Contactează-ne

Actualitate

Averile celor ce conduc primăria

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cel mai avut e primarul, Leonard Achiriloaei ■ acesta a investit în terenuri şi a construit o casă, pentru care a făcut credite bancare ■ viceprimarul a cumpărat şi vîndut mai multe apartamente ■ cel mai „sărac“ e administratorul public, Aldo Pellegrini ■

După alegerile din 2020 administraţiile locale sînt conduse, în multe localităţi, de alte echipe, la instalarea în funcţii cei în cauză trebuind să depună declaraţii de avere şi interese. Primăria Roman a fost cîştigată de economistul Leonard Achiriloaei, fost director economic al Spitalului Roman, fost consilier local şi ex-secretar de stat în Ministerul Mediului.

Conform declaraţiei de avere, actualul edil pare şi cel mai bogat dintre cei care conduc primăria. La categoria bunuri imobile, acesta declară terenuri achiziţionateîn intravilanul municipiului, dobîndite astfel: 472 metri pătraţi, în cotă parte cu soţia, Mihaela Achiriloaei. În 2016 a cumpărat 920 mp intravilan în Roman, din care deţine cotă parte 33,33% cu soţia şi două persoane, iar în 2019 alţi 400 metri intarvilan.

Edilul are o casă, construită în 2008, cu o suprafaţă de 204 mp, din care deţine 50% împreună cu soţia, mai e proprietarul unui apartament de 22 metri pătraţi, în Iaşi, achiziţionat în 2007. În 2008 a mai cumpărat un apartament de 19,79 metri pătraţi în Roman. Cu soţia şef al unei sucursale bancare, actualul edil a investit în depozite bancare de tip 2. Astfel, în 2014 a deschis pe numele copiilor un depozit de 10.000 lei, în 2009 altul de 6.701 lei, în 2016 unul de 3.032 euro şi în 2019 unul de 3027 euro. Familia Achiriloaei a achiziţionat de la Banca Transilvania acţiuni de tip 2/părţi sociale, respectiv 66.442 titluri, cu o valoare totală la zi de 140.857 ron.

Edilul are şi datorii contractate la bănci. În 2015 a luat un credit de la Banca Transilvania, scadent în 2021, în valoare de 15.758 ron, în acelaşi an şi de la aceeaşi unitate altul de 12.552 ron, scadent tot în 2021. Un alt credit a fost luat în 2013 şi pe numele mamei sale, Maria Achiriloaei, de 100.000 lei, de care va scăpa în 2021. În 2016 mai ia un credit de la Transilvania în valoare de 14.541 lei, scadent în 2021, după altul din 2008 de 24.911 ron. La capitolul venituri, primarul le declară pe cele obţinute ca director financiar al spitalului – 91.502 lei şi pe cele ale soţiei de 106.941 lei.

A mai declarat şi dividendele soţiei – 8395, 58 lei, dar şi tichetele de vacanţă primite de la spital – 1.450 lei. La acestea se adaugă indemnizaţia de consilier local, încasată de la primărie, în valoare de 10.641 lei şi alocaţiile celor doi copii: 636 şi 1.536 lei. Nu sînt menţionate veniturile obţinute în perioada în care a funcţionat ca secretar de stat, pe care probabil le va trece în declaraţia viitoare. În declaraţia de interese primarul menţioneaază faptul că e membru al Colegiului Farmaciştilor din România.

Averile celor care au muncit în privat

Averea viceprimarului Radu Constantin Samson e ceva mai „subţire“. Ddeclară un apartament de 95 metri pătraţi în Roman, achiziţionat în 2018, în cotă parte cu soţia, Ramona. În 2020 a mai cumpărat un apartament de 56 mp. Vicele deţine un autoturism SAAB 9, fabricat în 2008, în declaraţia de avere fiind şi bunurile mobile înstrăinate în ultimii doi ani: un apartament de 108.882 lei şi altul de 72.000 lei. Tot în 2020 a mai avut o tranzacţie imobiliară de 16.000 euro.

Are un cont curent deschis în 2012, în valoare de 42.800 lei şi la Banca Transivania economii tip „star forte“ în valoare de 6.000 lei şi un cont curent din 2006 în valoare de 67 euro. Cum nu se poate şi fără datorii la bănci, Radu Samson a contractat în 2018, de la BCR, un împrumut de 125.370 lei, scadent în 2043. În 2017, a mai împrumutat de la BCR 26.000 lei, credit de care scăpă anul acesta. Un alt contract la BCR l-a făcut anul trecut, cînd a împrumutat 6.000 lei, cu scadenţă în 2022. La capitolul venituri, viceprimarul Samson le declară pe cele obţinute la firma Imobiliare, de unde a obţinut salarii de 8.841 lei şi dividende în valoare de 20.900 lei, ca proprietar al societăţii. Cum soţia lucrează la LIDL Discount, unde veniturile sunt confidenţiale, viceprimarul nu completează nimic la rubrica venituri obţinute de consoartă.

Administratorul public, Aldo Pellegrini, a trecut în declaraţia de avere un apartament dobîndit în 2019, avînd o suprafaţă de 66 mp, moştenit de la tatăl său. Ca şi venituri declară salariul de 18.000 lei, obţinut de la cabinetul primarului, precum şi veniturile încasate de soţie, Lorena şi ea angajată a Primăriei Roman, de unde a încasat un salariu de 5.748 lei. Aceasta mai declară şi indemnizaţia de creştere copil încasată anul trecut, în valoare de 13.750 lei, un stimulent de reinserţie de 1.130 lei şi tichete de vacanţă de 270 lei, încasate de la primărie. La declaraţia de intrerese a tînărului city manager apare ca suspendată activitatea firmei Memento, la care a fost asociat unic.

Nici secretarul Gheorghe Carnariu nu pare cine ştie ce de avut. El declară un apartament, cumpărat în 1994, de 54 metri pătraţi, în Roman. Are datorii la Banca UNI Credit de 77.500 lei, luat în 2016, de care va scăpa în anul 2024. Secretarul mai are un card de credit de 20.000 lei la Banca Transilvania. Acesta a încasat venituri din salariul de secretar al primăriei de 816.700 lei. În casa familiei Carnariu au mai intrat din salariul soţiei, educatoare la Grădiniţa Tămăşeni, 4.555 lei şi tichete de vacanţă, în valoare de 1305 lei el şi tot de aceeaşi valoare soţia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending