Contactează-ne

Actualitate

Autostrada Unirii. „Este unul dintre proiectele în care am fost implicat direct și extrem de activ”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ una dintre cele mai importante investiții în infrastructura rutieră a României este și cea a Autostrăzii Unirii - A8 ■ aceasta va face legătura, peste munți, între Iași – Târgu Neamț - Pipirig și Târgu Mureș ■ orașul Romanul se „înțeapă” prin Autostrada A7 ■ segmentul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cu o lungime de 24,4 km, este în stadiu de proiectare și în ianuarie 2025 vor începe lucrările ■ finanțarea, în valoare de 2,46 miliarde de lei, este asigurată prin PNRR și din bugetul de stat ■

Deputatul Dan Laurențiu Leoreanu, președintele Comisiei de Apărare și Siguranță Națională urmărește, în permanență, lucrările la Autostrada Unirii – A8, care va face legătura, peste munți, între Iași și Târgu Mureș, prin nodul Pașcani, la care și Romanul se „înțeapă” prin Autostrada A7.

„Acesta este unul dintre proiectele în care am fost implicat direct și extrem de activ, motiv pentru care, în permanență, vă țin la curent cu evoluția lucrărilor și stadiul de implementare. Vorbim despre cel mai dificil și amplu proiect de infrastructură din Moldova, dar cu toate acestea, prin suport legislativ și guvernamental, proiectul va fi finalizat până în anul 2030.

Dar iată situația, la zi. Segmentul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cu o lungime de 24,4 km, se află în plin stadiu de proiectare. Dacă totul decurge normal, în ianuarie 2025 vor începe lucrările pe acest sector, cu termen de finalizare de 24 de luni. Tot în această componentă este cuprinsă și joncțiunea cu A3. Finanțarea, în valoare de 2,46 miliarde de lei, este asigurată 50% prin PNRR și 50% din bugetul de stat.

Segmentul Miercurea Nirajului – Leghin, cu o lungime de 159,20 km, este împărțit în 6 loturi. Primul dintre acestea, cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni, cu o lungime de 23,40 km, se află în licitație pentru proiectare și execuție, valoarea estimată la 3,9 miliarde de lei plus TVA, cu finanțare de 40% prin Programul Transport (PT 2021-2027) al Ministerului Transporturilor și 60% din bugetul de stat.

Proiectarea va fi realizată în 6 luni, iar execuția în 24 de luni. Loturile montane: Sărățeni – Joseni (32,40 km), Joseni – Ditrău (14,40 km), Ditrău – Grințieș (37,90 km) și Grințieș – Pipirig (34,10 km) au aprobați indicatorii tehnico-economici și urmează să fie lansată licitația pentru proiectare și execuție”, a consemnat pe pagina de Facebook deputatul nemțean Laurențiu Leoreanu.

Parlamentarul precizează că valoarea estimată a investiției se ridică la 23,8 miliarde lei plus tax ape valoarea adăugată, cu finanțare tot prin Programul Transport  2021-2027, în procent de 40% și 60% de la bugetul de stat. Astfel, termenul pentru proiectare este de 12 luni, iar execuția se va întinde pe 3 ani, în cazul acestor 4 loturi, cele mai dificile de pe traseu.

Stadii diferite de proiectare și construcție a infrastructurii rutiere

Ultimul lot al acestui sector, Pipirig – Leghin, cu o lungime de 19,3 km, se află în licitație pentru proiectare și execuție, lansată în luna mai 2024, iar valoarea estimată este de 3,8 miliarde de lei, sursa de finanțare fiind din amintitul PT 2021-2027, în procent de 40% și 60% de la bugetul de stat. Durata contractului este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție.

Deputatul nemțean mai spune că  segmentul Leghin – Moțca, cu o lungime de 29,91 km și o valoare estimată de 1,56 miliarde de lei, se află în ultimele etape de proiectare, iar lucrările sunt estimate să înceapă în septembrie 2024 și vor dura 24 de luni. Finanțarea și pentru acest sector de autostradă  este de 50% prin PNRR și 50% de la Bugetul de stat.

Segmentul Moțca – Ungheni, cu o lungime de 93,27, așteaptă Acordul de mediu, în august, iar după aceasta Studiul de Fezabilitate complet. În acest caz vorbim despre o valoare estimată de 23,8 miliarde de lei plus TVA, iar până la sfîrșitul anului vom avea indicatorii tehnico-economici aprobați, precum și stabilirea surselor de finanțare. Cel mai probabil, licitația pentru execuție și proiectare va fi lansată în primul trimestru al anului 2025, iar termenul de finalizare se va întinde pe 36 de luni.

„Vă voi ține la curent cu toate modificările apărute pe parcurs, iar periodic voi transmite o imagine la zi a acestui proiect de anvergură care, așa cum am mai spus, este vital pentru dezvoltarea zonei și nu numai, atât din punct de vedere economic, cât și demografic și strategic. Pentru Roman, conectarea pe A7 și A8 este impulsul de care are nevoie în dezvoltarea pe termen mediu și lung.

Pentru asta nu voi precupeți niciun efort pentru a vedea aceste proiecte finalizate”, a conchis deputatul nemțean. Contractul pentru lotul 3 Leghin – Târgu Neamț – Moțca a fost semnat pe 20 septembrie pentru 1,56 miliarde lei, iar finanțarea europeană pe care o primește Compania de Drumuri prin PNRR este de 899 milioane lei, iar de la buget Ministerul Transporturilor va asigura 1,2 miliarde lei.

De fapt, și finanțarea prin PNRR va fi asigurată până la urmă de la Bugetul de Stat, fondurile din PNRR pentru investițiile rutiere fiind pe componenta împrumuturi și nu pe granturi așa cum sunt banii pentru sectorul feroviar (infrastructură). Din totalul de 17 loturi de Autostradă finanțate prin PNRR, CNAIR nu are contracte semnate pe două loturi: Lotul I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 km) și Lotul 3 Autostrada Moldovei, se precizează pe site-ul CNAIR.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending