Contactează-ne

Actualitate

BAC-ul şi Evaluarea Naţională vor fi în iulie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministrul Educaţiei a venit cu precizări importante despre anul şcolar 2019 - 2020 ■ cursurile se reiau după încetarea stării de urgenţă, în condiţii de siguranţă ■ Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în iulie ■ examenele nu vor cuprinde materia din semestrul II ■ salariaţii din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic ■

Ministerul Educaţiei a venit cu informaţii importante referitoare la anul şcolar 2019 – 2020, dar şi cu precizări în ce priveşte învăţămîntul universitar.

Cele mai noi date arată faptul că în învăţămîntul preuniversitar cursurile vor începe, cel mai probabil, după încetarea stării de urgenţă, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în luna iulie şi nu vor include materia din semestrul II al acestui an şcolar, iar cadrele din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic.

Monica Anisie a precizat că profesorii vor putea încheia situaţiile şcolare doar pe baza a două note şi a tezelor. „Am urmărit cu atenţie ce se întîmplă în celelalte state europene şi am fost în contact cu miniştrii pentru a corela măsurile pe care le luăm. Vreau să fac precizare încă de la început că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus şi a măsurilor comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor ca elevii, studenţi şi cadrele didactice să fie în siguranţă. Probele scrise pentru bacalaureat ar putea fi în luna iulie, în funcţie de data reluării cursurilor. Simulările de examene au fost anulate ca şi olimpiadele. Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la grădiniţă vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilita data reînceperea cursurilor.

Situaţia şcolară se va încheia cu minimum două note Admiterea la ciclul de licenţă în ciclul universitar se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat“, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie. De menţionat este faptul că subiectele pentru tezele pentru semestrul al doilea din acest an şcolar vor fi concepute doar din materia strudiată pînă la data întreruperii cursurilor şcolare, respectiv 11 martie 2020. S-a mai precizat că evaluările anuale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost anulate.

Ministrul Anisie a afirmat că Ministerul a fost în toată această perioadă în strînsă legătură cu inspectoratele şcolare dar şi cu profesorii pentru a se asigura că se fac cursuri online, dar şi că ştie că accesul unora dintre elevi la noile tehnologii este unul dificil, motiv pentru care autorităţile au început să aloce tablete copiilor din mediile dezavantajate.

Examene online în universităţi

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a dat asigurări că drepturile salariale ale profesorilor nu vor fi diminuate ca urmare a suspendării cursurilor şi nu se pune problema unei intrări în şomaj tehnic sau în şomaj. „În această perioadă a vacanţiei de primăvară, de pe 4 pînă pe 21 aprilie, întregul personal din învăţămîntul preuniversitar a fost programat în concesiu de odihnă, cu cîteva excepţii şi anume directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească documentele de plată.

Doresc să asigur întregul personal din învăţămîntul preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi dimunuate. Deci nu este vorba despre şomaj tehnic sau şomaj“, a declarat Luminiţa Barcari. Noutăţi au fost înunţate şi în ce priveşte învăţămîntul universitar. Oficialii au aratat că pînă acum, dar şi în prezent, cursurile se desfăşoară în mediul online, iar în măsura posibilităţilor, unele examene vor fi susţinute tot online.

Acţiunile ce nu pot fi desfăşurate online se vor recupera treptat. Examenele în universităţi vor fi susţinute online cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate la nivelul fiecărei unităţi de învăţămînt superior. Admiterea la licenţă se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat, iar admiterea la master sau doctorat se va desfăşura după susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie.

Toate măsurile luate cu partenerii educaţionali se pot modifica în funcţie de evoluţia epidemiei. „În ce priveşte învăţămîntul superior activitatea se desfăşoară online avem infrastructura şi cadrele didactice au aptitudinile didactice să desfăşoare această activitate. Examenele se pot derula online unde este posibil. Sînt însă activităţi practice care necesită experiment, care necesită interacţiunea faţă în faţă.

Pentru toate acestea, fiecare universitate în baza autonomiei universitare şi cu asumarea responsabilităţilor publice va stabili un grafic de recuperare a acestor activităţi practice în sistem modular intensiv astfel încît toţi studenţii să parcurgă materia afetentă semestrului doi“, a declarat secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Gigel Paraschiv. Reamintim că şcolile au fost închise din 11 martie prin decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Măsura a fost prelungită prin decretul preşedintelui Iohannis din 16 martie pentru durata celor 30 de zile în care a fost decretată starea de urgenţă. Klaus Iohannis a anunţat la începutul acestei săptămîni că starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending