Contactează-ne

Actualitate

Aventură şi adrenalină! Expediţie prin Australia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pietreanul Radu Păltineanu şi prietena lui, Irina Repede, au plecat într-o temerară expediţie la Antipozi ■ traseul va însemna o călătorie de aproximativ 13.000 de kililometri ■ cei doi români străbat Australia cu tricicleta ■ deja au parcurs 1.200 de kilometri, ajungînd la Capul York ■

Doi exploratori români au început traversarea Australiei pe triciclete, temerarii fiind Radu Păltineanu şi partenera sa, Irina Repede.

Expediţia a început pe 13 octombrie 2021, va dura vreo opt luni, traseul însemnând aproximativ 13.000 de kilometri. Planul iniţial a fost să plece din cel mai nordic punct al Australiei, doar că, până la urmă au plecat din oraşul Cairns în expediţie, spre capul York, urmând sã ajungã în cel mai sudic punct, South Point.

Deja o primă parte a drum,ului a fost parcurs, ei ajungând la Capul York, cel mai nordic punct al continentului. Călătoria îi poartă prin jungla tropicală, prin savană şi prin deşerturile australiene. Radu, un explorator din Piatra Neamţ, care are şi cetăţenie canadiană, fiind absolvent al Universităţii McGill, este primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă, din nordul Alaskăi, până în sudul Argentinei, în Ţara de Foc, o expediţie pentru care a fost numit „Aventurierul european al anului 2018“.

A parcurs până acum peste 40.000 km în America de Nord, America de Sud, Europa şi Oceania, iar în 2021 a fost desemnat explorator National Geographic România, contribuind cu articole şi materiale inedite din zonele pe care le străbate. De asemenea, a urcat pe câteva dintre cele mai emblematice vârfuri din lume. În 2020, Radu şi Irina, aflaţi în vacanţă, au rămas prizonieri în Noua Zeelandă, fiindu-le interzisă plecarea, aşa că au pus la cale o altă aventură, ce a însemnat parcurgerea a 3.000 de kilometri. Au traversat Insula de Nord pe jos, iar Insula de Sud pe biciclete. În Noua Zeelandă le-a venit ideea experienţei din Australia, pornind după câteva luni de pregătiri. Iată ce a postat Păltineanu pe 15 octombrie:

„Am pornit în jurul Australiei, într-o aventură care ne va purta prin cele mai sălbatice colţuri ale acestui continent ancestral. Este o senzaţie absolut grozavă, să mă întorc la viaţa nomadă, în cort, mereu într-un loc nou, în mijlocul naturii. Totul este plin de viaţă aici. Ieri seară, am dormit înconjuraţi de păienjeni, iar dimineaţă ne-am trezit cu cortul găurit de furnici gigant. Practic, ne-am pus cortul pe teritoriul lor şi le-am lăsat fără ieşire, aşa că şi-au săpat una nouă, direct prin cortul nostru. Oricum, aventura este abia la început şi avem multe de trăit şi povestit, dragilor“.

„Noi ne propunem să ieşim din zona de confort, îmbrăţişând în mod responsabil provocările necunoscutului“

În experienţa australiană, cei doi vor străbate imensul traseu pe o tricicletă simplă, nemotorizată, în timp ce Irina se va folosi de o tricicletă recumbentă, asistată de un motor electric alimentat de o baterie care se încarcă solar, prin panouri fotovoltaice, 100% autonomă.

Expediţia nu va fi lipsită de provocări. Dincolo de căldura năucitoare şi terenul extrem de dificil, distanţele lungi, fără puncte de realimentare, îi vor obliga pe cei doi să transporte cantităţi considerabile de hrană şi apă. Şi fauna periculoasă sunt provocări cărora vor fi nevoiţi să le facă faţă. Însă, toate acestea vin la pachet cu satisfacţia imensă care vine odată cu cucerirea de teritorii noi şi reuşita doborârii propriilor limite.

„Experienţa de 3 ani în Americi şi cea de un an în Noua Zeelandă îşi vor spune cuvântul în noua provocare de a traversa «Continentul roşu». La iniţiativa Irinei, am ales să realizez această expediţie pe o tricicletă recumbentă, un mijloc unic care îmi va permite să intru în cele mai sălbatice colţuri ale Australiei, fiindcă, dincolo de toate, obiectivul acestei aventuri va fi acela de a descoperi şi explora unele dintre cele mai sălbatice colţuri ale ţării continent: de la peninsula York la deşerturile Tanami şi Nullarbor, prin unele din cele mai misterioase şi inospitaliere locuri“.

Aşa explică ce i-a îndemnat la drum. Mai susţine că aventura şi adrenalina necunoscutului sunt vectorii care îi mână în acest demers. Sunt conştienţi că urmează câteva luni extrem de dificile, dar pline de neprevăzut şi necunoscut, dar care le vor oferi lecţii de viaţă cum nu multora le este dat să experimenteze.

„De cele mai multe ori, obstacolele sunt cele din care avem cele mai multe de învăţat, iar noi ne propunem să ieşim din zona de confort, îmbrăţişând în mod responsabil provocările necunoscutului“, a detaliat Radu Păltineanu.

În plus, temerarul călător prin lume „documentează“ toată expediţia pe pagina de Facebook, pentru cei care-i urmăresc, pentru a demonstra că lumea se poate vedea şi altfel decât de la volanul unei maşini.

„Suntem pe cel mai sălbatic continent al Terrei“

Cei doi români au început planificarea logistică pentru „vizita“ în Australia încă din aprilie 2021. Au aşteptat destul de mult până ce le-a fost aprobată de către autorităţi viza de intrate pe continent. Pregătirile au durat mult, pentru că noua provocare aducea aspecte noi. Trebuie să străbată al doilea cel mai puţin populat continent al planetei, după Antarctica, la care se adaugă distanţe uriaşe între punctele de realimentare şi hidratare, în care trebuie să fie autonomi. Iată ce şi câteva din cele notate de Păltineanu, pe contul de Facebook, despre aventura pe „Continentul roşu“

15 octombrie 2021: „Nordestul Australiei este un loc ancestral, unde jungla tropicală îşi dă rendez-vous cu Marea Barieră de Corali. De altfel, în seara aceasta, ne-am cuibărit în inima pădurii Daintree, cea mai veche junglă de pe Terra, la cei aproximativ 400 de milioane de ani ai săi.

Totul mişcă, totul este plin de viaţă în jurul cortului nostru. În timp ce Irina se asigură că suntem la o distanţă mare de orice râu sau apă, pentru a nu da nas în nas cu crocodilii de apă sărată, reptile demne de era Jurassică, pe deasupra cortului zboară un liliac gigant, în timp ce undeva, la depărtare se aude zgomotul unor păsări de noapte, iar pe fundal cântă greierii. Da, suntem pe cel mai sălbatic continent al Terrei şi urmează câteva luni de pură aventură şi conexiune cu acest tărâm“.

21 octombrie 2021: „Porţiunea pe care tocmai am parcurs-o trece prin cea mai veche junglă a Terrei, Daintree. Aici au fost descoperite unele dintre cele mai vechi specii de animale de pe Terra (…). Nu a fost un drum deloc lipsit de dificultăţi şi suntem abia la început. (…) Dar ţinutul acesta este magic. Imediat cum se lasă noaptea totul prinde viaţă. Cred că am reperat cel puţin 10 specii de păienjeni diferiţi până acum iar aseară am dat nas în nas cu şarpele brun (pseudonaja textilis)“.

„O lume a eternului, a imensităţii acestui ţinut, a universului“

24 octombrie 2021: „Se pare că Australia vrea să ne ţină în priză încă din primele zile ale aventurii. De altfel, prima săptămână pe drum s-a lăsat numai cu peripeţii şi probleme. Încă din a doua seară la cort ne-au găurit footpath-ul şi podeaua cortului de ne-am trezit cu el sită şi invadaţi. La asta nu ne-am fi gândit veci dar, se pare că furnicilor australiene le-a plăcut tare mult materialul cortului nostru“.

Tot pe 24 octombrie, Radu Păltineanu consemna că butucul roţii de pe spate a tricicletei i-a ceat şi a trebuit să facă rost de una nouă. A reuşit, dar în cale le-au ieşit nişte pante off-road, cu înclinaţie de 30%, care taie munţii din jungla Daintree. Şi concluzionează, după doar câteva zile de expediţie că Australia este un ţinut pe cât de superb, pe atât de sălbatic şi ostil pe alocuri, dar fix de aia fac ce fac. 28 octombrie 2021:

„Este Australia adâncă, Australia tropicală şi partea acestui continent prea puţin atinsă încă de om, cu vaste teritorii aborigene şi puţine căi de acces. Prăfuiţi, obosiţi rupţi dar fericiţi. E un loc ancestral, oprit într-un timp demult apus, departe de tumultul şi problemele vieţii cotidiene. Ce vroiam să vă zic…e greu, dar e şi al naibii de frumos“.

2 noiembrie 2021: „Chiar şi atunci când totul îţi pare advers, realizezi că eşti înconjurat de frumos, de imensitatea naturii atât de puţin atinsă de om. Cu cât accepţi mai mult duritatea aparentă a locului, cu cât o poţi iubi mai mult, cu cât încerci să te aclimatizezi mai mult, cu atât devine mai suportabilă, mai plăcută, mai uşoară. (…)

Deodată ni se deschide o altă lume. O lume a eternului, a imensităţii acestui ţinut, a universului. Australia nu seamănă cu nimic altceva din câte locuri am apucat să văd pe această planetă, dar această frumuseţe nu se lasă uşor descoperită”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending