Contactează-ne

Actualitate

Avem focar la spital. Pozele de “campanie” nu ne-au apărat de coronavirus. Vă treziţi stimaţi politicieni?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, focar de coronavirus. 34 de cadre medicale confirmate cu Covid 19, dintre care 8 medici. Alte 31 de cadre medicale în izolare. Testare pentru întreg personalul medical, cine ştie ce vom afla atunci. Dacă nu se iau măsuri, “scenariul” Suceava nu e departe.

“Celebrul” aparat de testare, atât de pozat, funcţional abia în vreo două zile, în cel mai optimist scenariu. Acestea sunt informaţii spicuite din declaraţiile ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, venit vineri, 10 aprilie, la Piatra Neamţ, pentru că lucrurile era evident că o luaseră razna în unitatea sanitară.

“Să înţeleagă toată lumea că, cel puţin la un moment, fiecare din noi vom fi contaminaţi, vom trece printr-o formă de boală sau vom fi asimptomatici, pentru că ăsta este mersul firesc al pandemiei de coronavirus, astfel încât să căpătăm imunitate şi să reuşim să trecem cu bine peste boală”. Declaraţia, crudă, dar sinceră, a noului manager al spitalului, Daniela Marcoci. Măcar ne spune adevărul, nu încearcă să îl “coafeze”.

N-am timp şi mai ales chef acum să mă implic în disputa răspândacilor de partid şi să văd cine e mai vinovat: CJ-ul care e roşu pesedist şi şi-a bătut joc de spital numind şefi incapabili şi căpuşând unitatea sanitară până a ajuns în moarte clinică sau guvernanţii care, acum, sunt galben liberali şi n-au făcut nici ei mai nimic de la nivel de Minister al Sănătăţii. Toţi sunt de condamnat pentru situaţia de la spital, dacă m-ar întreba cineva.

Nu mai aduc în discuţie nici zecile de telefoane de la cititori care încearcă să afle dacă e mai bine să stea acasă sau să meargă la spital. Le e teamă că la spital s-ar putea… îmbolnăvi mai rău. Chiar nu ştiu ce să le răspund, deşi ar trebui să-i încurajez să aibă încredere în ceea ce se întîmplă la spital. Dar nu am putut să mint, cel puţin convingător, niciodată şi nu am de gând să încep acum.

La spital e focar. E bacilul pe pereţi. E mâncare “comestibilă” doar când se duc politicienii să se filmeze la bucătărie. E lipsă de materiale de protecţie şi de medicamente oricât s-au chinuit politicienii să ne convingă de contrariu. Avem aparate, inclusiv de testare, care zac scoase din priză deşi s-au cheltuit bani frumoşi pentru achiziţionarea lor. Adică la spital, e ca la spital, aşa cum e de 20-30 de ani. E jale, dar ai speranţa că poate dai peste nişte oameni de calitate, medici, asistente, care, din nimicul ce le-a fost pus la dispoziţie, vor face minuni. Acasă nu ştiu cum se poate lupta cu coronavirusul, dacă e vreo formă severă.

Însă, altceva vreau să subliniez: am văzut zilele acestea politicieni care au făcut pelerinaj la bucătăria spitalului mai ceva decât la nişte sfinte moaşte, în timp ce bacilul se uita cu milă la ei de pe pereţi, am văzut politicieni care cărau aparate medicale pe scări şi pozau cu ştecherul în mână, iar aparatele sunt încă nefolosite, am văzut politicieni care se pozau lângă cisternele cu dezinfectant de parcă descoperiseră vreun leac miraculos, deşi ni s-a spus de specialişti că dezinfectantul de pe străzi nu ajută.

Şi am văzut multe poze cu aceşti politicieni, în ipostazele descrise, zâmbind la camera de fotografiat, în timp ce, probabil, îşi calculau deja voturile pe care le vor câştiga dacă vor minţi şi zâmbi frumos şi de această dată. Ce a rămas după aceste poze: realitatea crudă – la Spitalul Judeţean e focar şi riscăm să ajungem în situaţia Sucevei dacă nu ne trezim din… pozări. Aşa că îi mai întreb odată: Vă treziţi măi… dragi politicieni?

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. alex

    12 aprilie 2020 at 9:57 AM

    1000 de ani au sa treaca si tot in soc o sa fim de cate ori vine cate o epidemie de asta. Oameni fara talent si imaginatie au pe mana sanatatea unei natii. Pe idiotul care se ocupa cu achizitionarea de costume si sisteme de protectie, l au sunat de la o televiziune sa l intrebe cate costume are comandate. A zis ca nici unu ca nu gaseste!

    Poi jobul ala nu te tine cu forta tinere. Lasa i pe alti. Ca sunt oameni care in 2-3 zile iti scot masti si din gaura de sarpe. Burtosi cu salarii de 2 mii eyro pe luna si in ochii carora nu vezi nimic. Astia ne decid viitorul!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending