Contactează-ne

Actualitate

BAC-ul şi Evaluarea Naţională vor fi în iulie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministrul Educaţiei a venit cu precizări importante despre anul şcolar 2019 - 2020 ■ cursurile se reiau după încetarea stării de urgenţă, în condiţii de siguranţă ■ Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în iulie ■ examenele nu vor cuprinde materia din semestrul II ■ salariaţii din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic ■

Ministerul Educaţiei a venit cu informaţii importante referitoare la anul şcolar 2019 – 2020, dar şi cu precizări în ce priveşte învăţămîntul universitar.

Cele mai noi date arată faptul că în învăţămîntul preuniversitar cursurile vor începe, cel mai probabil, după încetarea stării de urgenţă, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în luna iulie şi nu vor include materia din semestrul II al acestui an şcolar, iar cadrele din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic.

Monica Anisie a precizat că profesorii vor putea încheia situaţiile şcolare doar pe baza a două note şi a tezelor. „Am urmărit cu atenţie ce se întîmplă în celelalte state europene şi am fost în contact cu miniştrii pentru a corela măsurile pe care le luăm. Vreau să fac precizare încă de la început că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus şi a măsurilor comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor ca elevii, studenţi şi cadrele didactice să fie în siguranţă. Probele scrise pentru bacalaureat ar putea fi în luna iulie, în funcţie de data reluării cursurilor. Simulările de examene au fost anulate ca şi olimpiadele. Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la grădiniţă vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilita data reînceperea cursurilor.

Situaţia şcolară se va încheia cu minimum două note Admiterea la ciclul de licenţă în ciclul universitar se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat“, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie. De menţionat este faptul că subiectele pentru tezele pentru semestrul al doilea din acest an şcolar vor fi concepute doar din materia strudiată pînă la data întreruperii cursurilor şcolare, respectiv 11 martie 2020. S-a mai precizat că evaluările anuale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost anulate.

Ministrul Anisie a afirmat că Ministerul a fost în toată această perioadă în strînsă legătură cu inspectoratele şcolare dar şi cu profesorii pentru a se asigura că se fac cursuri online, dar şi că ştie că accesul unora dintre elevi la noile tehnologii este unul dificil, motiv pentru care autorităţile au început să aloce tablete copiilor din mediile dezavantajate.

Examene online în universităţi

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a dat asigurări că drepturile salariale ale profesorilor nu vor fi diminuate ca urmare a suspendării cursurilor şi nu se pune problema unei intrări în şomaj tehnic sau în şomaj. „În această perioadă a vacanţiei de primăvară, de pe 4 pînă pe 21 aprilie, întregul personal din învăţămîntul preuniversitar a fost programat în concesiu de odihnă, cu cîteva excepţii şi anume directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească documentele de plată.

Doresc să asigur întregul personal din învăţămîntul preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi dimunuate. Deci nu este vorba despre şomaj tehnic sau şomaj“, a declarat Luminiţa Barcari. Noutăţi au fost înunţate şi în ce priveşte învăţămîntul universitar. Oficialii au aratat că pînă acum, dar şi în prezent, cursurile se desfăşoară în mediul online, iar în măsura posibilităţilor, unele examene vor fi susţinute tot online.

Acţiunile ce nu pot fi desfăşurate online se vor recupera treptat. Examenele în universităţi vor fi susţinute online cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate la nivelul fiecărei unităţi de învăţămînt superior. Admiterea la licenţă se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat, iar admiterea la master sau doctorat se va desfăşura după susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie.

Toate măsurile luate cu partenerii educaţionali se pot modifica în funcţie de evoluţia epidemiei. „În ce priveşte învăţămîntul superior activitatea se desfăşoară online avem infrastructura şi cadrele didactice au aptitudinile didactice să desfăşoare această activitate. Examenele se pot derula online unde este posibil. Sînt însă activităţi practice care necesită experiment, care necesită interacţiunea faţă în faţă.

Pentru toate acestea, fiecare universitate în baza autonomiei universitare şi cu asumarea responsabilităţilor publice va stabili un grafic de recuperare a acestor activităţi practice în sistem modular intensiv astfel încît toţi studenţii să parcurgă materia afetentă semestrului doi“, a declarat secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Gigel Paraschiv. Reamintim că şcolile au fost închise din 11 martie prin decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Măsura a fost prelungită prin decretul preşedintelui Iohannis din 16 martie pentru durata celor 30 de zile în care a fost decretată starea de urgenţă. Klaus Iohannis a anunţat la începutul acestei săptămîni că starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending