Contactează-ne

Actualitate

BAC-ul şi Evaluarea Naţională vor fi în iulie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministrul Educaţiei a venit cu precizări importante despre anul şcolar 2019 - 2020 ■ cursurile se reiau după încetarea stării de urgenţă, în condiţii de siguranţă ■ Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în iulie ■ examenele nu vor cuprinde materia din semestrul II ■ salariaţii din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic ■

Ministerul Educaţiei a venit cu informaţii importante referitoare la anul şcolar 2019 – 2020, dar şi cu precizări în ce priveşte învăţămîntul universitar.

Cele mai noi date arată faptul că în învăţămîntul preuniversitar cursurile vor începe, cel mai probabil, după încetarea stării de urgenţă, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în luna iulie şi nu vor include materia din semestrul II al acestui an şcolar, iar cadrele din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic.

Monica Anisie a precizat că profesorii vor putea încheia situaţiile şcolare doar pe baza a două note şi a tezelor. „Am urmărit cu atenţie ce se întîmplă în celelalte state europene şi am fost în contact cu miniştrii pentru a corela măsurile pe care le luăm. Vreau să fac precizare încă de la început că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus şi a măsurilor comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor ca elevii, studenţi şi cadrele didactice să fie în siguranţă. Probele scrise pentru bacalaureat ar putea fi în luna iulie, în funcţie de data reluării cursurilor. Simulările de examene au fost anulate ca şi olimpiadele. Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la grădiniţă vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilita data reînceperea cursurilor.

Situaţia şcolară se va încheia cu minimum două note Admiterea la ciclul de licenţă în ciclul universitar se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat“, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie. De menţionat este faptul că subiectele pentru tezele pentru semestrul al doilea din acest an şcolar vor fi concepute doar din materia strudiată pînă la data întreruperii cursurilor şcolare, respectiv 11 martie 2020. S-a mai precizat că evaluările anuale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost anulate.

Ministrul Anisie a afirmat că Ministerul a fost în toată această perioadă în strînsă legătură cu inspectoratele şcolare dar şi cu profesorii pentru a se asigura că se fac cursuri online, dar şi că ştie că accesul unora dintre elevi la noile tehnologii este unul dificil, motiv pentru care autorităţile au început să aloce tablete copiilor din mediile dezavantajate.

Examene online în universităţi

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a dat asigurări că drepturile salariale ale profesorilor nu vor fi diminuate ca urmare a suspendării cursurilor şi nu se pune problema unei intrări în şomaj tehnic sau în şomaj. „În această perioadă a vacanţiei de primăvară, de pe 4 pînă pe 21 aprilie, întregul personal din învăţămîntul preuniversitar a fost programat în concesiu de odihnă, cu cîteva excepţii şi anume directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească documentele de plată.

Doresc să asigur întregul personal din învăţămîntul preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi dimunuate. Deci nu este vorba despre şomaj tehnic sau şomaj“, a declarat Luminiţa Barcari. Noutăţi au fost înunţate şi în ce priveşte învăţămîntul universitar. Oficialii au aratat că pînă acum, dar şi în prezent, cursurile se desfăşoară în mediul online, iar în măsura posibilităţilor, unele examene vor fi susţinute tot online.

Acţiunile ce nu pot fi desfăşurate online se vor recupera treptat. Examenele în universităţi vor fi susţinute online cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate la nivelul fiecărei unităţi de învăţămînt superior. Admiterea la licenţă se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat, iar admiterea la master sau doctorat se va desfăşura după susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie.

Toate măsurile luate cu partenerii educaţionali se pot modifica în funcţie de evoluţia epidemiei. „În ce priveşte învăţămîntul superior activitatea se desfăşoară online avem infrastructura şi cadrele didactice au aptitudinile didactice să desfăşoare această activitate. Examenele se pot derula online unde este posibil. Sînt însă activităţi practice care necesită experiment, care necesită interacţiunea faţă în faţă.

Pentru toate acestea, fiecare universitate în baza autonomiei universitare şi cu asumarea responsabilităţilor publice va stabili un grafic de recuperare a acestor activităţi practice în sistem modular intensiv astfel încît toţi studenţii să parcurgă materia afetentă semestrului doi“, a declarat secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Gigel Paraschiv. Reamintim că şcolile au fost închise din 11 martie prin decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Măsura a fost prelungită prin decretul preşedintelui Iohannis din 16 martie pentru durata celor 30 de zile în care a fost decretată starea de urgenţă. Klaus Iohannis a anunţat la începutul acestei săptămîni că starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună.

Actualitate

Iată cît de frig ne-a fost în cea mai geroasă noapte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noaptea de 18/19 ianuarie a fost cea mai friguroasă din aceast sezon ■ mercurul din termometre a ajuns la aproape -20 de grade ■ ieri, la prînz, erau valori termice de -12 grade ■ de astăzi scăpăm de ger şi temperaturile cresc spectaculos ■

Meteorologii dau asigurări că începînd de aastăzi, 20 decembrie 2021, am scăpat de vremea geroasă. Valorile termice cresc spectaculos, iar în week-end ne putem aştepta la 9 grade, cu plus. Pînă atunci trebuie spus faptul că noaptea de 18/19 ianuarie 2021 a fost cea mai rece din acest sezon şi mercurul din termometre a coborît pînă spre -20 de grade.

De menţionat este faptul că în teritoriu a fost aproape la fel de frig ca în vîrf de munte, pe Toaca. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie în noaptea de 18/19 ianuarie cel mai „cald“ a fost la Piatra Neamţ unde minima s-a oprit la -17,1 grade, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat -19,1 grade, în timp ce la Roman s-a ajuns la -19,6 grade, comparabil cu minima de la staţia Ceahlău – Toaca unde s- au înregistrat -20,7 grade.

Acolo a bătut vîntul în zori, cauză din care temperatura resimţită a ajuns la -41 de grade. Ger a fost şi peste zi, iar la ora 12:00 termometrele indicau -10 grade la Piatra, – 11 grade erau la Tîrg, -12 grade se înregistrau la Roman, iar pe munte erau -17 grade în miezul zilei. Era vînt la Roman unde se resimţeau -15 grade, iar pe munte indicele de răcire era la acelaşi moment de -37 de grade.

Chiar de azi se încălzeşte spactaculos. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiai valorilor termice şi a precipitaţiilor în Moldova, pînă la final de ianuarie. „La începutul intervalului vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea, dar pînă la data de 23 ianuarie valorile termice vor creşte semnificativ.

Maximele termice vor creşte de la medii de -8 …-6 grade, la medii în jurul valorii de 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade. În ce-a de-a doua săptămînă, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade şi ale minimelor, de la -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi în creştere după data de 23 ianuarie“, conform ANM.

Cu începere de azi, 20 ianuarie, vremea schimbă foaia şi se încălzeşte destul de brusc şi nefiresc, astfel că ziua ajungem la o maximă pozitivă 2 grade. Noaptea va fi cu mult mai blîndă decît precedenta şi minima se opreşte la -5 grade. Joi, 21 ianuarie, revedem soarele şi se face deosebit de cald, iar specialiştii au prognozat în zona noastră 5 grade. Şi minima nocturnă saltă spectaculos pînă la -1 grad. Şi mai cald va fi pe vineri, 22 ianuarie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi valori termice de pînă la 7 grade.

Noaptea scăpăm de temperaturile negative şi minima trece la valori pozitive, de 1 grad. Cea mai caldă zi va fi însă cea de sîmbătă, 23 ianuarie, cînd meteorologii promit 9 grade în zona noastră, iar după lăsarea întunericului vor fi 2 grade.

Citește știrea

Actualitate

Tentativă de omor la nuntă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fapta a avut loc în aprilie 2018, la Poienari ■ victima a suferit leziuni vindecabile în 65 - 75 de zile de îngrijiri medicale, ce i-au pus viaţa în pericol ■ partea vătămată cere de la agresor 50.000 de lei ■

Petrecerea a doi tineri care şi-au legat destinele în urmă cu ceva vreme era să se lase cu moarte de om. S-a întîmplat în localitatea Poienari, în luna aprilie a anului 2018, cînd socrul mic a fost bătut atît de rău încît a suferit leziuni ce au necesitat un număr de 65 – 75 de zile de îngrijiri medicale.

În plus, prin natura şi gravitatea lor, i-au pus victimei viaţa în primejdie. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ Daniel Bădărău, în vîrstă de 25 de ani, din localitatea Bozieni, acesta fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Conform actelor de urmărire penală, fapta a avut loc la nunta fiicei viitoarei victime. Petrecerea a fost organizată la locuinţa socrului mic, unde au fost invitate mai multe persoane, printre care se afla şi viitorul acuzat.

Spre miezul nopţii, gazda ar fi vrut să încheie petrecerea şi să se retragă la culcare, astfel încît a intenţionat să întrerupă nunta. Nu toţi nuntaşii au fost de acord, cel mai supărat fiind inculpatul, care ar fi dorit să se mai distreze. Cu toate acestea, socrul mic nu l-a ascultat şi i-a poftit pe musafiri să-şi vadă de drum. În aceste condiţii şi posibil din cauza alcoolului consumat, între victimă şi agresor a izbucnit o altercaţie, iar în urma unor discuţii violente, inculpatul ar fi lovit partea vătămată cu pumnul în plină figură.

Luat prin surprindere, bărbatul s-a dezechilibrat, nu s-a mai putut redresa şi a căzut cu capul de pavajul din curte. Chiar dacă victima era la pămînt, agresorul nu şi-a putut stăpîni nervii şi a continuat să-l lovească pe bărbat cu pumnii, dar şi cu picioarele, în zona capului şi toracelui. Cînd cei prezenţi la faţa locului i-au despărţit pe cei doi, victima suferise deja leziuni grave.

A fost solicitat ajutorul ambulanţei care a transportat rănitul la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Partea vătămată a suferit mai multe traumatisme craniene, ulterior medicii legişti stabilind că prin intensitatea loviturilor i-a fost pusă viaţa în pericol. La finele urmării penale partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penale şi cere de la agresor suma de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale şi materiale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ unde timp de cel mult două luni va fi în procedură de Cameră preliminară. La finele acestei etape, procesul intră în linie dreaptă, şi urmează administrări de probe şi audieri de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei, sau nevinovăţiei inculpatului. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele deliberărilor.

Citește știrea

Actualitate

Unde-i lege, nu-s norme de aplicare. Chiar şi la gunoi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ singura staţie de compost, cea de la Piatra Neamţ, este depăşită tehnic ■ nu face faţă prelucrării decît a gunoiului menajer din capitala judeţului şi cîteva comune limitrofe ■ o lege în domeniu, deşi este publicată în Monitorul Oficial, nu are norme de aplicare ■

Începînd cu luna ianuarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului, care obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat din gunoiul menajer resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşămînt.

Directorul ADI ECO Neamţ, Claudiu Pădure, a declarat pentru Monitorul, că deşi la Neamţ se stă binişor în ceea ce priveşte etapa de pregătire a implementării actului normativ, legea nu poate fi aplicabilă, din raţiuni ce ţin de faptul că nu se ştie ce se va face cu aceste deşeuri biodegradabile.

„La Neamţ am putea spune că stăm un pic mai bine decît în restul ţării. Încă de la formarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) am împărţit 52 de mii de compostoare pentru mediul rural. Pentru urban, Romanul şi Tîrgu Neamţ au acele pubele.

Pentru municipiul Piatra Neamţ am găsit o soluţie, în sensul modificării uşoare a acelor module noi, amplasate în oraş. O pubelă pentru deşeuri reciclabile va fi transformată în pubelă pentru deşeuri compost. Problema cea mai mare este, însă, ce facem cu acest compost? Îl colectăm, dar în afara staţiei de compost de la Piatra Neamţ, care este depăşită, nu avem ce face cu deşeurile colectate. Staţia de la Piatra Neamţ poate deservi, deocamdată, doar municipiul reşedinţă de judeţ şi cîteva comune apropiate. Pe de altă, parte Legea 181 din 19 august 2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase, compostabile, publicată în Monitorul Oficial din 20 august anul trecut, nu are încă norme de aplicare, deşi ea trebuie să intre în vigoare la 6 luni de la publicare“, a declarat Claudiu Pădure.

Acesta spune că la nivelul Neamţului, pentru aplicarea acestei legi va trebui să se treacă şi la modificarea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor, asta, în condiţiile inexistenţei legislaţiei subsecvente. Deci, România este surprinsă, ca de obicei, nepregătită logistic. Pe de altă parte legea este suspectă, susţin specialiştii, de a nu transpune directive europene.

Consiliul Legislativ, organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care avizează proiectele de acte normative în vederea unificării şi coordonării întregii legislaţii, susţine că legea în discuţie „nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui Regulament European“. Tipic românesc!

Citește știrea

Trending