Contactează-ne

Actualitate

Aventură şi adrenalină! Expediţie prin Australia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pietreanul Radu Păltineanu şi prietena lui, Irina Repede, au plecat într-o temerară expediţie la Antipozi ■ traseul va însemna o călătorie de aproximativ 13.000 de kililometri ■ cei doi români străbat Australia cu tricicleta ■ deja au parcurs 1.200 de kilometri, ajungînd la Capul York ■

Doi exploratori români au început traversarea Australiei pe triciclete, temerarii fiind Radu Păltineanu şi partenera sa, Irina Repede.

Expediţia a început pe 13 octombrie 2021, va dura vreo opt luni, traseul însemnând aproximativ 13.000 de kilometri. Planul iniţial a fost să plece din cel mai nordic punct al Australiei, doar că, până la urmă au plecat din oraşul Cairns în expediţie, spre capul York, urmând sã ajungã în cel mai sudic punct, South Point.

Deja o primă parte a drum,ului a fost parcurs, ei ajungând la Capul York, cel mai nordic punct al continentului. Călătoria îi poartă prin jungla tropicală, prin savană şi prin deşerturile australiene. Radu, un explorator din Piatra Neamţ, care are şi cetăţenie canadiană, fiind absolvent al Universităţii McGill, este primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă, din nordul Alaskăi, până în sudul Argentinei, în Ţara de Foc, o expediţie pentru care a fost numit „Aventurierul european al anului 2018“.

A parcurs până acum peste 40.000 km în America de Nord, America de Sud, Europa şi Oceania, iar în 2021 a fost desemnat explorator National Geographic România, contribuind cu articole şi materiale inedite din zonele pe care le străbate. De asemenea, a urcat pe câteva dintre cele mai emblematice vârfuri din lume. În 2020, Radu şi Irina, aflaţi în vacanţă, au rămas prizonieri în Noua Zeelandă, fiindu-le interzisă plecarea, aşa că au pus la cale o altă aventură, ce a însemnat parcurgerea a 3.000 de kilometri. Au traversat Insula de Nord pe jos, iar Insula de Sud pe biciclete. În Noua Zeelandă le-a venit ideea experienţei din Australia, pornind după câteva luni de pregătiri. Iată ce a postat Păltineanu pe 15 octombrie:

„Am pornit în jurul Australiei, într-o aventură care ne va purta prin cele mai sălbatice colţuri ale acestui continent ancestral. Este o senzaţie absolut grozavă, să mă întorc la viaţa nomadă, în cort, mereu într-un loc nou, în mijlocul naturii. Totul este plin de viaţă aici. Ieri seară, am dormit înconjuraţi de păienjeni, iar dimineaţă ne-am trezit cu cortul găurit de furnici gigant. Practic, ne-am pus cortul pe teritoriul lor şi le-am lăsat fără ieşire, aşa că şi-au săpat una nouă, direct prin cortul nostru. Oricum, aventura este abia la început şi avem multe de trăit şi povestit, dragilor“.

„Noi ne propunem să ieşim din zona de confort, îmbrăţişând în mod responsabil provocările necunoscutului“

În experienţa australiană, cei doi vor străbate imensul traseu pe o tricicletă simplă, nemotorizată, în timp ce Irina se va folosi de o tricicletă recumbentă, asistată de un motor electric alimentat de o baterie care se încarcă solar, prin panouri fotovoltaice, 100% autonomă.

Expediţia nu va fi lipsită de provocări. Dincolo de căldura năucitoare şi terenul extrem de dificil, distanţele lungi, fără puncte de realimentare, îi vor obliga pe cei doi să transporte cantităţi considerabile de hrană şi apă. Şi fauna periculoasă sunt provocări cărora vor fi nevoiţi să le facă faţă. Însă, toate acestea vin la pachet cu satisfacţia imensă care vine odată cu cucerirea de teritorii noi şi reuşita doborârii propriilor limite.

„Experienţa de 3 ani în Americi şi cea de un an în Noua Zeelandă îşi vor spune cuvântul în noua provocare de a traversa «Continentul roşu». La iniţiativa Irinei, am ales să realizez această expediţie pe o tricicletă recumbentă, un mijloc unic care îmi va permite să intru în cele mai sălbatice colţuri ale Australiei, fiindcă, dincolo de toate, obiectivul acestei aventuri va fi acela de a descoperi şi explora unele dintre cele mai sălbatice colţuri ale ţării continent: de la peninsula York la deşerturile Tanami şi Nullarbor, prin unele din cele mai misterioase şi inospitaliere locuri“.

Aşa explică ce i-a îndemnat la drum. Mai susţine că aventura şi adrenalina necunoscutului sunt vectorii care îi mână în acest demers. Sunt conştienţi că urmează câteva luni extrem de dificile, dar pline de neprevăzut şi necunoscut, dar care le vor oferi lecţii de viaţă cum nu multora le este dat să experimenteze.

„De cele mai multe ori, obstacolele sunt cele din care avem cele mai multe de învăţat, iar noi ne propunem să ieşim din zona de confort, îmbrăţişând în mod responsabil provocările necunoscutului“, a detaliat Radu Păltineanu.

În plus, temerarul călător prin lume „documentează“ toată expediţia pe pagina de Facebook, pentru cei care-i urmăresc, pentru a demonstra că lumea se poate vedea şi altfel decât de la volanul unei maşini.

„Suntem pe cel mai sălbatic continent al Terrei“

Cei doi români au început planificarea logistică pentru „vizita“ în Australia încă din aprilie 2021. Au aşteptat destul de mult până ce le-a fost aprobată de către autorităţi viza de intrate pe continent. Pregătirile au durat mult, pentru că noua provocare aducea aspecte noi. Trebuie să străbată al doilea cel mai puţin populat continent al planetei, după Antarctica, la care se adaugă distanţe uriaşe între punctele de realimentare şi hidratare, în care trebuie să fie autonomi. Iată ce şi câteva din cele notate de Păltineanu, pe contul de Facebook, despre aventura pe „Continentul roşu“

15 octombrie 2021: „Nordestul Australiei este un loc ancestral, unde jungla tropicală îşi dă rendez-vous cu Marea Barieră de Corali. De altfel, în seara aceasta, ne-am cuibărit în inima pădurii Daintree, cea mai veche junglă de pe Terra, la cei aproximativ 400 de milioane de ani ai săi.

Totul mişcă, totul este plin de viaţă în jurul cortului nostru. În timp ce Irina se asigură că suntem la o distanţă mare de orice râu sau apă, pentru a nu da nas în nas cu crocodilii de apă sărată, reptile demne de era Jurassică, pe deasupra cortului zboară un liliac gigant, în timp ce undeva, la depărtare se aude zgomotul unor păsări de noapte, iar pe fundal cântă greierii. Da, suntem pe cel mai sălbatic continent al Terrei şi urmează câteva luni de pură aventură şi conexiune cu acest tărâm“.

21 octombrie 2021: „Porţiunea pe care tocmai am parcurs-o trece prin cea mai veche junglă a Terrei, Daintree. Aici au fost descoperite unele dintre cele mai vechi specii de animale de pe Terra (…). Nu a fost un drum deloc lipsit de dificultăţi şi suntem abia la început. (…) Dar ţinutul acesta este magic. Imediat cum se lasă noaptea totul prinde viaţă. Cred că am reperat cel puţin 10 specii de păienjeni diferiţi până acum iar aseară am dat nas în nas cu şarpele brun (pseudonaja textilis)“.

„O lume a eternului, a imensităţii acestui ţinut, a universului“

24 octombrie 2021: „Se pare că Australia vrea să ne ţină în priză încă din primele zile ale aventurii. De altfel, prima săptămână pe drum s-a lăsat numai cu peripeţii şi probleme. Încă din a doua seară la cort ne-au găurit footpath-ul şi podeaua cortului de ne-am trezit cu el sită şi invadaţi. La asta nu ne-am fi gândit veci dar, se pare că furnicilor australiene le-a plăcut tare mult materialul cortului nostru“.

Tot pe 24 octombrie, Radu Păltineanu consemna că butucul roţii de pe spate a tricicletei i-a ceat şi a trebuit să facă rost de una nouă. A reuşit, dar în cale le-au ieşit nişte pante off-road, cu înclinaţie de 30%, care taie munţii din jungla Daintree. Şi concluzionează, după doar câteva zile de expediţie că Australia este un ţinut pe cât de superb, pe atât de sălbatic şi ostil pe alocuri, dar fix de aia fac ce fac. 28 octombrie 2021:

„Este Australia adâncă, Australia tropicală şi partea acestui continent prea puţin atinsă încă de om, cu vaste teritorii aborigene şi puţine căi de acces. Prăfuiţi, obosiţi rupţi dar fericiţi. E un loc ancestral, oprit într-un timp demult apus, departe de tumultul şi problemele vieţii cotidiene. Ce vroiam să vă zic…e greu, dar e şi al naibii de frumos“.

2 noiembrie 2021: „Chiar şi atunci când totul îţi pare advers, realizezi că eşti înconjurat de frumos, de imensitatea naturii atât de puţin atinsă de om. Cu cât accepţi mai mult duritatea aparentă a locului, cu cât o poţi iubi mai mult, cu cât încerci să te aclimatizezi mai mult, cu atât devine mai suportabilă, mai plăcută, mai uşoară. (…)

Deodată ni se deschide o altă lume. O lume a eternului, a imensităţii acestui ţinut, a universului. Australia nu seamănă cu nimic altceva din câte locuri am apucat să văd pe această planetă, dar această frumuseţe nu se lasă uşor descoperită”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Când ar trebui să încep să cumpăr haine de gravidă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ura – ești însărcinată! Felicitări! Ești pe cale să te îmbarci într-o călătorie extrem de interesantă. Probabil că ești, de asemenea, puțin uimită de schimbările care se produc în corpul tău și îți pui zilnic întrebări de genul: „Este normal?”, „Ar trebui să se întâmple asta?”, „Ce să fac când…”. Destul de curând te vei întreba, de asemenea, „Când trebuie să îmi cumpăr haine de gravidă?”

Una dintre primele întrebări pe care și le pun majoritatea femeilor atunci când fac primul lor drum în departamentul de rochii, pantaloni sau bluze de gravide este – „ce mărime îmi trebuie?”. Este o concepție greșită frecventă că trebuie să mărim o mărime mai mare pentru a ne acomoda cu burta în creștere. Cu toate acestea, toate hainele de maternitate bune sunt concepute ținând cont de tine și de burta ta în creștere! Așadar, îți recomandăm întotdeauna să începi cu mărimea de dinainte de sarcină. Această mărime ar trebui să îți ajungă până la sfârșit. Pe măsură ce sarcina avansează, dacă observi o mică retenție de lichide înseamnă că trebuie să crești cu o mărime, atunci fă asta! Reține, de asemenea, că, în cazul tuturor hainelor, mărimea între branduri poate varia ușor, așa că este întotdeauna cel mai bine să verifici de două ori măsurile unei bluze de gravide cu un tabel de mărimi.

Primul trimestru

S-ar putea să observi că te simți puțin mai balonată sau că în primele 3 luni nu există cu adevărat prea multe schimbări în corpul tău. S-ar putea chiar să te trezești că te uiți în oglindă în fiecare zi întrebându-te dacă îți crește burtica sau dacă nu cumva ai mâncat prea mult la cină cu o seară înainte. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei fiecare zi așa cum vine și să nu te stresezi dacă experiența ta de sarcină este „normală” – ce înseamnă normal?

De obicei, primul lucru din care vei crește sunt pantalonii. Dacă începi să simți că talia pantalonilor tăi se înfige pe măsură ce talia ta se mărește, dar nu ești sigură că ești pregătită pentru blugi de gravide, atunci poate că o pereche de colanți este un bun punct de plecare. Câteva bluze de gravide sau un tricou fără cusături este o altă idee, pentru a oferi un pic de sprijin suplimentar. Topurile de maternitate sunt, de asemenea, concepute cu o lungime suplimentară, așa că sunt perfecte pentru a le suprapune peste pantalonii care nu mai sunt la fel de confortabili ca altădată sau peste pantalonii descheiați!

Al doilea trimestru

Mărimea sânilor tăi va fluctua probabil pe parcursul sarcinii și vei putea evalua când simți că nu te mai încape sutienul. Ca un ghid, majoritatea femeilor trebuie să se echipeze pentru un sutien de maternitate între 12 – 16 săptămâni, iar apoi din nou între 29 – 32 de săptămâni. Când ajungi acasă seara și nici măcar nu ai pus jos pungile de cumpărături înainte de a arunca sutienul, acesta este un semn sigur că este timpul să renunți la el! Sau cel puțin optează pentru un sutien de maternitate cu bretele mai moi decât un sutien obișnuit.

Poți găsi o selecție de sutiene de maternitate cu aspect minunat, care sunt potrivite și dacă decizi să alăptezi, deoarece au bretele cu clips de eliberare pentru un acces ușor la alăptare. Un sutien de alăptare fără cusături este fabricat dintr-o țesătură moale și frumoasă, încât probabil că vei simți ca și cum nu porți nimic (cu excepția suportului suplimentar, desigur!).

În jurul datei de 13 – 16 săptămâni, probabil că vei fi pregătită pentru blugii de maternitate care arată la fel de bine ca vechii tăi blugi, dar au un tip de talie foarte diferit! De la blugii skinny, la blugi boyfriend, cu talie peste burtă și sub burtă, deschiși sau închiși și cu aspect deșirat, online poți găsi cea mai extinsă gamă de blugi de maternitate disponibilă.

Așadar, cum alegi blugii cu o talie care să ți se potrivească? Nu există o modalitate mai bună decât să le încerci pe amândouă și să vezi cum se simt. De multe ori, femeile care preferă în cazul în care pantalonii cu talie mai înaltă înainte de sarcină vor opta pentru banda de peste burtă, deoarece nu sunt obișnuite cu senzația de talie așezată sub burtă. Există, de asemenea, opțiunea de a plia banda de talie în jos în timpul acelor luni timpurii și apoi, odată ce simți că ai nevoie de o acoperire și susținere suplimentară, o poți trage în sus și purta peste burtă.

Al treilea trimestru

Lucrurile devin reale acum! Este timpul să începi să te gândești la hainele de alăptare. Chiar dacă nu te-ai gândit încă prea mult la alăptare, nu este niciodată prea devreme să începi să investești în bluze de gravide care vor face ca alăptarea în public să fie puțin mai ușoară! Știai că modelele de bluze de alăptare sunt de fapt concepute pentru a fi purtate în orice etapă a sarcinii și chiar și după aceea? Accesul pentru alăptare este atât de discret încât poți purta aceste modele în orice moment, și nimeni nu ar ști ce se întâmplă sub acel al doilea strat sau fermoar invizibil!

Citește știrea

Actualitate

Accidentată pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra Neamţ, a fost victima unui accident rutier produs vineri, 21 ianuarie, pe un bulevard din Piatra Neamţ.

Un şofer neatent, în vârstă de 71 de ani, a accidentat-o în timp ce traversa strada pe o trecere pentru pietoni.

“Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiștii Biroului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe bulevardul 9 Mai, din municipiul Piatra Neamț.

Din primele cercetări a reieșit că, un conducător auto, de 71 de ani, din Borlești, a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 42 ani, din Piatra Neamț, care era angajată în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a transmis subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vremuri rele. Ninsori şi ger

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă pe 22 ianuarie, jumătatea de vest a judeţului este sub cod galben de viscol ■ ieri dimineaţă pe Ceahlău indicele de răcire era de -40 de grade ■ meteorologii spun că revin ninsorile şi gerul ■

A fost emisă o avertizare cod galben, meteorologii anunţînd că revin ninsorile, dar şi gerul.

Ieri, 20 ianuarie, vîntul şi-a făcut de cap şi din nou în Neamţ a fost polul frigului din ţară. La ora 10:00 termometrele indicau 0 grade la Tîrgu Neamţ, -1 grad la Piatra Neamţ, -3 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca erau valori la limita gerului, -10 grade.

Din cauza vîntului indicele de răcire era de 0 grade la Tîrg, -3 grade la Piatra, -5 grade erau la Roman, însă în vîrf de munte indicele de răcire era de -40 de grade, cea mai scăzută valoare din ţară. De ieri, 20 ianuarie, de la ora 12:00 şi pînă sîmbătă, 22 ianuarie, la ora 10:00 jumătatea de vest a judeţului este sub cod galben de viscol ce se va manifesta la altitudini de peste 1.600 m.

„În intervalul menţionat, la munte, în special la altitudini de peste 1600 m, vîntul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăşi 80…100 km/h, va fi viscol, vizibilitatea redusa şi zăpada troienită“, conform ANM.

De astăzi, 21 ianuarie, se schimbă condiţiile meteo, se face mai frig, iar în a doua parte a zilei sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea. Ziua va fi 1 grad, iar noaptea se vor înregistra -4 grade. Sîmbătă, 22 ianuarie, cerul se degajează, dar se face mai rece şi maxima ajunge la 0 grade, în timp ce minima rămîne cantonată la -4 grade.

De duminică, 23 ianuarie, trecem la valori termice diurne negative, de -1 grad, iar cerul va fi acoprit şi va ninge. După lăsarea întunericului se vor înregistra -5 grade. Luni, 24 ianuarie, va fi sesin în prima parte, apoi vin nori şi ninge. Maxima va fi de -4 grade, iar minima coboară la -9 grade.

Marţi, 25 ianuarie, cerul va fi acoperit dar nu mai sînt precitaţii şi va fi cam -1 grad. Urmează însă cea mai rece noapte de pe final de lună şi va fi ger la -11 grade. Miercuri, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu va fi cald. Rămînem cu valori termice negative, iar dacă maxima diurnă va fi de -1 grad, peste noapte mercurul din termometre coboară la -6 grade.

Cam la fel va fi vremea şi joi, 27 ianuarie, cu excepţia faptului că cerul va fi acoperit. Peste zi se vor înregistra valori de -1 grad, iar noaptea aduce -6 grade. Ziua de vineri, 28 ianuarie, nu aduce nici o schimbare în registrul meteo. Ceva noutăţi ar fi în week-end-ul viitor. În perioada 29 – 30 ianuarie se anunţă cer variabil cu soare, scăpăm de maximele negative şi se ajunge a temperaturi diurne de 0 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de -5, poate -6 grade.

Citește știrea

Trending