Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

AVERILE PRELATILOR

Știre publicată în urmă cu

în data de

• patriarhul Teoctist a solicitat presedintelui Senatului ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane sa fie „sariti“ de la declararea averilor • „am convingerea ca aceasta problema, cit si altele, vor fi dezbatute mai pe larg in cadrul Sfintului Sinod care va avea loc in aceasta toamna“, a declarat PS Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, Ioachim Bacauanul • Ioan Bivolaru, deputat PSD de Neamt, considera ca legea trebuie aplicata, in egala masura, pentru toti cetatenii Romaniei • senatorul PNL de Neamt, Serban Stratila, este de parere ca toate veniturile ar trebui impozitate •

Legea privind controlul averilor pare a nu fi deloc pe placul conducatorilor Bisericii Ortodoxe Romane. Recent, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a solicitat, printr-o adresa inaintata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, scoaterea acelor prevederi potrivit carora aceluiasi regim ar urma sa fie supusi si ierarhii bisericii. Potrivit intii-statatorului BOR, includerea acestora in prevederile proiectului de lege al Agentiei Nationale pentru Integritate nu este adecvata, in conditiile in care, fiind alesi din rindul monahilor, de catre forul bisericesc electiv, nu dispun de averi personale, acestea revenind de drept Bisericii, dupa deces. Pe de alta parte, inaltul prelat a apreciat ca prevederile ar aduce o „grava atingere autonomiei BOR si cultelor religioase recunoscute din România“. Noi nu ne permitem sa comentam motivele care stau la baza declaratiilor conducatorului BOR, insa „autonomia BOR si cultelor recunoscute din Romania“ nu trebuie sa reprezinte premisa crearii unei structuri de tip „stat in stat“. Este adevarat ca Biserica – termen pe care il folosim generic, referindu-ne nu doar la cea ortodoxa, ci si la celelalte denominatiuni religioase – functioneaza dupa propriile reguli, insa, pina la urma, aceasta beneficiaza si de sprijinul financiar consistent al statului roman, fara sa mai vorbim despre salarizare, ca si de contributia substantiala a credinciosilor. Pe de alta parte, transparenta ar fi una din solutiile de eliminare a speculatiilor care se fac pe tema „donatiilor“ facute bisericilor pentru rezolvarea diverselor probleme. Cum sintem o tara majoritar ortodoxa, care se confrunta cu o inflatie de absolventi de facultati de teologie care trebuie sa isi cistige existenta, se comenteaza foarte mult – aproape niciodata, insa, public – pe tema sumelor fabuloase (asta intr-o exprimare delicata) platite pentru obtinerea unor parohii mai de Doamne-ajuta. Biserica este cea despre care se spune ca asigura sanatatea spirituala, care ofera modelul moral de urmat in societate. De aceea, nu ar trebui sa dea motive care sa-i aduca atingere. Pe de alta parte, insa, aplicarea unei asemenea legi trebuie facuta cu responsabilitate, fara alunecarea pe panta periculoasa a folosirii sale ca arma de razbunare indreptata impotriva unora dintre ierarhi.

„Ierarhul nu apartine lui insusi, ci Bisericii“

Ierarhii locului au o alta viziune, complet diferita si greu de inteles pentru oamenii situati in afara comunitatilor monahale. „Hotarirea Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, ca purtator de cuvint al tuturor eparhilor Bisericii Ortodoxe Romane, este justa si in conformitate cu regulamentul de ordine interna a vietii monahale. Ierarhul nu apartine lui insusi, ci Bisericii si, apartinind Bisericii, inseamna ca vizualizeaza prezenta lui Hristos in Biserica Vazuta. Ierarhul este, in primul rind, un calugar care a primit votul de incredere al monahilor, el nu mai apartine lui insusi, ci este o persoana care apartine tuturor, altfel spus, este acelasi pentru toti si diferit pentru fiecare. Am convingerea ca aceasta problema, cit si altele, vor fi dezbatute mai pe larg in cadrul Sfintului Sinod care va avea loc in aceasta toamna“, a declarat PS Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, Ioachim Bacauanul. Am dorit sa aflam si parerea unui preot de mir care, aflat permanent in mijlocul credinciosilor, le cunoaste pasurile, le este un permanent sfatuitor si sprijin moral la nevoie. Cu atit mai mult, fiind mereu in „vazul lumii“, trebuie sa creeze macar aparenta unui model pentru comunitatea pe care o pastoreste, chiar daca, avind familie si, in consecinta, o multime de responsabilitati, poate avea tendinta de a da friu liber, de multe ori, laturii umane. Preotul de mir este ca un soldat ascultator – aceasta fiind una din cutumele castei – dar si un observator care, aflat mult prea departe de ierarhie, isi poate permite „luxul“ de a fi obiectiv. „Cred ca declararea averilor ierarhilor bisericii este un lucru bun. Este adevarat ca Biserica are autonomia sa, dar cu totii, ca oameni, ne supunem legilor statului. Ca om al Bisericii, nu iti poti permite sa gresesti in fata oamenilor, nu trebuie sa dai motiv de smintire a omului de rind. Preotul trebuie sa fie un model pentru societate, el este considerat doctorul sufletelor. Sint de acord si cu ceea ce spunea Prea Fericitul, in sensul ca includerea ierahilor in prevederile Legii privind declararea averilor ar putea aduce atingere Bisericii, si asta in contextul in care anumite informatii ar putea fi folosite pentru discreditarea unora dintre acestia, in diverse scopuri. Daca in societate pacatele lumesti au intrat in cotidian si oamenii iau act de ele, iar dupa un timp uita ce s-a intimplat, cind vine vorba despre Biserica, lucrurile stau cu totul altfel. Daca se intimpla ceva rau, ori daca se afla ca un om al Bisericii a gresit, totul se generalizeaza. Sint lucruri foarte sensibile“, ne-a spus un preot paroh din Piatra Neamt, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Legea este una pentru toti

Am dorit sa aflam si opinia celor care isi aduc contributia la elaborarea legilor care guverneaza aceasta tara. Parlamentarii nemteni considera ca „nimeni nu este mai presus de lege“ si ca fiecare, indiferent de pozitia sociala in care se afla, trebuie sa raspunda pentru ceea ce face. „In primul rind, exista o Constitutie. Daca ierarhii Bisericii doresc sa nu intre sub incidenta Legii privind controlul averilor, aceasta ar trebui modificata. Insa, toti cetatenii Romaniei sint egali, nu se poate spune ca unii sint mai egali decit altii. Se presupune ca acest control se refera la persoanele fizice. Daca, in «intelepciunea» sa, Parlamentul sau Senatul ar da curs unei asemenea solicitari, ar insemna sa se faca o nedreptate. Biserica nu trebuie privita ca o institutie de tip «stat in stat»“, a declarat Ioan Bivolaru, deputat PSD de Neamt. Serban Stratila, senator PNL de Neamt, considera ca toti cetatenii acestei tari, inclusiv ierarhii Bisericii, trebuie sa plateasca impozite pe veniturile obtinute. „In opinia mea, ar trebui revizuita legislatia, astfel incit sa prevada declararea si impozitarea averilor tuturor cetatenilor acestei tari. Faptul ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane nu ar dori sa isi declare averile este o problema care trebuie studiata. Dar, impozitarea ar trebui aplicata asupra tuturor veniturilor obtinute de fiecare cetatean al acestei tari“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending