Contactează-ne

Actualitate

Autostrada Unirii n-are finanţare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ europarlamentarul Corina Creţu a dezvăluit pe pagina de socailizare acest adevăr ■ politicienii Puterii susţin că vina ar aparţine PSD ■ social-democraţii spun că actuala guvernare e un haos total ■

Europarlamentarul Corina Creţu (Pro România) a criticat, acum cîteva zile, modul în în care Guvernul gestionează Planul Naţional de Rederesare şi Rezilienţă (PNRR) şi a dezvăluit faptul că Autostrada Unirii, pentru care există şi o lege, nu a fost inclusă la finanţare, pentru ca demararea costrucţiei să înceapă.

„Se discută, din nou, despre autostrăzile de care România are atît de multă nevoie: Autostrada Moldova (Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani) şi Autostrada Unirii (Tîrgu-Mureş – Tîrgu Neamţ – Iaşi). Problema fundamentală este că doar se discută, dar nu se face nimic concret. Ba, mai mult, Autostrada Unirii lipseşte acum şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Construcţia acestei autostrăzi ar fi trebuit să înceapă anul acesta.

Eu am oferit varianta, în calitate de Comisar European, ca studiul de fezabilitate să se realizeze din Bugetul 2014-2020 şi să înceapă construcţia în 2021 – dar, din păcate, nici acum nu există o solicitare din partea Guvernului României pentru realizarea acestui proiect“, a scris Corina Creţu, pe pagina sa de Facebook.

Redactorul Monitorul a solicitat opinia a doi parlamentari nemţeni, unul de la Putere şi unul din Opoziţie despre această chestiune, excesiv de politizată, ca tot ceea ce este important în ţară. Parlamentarul USR-PLUS, Iulian Bulai, cel care în ultima vreme a fost şi cel mai vocal pe această chestiune, a infirmat afirmaţile europarlamentarului Corina Creţu dînd vina, în totalitate pe „greaua moştenire“.

„Părţi din Autostrada A-8 vor fi incluse în PNRR şi spun acest lucru pentru că doar părţi din acestea vor fi evaluate prin studiul de fezabilitate, ceea ce nu s- a întîmplat pînă acum. Tot haosul pe care l-a făcut PSD cu acest proiect şi povestea cu parteneriatul public privat a creat doar instabilitate. Faptul că sîntem în 2021 şi de 30 de ani nu avem un proiect matur pe A-8 arată doar că asta a preluat guvernarea PNL- USR – PLUS – UDMR din care facem parte.

Că doamna comisar Corina Creţu a făcut parte dintr-un partid care a guvernat timp de 20 de ani România şi că, în tot acest timp n-a reuşit să facă un proiect pe care să-l pună pe masă pentru a obţine finanţare europeană e o realiatate, pe care nu o pot nega. Această responsabilitate e a partidului din care a făcut parte doamna Creţu. În momentul de faţă nu este prezentat la UE acest plan din partea României, dar cînd va fi avem garanţia din partea miniştrilor Cătălin Drulă (ministrul Transporturilor) şi a ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, că părţi din A-8 vor fi incluse în PNRR. Concret este vorba de partea montană a autostrăzii, la Tîrgu Mureş şi de partea de şes a acesteia, pe porţiunea Tîrgu Frumos – Leţcani – Iaşi“, a declarat Iulian Bulai.

Fostul Ministru al Transporturilor, senatorul Răzvan Cuc, arată cu degetul spre actualul Guvern susţinînd că, la iniţiativa sa, parlamentarii social-democraţi de Neamţ au semnat, recent, un memoriu prin care îşi arată îngrijorarea faţă de lipsa de interes pentru infrastructura din zona Moldovei.

„Declaraţia domnei Corina Creţu este cu adevărat îngrijorătoare. Acest plan de rezilienţă era anunţat ca o mare speranţă a dezvoltării României, dar, din păcate, se pare că pentru Moldova este un adevărat blestem. În anii din urmă, în guvernarea noastră, s-au semnat multe contracte, care acum nu beneficiază de continuitate, prin includerea acestora în PNDR.

Asta demostrează că în Guvern este harababură. În loc ca aceşti guvernanţi să facă ceea ce şi-au asumat, se vede ce fac. Au spus că nu vor vitregi Moldova. Autostrada Unirii, ca şi drumul expres de mare viteză Piatra Neamţ – Bacău, un proiect început în mandatul meu de ministru al Transporturilor, conexiunea Moldovei cu Ardelul Bacău-Braşov sînt proiecte pe care aşteptăm să le vedem materializate, dar nu se întîmplă aşa. Sperăm ca măcar în al doisprezecilea ceas guvernanţii să se trezească“, a spus Răzvan Cuc.

Acesta a adăugat faptul că în urmă cu o săptămînă parlamentarii de Neamţ au semnat un memoriu tocmai pe acest subiect şi aşteaptă reacţia Guvernului. Rămâne de văzut ce se va întîmpla cu Autostrada Unirii, proiectul acesteia suscitînd interse polemici politice, mai toţi parlamentarii de Neamţ, indiferent de culoare, asumîndu-şi „merite“.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. FLORIN

  24 martie 2021 at 12:10 PM

  Aceasta autostrada nu se va face NICIODATA.
  Numai prostii pot crede ca se va …face.
  Nu sunt bani si nu vor fi nici in viitor .
  Romania are 130 de miliarde euro datorie externa,bani cu care nu s-a facut NIMIC.
  Toti au fost furati.
  An de an Romania se imprumuta 20 de miliarde euro pentru a plati statul securisto mafiot bugetar cu pensii de serviciu/speciale aberante la 40 de ani si salarii colosale nejustificate.
  4-5 miliarde de euro/anual avem de platit numai DOBANZI.
  In 3 ani aceasta tara va ajunge in incapacitate de plata.
  Marele”plan”de rezilienta va fi un FIASCO,nu are cine si nici cu cine sa-l implementezi.E o gluma.
  Maririle de taxe si impozite PENTRU prosti sunt inevitabile.
  Securistii si parazitii din MAPN vor ramane cu aceleasi privilegii si salarii aberante asa cum ne spun slugile lor din politica.
  Prostii vor plati prin saracire luxul sustinerii ”privilegiilor”aberante ale statului securisto mafiot .
  Vad ca prostii nu ies in strada deci le convine.
  Lipsa educatiei aici ne-a adus.

 2. Sorin Suciu

  24 martie 2021 at 8:16 PM

  Taci băi Cucule! Numai escrocherii s-au făcut cât ai fost tu la ciolan. Iar domnia TA, e capul tâmpeniilor. Nu ți-e rușine, băi umflatule?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending