între 27 ianuarie și 7 februarie, iar probele scrise încep pe 10 iunie.
O altă noutate în 2025: vizualizarea lucrărilor înainte de contestații
În premieră, elevii care participă la sesiunea din iunie 2025 vor putea vizualiza lucrările corectate înainte de a decide dacă vor depune sau nu contestație. Această măsură aduce un plus de transparență procesului de evaluare și oferă candidaților o perspectivă clară asupra modului de notare.
Calendarul probelor scrise:
-
10 iunie – Limba și literatura română
-
11 iunie – Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
-
13 iunie – Proba la alegere a profilului și specializării
-
16 iunie – Limba maternă (pentru minoritățile naționale)
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 20 iunie, zi în care începe și perioada de contestații. Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor continuă până pe 24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie 2025.

-
Actualitate2 săptămâni,
Un proiect de lege pentru a susţine performanţa zace în sertarele Parlamentului. Ce spune deputatul de Neamţ care l-a iniţiat
-
Actualitate2 săptămâni,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitate2 săptămâni,
Un deputat de Neamţ afirmă că a fost ameninţat în timpul campaniei electorale
-
Actualitate2 săptămâni,
Asocierea dintre CSM Ceahlăul şi primărie. Primarul de Piatra: “Eu mi-o doresc şi dânşii şi-o doresc”
-
Decese2 săptămâni,
În memoria lui Adrian Doaga – Mesaj de condoleanțe COMES S.A.
-
Actualitate2 săptămâni,
Schimbare de şefie la USR Neamţ. Ce a declarat noul preşedinte
-
Actualitateo săptămână,
Vești excelente: vin banii pentru cei care locuiesc la curte – panouri solare și reabilitare gratuită!
-
Actualitate2 săptămâni,
O firmă din Neamţ în competiţie pentru tronsonul 2 din Autostrada Unirii